C66A Bartka |
Autor |
Wiadomość |
bartman
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 27-12-2014, 14:13 C66A Bartka
|
|
|
Witam, jestem w posiadaniu Lancera III C66A , pod maska siedzi 1.6 16v 113 ps , nie wiem który to rocznik, w starym dowodzie ma wbite ze to składak z 97r, patrzac historie pojazdu jezdził nim jeden dziadek od 97 roku, po przesiadce z Ca0 z tym samym silnikiem moge powiedziec ze jestem bardzo pozytywnie zaskoczony dynamiką i spalaniem , do zrobienia heble, które dostałem do lancera i amortyzatory które trzeba nabyć, jedyne co mnie boli to fakt ze lancer blacharsko nie porywa, z zewnatrz w wielu miejscach jest ruda i zastanawiam sie czy jest to do odratowania ,wszystkie szyby w prądzie, tak samo jak szyberdach, brak absów , grzane i elektr lusterka i wspomaganie
chcialbym doprowadzic miska blacharsko do dobrego stanu i znaleźć zderzaki, lotke i ciekawszy grill lecz z tym na prawde ciężko...
 |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21936 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 27-12-2014, 20:16
|
|
|
Tylne lampy i przedni zderzak po lifcie, wiec rocznik 1992 lub 1993. Podaj jego numer VIN to Ci powiem dokładnie. |
|
|
|
 |
bartman
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 27-12-2014, 20:19
|
|
|
JMBLNC66APU503200
To jego numer VIN
jakis pomysł na mody?
orientujecie się może czy zderzaki od c50 z wersji usa (przód i tył) oraz atrapa grilla podejdą? |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21936 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 27-12-2014, 20:22
|
|
|
Wrzesień 1992 http://www.auto-parts.spb...BLNC66APU503200
bartman napisał/a: | orientujecie się może czy zderzaki od c50 z wersji usa (przód i tył) oraz atrapa grilla podejdą? | Przody podejdą, bo są identyczne w Colcie i Lancerze, zderzak tył na pewno nie podejdzie. |
|
|
|
 |
bartman
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 29-12-2014, 22:41
|
|
|
Lancerem dotychczas zrobiłem ok 600km, na razie praktycznie same pozytywy z jazdy, w skrzyni coś zacharczy czasami przy wrzucaniu drugiego i trzeciego biegu (najczęściej drugiego) i nie wiem co to może być. również przy wkręcaniu na obroty powyzej 3k jakby coś popiskiwalo tak mechanicznie z prawej strony przodu, nie wiem czy to z zawieszenia czy skąd dochodzi. do tego prawdopodobnie złącze elastyczne do wymiany bo Misiek głośno pracuje
Przede wszystkim chciałbym się zabrać za gruntowny porządek wewnatrz Miśka ale na upranie foteli na razie nie pozwala pogoda.
Wiec w styczniu Lancer dostanie :
-filtr oleju
-filtr paliwa
-filtr powietrza
-olej
-więc pewnie i również rozrządu będzie trzeba się podjąć
prawdopodobnie również :
tarcze, klocki, szczęki i bębny
Jesli finanse mi pozwolą w lutym przyjdzie czas na zawieszenie
amory na wykończeniu przód i tył więc to będzie obowiązek na luty
jeśli uda mi się dorwać coś 'extra' nie będę się długo zastanawiał .
pozdrawiam |
|
|
|
 |
Wojciech Bogacz
Mitsumaniak

Auto: Lancer C66A, Sigma Kombi
|
Wysłany: 02-01-2015, 17:05
|
|
|
Gratuluję nabytku - zadbaj jednak jak najszybciej o karoserię - jak ruda za bardzo zje to potem lipa Resztę ogarniesz bo to proste auto jest. |
_________________ Lancer 1,6 C66A
Nasza Sigma Kombi |
|
|
|
 |
mjsystem
Forumowicz
Auto: ...
Pomógł: 27 razy Dołączył: 06 Sie 2010 Posty: 11637 Skąd: ...
|
Wysłany: 03-01-2015, 10:29
|
|
|
Ach, kiedyś to były autka... Gratulacje nabytku |
|
|
|
 |
bartman
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 07-01-2015, 21:42
|
|
|
mała aktualizacja
w sumie na razie nic się nie dzieje, gdzieś z tyłu dostaje się woda i gromadzi się w miejscu koła zapasowego, lancer powoli zmienia kolor ze srebrnego na rudy i czeka na zastrzyk gotówki
przed sprzątnięciem i sprawdzeniem jaki jest otwór na głośniki
 |
|
|
|
 |
John24
Mitsumaniak

