|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[e57a] czujnik prędkości |
Autor |
Wiadomość |
kornik__
Nowy Forumowicz
Auto: e57a '94 reanimacja
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 06-08-2009, 19:22 [e57a] czujnik prędkości
|
|
|
Witam ponownie
problem taki, że nie mam wtyczki co przychodzi do czujnika prędkości, tylko kable luzem trzymające się na wsuwkach i nie działa mi prędkościomierz oraz nie lecą kilometry. pytanie brzmi: jaka jest kolejność kabli w czujniku? przyjmując, że pin1 jest od przodu auta, a kabelki koloru czerwony, pomarańczowy, czarny. a zapomniałem dodać, że podczas wsuwania kabla pomarańczowego do pinu1 i czarnego do pinu2 to wskazówka prędkościomierza drgnęła na pierwszą kreskę ponad zero (zdaje się że to odpowiednik 10km/h) po czym opadła, ale wciąż nie mam oznak życia licznika na razie misiek w garażu. napęd ze skrzyni jest przekazywany (czyli mechanizm sprawny, co zostało stwierdzone po przetaczaniu auta). możliwe, żeby coś się porobiło z elektryką po wymianie skrzyni? czujnik temperatury też działa dziwnie, to znaczy czasem działa. spróbuje jeszcze wymontować licznik i przeczyścić wszystkie styki, posmarować pulsarvoltem. |
_________________ if it happened it must be possible
Galant JMBSNE57ARZ000926 reanimacja
Megane Coach dzieki Bogu juz poszedl
Colt CA1A '92 oddany w dobre rece |
|
|
|
 |
areksz121
Mitsumaniak Elektronik
Auto: E54A 2.0 V6 M/T '94
Pomógł: 26 razy Dołączył: 18 Maj 2009 Posty: 1327 Skąd: Rzeszów/Markowa/Dordrecht
|
Wysłany: 24-08-2009, 16:50
|
|
|
Witam
Jeśli chodzi o czujnik temp. że działa tylko czasem to trzeba sprawdzić najpierw złącze przy samym czujniku przy silniku...nie dam głowy ale w E57A podobnie powinien być w okolicy termostatu od przodu silnika. Ewentualnie kończy się czujnik i trzeba go po prostu wymienić.
Chyba że przypadkiem przy wymianie skrzyni została uszkodzona wiązka kabli, w której też idzie przewód do czujnika.
Natomiast jeśli chodzi o prędkościomierz...na instrukcji widnieją trzy przewody: żółto-czerwony, czarny grubszy, czarny cieńszy...
Ten grubszy to masa dla czujnika a żółto-czerwony(żółty z czerwonym paskiem) to sygnał dla licznika. Różnica kolorów występuje, więc może trzeba sprawdzić czy te przewody, które masz nie są "dokładane" z długości...ewentualnie pobierz schemat, chyba że będziesz miał problem to napisz. |
|
|
|
 |
kornik__
Nowy Forumowicz
Auto: e57a '94 reanimacja
|
Wysłany: 25-08-2009, 19:17
|
|
|
no wlasnie sztukowane, bylem dzis u znajomego i od strony silnika jest zolty kabelek, ale niestety kolejne dwa byly czarne, a nie skojarzylem, zeby popatrzec na ich grubosc, ale to nic, bo zostaja mi tylko 2 kombinacje w kazdym badz razie jak dobiore kolejnosc to zabiore sie za montowanie kabelkow do wtyczki. czujnik z wtyczka nabylem u japaneze . jesli chodzi o czujnik temperatury to poratowalem sie lutownica i jest juz ok. w e57a sa trzy (przy glowicy 2 i przy termostacie). jak odepne ten przy glowicy to wskazowka lezy i grzeje swiece na goracym silniku. jak odepne ten przy termostacie, to tez... dziwne to jakies sprzezenie albo u mnie jest tak namieszane... |
_________________ if it happened it must be possible
Galant JMBSNE57ARZ000926 reanimacja
Megane Coach dzieki Bogu juz poszedl
Colt CA1A '92 oddany w dobre rece |
|
|
|
 |
|
|