|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Kredyty |
Autor |
Wiadomość |
WaldezZ
Nowy Forumowicz
Auto: fajnie gdyby Galant E5x
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 05-08-2009, 17:29 Kredyty
|
|
|
Witam.
Planuje wziąć kredyt na auto.
W dzisiejszych czasach ciężko jednak podjąć właściwą decyzję.
Zastanawiam się czy brać kredyt gotówkowy czy może kredyt na auto?
Dodatkowo nie wiem gdzie brać i na co zwracać uwagę.
Czy ktoś mógłby mi pomóc, doradzić, ewentualnie odradzić co robić ?
Z góry dziekuje. |
_________________ http://pokazywarka.pl/tis-info/ |
|
|
|
 |
maxwell61
Mitsumaniak (****><****)

Auto: VW Touran 1.6 03'
|
Wysłany: 20-08-2009, 22:49
|
|
|
open finance...ja tam sie udałem...doradzili i dali kredyt :] |
_________________ CARISMA 1.6 16V - sold
VW Touran 1.6 FSi
www.garagestories.pl
 |
|
|
|
 |
sruba
m3m&mitsumaniak football is a drug
Auto: Toyota Auris II TS
|
Wysłany: 20-08-2009, 23:05
|
|
|
WaldezZ, wiecej szczegolow (jakie auto, jaka kwota, jaki wklad wlasny, itd) i cos ci podpowiem |
|
 |
WaldezZ
Nowy Forumowicz
Auto: fajnie gdyby Galant E5x
|
Wysłany: 25-08-2009, 10:54
|
|
|
do lutego mam umowę o pracę i pewnie już żadnego kredytu nie dostanę więc i nie mam co myśleć w WBK'u gdzie mam konto, mam możliwość wzięcia kredytu bez problemu. Chyba wezmę coś na rok góra dwa lata, żeby kupić jakiegoś lancera a później jak mi się sytuacja wyjaśni to będę myślał
Dzięki za zainteresowanie |
|
|
|
 |
Student
Mitsumaniak
Auto: Avensis 1.8VVTi , 11r. Premium
|
Wysłany: 25-08-2009, 10:58
|
|
|
Chłopie zmień myślenie, samochód nie jest najważniejszy, nie bierz kredytu .
Kup cos za to co masz uzbierane i się rozwijaj. |
_________________ Avensis 1.8 T27 11r. 147KM Premium |
|
|
|
 |
Bartek
Mitsumaniak friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
|
Wysłany: 25-08-2009, 11:08
|
|
|
Student, święte słowa, aczkolwiek jest to zawsze loteria - kupisz coś starszego za x, dołożysz Y może wyjść więcej niż coś młodszego za X + dołożenie y + odsetki |
_________________ Pozdrawiam
MITSUMANIAK Bartek
Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 sprzedany
nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin
Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24295 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 25-08-2009, 12:34
|
|
|
Student napisał/a: | Chłopie zmień myślenie, samochód nie jest najważniejszy, nie bierz kredytu .
Kup cos za to co masz uzbierane i się rozwijaj. |
Wlasnie chcialem cos takiego juz dawno napisac, ale nie wniosloby to nic do dyskusji - w kazdym razie nie doradziloby autorowi.
Ale osobiscie nie rozumiem ludzi kupujacych na kredyt auto - to nie jest artykul pierwszej potrzeby. Jak mnie nie stac, to nie kupuje...
Co innego dom/mieszkanie a co innego zbytki. |
|
|
|
 |
Koyocik
Mitsumaniak Kuba

Auto: B12, CJ4A, EA3/5, EA2W
|
Wysłany: 25-08-2009, 12:39
|
|
|
Dla niektórych samochód JEST artykułem pierwszej potrzeby, Krzyżak.
Np. sam nie funkcjonuję bez samochodu - w miejscu gdzie mieszkam jest to praktycznie niemożliwe. Najbliższy sklep - 5km. Urzędy i inne takie - 17km. Autobus? Jest, ale co 3-4 godziny. A to tylko jeden z wielu możliwych scenariuszy konieczności posiadania samochodu. Jasne, można kupić malucha za pińcet i jeździć, ale pewność tego, że się dotrze na miejsce jest znikoma jakby
Poza tym, ludzie biorą kredyty na telewizory, a co dopiero samochód.
W wielu przypadkach łatwiej spłacać raty jakieś, które są dyscyplinujące niż odkładać regularnie. |
_________________ Tamagocchi ("Bordello Edition" - Bartek) i EA3,5W, EA2W, B12
Były: EA2W, CP9A-4G63t i E57A-4D68t
"All is hardcore when made with love" |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24295 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 25-08-2009, 12:47
|
|
|
Koyocik, ja tez tak mam (wies 15 km od centrum Gdanska), ale kupilem auto za 1/3 swojej miesiecznej pensji i smigam bez najmniejszych problemow od 3 lat. Kupilem swiadomie, choc stac mnie na nowke z salonu - ale nie jestem osoba, ktora ocenia innych po tym, jakim jezdza autem. I tego wymagam w stosunku do mnie.
Rozumiem, gdy to ma sluzyc do pracy i pewnie jest ze 100 innych powodow, dla ktorych musi byc nowe, ale do zwyklego toczenia naprawde nie warto sie zadluzac. |
|
|
|
 |
Morfi
Mitsumaniak Street Hunter

