Przesunięty przez: cns80 28-11-2009, 19:32 |
[MSS DID] Brak Ksiązki serwisowej - potrzebna pomoc |
Autor |
Wiadomość |
lukx
Nowy Forumowicz
Auto: Space Star 1.9 DI-D Mirage
Kraj/Country: UK
|
Wysłany: 22-09-2009, 22:34 [MSS DID] Brak Ksiązki serwisowej - potrzebna pomoc
|
|
|
Witam
Jestem nowy na forum i potrzebuje pomocy - Zakupiłem MSS DID 1.9 z przebiegiem 196 tys km. Dostałem trochę dokumentacji ale nic ważnego i potrzebnego. Chciał bym dowiedzieć się co ile powinny być wymieniane elementy eksploatacyjne takie jak - rozrząd , paski , świece, i inne elementy - dostałem książeczkę - owner's manual - ale nie mogę znaleźć tam takich rzeczy. Z góry bardzo dziękuje za pomoc. |
|
|
|
 |
halbog
Mitsumaniak Homo Swidnicensis

Auto: Kia Carens 2,0 CRDi 2006r
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 14 razy Dołączył: 10 Lut 2009 Posty: 465 Skąd: Świdnica
|
Wysłany: 22-09-2009, 22:42
|
|
|
Rozrząd co 90 tys. km, świece - co 20 tys (za moim zaprzyjaźnionym mechanikiem )olej, filtr powietrza, oleju i przeciwpyłkowy tzn. kabinowy - co 10 tys. a pasek - jak zaczyna piszczeć (za zaprzyjaźnionym mechanikiem).
Pozdrawiam
Bogdan |
_________________ Z wiatrem we włosach:)
 |
|
|
|
 |
JCH
Mitsumaniak Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Pomógł: 101 razy Dołączył: 23 Maj 2005 Posty: 8078 Skąd: Bytom
|
Wysłany: 22-09-2009, 22:48
|
|
|
halbog napisał/a: | świece - co 20 tys | Kolega pyta o DID więc świece nie.
Czynności serwisowe MSS DID wg Auto GT |
_________________ "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów"
MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650
 |
|
|
|
 |
halbog

|
Wysłany: 22-09-2009, 22:55
|
|
|
JCH napisał/a: | Kolega pyta o DID więc świece nie | racja, przepraszam, jako użytkownik "benzyniaka" w tej kwestii trochę się zapędziłem
Pozdrawiam
Bogdan |
 |
|
|
|
 |
lukx
Nowy Forumowicz
Auto: Space Star 1.9 DI-D Mirage
Kraj/Country: UK
|
Wysłany: 22-09-2009, 23:34 dzieki za pomoc
|
|
|
Czyli znaczy to ze muszę zrobić wszystko profilaktycznie - rozrząd paski oleje - super |
|
|
|
 |
JCH

|
Wysłany: 23-09-2009, 11:18 Re: dzieki za pomoc
|
|
|
lukx napisał/a: | Czyli znaczy to ze muszę zrobić wszystko profilaktycznie - rozrząd paski oleje - super | I przy okazji rozrządu pompę wody. Co? Zdziwiony? Taki lajf.... niestety |
_________________ "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów"
 |
|
|
|
 |
xjacobs
mod MSS
Auto: MSS 1.6 2004 / 406 coupe 2.0
Pomógł: 10 razy Dołączył: 27 Maj 2008 Posty: 762 Skąd: Giżycko/Warszawa
|
Wysłany: 23-09-2009, 14:11 Re: dzieki za pomoc
|
|
|
JCH napisał/a: | lukx napisał/a: | Czyli znaczy to ze muszę zrobić wszystko profilaktycznie - rozrząd paski oleje - super | I przy okazji rozrządu pompę wody. Co? Zdziwiony? Taki lajf.... niestety | Jeżeli ma pewność co kiedy i przy ilu było wymieniane, to mozna sobie darować... |
|
 |
cns80
Mitsumaniak Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
Pomógł: 70 razy Dołączył: 03 Gru 2005 Posty: 7348 Skąd: Warszawa-Wawer
|
Wysłany: 23-09-2009, 14:15 Re: dzieki za pomoc
|
|
|
xjacobs napisał/a: | JCH napisał/a: | lukx napisał/a: | Czyli znaczy to ze muszę zrobić wszystko profilaktycznie - rozrząd paski oleje - super | I przy okazji rozrządu pompę wody. Co? Zdziwiony? Taki lajf.... niestety | Jeżeli ma pewność co kiedy i przy ilu było wymieniane, to mozna sobie darować... | Pewność to bedzie miał jak sam sobie wymieni. Nawet nie wiadomo jaki mechanik (lub partacz) to robił i na jakich częściach (lub bublach).
Oczywiście można sobie to wszystko darować tylko nie ma co później pisać na forach że MSS to złom, bo rozrząd po 15 tyś poleciał. Zwłaszcza w dieslu nie ma co oszczędzać. |
|
 |
JCH

