Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przestroga
Autor Wiadomość
arekp 
Mitsumaniak

Auto: inny
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 21-08-2006, 21:15   Przestroga

Cytat:
Około 19.00 na odcinku drogi między skrzyżowaniem Struga z Gryfińską a mostem Pionierów, dokładnie na wysokości PZU (po drugiej stronie jak wjazd do miasta), na łuku drogi samochód BMW wpadł w poślizg, stracił panowanie nad samochodem i uderzył w słup latarni. Po chwili auto się zapaliło.
Niestety kierowca zginął na miejscu a jego 12-sto letni syn przewieziony został do szpitala z podejrzeniem urazu kręgosłupa - jego stan jest stabilny i nie zagrażający życiu.

Nie wiem czy zawinila predkosc, stan auta czy stan kierowcy. Jedno jest pewne, trzeba uwazac. W tle widac znak ograniczenia do 70km/h mimo, ze droga jest na tyle szeroka i w dobrym stanie. Zdarzalo mi sie jechac szybciej tym odcinkiem jednak ta sytuacja zdecydowanie odchudzila mi prawa noge.

W jednym z aktualnych spotow tv akcji 'Stop wariatom' pojawia sie haslo "Jadac tak szybko nie zauwazysz kiedy umrzesz". Na mnie spoty robia wrazenie i zmienilem swoje podejscie do jazdy - mimo, ze nadal jezdze za szybko - i mam nadzieje, ze podobnie jest/bedzie u Was.

Prosze o nie zamieszczanie komentarzy w stylu 'bo kierowca BMW byl'. O wypadek latwo, droga byla mokra ... wiecej szczegolow brak. Na miejscu byla ekipa TVN24 wiec moze oni podadza wiecej informacji.

JCH 
Mitsumaniak
Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Wysłany: 21-08-2006, 22:35   Przestroga

arekp napisał/a:
W tle widac znak ograniczenia do 70km/h ...

Ale to 70 km/h to się dopiero miało zaczynać - czyli w tym miejscu można (teoretycznie) jechać więcej. Przyczyna ..... jak to zwykle w takich przypadkach - nie dowiemy się. Ale jakakolwiek by ona nie była i jaki znak by tam nie stał to ważny jest zdrowy rozsądek.

MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650

setko
[Usunięty]

Wysłany: 21-08-2006, 23:06   

JCH napisał/a:
Ale to 70 km/h to się dopiero miało zaczynać - czyli w tym miejscu można (teoretycznie) jechać więcej.

to jest powtórzenie znaku w tym miejscu bo wcześniej wlot jedno kierunkowej z prawej
a jeszcze wczesniej jest krzyżówka i tam jest 40km.
Te BMW to są łatwo palne jak sucha ściułka w lesie.
Kilka lat temu dwoje moich kumpli też spłoneli w BMW po tym jak walneli w drzewo.

Seba_Dominika
[Usunięty]

Wysłany: 21-08-2006, 23:37   

A może wracali z kina i gość sie naoglądał Tokio Drift i też chciał spróbować.Szkoda ludzi,auto zawsze można zmienić :cry:

shovel
[Usunięty]

Wysłany: 22-08-2006, 01:29   

jak się nie mylę to jest to w miarę nowa piątka... a piątkę wyprowadzić z równowagi jest naprawdę trudno, nawet na śliskim, komputer koryguje...

roch_27 
moderator
Nutrix Bi-Turbo

Auto: Arteon Shooting Brake R
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 22-08-2006, 08:14   

shovel napisał/a:
piątkę wyprowadzić z równowagi jest naprawdę trudno, nawet na śliskim, komputer koryguje...
chyba, że miała już za sobą przeszłość powypadkową :wink: i po naprawie buma stała się nowym autem "bezwypadkowym" lub coś mu się skopało - złośliwość rzeczy martwych.

ps. pomijam już prędkość z jaką musiał jechać

pozdro

ARMA PACIS FULCRA - Broń dźwignią pokoju

arekp 
Mitsumaniak

Wysłany: 22-08-2006, 08:41   

Dodatkowe szczegoly:
Cytat:
Przy skrzyżowaniu z ulicą Hangarową kierowca stracił panowanie nad pojazdem. Samochód obrócił się i uderzył w słup. Skutki uderzenia były katastrofalne.

- Pojazd po chwili stanął w ogniu mówi komisarz Artur Marciniak z Komendy Miejskiej Policji w Szczecinie. - Kierowca zdołał wyczołgać się ze środka, ale zginął w płomieniach. Jego13-letniemu synowi udało się wyjść z samochodu. Z urazem kręgosłupa trafił do szpitala.

