[CY3A 1.8] Skradziony kierunkowskaz |
Autor |
Wiadomość |
animal86
Nowy Forumowicz
Auto: Lancer Sportback 1.8 Invite
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 24-10-2009, 15:18 [CY3A 1.8] Skradziony kierunkowskaz
|
|
|
Ostatnio skradziono mi lewy, boczny kierunkowskaz. Dzwoniłem już do ASO i to co usłyszałem wprawiło mnie w osłupienie. Koszt nowego kierunkowskazu to 120 zl, to jest jeszcze do przyjęcia, ale jest jeszcze druga sprawa, ten kto ukradł mi kierunkowskaz, żeby wziąć ze sobą musiał odciąć kabel łączący go z innymi elementami elektryki i za to zażądali około 4200 zl (nie znam się na elektryce, nie wiem dokładnie o co chodzi, o jakie elementy i czy wogóle dobrze mnie zrozumiano w ASO, bo nie chce mi się wierzyć, żeby jeden kabelek mógł tyle kosztować ), podobno chodzi o jakieś wiązki.
Spoglądając później pod maskę samochodu, uświadomiłem sobie, że rzeczywiście może to być bardziej skomplikowane, bo jeden przewód od kierunkowskazu połączony jest z innymi przewodami, a te z kolei są podłączone z jeszcze innymi i może oni chcą lub może muszą wymienić połowę przewodów.
Miał ktoś z czymś podobnym do czynienia? Może po prostu ktoś się na tym zna. |
|
|
|
 |
akbi
I Love SPEEDway

Auto: Subaru Forester 2.0XT .. 18r
Zaproszone osoby: 65
Pomógł: 74 razy Dołączył: 03 Mar 2006 Posty: 12275 Skąd: Gdańsk
|
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 141 razy Dołączył: 21 Kwi 2008 Posty: 12607 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 24-10-2009, 17:02
|
|
|
akbi napisał/a: | skręć go ręcznie z tym odcięty kawałkiem i dobrze owiń taśmą izolacyjną |
Nie no bez przesady. Tak nie można robić. Ale lutownica + koszulka termokurczliwa załatwi sprawę. O ile sprawca nie zabrał ze sobą wiązki do innych urządzeń. |
|
|
|
 |
akbi
I Love SPEEDway

Auto: Subaru Forester 2.0XT .. 18r
Zaproszone osoby: 65
Pomógł: 74 razy Dołączył: 03 Mar 2006 Posty: 12275 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 24-10-2009, 17:13
|
|
|
krzychu napisał/a: | Nie no bez przesady. Tak nie można robić. |
racja ... mój opis był zbyt ... "prosty" ... i można by go odebrać zbyt dosłownie ...chodziło mi tylko o ogólny sposób zastąpienia całej wiązki.
Oczywiście najlepiej zrobić tak jak sugerujesz, lub założyć odpowiednie końcówki łączące na kabelki. |

Subaru Legacy 10MY 2.5 GT 2014 IV - 2018 III
Galant EA5W SE '99 2007 IV - 2015 III
Lancer CB4W GLXi '94 2005 XII - 2007 V |
|
|
|
 |
jaca71
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 ES '09
Pomógł: 18 razy Dołączył: 01 Wrz 2008 Posty: 4696 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 24-10-2009, 17:29
|
|
|
akbi napisał/a: | Oczywiście najlepiej zrobić tak jak sugerujesz, lub założyć odpowiednie końcówki łączące na kabelki. |
Ostatnimi czasy jest tendencja by wszystkie styki w pojazdach robić bezlutowo. Dlatego sposób z zaciskaniem powinien być najpewniejszy. Lutów a szczególnie nowymi środkami ekologicznymi bez związków ołowiu ja bym w samochodzie unikał. |
|
|
|
 |
animal86
Nowy Forumowicz
Auto: Lancer Sportback 1.8 Invite
|
Wysłany: 24-10-2009, 23:46
|
|
|
Dzięki za rady, chyba rzeczywiście zamówię w ASO tylko sam kierunkowskaz, a zamontuję już go sam. |
|
|
|
 |
mazin
Mitsumaniak 102 tys km przebiegu

