Przesunięty przez: roch_27 21-08-2007, 08:26 |
[EAxx] Piszczące wycieraczki / Mechanizm wycieraczek |
Autor |
Wiadomość |
bobekm [Usunięty]
|
Wysłany: 17-12-2005, 13:36 [EAxx] Piszczące wycieraczki / Mechanizm wycieraczek
|
|
|
Przed wczoraj byla deszczowa pogoda, wycieraczki chodzily dosc czesto, ale chodzily bardzo cicho, wczoraj mialem trase do Szczecina, pozniej zaczal padac snieg i deszcz i jedna wycieraczka a dokladniej raczej szyba po stronie kierowcy, gdy wycieraczka przejezdza to jest okropny dzwiek tak jakby nozem styropian ciac, albo po swiezo umytym talerzy palcem przejechac:/ nie wiem co jest grane:/ wycieraczki maja niecaly tydzien bo niedawno zmienialem. Poprzedniego dnia wszystko ok, a na drugi dzien takie dzwieki, zamienialem miejscami wycieraczki, nie pomaga:( nie wiem co robic, to jest tak w......y dzwiek ze nawet podglasnianie radia nie pomaga, moze to przez plyn do spryskiwaczy tak sie dzieje?? albo przez sol?? mial ktos tak juz?? I tak jest tylko od strony kierowcy:/ Jak ktos ma jakis pomysl to prosze. |
Ostatnio zmieniony przez BigTomala 06-02-2013, 20:31, w całości zmieniany 3 razy |
|
|
|
 |
adams12 [Usunięty]
|
Wysłany: 17-12-2005, 15:11
|
|
|
;/ dziwne. ale sprobuj dokladnie wymyc szybe jakims dziadem do okien, potem wyglaskaj
ja miekkim papierem toaletowym - dobrze wchlania - powinno byc lepiej. |
|
|
|
 |
shovel [Usunięty]
|
Wysłany: 17-12-2005, 15:12
|
|
|
a wycieraczki - gumę - przetrzyj najpierw miękką szmatką, potem nawilż tą szmatkę (ale nawilż - bez przesady) spirytusem salicylowym i przejedź po włosie wycieraczki.
powinno pomóc |
|
|
|
 |
Rafal_Szczecin
Mitsumaniak

Auto: Volvo Amazon, Skoda Superb
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 89 razy Dołączył: 15 Kwi 2005 Posty: 9211 Skąd: s kątowni
|
Wysłany: 17-12-2005, 17:31
|
|
|
my mielismy tak z wycieraczka tylniej szyby, strasznie "harczala" dokladnie tak jak by przejechalo sie palcem po talerzu, pomogla wymiana na nowa, ale jezeli Ty wymieniles je tydzien temu to nie wiem co sie moze dziac, szkoda ze nie spiknelismy sie jakos co by sie poznac na life skoro w sz-n byles.
pozdrawiam |
|
|
|
 |
shovel [Usunięty]
|
Wysłany: 17-12-2005, 17:38
|
|
|
swoją drogą, jakie wycieraczki kupiłeś?
ja sobie przeszczepiłem valeo z drugiego gieteja i jestem pod wrażeniem. poprzednio miałem bosche i inne złomy i były wszystkie po jednych pieniądzach. a teraz ;] fajnie |
|
|
|
 |
piorek [Usunięty]
|
Wysłany: 17-12-2005, 18:13
|
|
|
Dobre sa w JC Katowice za ok 30-40zl sztuka (firmy nie pamietam). Te z mocowaniem bocznym "japonskim" |
|
|
|
 |
Kofi
moderator mitsumaniak Michał

Auto: Galant EA3W
Pomógł: 3 razy Dołączył: 08 Kwi 2005 Posty: 1242 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 17-12-2005, 22:14
|
|
|
polecam wycieraczki champion
70zl komplet. Mysle ze warto! Sa naprawde EXTRA! |
_________________ "Mądrze jest skierować swój gniew na problem - nie na ludzi, skupić swoją energię na rozwiązaniach, nie wymówkach."
- William Arthur Ward
 |
|
|
|
 |
bobekm [Usunięty]
|
Wysłany: 17-12-2005, 22:49
|
|
|
To jednak nie wycieraczki, podnioslem je do gory i wlaczylem, co sie okazalo dalej piszczy, jakis mechanizm w podszybiu chyba potrzebuje zeby go nasmarowac, mam wycieraczki bosha, bardzo dobrze sie sprawdzaja. Rafal, bylem w szczecinie, szkoda ze sie nie zgadalismy:( maly spocik by sie zrobilo. Jutro wezme WD-40 i przesmaruje wszystko. |
|
|
|
 |
Maciek
Mitsumaniak MICHU-BUCZY :)

