[1G 90-94] pomocy ciagle pali mi sie check engine pomocy |
Autor |
Wiadomość |
feta182
Nowy Forumowicz
Auto: mitsubishi eclipse
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 16-09-2009, 00:19 [1G 90-94] pomocy ciagle pali mi sie check engine pomocy
|
|
|
mianowicie mam taki problem wczoraj odpiolem akumulator do ładowania dzisiaj go podpinam jadę a tu nagle zapala sie kontrolka check engine kolega mi powiedział żebym sprawdził sobie błędy ta diodom sprawdziłem 13,14,21,25,i w dodatku autko tez zaczęło inaczej pracować jest słabsze i niema takiego przyspieszenia według tych błędów jest to przeplywka ale zrąbałaby sie przez odpięcie akumulatora jeśli jest jakiś sposób nie wiem zrobić reset koma to proszę o jakaś dobra rade najlepiej na gg będę bardzo wdzięczny mój nr 5951365 piszcie nawet jak mnie nie bedzie możecie zostawić mi swój numer koma oddzwonię z góry wielkie dzięki |
Ostatnio zmieniony przez feta182 16-09-2009, 21:35, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Adaho_krak
moderator

Auto: Megane GTline
Pomógł: 72 razy Dołączył: 06 Wrz 2006 Posty: 3214 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 16-09-2009, 00:39
|
|
|
Zrób reset ECU (kompa), odepnij klemy na ok. minutę, zapnij klemy, odpal auto nie włączaj żadnych odbiorników elektrycznych, nie ruszaj kierownicą - najlepiej odpal auto i wyjdź z niego, stań obok i czekaj aż załączy się wentylator, wtedy to ECU będzie po resecie. W/w czynności najlepiej wykonać na zimnym silniku, najlepszy efekt. Jeśli dalej wystąpi tyle błędów naraz , znaczy się że padł ECU. |
_________________ Nigdy nie mów, że czegoś się nie da zrobić. Ponieważ zawsze znajdzie się taki ktoś, co nie będzie wiedział, że tego się nie da zrobić, I TO ZROBI !!!
Renault Megane Gtline
Piszę poprawnie po polsku. - Przynajmniej się staram
Adam 00302/KMM |
|
|
|
 |
zenek_bb
Mitsumaniak Moderator