Maly bedzie mial kreche na psychice ... widziec jak ojciec zywcem sie w aucie spalil :( [`]

Co do znaku ograniczenia predkosci, to 70tka widoczna na znaku jest 'podnoszaca'.

Student 
Mitsumaniak

Auto: Avensis 1.8VVTi , 11r. Premium
Wysłany: 22-08-2006, 11:53   

Dla mnie śmierci kierowcy winni są inni kierowcy gdyby choć jeden się szybko zorientował to by gościa odciągnął od samochodu a tak :cry:

arekp 
Mitsumaniak

Wysłany: 22-08-2006, 13:29   

W innej gazecie napisano, ze gosc sie nie wydostal z auta. Trudno wyczuc.

Jesli nawet sie wydostal to wydaje mi sie, ze palace sie auto wydziela takie ilosci ciepla, ze nikt bez specjalnego ubioru nie podejdzie zbyt blisko.

Do tego na jednym z pierwszych zdjec widac podczepiona linke holownicza. Byc moze ktos probowal jakos pomoc.

tansky
[Usunięty]

Wysłany: 28-08-2006, 08:14   Re: Przestroga

arekp napisał/a:
Prosze o nie zamieszczanie komentarzy w stylu 'bo kierowca BMW byl'

Tragedia rozegrała się kilka minut przed czwartą rano na ulicy Paderewskiego, jednej z głównych arterii Zawiercia. Sprowadzone niedawno z Niemiec czarne bmw wjechało na dwóch pracowników drogowych. Obydwaj zginęli na miejscu.

W miejscu gdzie doszło do tragedii położono właśnie nowy asfalt. Trwały tam jeszcze prace wykończeniowe. Roboty drogowe były prawidłowo oznakowane, a na kilkudziesięciu metrach jeden pas ruchu był zamknięty.

Wszystko wskazuje na to, że kierowca bmw jechał o wiele za szybko. Policjanci podejrzewają też, że mógł być pod wpływem alkoholu. Kierowca uciekł z miejsca zdarzenia, nie udzielając pomocy żadnemu z potrąconych. Ofiary to mężczyźni w wieku 26 i 53 lata - pracownicy firmy Beton-Kolor ze Strzyżowic. Jak twierdzą policjanci auto, które uderzyło w drogowców ciągnęło jednego z nich jakieś 100 metrów. Drugi z potrąconych mężczyzn został siłą uderzenia odrzucony na chodnik.

Auto porzucono na skraju lasu w okolicy Zawiercia. Miało oderwane tablice rejestracyjne. Mimo tego policja szybko ustaliła, kto jest właścicielem pojazdu. Wieczorem został on zatrzymany. Okazało się, że bmw kierował 23-letni mieszkaniec Zawiercia. Wraz z nim w aucie jechali jego dziewczyna oraz brat. Oni również trafili do aresztu. Potwierdziło się przypuszczenie, że w momencie wypadku cała trójka była pijana.

Źródło: Dziennik Zachodni

Bo to kierowca BMW był.

JCH 
Mitsumaniak
Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Wysłany: 28-08-2006, 08:54   

tansky napisał/a:
Bo to kierowca BMW był
Nie generalizujmy. To był morderca a nie kierowca.

MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650

tansky
[Usunięty]

Wysłany: 28-08-2006, 09:02   

Proszę o czytanie ze zrozumieniem.
tansky napisał/a:
Nie twierdzę że kierowcy BMW to imbecyle, tylko że ta marka miała nieszczęście stać się atrybutem wiejskiego dresiarstwa.
Ostatnio zmieniony przez tansky 28-08-2006, 12:07, w całości zmieniany 2 razy  

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 28-08-2006, 10:01   

prawda, że nie można generalizować, ale z obserwacji wynika, że podobne buractwo prezentują na drodze właściciele golfów, octavii (szczególnie z kratkami) i mondeo - bmw tak często nie widuję, żeby wciągnąć ich do tej statystyki

deenbe
[Usunięty]

Wysłany: 28-08-2006, 12:01   

moj ojciec ma bmw i co jest imbecylem? dresem?

bez generalizowania prosze

arekp 
Mitsumaniak

Wysłany: 28-08-2006, 18:53   

deenbe napisał/a:
moj ojciec ma bmw i co jest imbecylem? dresem?

Mam w planach zakup BMW i tez nie jestem imbecylem ani dresem.

Odpowiedz do tematu