Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
KOMPENDIUM jak kupic?
Autor Wiadomość
yamnik84 
Nowy Forumowicz

Auto: narazie opel vectra A
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 26-10-2009, 16:21   KOMPENDIUM jak kupic?

Witam mam pytanie ktore pewnie sie nie raz powtazało ale chodzi mi o konkrety.
Chce kupic carisme miedzy 95-98r. z silnikiem 1.8 najlepiej GDI.
Na co powinienem zwrocic uwage na co patrzec gdzie stuknac i o co pytac własciciela?
bo jak slysze z opini to np. klekotajace popychacze to prawie norma a skrzynia to rutyna.
ewentualnie moge rozwazyc zakup Galanta 92-96r od 1.8 do 2.0i co sie bardziej oplaca co jest mniej wadliwe.
Z gory dziekuje.
pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez glina 29-05-2014, 13:44, w całości zmieniany 1 raz  

jolly69 
Mitsumaniak

Auto: Carisma '99 1,6 GL +LPG
Wysłany: 26-10-2009, 17:15   

Moim zdaniem galant zdecydowanie mniej wadliwy, ale niestety części droższe więc utrzymanie kosztuje więcej. GDI nie przerobisz na gaz, jak coś walnie to tez koszta niemałe, silnik dobry jak niezajechany, jak ktoś nie dbał do kopalnia wydatków.. jak to mówią każdy swoje chwali.. generalnie jaki by nie był lepiej kupić drożej niż przeciętnie stoi dany model a później nie dokładać.. ja polecam 1,6 lub 1,8 16V SOHC, proste, tanie , niezawodne a i gazu się nie boi.. poczytaj trochę forum, wielu rzeczy się dowiesz, a i tematów porównawczych jest kilka..

Robson86 
Forumowicz
Life is a Race

Auto: Carisma GDI Elegance
Wysłany: 26-10-2009, 19:03   

jolly69 napisał/a:
Moim zdaniem galant zdecydowanie mniej wadliwy, ale niestety części droższe więc utrzymanie kosztuje więcej.

to jest twoje zdanie na ten temat, ja osobiscie gdybym stal przed wyborem swojej Carismy nie zawahala bym sie nawet minuty przed kupnem ponownie :)
Carisma jesli jest zadbana, a nie zajezdzona lub skladana z kilku egzemplarzy nie powinna Cie nigdy zawiesc. Lecz pamietaj ze dobrych egzemplarzy nikt nie oddaje w okazyjnej cenie...a na allegro duzo jest takich niepewnych egzemplarzy...
jolly69 napisał/a:
GDI nie przerobisz na gaz, jak coś walnie to tez koszta niemałe

Jesli kupisz zajechany egzemplarz, ktory byl serwisowany dopiero jak cos sie psulo to owszem wydatki moga byc :wink: Ale to sie tyczy kazdego samochodu nie tylko Carismy. Galant tez nie jest idealny. Grunt to trafic na egzemplarz z dobrej reki, a czy kupisz Carisme, Galanta czy Renault to bedziesz zadowolony.
Grunt w GDI to dobry olej i sprawdzone paliwo. Poza tym cieszysz sie tylko z jazdy samochodem z tym silniczkiem :) Radze sie przejechac i samemu sprawdzic. Silnik GDI daje Carismie odpowiednia moc do podrozowania i odpowieni zapas mocy, aby czuc sie bezpiecznie na drogach :) do tego bardzo niskie spalanie przy odpowiedniej jezdzie :)
yamnik84 napisał/a:
bo jak slysze z opini to np. klekotajace popychacze to prawie norma a skrzynia to rutyna.

jaka skrzynia :?: W GDI jest to japonska skrzynia biegow Mitsubishi ktora jest bezobslugowa i bezawaryjna :P
A Cykanie jest charakterystycznym znakiem silnikow GDI. Ale cykanie wlacza sie tylko czasami chwilowo i na zimnym silniku. Pozniej cichnie i jest juz jak w normalnym benzyniaku czyli cisza :) Z reszta to nie jest jakies nieprzyjemne cykanie wiec nie ma tragedii :P
Musisz wiedziec ze w 1,6 i 1,8 (nie GDI) oraz 1,9td sa skrzynie z Renault, w ktorych co jakis czas zuzywaja sie tulejki odpowiedzialne za precyzje przelozen biegow. Po prostu co jakis czas trzeba je wymienic na nowe :)
Ale wracajac szukaj zadbanych egzemplarzy. A jesli chcesz kupic cos ponizej nie wiem przykladowo 12tys zl to jednak proponuje poszukac wersji 1,8 16V 115km. 1,6 pali tyle samo a roznica pod wzgledem osiagow jest zauwazalna...
Pozdroo

jolly69 
Mitsumaniak

Wysłany: 26-10-2009, 20:50   

Robson86 napisał/a:
Ale wracajac szukaj zadbanych egzemplarzy. A jesli chcesz kupic cos ponizej nie wiem przykladowo 12tys zl to jednak proponuje poszukac wersji 1,8 16V 115km. 1,6 pali tyle samo a roznica pod wzgledem osiagow jest zauwazalna...

nic dodać nic ująć.. może na początek określ się do jakiej kwoty ma być autko i gdzie ( a właściwie jak intensywnie) będziesz nim jeździł.. wtedy się coś dobierze..

