Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Cari 1.8 GDI] Zużycie oleju w gdi
Autor Wiadomość
piekarz10 
Forumowicz
piekarz10

Auto: CARISMA 1,8 GDI
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 11-09-2009, 13:38   [Cari 1.8 GDI] Zużycie oleju w gdi

Witam , od razu informuję ,że korzystałem z szukajki , ale nie znalazłem odpowiedzi na mój problem. Wczoraj stwierdziłem ,że mam za niski poziom oleju silnikowego ( 2 mm na bagnecie) . Oczywiście niezwłocznie dolałem ok.0,8 l MOBILA 5W50 . Ostatnio wymieniałem olej w marcu ok.13 000 km temu. Czy to normalne ,że tyle oleju ubyło? Zaznaczam , że nie ma widocznych wycieków. Obecny przebieg to 198000 km.

Koyocik 
Mitsumaniak
Kuba

Auto: B12, CJ4A, EA3/5, EA2W
Wysłany: 11-09-2009, 13:41   

0,8 na 13000 to nie tragedia - jeszcze w normie. Zwłaszcza, że 5W50 dość rzadki jest. Przy takim przebiegu suegeruję rozważyć wymiany co 10000km. Zdrowiej dla silnika.

Na wszelki wypadek pooglądaj samochód, czy nie ma wycieków i skontroluj świece i spaliny.

ZEROSUPER 
Mitsumaniak
MastaOfDiseasta

Auto: Space Star 1.8GDI
Wysłany: 11-09-2009, 13:50   

Każdy silnik w większym lub mniejszym stopniu łyka olej. Norma producenta mówi o 1l na 10000km. Niestety silnik się cały czas zużywa i braki w oleju są coraz bardziej zauważalne. Może przy następnej wymianie przejdź na półsyntetyk 10W40 np Shell helix Plus.
http://forum.mitsumaniaki...1024356#1024356

Carisma GDI:
http://forum.mitsumaniaki...p=512513#512513

http://www.polskajazda.pl...i/Carisma/77098

byczeks
[Usunięty]

Wysłany: 11-09-2009, 14:01   

Te 2 mm na bagnecie tzn:
2 mm liczone od wskaźnika min.
czy 2 mm zamoczony bagnet w oleju?
Bo jeżeli ta 2 opcja - to jest tragedia, a jeżeli pierwsza opcja - to jeszcze wszystko w normie.

Robson86 
Forumowicz
Life is a Race

Auto: Carisma GDI Elegance
Wysłany: 11-09-2009, 16:52   

piekarz10 napisał/a:
Ostatnio wymieniałem olej w marcu ok.13 000 km temu. Czy to normalne ,że tyle oleju ubyło? Zaznaczam , że nie ma widocznych wycieków. Obecny przebieg to 198000 km.

moim zdaniem nie przejmuj sie niczym i poprostu czesciej obserwuj stan oleju. Jazda miejska, na wysokich obrotach tez podnosi zuzycie oleju. Nie zmieniaj na pol syntetyk, zostan przy mobilu 5W50 bo to jest bardzo dobry olej szczegolniej do GDI
Pozdroo

piekarz10 
Forumowicz
piekarz10

Auto: CARISMA 1,8 GDI
Wysłany: 11-09-2009, 20:08   

byczeks napisał/a:
Te 2 mm na bagnecie tzn:
2 mm liczone od wskaźnika min.
czy 2 mm zamoczony bagnet w oleju?
Bo jeżeli ta 2 opcja - to jest tragedia, a jeżeli pierwsza opcja - to jeszcze wszystko w normie.

2 mmzamoczony bagnet , tak jak napisałem wcześniej do właściwego poziomu nalałem ok 0,8 l .
Przy wymianie oleju wymieniałem również świece i mechanik zauważył na nich śladowe ilości oleju , może tam jest przyczyna ubytku. Czy ktoś wie co to jest jakiś zwiastun usterki ?

Moomin 
Mitsumaniak

Auto: Ford Focus 1.6 115KM, 2008
Wysłany: 11-09-2009, 20:15   

piekarz10 napisał/a:

2 mmzamoczony bagnet , tak jak napisałem wcześniej do właściwego poziomu nalałem ok 0,8 l .
Przy wymianie oleju wymieniałem również świece i mechanik zauważył na nich śladowe ilości oleju , może tam jest przyczyna ubytku. Czy ktoś wie co to jest jakiś zwiastun usterki ?