|
Wysłany: 23-09-2009, 14:20
|
|
|
xjacobs napisał/a: | Jeżeli ma pewność... |
lukx napisał/a: | ... Dostałem trochę dokumentacji ale nic ważnego i potrzebnego. | Jak mniemam poświadczenie wykonania serwisu jest dla kupującego ważnym dokumentem choć w dzisiejszych czasach i tak można sobie czasem w buty włożyć. |
 |
|
|
|
 |
xjacobs
mod MSS
Auto: MSS 1.6 2004 / 406 coupe 2.0
Pomógł: 10 razy Dołączył: 27 Maj 2008 Posty: 762 Skąd: Giżycko/Warszawa
|
Wysłany: 23-09-2009, 14:51
|
|
|
JCH napisał/a: | xjacobs napisał/a: | Jeżeli ma pewność... |
lukx napisał/a: | ... Dostałem trochę dokumentacji ale nic ważnego i potrzebnego. | Jak mniemam poświadczenie wykonania serwisu jest dla kupującego ważnym dokumentem choć w dzisiejszych czasach i tak można sobie czasem w buty włożyć. | czasem tak, dlatego nie mozna generalizować |
|
 |
halbog

|
Wysłany: 23-09-2009, 18:00
|
|
|
Ja dostałem fakturę, gdzie była podana data i przy jakim przebiegu został wymieniony pasek rozrządu z pompą. Na tej podstawie darowałem sobie wymianę. Na początku września wymieniłem olej plus filtry: oleju, powietrza i kabinowy, bo z kwitów od poprzedniego właściciela wyszło, że już nadszedł ich czas. Jakbym nie miał wiedzy, kiedy było co wymieniane, tobym dla pewności wymienił - lepiej mieć pewność
Pozdrawiam
Bogdan |
 |
|
|
|
 |
SJ
Nowy Forumowicz Jarek
Auto: Space Star 2003 1.6 Sport
|
Wysłany: 26-09-2009, 20:24
|
|
|
Wiem, że na wymianach nie można oszczędzać. Doradzam wymianę wszystkiego, bolesne na początku, ale w rezultacie odzyskasz sporo w bezawaryjnej jeździe. Mój misiek w chwili zakupu miał przebieg 32 000, wymieniłem prawie wszystko (odpuściłem p. wodną) okazało się że pasek mimo, że nie zużyty mechaniczne miał ślady "sparcenia" - dopadł go wiek 6 lat. |
|
|
|
 |
emkawu
Mitsumaniak The Bishop

Auto: MSS 1,9 DID Comfort
|
Wysłany: 27-09-2009, 19:21 Re: Brak Ksiązki serwisowej - potrzebna pomoc
|
|
|
lukx napisał/a: | dostałem książeczkę - owner's manual - ale nie mogę znaleźć tam takich rzeczy |
Ja w swojej instrukcji obsługi mam taką tabelkę, w której jest wszystko podane, do wszystkich modeli MSS. Na początku miałem problem żeby się w to wgryźć (głównie przez to, ze tam strasznie dużo tego) ale pomału doszedłem, co i kiedy wymieniać.
Polecam dokładne poczytanie instrukcji... |
|
|
|
 |
Janusz Barski
Nowy Forumowicz JANBAR
Auto: Mitsubishi Space Star 1,8
|
Wysłany: 05-11-2009, 08:29
|
|
|
Mam od niedawna MM Space Star 1,8 benzynka. Szukam jakichś pozycji książkowych, żeby się z nim zapoznać. Jeśli możecie coś doradzić to będę wdzięczny (w serwisie za książkę o wozie zaśpiewali cenę 1000 zł). Pozdrawiam |
_________________ Serdecznie pozdrawiam i życzę miłego dnia JANUSZ |
|
|
|
 |
cns80
Mitsumaniak Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
Pomógł: 70 razy Dołączył: 03 Gru 2005 Posty: 7348 Skąd: Warszawa-Wawer
|
|