Auto: Opel OPC i FORD KA
|
Wysłany: 25-08-2009, 12:50
|
|
|
Najlepszy kredyt to taki w ramach konta tzw odnawialny np w Banku Śląskim gdzie z Blondi mamy wspólne konto po pół roku posiadania u nich rachunku możemy dostac debet nawet w wysokości 6 krotności naszych wpływów a oprocentowanie jest duzo niższe od innych kredytów |
_________________ Moje OPC http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=96694
Lepiej jest nie odzywać się wcale i wydać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości.
-----------------------------------------------
Mark Twain |
|
|
|
 |
Koyocik
Mitsumaniak Kuba

Auto: B12, CJ4A, EA3/5, EA2W
|
Wysłany: 25-08-2009, 12:54
|
|
|
Krzyżak, ja się generalnie zgadzam z Twoim tokiem myślenia, tylko mogą być różne sploty i zaploty i po prostu staram się nie osądzać poczynań innych. Sam mam duży uraz po kradzieży VW Passata 6 lat temu i nie kupię już samochodu droższego niż moje półroczne dochody - ot, taka zasada ale nie narzucam jej nikomu.
Ty masz duże zdolności jeżeli chodzi o mechanikę, ktoś inny może ich nie mieć, poza tym Twoja 1/3 pensji może być dla kogoś nieosiągalna do wydania ot, tak sobie - "dochody mi się nie zmieniły ale doszła trójka dzieci" Jeżeli ktoś przemyślał sprawę i jednak chce brać kredyt na samochód - niech bierze, trzymam kciuki, żeby spłacił szybciej. |
_________________ Tamagocchi ("Bordello Edition" - Bartek) i EA3,5W, EA2W, B12
Były: EA2W, CP9A-4G63t i E57A-4D68t
"All is hardcore when made with love" |
|
|
|
 |
Student
Mitsumaniak
|
Wysłany: 25-08-2009, 13:03
|
|
|
Popieram Krzyżaka w całej wypowiedzi, choć mam dom za całą "bańkę" nie jeżdżę nowym samochodem.
Przez 10 lat miałem malucha i świetnie sprawdził się na budowie łacznie z wieloma wyjazdami w góry i na mazury.
Kredyt powinien być dla człowieka czymś ostatecznym, zawsze przy decyzji o kredycie trzeba patrzeć pesymistycznie a nie optymistycznie, jest wiele przypadków niespłacenia i potem płacz rodziny i żyrantów.
Do kolegi Waldez: jeżeli masz pracę to się wstrzymaj kilka miesięcy (oczywiście jeżeli twoja praca nie jest uzależniona od posiadania samochodu) , spokojnie zrób rozeznanie rynku , wybież model, uzbieraj większą część potrzebnej kasy i dopiero zrób zakup.
Wiem że jak człowiek młody to chciał by miec wszystko ale licz się z ty że samochód to nie tylko cena zakupu dochodzi Ci:
1. Rata kredytu (szacuję ok, 300-500zł/miesiąc)
2. Paliwo min. 200zł-500zł
3. Ubezpieczenie ok. 300zł./miesiąc, bo pewnie nie masz zniżek a np. AC by sie przydało
4. Eksploatacja ok.50-300/miesiąc
5. Nieprzewidziane remonty/stłuczki/rysy itd.
Zbiorczo mamy ok: min.850zł
Czy stać Cię na to aby tyle zapłacić ze swojej pensji , zrobić resztę opłat i żyć godnie?
Twoja decyzja.
Powodzenia. |
|
|
|
 |
JCH
Mitsumaniak Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
|
Wysłany: 25-08-2009, 13:45
|
|
|
Morfi napisał/a: | Najlepszy kredyt to taki w ramach konta tzw odnawialny | Taa... tzw. kredyt "never ending story"
Jak nie masz samozaparcia to bank się tylko cieszy gdy korzystasz na maksa
WaldezZ, jeśli już musisz to szukaj kredytów u dilerów promocji typu 50/50 albo 3 x 33. Zresztą jak już napisali koledzy musisz rzetelnie ocenić swoją sytuację finansową. Nikt nie podpowie Ci idealnego dla Ciebie rozwiązania bo nikt nie "siedzi w Twojej kieszeni". |
_________________ "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów"
MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650
 |
|
|
|
 |
Morfi
Mitsumaniak Street Hunter

Auto: Opel OPC i FORD KA
|
Wysłany: 25-08-2009, 15:02
|
|
|
JCH, Ja z niego skorzystałem i dawno spłaciłem. Jest to zabezpieczenie w razie wiekszych nie zaplanowanych wydatków |
_________________ Moje OPC http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=96694
Lepiej jest nie odzywać się wcale i wydać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości.
-----------------------------------------------
Mark Twain |
|
|
|
 |
Student
Mitsumaniak
|
Wysłany: 25-08-2009, 23:27
|
|
|
Morfi ty spłaciłeś więc jesteś ok. i się cieszysz.
Znam osobę, która księguje komornika za właśnie te niespłacone kredyty, to jest hardkor, komornik bierze np. 800zł z tysia na własne koszty a 200zł na spłatę.
Nawet nie zdajecie sobie sprawy ile ludzi, tych dobrze zarabiających nie spłaca kredytów.
JA nigdy nie miałem kredytu i raczej nie będę miał.
Powodzenia. |
|
|
|
 |
|
|