Czy to Synchronizator ?? |
Autor |
Wiadomość |
mandryl
Forumowicz
Auto: 1.9 TD
|
Wysłany: 27-07-2009, 11:08 Czy to Synchronizator ??
|
|
|
Witam wszystkich
Ostatnio mam problem ze skrzynią w swojej Cari mianowicie wyskakuje mi piąty bieg, dzieje się to dokładnie tak ze po zmniejszeniu obrotów słychać taki dziwny dzwiek i bieg wyskakuje, mysle ze może to być synchronizator, czy wiecie może gdzie można taki kupic i jaki to jest koszt??? z góry dzięki
[ Dodano: 27-07-2009, 11:09 ]
jest to Carisma 1.9 TD z 2000 roku |
|
|
|
 |
Owczar
Forumowicz
Auto: CLS 450
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 282 razy Dołączył: 14 Lip 2008 Posty: 14378 Skąd: Pruszków
|
Wysłany: 27-07-2009, 16:15
|
|
|
To nie jest raczej wina synchronizatora. Prędzej będzie to użyte koło 5tego biegu lub wybierak. Czy kiedy trzymasz drążek zmiany biegów to równiez wyskakuje? |
|
|
|
 |
jurekkraków
Forumowicz
Auto: carisma 1,8 gdi 98
Pomógł: 6 razy Dołączył: 07 Lis 2008 Posty: 97 Skąd: kraków
|
Wysłany: 27-07-2009, 17:50 Re: Czy to Synchronizator ??
|
|
|
mandryl napisał/a: | Witam wszystkich
Ostatnio mam problem ze skrzynią w swojej Cari mianowicie wyskakuje mi piąty bieg, dzieje się to dokładnie tak ze po zmniejszeniu obrotów słychać taki dziwny dzwiek i bieg wyskakuje, mysle ze może to być synchronizator, czy wiecie może gdzie można taki kupic i jaki to jest koszt??? z góry dzięki
[ Dodano: 27-07-2009, 11:09 ]
jest to Carisma 1.9 TD z 2000 roku |
podpisuję sie pod kolegą owczarem .Pada ci raczej wybierak niż synchronizator,albo koło 5 biegu jest skoszone.pierwszy się kończy wybierak a potem harata koło biegu. |
_________________ jurekkraków |
|
|
|
 |
mandryl
Forumowicz
|
Wysłany: 28-07-2009, 09:16
|
|
|
Tak jak przytrzymam to też wyskakuje
Dziś będe wiedział co dokładnie się stało, nie wiecie jaki jest koszt wybieraka lub tego koła?? |
|
|
|
 |
Owczar
Forumowicz
|
Wysłany: 28-07-2009, 10:21
|
|
|
Może być znaczny. Nie wiem jak do tej francuskiej skrzyni... U mnie wyskakiwał jak dodawałem gazu, przyczyną były zużyte łożyska które powodowały ruchy wzdłużne wałka. Bez rozkręcenia skrzyni się nie dowiesz... Tylko, że ja mam w galancie japońską, która nie cieszy się dobrą opinią, ale znam już tą skrzynię od podszewki. |
|
|
|
 |
mandryl
Forumowicz
|
Wysłany: 28-07-2009, 21:07
|
|
|
zdjąłem dekiel od skrzyni odkręciłem śrubę ale nie mogę poradzić sobie ze zdjęciem tej zębatki razem z synchronizatorem czy ktoś może wie jak to zdjąć, na pierwszy rzut oka widać ze to raczej synchronizator jest winny ale chce to dokładnie sprawdzić przed zakupem
[ Dodano: 28-07-2009, 23:05 ]
no i nadal nie wiem co jest przyczyną, po rozkręceniu 5 biegu nie widać aby coś było zurzyte , wybierak, synchronizator, koło - wszytko w porządku nie ma żadnych luzów wszystko idealnie pasuje, a może to tulejki wybieraka to powodowały, bo sa wyraźne luzy na tej od strony skrzyni??