Auto: EA5A 03 M\T
|
Wysłany: 07-01-2015, 21:50
|
|
|
Nie lubie starych aut ale miski jakos na mnie dzialaja |
|
|
|
 |
filll
Mitsumaniak

Auto: Galant EA3->5A
Pomógł: 6 razy Dołączył: 02 Lis 2007 Posty: 241 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 07-01-2015, 22:58
|
|
|
bartman napisał/a: | gdzieś z tyłu dostaje się woda i gromadzi się w miejscu koła zapasowego, |
Pewnie przez uszczelnienie lamp tylnych.
Fajne auto, łezka się w oku kręci... |
|
 |
bartman
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 08-01-2015, 00:33
|
|
|
w zasadzie miało to być tylko auto na chwile, na robienie 50km dziennie do pracy i z powrotem
ale pojezdziłem troche nim i stwierdzilem ze to auto nie może niszczeć na moich oczach lub po paru miesiacach zostać zezłomowane.
pare miesięcy jezdziłem 307ką w kombi 1.6 hdi ,lubiłem to auto na prawdę, ale jak czasami z lanca przesiadam się do niego, to auto jednak jest to bezpciowe auto. lubie wejsc sobie do miśka ,odpalić przejechać się parenaście kilometrów bez celu, tak po prostu bo mimo niedociągnięć ,wieku auta moge się w nim wyluzować, oderwać od wszystkiego.
wiec finalnie nie bedzie to tylko 'coś' czym jezdzi się z punktu A -> B.
nie dysponuje wielką gotówką, nie znam się na mechanice, blacharce czy elektryce w tych tematach jestem laikiem ale myśle ze 'sercem' też można wiele zdziałać i na pewno na tej znikomej posiadanej przeze mnie wiedzy się nie skończy. Misiek nie dostanie LPG, nie dostanie nowego mocniejszego serca. w najbliższych planach jest stopniowa wymiana części eksploatacyjnych począwszy od zawieszenia, hamulców, płynów, filtrów. Na wiosne zajmiemy się blachą. planuje do tego czasu kupić zderzak tylni taki jak powinien być, na przód z gti, atrape grila ze znaczkiem, nakładki progów i jeśli fundusze pozwolą to sierpien - wrzesień lakierowanie.
pozdrawiam serdecznie |
|
|
|
 |
KsiadzRobak
Forumowicz
Auto: Lancer
Pomógł: 20 razy Dołączył: 04 Wrz 2014 Posty: 1029 Skąd: ecki
|
Wysłany: 08-01-2015, 08:30
|
|
|
bartman napisał/a: | gdzieś z tyłu dostaje się woda | jak nie przez lampy - te są uszczelniane na obwodzie, to wyjmij jeszcze całą uszczelkę i wciśnij do jej środka tzw. płynną uszczelkę:
http://www.boll.pl/masy-u...amochodowych-91
czasem na zgrzewach blach woda zatrzymuje się i przez braki w uszczelce (fabrycznie jest dawana pod tą tylną) wpływa do środka |
|
|
|
 |
bartman
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 07-02-2015, 13:12
|
|
|
misiek dalej w moim posiadaniu
kompletnie padło sprzęgło wiec autko stoi w garażu, w tygodniu trafia na wymiane, wraz z olejem i kompletem filtrów.
ciagle szukam brakujących elementów układanki i nie moge znaleźć :
tylniego zderzaka plastikowego, poliftowej atrapy grilla (czy pasuje któraś z nowszego modelu?) białych kierunków, i zderzaka przedniego od gti.
Orientujecie się może drodzy Mitsumaniacy czy można wymienić tylko złacze elastyczne? czy musi być to cała rura od kolektora ?
pozdrawiam |
|
|
|
 |
zico81
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.8GDI DOHC
Pomógł: 1 raz Dołączył: 30 Sty 2015 Posty: 101 Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: 07-02-2015, 15:21
|
|
|
Powiadasz że blacha w kiepskim stanie...chyba nie widziałeś mojego civica |
_________________ 03262/KMM |
|
|
|
 |
jacek11
Mitsumaniak Yatsu~eku
Auto: EA2W Żółwik, Outlander CW8W
Pomógł: 122 razy Dołączył: 07 Lis 2007 Posty: 11097 Skąd: Radomsko
|
Wysłany: 07-02-2015, 22:18
|
|
|
bartman napisał/a: | Orientujecie się może drodzy Mitsumaniacy czy można wymienić tylko złacze elastyczne? czy musi być to cała rura od kolektora ? |
Wymienia się samą plecionkę bez problemu
Pozdro |
|
 |
|