Po czym poznać,że w kluczyku jest immobiliser? |
Autor |
Wiadomość |
abbadona [Usunięty]
|
Wysłany: 25-08-2006, 15:30 Po czym poznać,że w kluczyku jest immobiliser?
|
|
|
Witam,
Mam tylko jeden kluczyk do mojego Colta i postanowiłem dorobić sobie zapasowy. Nie kracze ale kiedyś może się przydać. Nie wiem tylko, czy jest w nim immobiliser czy też nie. Wiadomo jak ma to koszt jest jakies siedem razy wyższy:( Po czym moge to stwierdzić? Mój Colt jest z 96/97 roku.
P.S.
Nie oriętuje się ktoś ile kosztuje dorobienie kluczyka w ASO? Bo u ślusarza w supermarkecie za klucz bez immobilisera chcą 25zl a z immobiliserem 140 zl. Może w serwisie jest porównywalnie.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
szczeslaw
moderator Łamacz przepisow KRD

Auto: Carisma 1.6 99r
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 28 razy Dołączył: 29 Cze 2005 Posty: 1980 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 26-08-2006, 12:07
|
|
|
abbadona napisał/a: | Mój Colt jest z 96/97 roku. |
Wydaje mi się, że raczej na pewno masz immo...
abbadona napisał/a: | Może w serwisie jest porównywalnie. |
Nie liczyłbym na to - raczej będzie drożej i to dużo. Ale zawsze możesz zadzwonić i zapytać. |
_________________ gg: 3254156
Carisma 1.6 99r.
 |
|
|
|
 |
luk_szc
Mitsumaniak mitsumaniak

Auto: Carisma GDI '99 EXE
Pomógł: 4 razy Dołączył: 16 Maj 2005 Posty: 1056 Skąd: się biorą dzieci ???
|
Wysłany: 26-08-2006, 20:28
|
|
|
A tak czy siak do servi trzeba jechać by zaprogramować nowy kluczyk do kompa autka . |
_________________ Luk Carisma Automat 1,8 GDI EXE
Mitsumaniaki QR-Code:

|
|
|
|
 |
romek2
Mitsumaniak

Auto: carisma 1.9td
Pomógł: 2 razy Dołączył: 13 Kwi 2006 Posty: 38 Skąd: rzeszów
|
Wysłany: 26-08-2006, 20:36
|
|
|
Jak nie masz oryginalnej zawieszki z numerem to rczej nie chcą dorbić.
Czeka się kilka dni. Do carismy chcieli około 300 zeta. |
|
|
|
 |
JCH
Mitsumaniak Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Pomógł: 101 razy Dołączył: 23 Maj 2005 Posty: 8078 Skąd: Bytom
|
Wysłany: 26-08-2006, 20:49
|
|
|
abbadona napisał/a: | Nie wiem tylko, czy jest w nim immobiliser czy też nie. .... Po czym moge to stwierdzić? | A w taki sposób np:
Dostać się do kostek przy kierownicy i zewrzeć te styki, które w normalny sposób zwiera stacyjka jak wkładasz kluczyk i kręcisz rozrusznikiem. Jak zapali to nie masz immo a jak nie zapali to masz. |
_________________ "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów"
MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650
 |
|
|
|
 |
abbadona [Usunięty]
|
Wysłany: 26-08-2006, 21:35
|
|
|
Wiec wiem juz wszystko. Immobilaiser mam bo ogściu ktory dorabia klucze wsadził go do maszyny kodującej i tak stwierdzil ale nie umiał go dorobić:( W salonien z serwisem mitsubishi powiedzieli mi ze oni nie dorabiaja kluczyków tylko muszę szukać kogoś kto mi dorobi. Dziwne to troche ale muszę szukac jakiegoś punktu, w ktorym bedą umieli zczytać kod z kluczyka.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
JCH
Mitsumaniak Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Pomógł: 101 razy Dołączył: 23 Maj 2005 Posty: 8078 Skąd: Bytom
|
Wysłany: 26-08-2006, 21:38
|
|
|
abbadona napisał/a: | W salonien z serwisem mitsubishi powiedzieli mi ze oni nie dorabiaja kluczyków tylko muszę szukać kogoś kto mi dorobi. Dziwne to troche ale muszę szukac jakiegoś punktu, w ktorym bedą umieli zczytać kod z kluczyka. | Trochę dziwne. Czyli masz zadzwonic do złodziei .... |
_________________ "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów"
MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650
 |
|
|
|
 |
luk_szc
Mitsumaniak mitsumaniak

