Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem z prędkościomierzem
Autor Wiadomość
fursik 
Nowy Forumowicz

Auto: Carisma '96
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 02-09-2009, 20:46   Problem z prędkościomierzem

Witam, posiadam Mitsubishi Carismę 1.9 TD z 96 roku. Ostatnio padła mi skrzynia, więc wymieniłem na skrzynię z 97 roku. Problem polega na tym, że fabrycznie prędkościomierz i licznik kilometrów mam sterowany za pomocą linki. Natomiast skrzynia, którą wsadziłem do auta przekazuje wszystko elektronicznie. Nie działa prędkościomierz i licznik kilometrów. Nie wiem jak mogę sobie poradzić z tym problemem. Czy da się do tej "nowej" skrzyni przełożyć mechanizm ze starej? Lub czy da się jakoś podłączyć tą skrzynie, np wymieniając licznik na ten z wyświetlaczem?

pawelsonx 
Forumowicz

Auto: 1.9dci
Zaproszone osoby: 103
Kraj/Country: Ireland
Wysłany: 03-09-2009, 00:28   

musisz porównać starą skrzynie i nową pewnie trzeba będzie tylko pozamieniać czujniki.

a swoja drogą dziwie się że nie zrobili ci tego w warsztacie.

Poza tym widzę że jesteś nowy i mam nadzieje że nie wymieniałeś skrzyni z powodu problemu z biegami gdzie najczęstszą dolegliwością właścicieli tych samochodów z tym silnikiem są tulejki wybieraka które kosztują grosze i co jakiś czas trzeba je wymieniać.

wichura1 
moderator mitsumaniak
download manager ;)

Auto: Grandis NA4W 2.4MIVEC LPG
Wysłany: 03-09-2009, 08:44   

pawelsonx napisał/a:
musisz porównać starą skrzynie i nową pewnie trzeba będzie tylko pozamieniać czujniki.

a swoja drogą dziwie się że nie zrobili ci tego w warsztacie.

Poza tym widzę że jesteś nowy i mam nadzieje że nie wymieniałeś skrzyni z powodu problemu z biegami gdzie najczęstszą dolegliwością właścicieli tych samochodów z tym silnikiem są tulejki wybieraka które kosztują grosze i co jakiś czas trzeba je wymieniać.

Zapomniałeś, że skrzynie Renault lubią się posypać, ostatnimi czasy Renault bije rekordy w awaryjności skrzyń biegów.

fursik obydwie opcje, które podałeś wchodzą w grę. Ta z linką jest tańsza i łatwiejsza. Musisz zdemontować impulsator i zamienić go na mechaniczny napęd ze starej skrzyni.

fursik 
Nowy Forumowicz

Auto: Carisma '96
Wysłany: 03-09-2009, 12:02   

Nie, nie pawelsonx skrzynie kompletnie zatarłem, bo uciekł mi cały olej. W niewyjaśniony do tej pory sposób pękła mi obudowa skrzyni i przez to pęknięcie cały olej sobie wyciekł :/.

wichura1 dziękuje za podpowiedź. Nie byłem pewny, czy w tej skrzyni będzie takie samo "gniazdo" na ten mechanizm. Ale skoro będzie pasował to biorę się za rozbicie starej skrzyni i wyjęcie z niej tego ustrojstwa.

Mam jeszcze jedno pytanko. Żeby to założyć to trzeba wyjmować całą skrzynie z auta?

wichura1 
moderator mitsumaniak
download manager ;)

Auto: Grandis NA4W 2.4MIVEC LPG
Wysłany: 03-09-2009, 22:31   

Nie mam pewności, nie mam teraz serwisówki pod ręką, ale moim zdaniem to miejsce odpowiedzialne za prędkościomierz widać na środku, pomiędzy linką, a gumowym kółkiem:

Odpowiedz do tematu