Auto: Gal 00' EA5A Avance
Pomógł: 10 razy Dołączył: 23 Paź 2005 Posty: 3205 Skąd: Szczecin
|
|
|
|
 |
Efa!
Mitsumaniak queen of Off Topic

Auto: Toyota Corolla kombi
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 02 Maj 2005 Posty: 3528 Skąd: Gdańsk
|
|
|
|
 |
Moominek
Mitsumaniak

Auto: Outlander II 2.0 benz. Intense
Pomógł: 7 razy Dołączył: 24 Mar 2005 Posty: 999 Skąd: Legionowo
|
Wysłany: 27-12-2005, 18:29
|
|
|
To ja mam odmienne zdanie o Boshu Skaczą po szybie, jak żyd po pustym sklepie, a jakość wycierania pozostawia wiele do życzenia... |
|
|
|
 |
Kofi
moderator mitsumaniak Michał

Auto: Galant EA3W
Pomógł: 3 razy Dołączył: 08 Kwi 2005 Posty: 1242 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 27-12-2005, 19:09
|
|
|
Bosh zdecydowanie odpada. To juz lepiej kupic takie ze stacji za 12zl komplet.
I dalej uwazam, ze warto przeplacic za Championy. |
_________________ "Mądrze jest skierować swój gniew na problem - nie na ludzi, skupić swoją energię na rozwiązaniach, nie wymówkach."
- William Arthur Ward
 |
|
|
|
 |
piotras
Forumowicz

Auto: Nissan Pathfinder LE 2,5 dCi
Pomógł: 6 razy Dołączył: 04 Kwi 2005 Posty: 392 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 27-12-2005, 22:14
|
|
|
Miałem takie same piski w colcie. Trzeba rozebrać wycieraczki (wyjąć cały mechanizm) i przesmarować. Inaczej sie wyrobią i bedą do wymiany a to sporo kosztuje. Smarowanie trzeba przeprowadzić wewnątrz tego mechanizmu - zdjąć taką zawleczke zabezpieczającą (trudno ja zauważyć ale jest) i wybić ten trzpień na którym mocuje sie ramie wycieraczki bo to własnie na nim brakuje smaru. |
_________________ Colt CJ0 1.6 GLX '97
Maciek Wisławski Edition
sprzedany 16.06.2008
Nissan Pathfinder 2,5 dCi po lekkim sofcie 210,8 KM - 467,4 Nm
 |
|
|
|
 |
bobekm [Usunięty]
|
Wysłany: 31-12-2005, 12:45
|
|
|
Piotras mial racje, rozebralem podszybie, dostalem sie do mechanizmu i nasmarowalem, jak reka odjal:) a to wszystko po tym jak kupilem plyn do spryskiwaczy na orlenie:/ |
|
|
|
 |
roch_27
moderator Nutrix Bi-Turbo

Auto: Arteon Shooting Brake R
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 70 razy Dołączył: 05 Paź 2005 Posty: 2581 Skąd: POznań
|
Wysłany: 31-01-2006, 18:00
|
|
|
bobekm napisał/a: | To jednak nie wycieraczki, podnioslem je do gory i wlaczylem, co sie okazalo dalej piszczy, jakis mechanizm w podszybiu chyba potrzebuje zeby go nasmarowac, mam wycieraczki bosha, bardzo dobrze sie sprawdzaja. Rafal, bylem w szczecinie, szkoda ze sie nie zgadalismy:( maly spocik by sie zrobilo. Jutro wezme WD-40 i przesmaruje wszystko. |
ten sam problem pojawił się u mnie jakie było moje zdziwienie, że to nie wycieraczki
ale dobrze, że jest nasze wspaniałe forum problem zdiagnozowany i wszystko OK
edit; dopiero przy dużych przymrozkach mechanizm wycieraczek dał o sobie znać
pozdro |
_________________ Legnum VR-4 Type S Twin Turbo - 26.01.12r - accident
ARMA PACIS FULCRA - Broń dźwignią pokoju
 |
|
|
|
 |
|