Auto: Lancer SB '08 Inform
Pomógł: 12 razy Dołączył: 07 Lut 2009 Posty: 1218 Skąd: Nowy Sącz
|
Wysłany: 25-10-2009, 00:57
|
|
|
animal86 napisał/a: | Dzięki za rady, chyba rzeczywiście zamówię w ASO tylko sam kierunkowskaz, a zamontuję już go sam. |
A może na allegro odkupisz taniej swój własny? To żart, precz ze złodziejami, nie kupuję części zamiennych od ludzi którzy wystawiają pojedyncze używane części, kołpaki do różnych modeli (ale np. opon już nie) albo mają np. sześć radioodbiorników z obciętymi kabelkami od kostek. Ale poszukaj, może za kilkanaście czy kilkadziesiąt zeta dostaniesz od któregoś ze sprzedawców na allegro z rozbitka (np tu: allegro - napisz do tych, którzy wystawiają różne części do lancera - jak poprosisz, to Ci obetną z nadmiarem kabla i wtyczką na końcu (zaznacz to w mailu). I pamiętaj o polaryzacji, bo pewnie kierunek jest ledowy i jak podepniesz odwrotnie to nie będzie świecił - sorry za wymądrzanie się, ale ostatnio jeden "serwisant" tak właśnie podpiął lampkę w podgrzewaczu do butelek mojej znajomej (za parę stówek) i musiałem po osiołku poprawiać. |
_________________ Piszę poprawnie po polsku (no, staram się).
 |
|
|
|
 |
piomic
Forumowicz

Auto: Lancer 1,8 Intense 2008
Pomógł: 1 raz Dołączył: 13 Sie 2008 Posty: 737 Skąd: wiesz, że ja to ja?
|
Wysłany: 25-10-2009, 11:28
|
|
|
animal86 napisał/a: | zażądali około 4200 zl | Bo zgodnie z procedurą muszą wymienić cały kabel, aż do sterownika a on idzie w wiązce, więc całą wiązkę (i rozbebeszyć pół samochodu przy tym). |
|
|
|
 |
sla
Forumowicz

Auto: Inne
Pomógł: 22 razy Dołączył: 27 Mar 2005 Posty: 2882 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 25-10-2009, 19:52
|
|
|
Tylko po co te procedury skoro są pozbawione zdrowego rozsądku. |
|
|
|
 |
mazin
Mitsumaniak 102 tys km przebiegu

Auto: Lancer SB '08 Inform
Pomógł: 12 razy Dołączył: 07 Lut 2009 Posty: 1218 Skąd: Nowy Sącz
|
Wysłany: 25-10-2009, 20:42
|
|
|
sla napisał/a: | Tylko po co te procedury skoro są pozbawione zdrowego rozsądku. |
Noo, czy 4200 za kilka kawałków drutu, czyli cirkaebałt 6-7% wartości pojazdu to nie jest dobry argument?
Ciekawe, czy mnie też taką wiązkę wymieniali kiedy dwukrotnie zdechł po ich partaninie ECU-ETACS (nie wiem, czy winne było uszkodzenie wiązki, to tylko moje spekulacje) Ale jakoś dziwnie mam przeczucie, że nie, że wystarczył kawałek lutu, nawet bezołowiowego... W każdym razie nikt mnie nie informował o takiej wymianie, nic takiego też do książki nie wpisano. Faktem jest, że zajęło im to trochę, a wymiana samej skrzynki ECU-ETACS jakieś pół godziny powinna zajmować (to ta kostka pod maską, gdzie są przekaźniki i bezpieczniki) - odpięcie kilku wtyczek, odkręcenie śruby mocującej, wpięcie wtyczek i przekaźników/bezpieczników, przykręcenie śruby podpięcie MUTa w celu zaprogramowania - no, może 45 minut, jak komuś się ręce trzesą, bo to robi po raz pierwszy w życiu. Acha, trzeba jeszcze zdjąć pokrywę a potem ją założyć - jakieś 30 sekund dłużej. |
_________________ Piszę poprawnie po polsku (no, staram się).
 |
|
|
|
 |
sla
Forumowicz

Auto: Inne
Pomógł: 22 razy Dołączył: 27 Mar 2005 Posty: 2882 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 26-10-2009, 09:38