|
Wysłany: 26-08-2006, 22:28
|
|
|
Jak się dowiadywałem w kluczykowni przy Geant to z dorobieniem nie ma problemu . Trzeba tylko oryginalną "surówkę" kluczyka mu dostarczyć i dorabia na miejscu (do Cari) . |
Mitsumaniaki QR-Code:

|
|
|
|
 |
abbadona [Usunięty]
|
Wysłany: 27-08-2006, 11:48
|
|
|
A przy którym centrum Geant dorabiałeś? Bo ja się pytałem na Puławskiej w Warszawie.
I skad wziąłeś oryginalną surówkę. Wydaje mi się że ten typ niał kluczyki opowiednie, ale faktycznie kodu nie umiał odczytać, bo nic nie mówił o braku materiałów.. |
|
|
|
 |
luk_szc
Mitsumaniak mitsumaniak

|
Wysłany: 27-08-2006, 15:28
|
|
|
To inaczej, do Cari umiał dorobić (przy Puławskiej) , surówkę oryginalną (niestety) trzeba kupić w servisie Mitsu i tam też ją zakodować do immobilisera . |
Mitsumaniaki QR-Code:

|
|
|
|
 |
hulas [Usunięty]
|
Wysłany: 27-08-2006, 17:09
|
|
|
Każdy poważny specjalistyczny zakład zajmujący się dorabianiem kluczy, naprawa zamków itp, bez problemu dorobi każdy klucz z immobiliserem. Mam w rodzinie własnie taką osobę, dorabia każdy klucz, ma specjalną maszynę do ich dorabiania, która zczytuje kod z podanego klucza i na jego podstawie koduję kostke w surowym kluczu i dorabia częśc metalową. Nie ma potrzeby zakupu oryginalnych kluczy, jest możliwośc dorobienia klucza nieoryginalnego lecz identycznego z wyglądu jak oryginalny np. firmy SILCA.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Karwoś
Mitsumaniak
Auto: Ford C-Max Hybrid 2.0
Pomógł: 4 razy Dołączył: 14 Maj 2005 Posty: 1446 Skąd: Suwałki
|
Wysłany: 03-09-2006, 23:58
|
|
|
A przypadkiem nie powinno być kontrolki od Imo jak juz takowy jest. Szczerze mówiąc nigdy się nie spotkalem s samochodem który ma Imo a nie ma od niego kotrolki na desce. |
_________________ Lancer 2,0 '04 Automat. - już u nowego właściciela
Czas może na Space Stara dla żony? |
|
|
|
 |
raddex
m3m&mitsumaniak

Auto: Lancer GT, 2016 r., 2,4 Pb
Pomógł: 5 razy Dołączył: 13 Sie 2005 Posty: 1239 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 04-09-2006, 00:42
|
|
|
To ja się dołącze do tematu, bo nie padła w sumie odpowiedź.
Mam Lancera kombi 1997 i po czym mogę poznać, że ma immobileser albo nie. Czy kluczyk jest jakoś charakterystycznie oznaczony?? |
_________________ Mitsubishi Lancer GT 2,4 MIVEC - 2016 US ver.
Mitsubishi Galant Kombi 2,0 elegance - 2001r. - LPG - sprzedany
Mitsubishi Lancer Kombi 1,6 16V 113KM, 1997r. - sprzedany 05.07.2010
 |
|
|
|
 |
zyraff85 [Usunięty]
|
Wysłany: 04-09-2006, 09:44
|
|
|
abbadona napisał/a: | Immobilaiser mam bo ogściu ktory dorabia klucze wsadził go do maszyny kodującej i tak stwierdzil | ja tak samo sie dowiedzialem ze mam imo
dorobiłem sobie w razie czego zwykły za 23zl bez imo jak by mi cos sie stało z tym aby przynajmniej wejsc do auta |
|
|
|
 |
tansky [Usunięty]
|
Wysłany: 09-09-2006, 00:18
|
|
|
hulas napisał/a: | Każdy poważny specjalistyczny zakład zajmujący się dorabianiem kluczy, naprawa zamków itp, bez problemu dorobi każdy klucz z immobiliserem. Mam w rodzinie własnie taką osobę, dorabia każdy klucz, ma specjalną maszynę do ich dorabiania, która zczytuje kod z podanego klucza i na jego podstawie koduję kostke w surowym kluczu i dorabia częśc metalową. |
I to by było na tyle jeśli chodzi o zabezpieczenia przed kradzieżą. Po tym jak się dowiedziałem że da się przechwycić sygnał z pilota centralnego i zrobic kopię, blokadę kiery zrywa się mocniejszym szarpnięciem, zakładanie klamek na kierownicę/skrzynię biegów jest bezsensowne...
W zębach zaniosę składkę na AC. Zbyt biedny jestem by na to skąpić. |
|
|
|
 |
|