Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Ile $$ za zdjęcia
Autor Wiadomość
filippoz 
Mitsumaniak
The Scotsman

Auto: Lancer 1.8 Sedan Black
Zaproszone osoby: 1
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 15-09-2009, 16:56   Ile $$ za zdjęcia

Witam,

Mam mały dylemat więc takie ogólne otwarte pytanie kieruję do Was drodzy forumowicze.

Za ile zrobilibyście fotoreportaż z imprezy sportowej, na której będziecie jedynym fotografem. Jest to od 1 do 3 dni (tyle może trwać impreza), sądzę że to wyjdzie tak z 6-8h dziennie.

Ma ktoś jakieś rozeznanie?

Pozdrawiam

mirc23 
Mitsumaniak

Auto: brak
Wysłany: 15-09-2009, 18:00   

filippoz, napisz może jaka ilość zdjęć bo od tego też zależy cena, czy zleceniodawcy dostaną z całej imprezy 10 czy 1000 fotek. No i czy obrobione czy proso z puszki, za to też musisz sobie policzyć w końcu trochę czasu ci zajmie obróbka.

Manysh
[Usunięty]

Wysłany: 15-09-2009, 18:04   

Nie mam pojecia, ale porownal bym to do cennika weselnego, ci co pstrykaja takie imprezy biora po kilka tys za pare godzin roboty..... A w jakiej formie masz to oddac? Tzn zwykle CD z fotkami czy bajery typu album itp?

filippoz 
Mitsumaniak
The Scotsman

Wysłany: 15-09-2009, 21:32   

oddać mam na płytce DVD bo więcej zdjęć się zmieści to po 1, po 2gie to sądzę że to będzie jakies 100-150 zdjęć na dzień na płytkę razem z obróbką.

Czyli dwa dni liczę skromnie około 300 zdjęć już obrobionych, nie sądze żeby było dużo do grzebania jak przy portretach (usuwanie zmarszczek, pieprzyków itp itd) ale sam fakt.

To co zleceniodawca zrobi później z fotami to już mnie nie interesuje tzn czy wywoła czy umieści na swojej stronie, mam tylko wzmiankę że przy stronie WWW publikacji musi zostać podane moje imie i naziwsko jako autora zdjęć.

atsar 
Mitsumaniak
młody Roch :)

Auto: Explorer 4.6, Galant E32
Wysłany: 15-09-2009, 22:19   

moim zdaniem nie mniej jak 2 tys zl, np. slubne zdjecia w plenerze z wywolaniem 100 egzemplarzy to koszt rzedu 1200zl u mnie w regionie. Takze moim zdaniem z powodzeniem nie mniej jak 2tys mozesz wolac.

tomusn 
Mitsumaniak

Auto: Colt Z34A 6AMT
Wysłany: 15-09-2009, 22:59   

atsar napisał/a:
moim zdaniem nie mniej jak 2 tys zl, np. slubne zdjecia w plenerze z wywolaniem 100 egzemplarzy to koszt rzedu 1200zl u mnie w regionie. Takze moim zdaniem z powodzeniem nie mniej jak 2tys mozesz wolac.

czego życzę...
policz ile Ci to zajmie (liczba godzin), policz ile masz za godzinę w tej pracy co robisz teraz, pomnóż razy dwa, albo tryz (będa myśleli że jesteś lepszym fotografem....
pomnóż to wszystko (dodaj też godziny obróbki) i myslę że wyjdzie uczciwa kwota...

a to co się dzieje na ślubach/weselach przemilczę, (bo to cena x5 jest)

borecki
[Usunięty]

Wysłany: 15-09-2009, 23:01   

tak naprawde to zalezy od organizatora bo jesli impreza jest robiona 'po kosztach' to na pewno Ci tyle nie da ale jesli nie to mysle ze 2tys mozesz spokojnie brac

Manysh
[Usunięty]

Wysłany: 15-09-2009, 23:17   

tomusn napisał/a:
a to co się dzieje na ślubach/weselach przemilczę, (bo to cena x5 jest)
a fotoreporter ile bierze ?? x2 ??
Spokojnie mozesz ze 2 tys brac, poza tym musisz sie rozeznac jaka cena nie odstraszy zleceniodawcy ;) policz sobe tak srednio 5zł za zdjecie i zobacz czy ci sie opłaca :D
Ostatnio zmieniony przez Manysh 15-09-2009, 23:27, w całości zmieniany 1 raz  

filippoz 
Mitsumaniak
The Scotsman

Wysłany: 15-09-2009, 23:23   

2k to chyba mega optymistyczne ale coś w tym jest.

kilka wesel już zrobiłem i to różne, małe duże, tylko przyjęcia, cena zawsze wychodzi inna dla każdego, każdy chce coś innego co mi jest na rękę bo nie jest to robione szablonowo.

wolę nie przesadzać z ceną, ponieważ chciałbym gościć u nich częściej a nie tylko ten jeden raz, sądzę że lepiej skasować np 500zł za dzień i być na każdym turnieju niż 800zł za dzień i być tylko ten jeden raz, ale to po prostu moje podejście do tematu.

Dzięki Wszystkim za wypowiedzenie się w tej kwestii. Naświetliliście mi to i owo. Jestem Wam bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam
Filip

Manysh
[Usunięty]

Wysłany: 15-09-2009, 23:26   

no ,dobrze kombinujesz :) skoro chcesz do nich wracac, to faktycznie lepiej zjechac z cena na pierwszy raz ...

pozdro filippoz,

borecki
[Usunięty]

Wysłany: 15-09-2009, 23:34   

hehe, pozniej beda juz przywyczajeni do Ciebie to i troszke wyzsza cena ich nie odstraszy ;-)

filippoz 
Mitsumaniak
The Scotsman

Wysłany: 15-09-2009, 23:41   

borecki napisał/a:
pozniej beda juz przywyczajeni do Ciebie to i troszke wyzsza cena ich nie odstraszy ;-)

mam taką nadzieję :-)

Jutro udaję się na zasłużony urlop więc do zobaczenia za tydzień ;-)

Jeszcze raz wielkie dzięki za wszelkie podpowiedzi.

Pozdrawiam
Filip

az 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Colt V CJO 1.3 96r
Wysłany: 26-01-2010, 16:44   

Jak masz klienta to ze 3tys zl

roarflex 
Forumowicz

Auto: Lancer CS01,6
Wysłany: 11-03-2010, 17:24   

Niekoniecznie tak to działa. Czasami jak raz podasz cene to póżniej trudno podnieść. Zleceniodawca może wyjść z założenia że skoro rok temu płacił 1500 to znajdzie kogoś co za tyle zrobi.

Hubiii_GW 
Forumowicz

Auto: V6
Wysłany: 17-03-2010, 22:57   

2 -3 tys spokojnie krzycz. Zanizanie cen tylko po to zeby zlecenie dostac jest dla mnie bez sensu. Trzeba sie cenic, swoj czas, sprzet kosztuje, etc . .. etc. Jaka cena taka jakosc ..
chyba ze chcesz porobic sobie zjecia, uczac sie przy tym to mozna jakies minimum krzyknac :D
Obrobka zdjec tez bedzie czy surowke im dajesz ?
jestes zakontraktowany na konkretna ilosc zdjec? czy tak ile dasz tyle wezma ?
najlepiej spisac liste jakie zdjecia ile tego + wycena i luz :D - czarno na bialym takie moje zdanie

Odpowiedz do tematu