[ Dodano: 31-07-2009, 09:31 ]
Problem rozwiązany, najprawdopodobniej była to niedokręcona śruba która znajduje się pod deklem skrzyni po prawej stronie, trzyma ona jakąś zębatke obok biegu 5, dodatkowo wymieniłem olej i tulejki wybieraka, zobaczymy na jak długo te zabiegi wystarczą |
|
|
|
 |
kuladencer
Forumowicz SZEDSEX

Auto: CARISMA 1.9 TD GLS
|
Wysłany: 18-09-2009, 12:35
|
|
|
panowie u mnie w ogóle ten piaty bieg nie działa
wrzuca sie normanie, nie wyskakuje, ale jak pusze sprzeglo to nic sie nie dzieje, jade na luzie... piatka mi sie skonczyła czy jaki czort ?? POMOŻECIE ?? |
|
 |
Owczar
Forumowicz
|
Wysłany: 18-09-2009, 12:40
|
|
|
Poproś kogoś żeby wrzucił piątkę a Ty obserwuj cięgna przy skrzyni, czy w ogóle coś tam się dzieje. To na początek. Czy wchodzi z normalnym oporem? |
|
|
|
 |
orzech [Usunięty]
|
Wysłany: 18-09-2009, 20:11
|
|
|
http://www.v40.pl/viewtop...ht=bieg&start=0 ta sama skrzynia co i w volvo td v 40 (reno) identyczne problemy---najczesciej odkreca sie nakretka piatego biegu---poczytaj sobie posty na forum volvo (v40 td)- |
|
|
|
 |
kuladencer
Forumowicz SZEDSEX

Auto: CARISMA 1.9 TD GLS
|
Wysłany: 18-09-2009, 20:43
|
|
|
odkrecilem kolo, zdjałem te wieczko ze skrzyni i okazalo sie, ze cos sie rozsypało
orientuje sie ktos co mam teraz zrobic??
to chyba zabezpieczenie 5 biegu ??
mechanik mowil mi ze mam to odkrecic, ale co dalej?? |
|
 |
lukka [Usunięty]
|
Wysłany: 21-09-2009, 14:24
|
|
|
kuladencer napisał/a: | odkrecilem kolo, zdjałem te wieczko ze skrzyni i okazalo sie, ze cos sie rozsypało
Obrazek
orientuje sie ktos co mam teraz zrobic??
to chyba zabezpieczenie 5 biegu ??
mechanik mowil mi ze mam to odkrecic, ale co dalej?? |
ściągnij sobie servisowa instrukcję... tam jest rysunek co, gdzie przy piątym biegu być powinno... wtedy bez problemu złożysz... |
|
|
|
 |
wind507
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Galant
|
Wysłany: 25-10-2009, 16:42 Galant Problem z 1 biegiem
|
|
|
Witam mam takie pytanie: W galancie mam problem z 1 biegiem, mianowicie przy redukcji biegu podczas wolnego dojeżdżania ( toczenia ) np. do świateł bieg pierwszy nie wejdzie… trzeba zatrzymać samochód i z raz napompować pedałem sprzęgła i bieg wchodzi delikatnie. Pozostałe biegi chodzą bez zarzutów…, Więc co to może być ??
- nieodpowietrzony wysprzęglik
-synchronizator
-wybierak
Zna ktoś się na tym ?? |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23642 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 25-10-2009, 17:02
|
|
|
wind507, moze byc kazdy z tych powodow ktore odpisales, zawsze mozesz zregenerowac wysprzeglik i pompke kupujac reperaturki gumowe, plus wymiana plynu (najtanszy koszt), jezeli to nie pomoze to musialbys sie liczyc z dosc kosztownym wyrzucaniem skrzyni i jej remontem(najdrozszy koszt najgorsza opcja), jezeli Ci skrzynia nie zgrzyta to raczej nie bedzie to synchronizator, a nie masz przypadkiem luzu na lewarku biegu (sprawdz go pociagajac gora dol), u mnie byl delikatny luz i tez biegi nie wchodzily zbytnio precyzyjnie, zachowywalo sie tak jakby lewarek trafil na sciane, sciagnalem oslone lewarka, pod nia jest nakretka 6 na kluczyk 10 wykrecasz nia i regulujesz luz lewarka zawartymi tam podkladkami. |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
wind507
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Galant
|
Wysłany: 26-10-2009, 17:59
|
|
|
Hym…
Te gumki na wybierakach były luźne , lewarek w sumie luzów niema, biegi wchodzą raczej lekko tylko ta 1-ka wejdzie dopiero po zatrzymaniu auta. Bez zatrzymania niema szans, jedynie można skrzynie zblokować… |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23642 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 26-10-2009, 21:30
|
|
|
wind507, Sprawdz zegulacje skoku pedalu sprzegla, moze trzeba troszke podregulowac jezeli ma za duzy luz, u mnie wyrobila sie taka plastikowa tulejka od popychacza pompki sprzegla na pedale, wymienilem ja i mam spokoj, tez mi ciezko wchodzila |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
|