[CJxA] Hamowanie - dziwne objawy |
Autor |
Wiadomość |
cadavar
Mitsumaniak
Auto: COLT 1.3 GL 97 4G13/CJ1A
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 1 raz Dołączył: 18 Sie 2009 Posty: 32 Skąd: Ostrołęka
|
Wysłany: 20-10-2009, 08:30 [CJxA] Hamowanie - dziwne objawy
|
|
|
Od zakupu auta mam pewien problem. Kiedy hamuję auto, aby je zatrzymać (końcowa faza hamowania) auto niby hamuję, ale pod koniec jest takie szarpnięcie do przodu i cofnięcie nadwozia. Towarzyszy temu dziwny dźwięk jakby coś przeskakiwało, łożysko Na stacji diagnostycznej wszystko wyglądało OK. Do wymiany tylko 'tuleje tylne wahacza przedniego' - chyba dobrze zapisałem. Macie może pomysł co to może być, a może mieliście podobny problem.
Jakiej firmy te tuleje sugerujecie |
Ostatnio zmieniony przez Marcin-Krak 18-11-2009, 18:40, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Fragu
Mitsumaniak Łukasz

Auto: jest
Pomógł: 50 razy Dołączył: 13 Kwi 2008 Posty: 6077 Skąd: okolice Bydgoszczy
|
Wysłany: 20-10-2009, 10:43
|
|
|
Może po prostu ABS się włącza? |
_________________ Zdania są jak tyłek - podzielone.
|
 |
cadavar
Mitsumaniak
|
Wysłany: 20-10-2009, 12:16
|
|
|
Nie mam ABSów. wersja GL z dodatków mam tylko zapalniczkę i poduszki Jakieś pomysły co dolega mojemu Miśkowi. |
|
|
|
 |
Deo [Usunięty]
|
Wysłany: 20-10-2009, 18:00
|
|
|
przeskakiwać mogą te tuleje lub łożyskowanie amortyzatorów.
spróbuj z kolegą sprawdzić czy przy hamowaniu amortyzator lata przód tył (niech kolega stoi z boku i patrzy na koło i obserwuje czy koło chodzi przód tył względem osi) tuleje? możesz kupić oryginalne japońskie lub febi (jeśli są robione do tego auta ) |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21947 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 21-10-2009, 00:08
|
|
|
Deo napisał/a: | febi (jeśli są robione do tego auta | Nie są. Tuleje NOK chyba są. |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23638 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 21-10-2009, 09:08
|
|
|
cadavar, jezeli diagnosta stwierdzil ze do wymiany "tuleje tylne wahacza przedniego" to napewno ma racje, gdyz musi miec poparte doswiadczenie zeby wykonywac ten zawod, napierw zrob to, a jak twoj problem nie minie to szukaj dalej, choc ja stawiam na te tuleje, jezdzac z takimi uszkodzonymi tulejmi wytelepiesz reszte zawieszenia |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
cadavar
Mitsumaniak
|
Wysłany: 21-10-2009, 13:01
|
|
|
W poniedziałek jadę wymienić płyn chłodniczy więc od razu na wymianę tulej się umówię. Poprzedniemu właścicielowei najwidoczniej te tuleje nie przeszkadzały w jeździe
[ Dodano: 27-10-2009, 19:53 ]
Właśnie wróciłem od mechanika, okazało się, że to nic z wspomnianych rzeczy. Jeżeli dobrze zrozumiałem mechanika to problem był z klockami i tarczą. Przy wymianie klocków przez poprzedniego właściciela coś nie było przesmarowane i chodziło na sucho. Nie mam zbyt wielkiego doświadczenia w mechanice więc mam nadzieję, że zrozumiecie coś z mojego opisu teraz jest OK... no i oczywiście czeka mnie spawanie podłużnic
No i jak się okazało nie do końca pomogło, podczas dzisiejszej jazdy w końcowej fazie hamowania znowu słyszalny był ten dźwięk, ale tylko raz Muszę jeszcze trochę go poobserwować.
Poobserwowałem i jest OK. To zdażylo się tylko raz, teraz nic nie słychać. |
|
|
|
 |
|