[2G 95-99] Niepokojące zachowanie auta podczas jazdy |
Autor |
Wiadomość |
MyszkaEmisia
Nowy Forumowicz Aga

Auto: Mitsubishi Eclipse GST 2,0ITUR
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 08-10-2009, 00:09 [2G 95-99] Niepokojące zachowanie auta podczas jazdy
|
|
|
Witam wszystkich
Od jakiegoś czasu martwi mnie zachowanie samochodu i praktycznie nie wiem czym może być ono spowodowane. Przy mniejszych prędkościach auto niby prowadzi się prawidłowo, ale im wyżej podnosi się wskazówka od licznika tym bardziej czuć coś w stylu bicia którejś z tylnych opon - nie wiem: chyba prawej. Samochód mi się wtedy trochę trzęsie i odnoszę wrażenie, że najchętniej to by zaczął tańczyć po całej drodze Dziwnie się go wtedy prowadzi, bo cała kierownica się lekko trzęsie...
Czy ktoś mi może powiedzieć czym to jest spowodowane? To tylko źle wyważone koła czy może coś gorszego??? Dodam, że jak się jedzie bardzo wolno to czasem skrzypi tylne prawe koło (zdarza się to bardzo bardzo rzadko, ale jednak zdarza).
Bardzo dziękuję za wszelkie rady... |
_________________ Aga |
|
|
|
 |
lombard
Forumowicz JESTEM HARDCOREM !!!
Auto: ECLIPSE 1G 2,0 92r(BEZ TURBO)
Pomógł: 8 razy Dołączył: 31 Sie 2009 Posty: 266 Skąd: Koszalin
|
Wysłany: 08-10-2009, 11:21
|
|
|
Sprawdź czy hamulec ręczny napewno odbija i czy nie zapiekł się zacisk (po dłuższej jeździe dotknij każdej felgi sprawdź czy jakaś nie jest cieplejsza od innych lub gorąca).
Możliwe też że spadł jakiś odważnik z felgi (jak zauważylaś sama) i kolo jest źle wyważone (wizyta w serwisie ogumienia rozwieje domysły).
Czy problem pojawił się nagle czy nasilał sie pomału? |
|
|
|
 |
Adaho_krak
moderator

Auto: Megane GTline
Pomógł: 72 razy Dołączył: 06 Wrz 2006 Posty: 3214 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 09-10-2009, 09:51
|
|
|
lombard napisał/a: | czy nie zapiekł się zacisk ( |
W 2G sprawa jest bardziej skomplikowana ponieważ są tzw. tarczo bębny. Przyczyn "bicia" może być kilka, tak jak kolega lombard, napisał najlepiej zacząć od wyważenia kół, zresztą pewnie będziesz zmieniać opony na zimę więc się wtedy wszystko wyjaśni w kwestii kół. Nie zawsze musi być to kwestia wyważenia, czasem też opona ulega uszkodzeniu którego gołym okiem nie widać, a uszkodzenia objawia się właśnie w postaci "bicia". Jeśli po wymianie opon i wyważeniu "bicie" nie ustanie, proponuje wizytę w Stacji Kontroli Pojazdów na tzw. szrpakach w celu wykrycia luzu na gałce, swożniu, wachaczu czy też jakimś elemencie zawieszenia. |
_________________ Nigdy nie mów, że czegoś się nie da zrobić. Ponieważ zawsze znajdzie się taki ktoś, co nie będzie wiedział, że tego się nie da zrobić, I TO ZROBI !!!
Renault Megane Gtline
Piszę poprawnie po polsku. - Przynajmniej się staram
Adam 00302/KMM |
|
|
|
 |
lombard
Forumowicz JESTEM HARDCOREM !!!
Auto: ECLIPSE 1G 2,0 92r(BEZ TURBO)
Pomógł: 8 razy Dołączył: 31 Sie 2009 Posty: 266 Skąd: Koszalin
|
Wysłany: 09-10-2009, 10:46
|
|
|
Się człowiek ciekawych żeczy na forum dowiaduje cyt.W 2G sprawa jest bardziej skomplikowana ponieważ są tzw. tarczo bębny. Byłem święcie przekonany że w 2 g są tarcze... |
|
|
|
 |
Bartek3g
Forumowicz Już mgr inż. :)
Auto: Eclipse GTS - 3g 3.0 V6
Pomógł: 3 razy Dołączył: 23 Sty 2009 Posty: 216 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 11-10-2009, 17:13
|
|
|
lombard napisał/a: | Byłem święcie przekonany że w 2 g są tarcze... | co wiecej, w topowej wersji 3g tez sa tarczo-bebny
Ja Ci proponuje MyszkaEmisia, nie czekac na zmiane opon tylko zajac sie tym problemem na juz. A najbardziej prozaiczna sprawa - kolo masz dobrze dokrecone? |
|
|
|
 |
HouseM
Mitsumaniak Noob stalker :-X

Auto: DSM 1G GS + MSS 1.3
Pomógł: 15 razy Dołączył: 25 Cze 2007 Posty: 884 Skąd: Kraktown
|
Wysłany: 11-10-2009, 20:50
|
|
|
Bartek3g napisał/a: | A najbardziej prozaiczna sprawa - kolo masz dobrze dokrecone? | A ciśnienie masz równe po prawej i po lewej ? |
_________________ http://www.youtube.com/watch?v=8mqb-atsy_w
^ mój kliperek ^ Historia: L300 1G - L300 2G - Lancer - Eclipse - MSS
 |
|
|
|
 |
MyszkaEmisia
Nowy Forumowicz Aga

|
Wysłany: 11-10-2009, 23:31
|
|
|
Powiem tak - byłam na przeglądzie i całe zawieszenie mam jak najbardziej w porządku... Tak więc problem nie tu tkwił...
Bartek3g - koło jest dobrze dokręcone Jeszcze nie zwariowałam by jeździć na takim, które mogłoby mi w każdej chwili odpaść
No ale okazało się, że opona jest do wymiany, bo starła się po jednej stronie jak zblokowało koło podczas hamowania... Tak więc sprawa wygląda właśnie tak... |
_________________ Aga |
|
|
|
 |
Bartek3g
|
Wysłany: 11-10-2009, 23:53
|
|
|
MyszkaEmisia napisał/a: | że opona jest do wymiany | ze OPONY sa do wymiany. Nigdy sie nie wymienia jednej opony ale caly komplet (na osi). Zarowno z punktu widzenia prawnego jak i wlasnego bezpieczenstwa |
|
|
|
 |
MyszkaEmisia
Nowy Forumowicz Aga

|
Wysłany: 12-10-2009, 18:47
|
|
|
Oj Bartek3g... Przecież nie założę opony innej niż wszystkie... Mam świadomość czym to grozi... Wiesz, te opony które mam są praktycznie nowe więc zdąży się jeszcze zamówić na allegro jedną o tym samym bieżniku... Bo wiem, że jest.
Tak więc spokojnie Będzie dobrze Ale dziękuję za troskę o młodszą koleżankę |
_________________ Aga |
|
|
|
 |
Bartek3g
|
Wysłany: 13-10-2009, 01:07
|
|
|
MyszkaEmisia napisał/a: | Przecież nie założę opony innej niż wszystkie... | musza tez miec rowny bieznik
MyszkaEmisia napisał/a: | Ale dziękuję za troskę | altruizm pelna geba
MyszkaEmisia napisał/a: | o młodszą koleżankę | ooo a do takich informacji to nie dotarlem ;p |
|
|
|
 |
|