WYŚWIETLACZ - CHWILOWE ZUŻYCIE PALIWA - JAK TO MIEĆ? |
Autor |
Wiadomość |
pzkpfw6 [Usunięty]
|
Wysłany: 28-08-2006, 10:12 WYŚWIETLACZ - CHWILOWE ZUŻYCIE PALIWA - JAK TO MIEĆ?
|
|
|
Hej,
Crisma 1.9 TD wersja GL.
Moj wyswietlacz LCD pokazuje totalny przebieg i dwa pod-liczniki kilometrow (A i B). Co dodac do samochodu żeby tenże wyswietlacz pokazywal mi rownież chwilowe zużycie paliwa ( i srednie na danym odcinku też - jakby sie dało).
Thanks from the mountain (dzieki z góry). |
|
|
|
 |
Potek
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.6 Classic
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 28-08-2006, 11:09
|
|
|
Wydaje mi się że nie da sie tego zrobić... (ale może się myle ) musiałbyś mieć model od roku 2000 w górę...
W tych modelach jest centralny wyświetlacz (tam gdzie w starszych tylko zegar) i tam pojawiaja się informacje o zużyciu paliwa, średniej predkości i zasięgu. |
|
|
|
 |
Marcino
Mitsumaniak Góral niskopienny

Auto: Galant 2.5 V6 97r
Pomógł: 68 razy Dołączył: 02 Cze 2005 Posty: 10722 Skąd: okolice Tczewa
|
Wysłany: 28-08-2006, 12:05
|
|
|
E tam, u mnie w GDI wyswietlało spalanie paliwa na elektronicznym liczniku kilometrów. Ale to było GDI nie wiek maja diselki |
_________________ 2019 - ... - VW Tiguan II 18r 2.0 TDI 110kw
2006- .... - Galant 2.5 V6 97r + LPG Stag
był - 2011 - 2019 - Pug 307sw
była -2004-2006 - Carisma 1.8 GDI 98r
był -1997-2005 - Fiat 126p 1978r
"A omijając to całe rozmyślanie, to prawda jest taka że do codziennego auta najlepszy jest silnik z jak największym momentem dostępnym z niskich obrotów
Czyli w tym przypadku 6a13 " by tomchuck
 |
|
|
|
 |
pzkpfw6 [Usunięty]
|
Wysłany: 28-08-2006, 12:44
|
|
|
To ja jeszcze dopiszę iż w mojej instrukcji jest pokazane kilka typów wyswietlaczy (akurat mam ten najbardziej prymitywny) i tam tez jest wyświetlacz ktory pokazuje totalny przebieg a w drugiej linii dystans A, dystans B, chwilowe zużycie, srednie zużycie itd.. Niestety książka jest po niderlandzku i poza obrazkami to jej nie kumam i stad nie wiem czy da sie to prosto "upgrejdować" czy nie prosto.
Marcino - wlasnie chce miec tak jak ty - spalanie na elektronicznym wyswietlaczu. |
|
|
|
 |
Potek
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.6 Classic
|
Wysłany: 28-08-2006, 13:38
|
|
|
Marcino napisał/a: | E tam, u mnie w GDI wyswietlało spalanie paliwa na elektronicznym liczniku kilometrów. |
To znaczy że się jednak myliłem Przepraszam za chwilowe wprowadzenie w błąd. Na szczęście forumowicze są czujni |
|
 |
carisma1 [Usunięty]
|
Wysłany: 28-08-2006, 18:33 zużycie paliwa
|
|
|
W motorze F8Q(90 kM) nie ma możliwości odczytu zużycia paliwa- tam jest wtrysk pośredni
z pompą na lince, a komp to taki zwykły sterownik który nie zajmuje się monitorowaniem apetytu autka |
|
|
|
 |
pzkpfw6 [Usunięty]
|
Wysłany: 29-08-2006, 10:26
|
|
|
carisma1 - dzieki.
Przynajmniej wiem ze jak chce miec taki bajerek to musze.... zmienic Carisme. |
|
|
|
 |
Alek [Usunięty]
|
Wysłany: 29-08-2006, 12:26 Re: zużycie paliwa
|
|
|
carisma1 napisał/a: | W motorze F8Q(90 kM) nie ma możliwości odczytu zużycia paliwa | Ale jest za to turbo z porządnym wodnym chłodzeniem.
pzkpfw6, nie napalaj się na ten pomiar chwilowego spalania, bo wartości przez niego pokazywane są jedynie orientacyjne. Co prawda w Carismie nie miałem go, ale czasami próbuję z niego korzystać w Lagunie. I nawet gdy jadę po płaskim, bez wiatru, utrzymując stałą prędkość bez zmiany nacisku na pedał gazu, to spalanie skacze w zakresie ok. 0.5 l/100 km. Ostatnio miałem okazję to potwierdzić gdy na kilkakrotnie pokonywanej długiej, płaskiej prostej próbowałem sprawdzić czy 100 km/h ekonomiczniej jest jeździć na 5. czy na 6. biegu.
Z pomiarem średnim jest już lepiej, ale trzeba wiedzieć jak z niego korzystać. Pamiętam ze starego forum MMC długie dyskusje o tym, jak i kiedy resetować licznik by wskazywał w miarę prawdziwe wartości. |
|
|
|
 |
|