To kiepsko. :( Nie zauważyłeś czy Ci auto nie kopci na niebiesko/siwo? Ponadprzeciętne zużycie oleju to najczęściej uszczelniacze zaworowe i/lub pierścienie olejowe do wymiany. Przerabiałem ten problem w Mazdzie. :(

byczeks
[Usunięty]

Wysłany: 11-09-2009, 20:33   

piekarz10 napisał/a:
wymieniałem również świece i mechanik zauważył na nich śladowe ilości oleju

Jeżeli olej przedostaje się bezpośrednio do świec, to przyczyną tego jest nieszczelność uszczelki pod pokrywą zaworów. Sprawdź i ew. podciągnij śrubami, a jeśli nie da rady, to uszczelka jest do wymiany. Koszt uszczelki jest niewielki.

Natomiast jeśli chodzi o tego typu ubytek oleju co napisałeś, to niestety, ale prawdopodobnie szykuje Ci się remont silnika. O kosztach lepiej nie wspominać.
Jeżeli faktycznie nie będzie wyjścia i będziesz musiał robić silnik, to przed wydaniem grubych pieniędzy na remont spróbuj mu wymienić olej i wlać do niego ceramizer 1 strzykawkę. Koszt na allegro to OK 70 zł nieporównywalnie niższy od kosztów remontu. Tylko musi to być oryginalny "ceramizer", żaden inny preparat.
http://www.allegro.pl/ite...zabezpiecz.html
Być może uchroni cię od sporego wydatku.

przemekx303 
Mitsumaniak

Auto: Carisma GDI 98r.
Wysłany: 11-09-2009, 21:55   

Jeżeli olej przedostaje się bezpośrednio do świec, to przyczyną tego jest nieszczelność uszczelki pod pokrywą zaworów.

co ma uszczelka pokrywy do świec :?:

byczeks
[Usunięty]

Wysłany: 11-09-2009, 22:34   

przemekx303 napisał/a:
co ma uszczelka pokrywy do świec :?:

To ma, że jak jest uszkodzona i przepuszcza, to w gniazdach - dołkach - świec odkłada się olej.

przemekx303 
Mitsumaniak

Auto: Carisma GDI 98r.
Wysłany: 11-09-2009, 23:14   

źle się zrozumieliśmy, ja myślałem o śladach na elektrodzie a ty o gnieździe świecy, więc jeżeli przepuszcza uszczelka pokrywy to powinieneś zabaczyć wyciek i dać nową uszczelkę, zerknij jeszcze na śrube na misce jak podkładka jest już zużyta to tam też lubi puszczać, a jak to wszystko wporządku to jedź do mechaniora nich sprawdzi kompresje , może jakaś próba olejowa

Manysh
[Usunięty]

Wysłany: 12-09-2009, 01:27   

zalezy jak kto jezdzi, ja na przykład robie duzo 10 minutówek i oleju ubywa dosc duzo, pytałem w wielu miejscach wiekszosc osób twierdziła, ze taki ubytek oleju przy takich przejazdach to normalne

Daniello81 
Forumowicz

Auto: carisma
Wysłany: 12-09-2009, 20:12   

A tak na marginesie ile jest oleju w silniku gdy na bagnecie jest "max" a gdy "min"( te wcięcia na bagnecie silnik GDI)

Morfi 
Mitsumaniak
Street Hunter

Auto: Opel OPC i FORD KA
Wysłany: 13-09-2009, 09:50   

Panowie zużycie oleju w naszym silniku to normalna sprawa. Wyższe temperatury spalania a do tego silnik wysoko obotowy. Jeżeli kolega by jeżdził wiecej na ponad 5 tys obr to i by miał jeszcze wieksze spalanie oleju :)
Mój spala 1l na 4000 tys km. Ale lubie pocisnąć :D

Lepiej jest nie odzywać się wcale i wydać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości.
-----------------------------------------------
Mark Twain

Daniello81 
Forumowicz

Auto: carisma
Wysłany: 13-09-2009, 09:57   

Morfi napisał/a:
Panowie zużycie oleju w naszym silniku to normalna sprawa. Wyższe temperatury spalania a do tego silnik wysoko obotowy. Jeżeli kolega by jeżdził wiecej na ponad 5 tys obr to i by miał jeszcze wieksze spalanie oleju :)
Mój spala 1l na 4000 tys km. Ale lubie pocisnąć :D

To tak jak u mnie :) a do tego krótkie odcinki do pracy na nie rozgrzanym silniku.
Auto serwisuje w ASO wycieków nie stwierdzono.

Odpowiedz do tematu