Auto: Eclipse 1G 7bolt '93 Stag300+
Pomógł: 33 razy Dołączył: 11 Kwi 2009 Posty: 975 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 16-09-2009, 05:23
|
|
|
tak jak adaho pisze z tym że najlepiej zrobić to na zimnym silniku czyli np. rano po nocy bez jazdy (czyt. silnik w temp. otoczenia)
to jest wg. instrukcji DSM
rano odpiąć klemy (lepiej dla pewności 5-10 minut) podpiąć, odpalić i nic nie ruszać, niedawać oporów silnikowi i nie dodawać gazu ani nic, wyłączyć lampy, lampki, radia itp itd do włączenia wentylatorów, silnik wyłączyć po wyłączeniu się ich, wg forów DSM najlepiej przejechać autem kilkanaście kilometrów pod różnym obciążeniem żeby ECU dopasował sobie korekty map benzynowych (ja tego nie stosuję, ale nie zaszkodzi)
jak zrobisz to na gorącym silniku to może nietrzymać ci dobrze obrotów potem, jak podczas nauki wolnych obrotów dasz mu obciążenia jakieś to będzie miał potem wyższe wolne obroty
jak go nie nauczysz to na zimnym silniku będzie ci gasł przy wysprzęgleniu przy dojeżdżaniu do skrzyżowania (nipoprawnie działająca funkcja FAST IDLE SPEED wyższe wolne obroty podczas jazdy na luzie) |
_________________ Jeżeli założysz temat, za post który Ci pomógł daj autorowi "Pomógł", pod postem jest guzik!
<-Kliknij, pooglądaj : )
Znasz Hymn MitsuManiaków! Nie słyszałeś go jeszcze? Klikaj
Kocham mojego czerwonego misia.... "to auto jest najpiękniejsze na świecie, a teraz przechodzi w twoje ręce, zaopiekuj się nim tak jak kiedyś ja..."
Nie zawiedziesz się na mnie tato...
Moderator nie nabija postów –moderator ma wiele do przekazania!
Pokaż serce!!! Kliknij dzisiaj Pajacyka i Polskie Serce i wpisz swoje kliknięcie w tym temacie!!! Razem pomagajmy!!! |
|
|
|
 |
feta182
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 16-09-2009, 16:04 check engine
|
|
|
sprobuje dzisiaj to zrobić bo taki mechanik kolo mnie powiedział żebym sobie przeczyścił przeplywke tylko czym? a i dzisiaj zauważyłem ze jak jest zimny silnik to jest ok ma strzała i wogole jak złapie temo. to sie wlancza check engine i dupa strasznie lichy sie robi ale sprobuje ten reset może da rade |
|
|
|
 |
MATi1G
Forumowicz
Auto: Eclipse 1G N/A
Pomógł: 14 razy Dołączył: 06 Lip 2009 Posty: 337 Skąd: WWA/Raszyn
|
Wysłany: 16-09-2009, 17:48
|
|
|
a przepływke czym Ci kazał wyczyscic mówił ... jestem bardzo ciekawy ... wiesz ze jak rozwalisz przeplywke to nie pojezdzisz sobie uzywana ciezko dostac w dobrym stanie ... a nowa to wydatek paru tysiecy złotych ..ale dla niej jest tez alternatywa w postacu ECU master'a...
przepływke mozesz co najwyzej przedmuchac i przetrzec delikatnie szmatka ale specjalnie w nia nie ingeruj...
http://mitsubishifan.webpark.pl/ błedy
13 -miernik temperatury powietrza
14 - czujnik przepustnicy
21 - miernik temperatury silnika
25 - czujnii ciśnienia powietrza (przepływka być moze ,ale nie koniecznie) |
|
|
|
 |
Bartek
Mitsumaniak friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
Pomógł: 291 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 6983 Skąd: że znowu? (W-wa)
|
Wysłany: 16-09-2009, 18:08
|
|
|
Komputer ECU się kończy - klasyczne objawy |
_________________ Pozdrawiam
MITSUMANIAK Bartek
Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 sprzedany
nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin
Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera |
|
|
|
 |
feta182
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 16-09-2009, 20:56
|
|
|
wiec tak zrobiłem jak kazaliście tylko na letnim silniku i lipa po chwili zapaliła sie znowu ta kontrolka ale poczekałem aż wiatrak sie załączy zgasiłem odpaliłem znowu kontrolka sie nie wlancza jadę autko silne jak wcześniej i po chwili znowu sie zapaliła i autko nagle straciło moc ledko je przydlawia jutro sprobuje na zimnym silniku ale nie wiem czy to coś da jak myślicie a to ECU to jest komputer wiecie mniej wiej ile kosztuje i czy to by była jego wina a nie przeplywki już sam nie wiem sprawdziłem błędy i znowu takie same 13,14,21,25 i co teraz mam zrobić
[ Dodano: 16-09-2009, 21:33 ]
a ECU można wsadzić jeszcze z jakiegoś innego Mitsubishi czy tylko z Elipsy miał już ktoś takie przyczyny w swoim aucie |
|
|
|
 |
Creatinian1990
Mitsumaniak
Auto: Mitsubishi Eclipse93 2.0 DOHC
Pomógł: 1 raz Dołączył: 20 Kwi 2009 Posty: 101 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 16-09-2009, 22:45
|
|
|
Kup ECU tylko od tej samej wersji silnikowej i tej samej generacji auta.
Koszt używki jakieś 300-500zł |
|
 |
MATi1G
Forumowicz
Auto: Eclipse 1G N/A
Pomógł: 14 razy Dołączył: 06 Lip 2009 Posty: 337 Skąd: WWA/Raszyn
|
Wysłany: 17-09-2009, 09:35
|
|
|
najlepiej to wyjmi swoje ECU i zawies do jakiegos RTV moze Ci sie sciezki przepalily ale kondensatory wylaly dosyc czesta przyczyna w ECU w Eclipse...
Uzywke dostaniesz do 1000 zł maks a nowka np w serwisie Mitsu kiedys mi krzykneli 12 500zł
Naprawiłem w serwisie RTV i gra gitara koszt 50 zł |
|
|
|
 |
krzypolo
Mitsumaniak

Auto: plymouth laser,Outlander Turbo
Pomógł: 1 raz Dołączył: 27 Lip 2006 Posty: 958 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 17-09-2009, 10:18
|
|
|
Sprawdź tutaj KLIK |
|
 |
Coodo [Usunięty]
|
Wysłany: 20-09-2009, 09:22
|
|
|
Kupisz używkę ale nie wiadomo w jakim tez bedzie stanie ,może jednak spróbuj wymienić kondy w twoim ecu ,otwórz i zobacz czy ma poprzeżerane ścieżki,czy procek jest cały itd |
|
|
|
 |
|