Robson86 napisał/a:
Musisz wiedziec ze w 1,6 i 1,8 (nie GDI) oraz 1,9td sa skrzynie z Renault, w ktorych co jakis czas zuzywaja sie tulejki odpowiedzialne za precyzje przelozen biegow. Po prostu co jakis czas trzeba je wymienic na nowe :)

żeby Cie tym nie wystraszyć dodam tylko że koszt tulejek to ok 100zł, wymiana możliwa samodzielnie (tulejki nie są w skrzyni tylko przy wybieraku - dosyć prosta sprawa) ale że trzeba często wymieniać to fakt..

ZEROSUPER 
Mitsumaniak
MastaOfDiseasta

Auto: Space Star 1.8GDI
Wysłany: 26-10-2009, 21:38   

yamnik84
Wydaje mi się, że awaryjność Galanta i Cari stoi na tym samym poziomie. Przedewszystkim zależy jakie auto kupisz, jak będzie zadbane to będzie Ci służyć, jak kupisz gruchota w którym wszystko trzeba wymienić, to będziesz miał skarbonke bez dna. Co do wyboru między Cari a Galantem. Cóż, Cari tańsza w eksploatacji i w ubezpieczeniu. Galant troszke większy. Co do wyglądu, Galant ma najładniejszy przód jaki istnieje, a Cari ma za to ładniejszy tyłeczek :)

Jeżeli będziesz szukał Carismy z pewnego źródła to daj znać, ja akurat jestem na sprzedaży swojej. Było ogłoszenie w dziale KUPIE/SPRZEDAM ale je cos zjadło. O aucie i jego historii możesz poczytać klikając link w moim podpisie.
Jak nie będziesz chciał kupowac kota w worku to zapraszam :) Jak cos to pisz PW o szczegóły :)

Pozdrawiam

P.S.
Sprzedaje bo przesiadam sie na Galanta (rodzinne kombi ;) )
http://forum.mitsumaniaki...1024356#1024356

Carisma GDI:
http://forum.mitsumaniaki...p=512513#512513

http://www.polskajazda.pl...i/Carisma/77098

Robson86 
Forumowicz
Life is a Race

Wysłany: 26-10-2009, 22:40   

ZEROSUPER napisał/a:
Wydaje mi się, że awaryjność Galanta i Cari stoi na tym samym poziomie. Przedewszystkim zależy jakie auto kupisz, jak będzie zadbane to będzie Ci służyć, jak kupisz gruchota w którym wszystko trzeba wymienić, to będziesz miał skarbonke bez dna

Jesli kupisz zadbane i bedziesz dbal to kazdym samochodem kazdej marki bez wyjatku bedziesz jezdzil bezawaryjnie. A jesli kupisz zaniedbane auto to nawet najdrozszy Rolls-Royce moze Cie zawiesc...
Najlepiej jest kupic auto od klubowicza, takie jest moje zdanie :)
Pozdroo

yamnik84 
Nowy Forumowicz

Auto: narazie opel vectra A
Wysłany: 27-10-2009, 16:30   

hoho ale mi nagadaliscie :wink:
wiec mam 9 tys. na wydanie ale w tym przerejestrowanie itd. :( i jednak zostane przy cari. co do jazdy to nie bede robił az takich kilometrow z domu do pracy i zpowrotem raz na miesiac jakis dalszy wypad i w wakacje to np. krk- władek. narazie moje poszukiwania to allegro, komisy, i tyle.
musze przemyslec tak jak mowicie 1.8 16v
Dzieki. :)

pepis2009 
Nowy Forumowicz

Auto: Carisma 1.8GDI 98r
Wysłany: 27-10-2009, 16:35   

Hmm domyslam sie,ze do Bydgoszczy to Ci sie nie bedzie chcialo jechac:) Wiesz Robson86 idzie ponizej 12 kupic w dobrym stanie-moja jest przykladem,choc fakt faktem na poczatku wystawilem ja za 13500 bez audio-bo wiem co sprzedaje,ale ze wzgledu na brak zainteresowania zjechalem juz do 11500 takze 2000zl i z zainteresowaniem i tak jest slabo,a nie sprzedam kurde za 9000zl,bo juz wole sam nia jezdzic skoro nic sie nie dzieje. Faktycznie jesli chodzi o GDI to trzeba kupic zadbany,ja taki kupilem wiec jestem zadowolony(poza falujacymi obrotami od prawie 2lat-w sumie to juz sie przyzwyczailem,wczesniej Mazda MX-3 tez falowaly),ale jesli kupi sie zaniedbany to raczej tylko szybko sprzedawac.

jolly69 
Mitsumaniak

Wysłany: 27-10-2009, 19:50   

yamnik84, nie zrozum mnie źle ale 9 tys. to raczej jak na Cari malutko, no i GDI w takiej cenie stanowczo odradzam, ew. właśnie silniki 1,6 lub 1,8 SOHC, weź pod uwagę, że po zakupie nigdy tak nie ma żeby nie było coś do zrobienia na już.. płyny, klocki, świece ,może rozrząd, do tego jak mówisz koszty rejestracji.. robi się cieniutko. Za tą cenę to można kupić ładnego Colta, ale chyba na takie auto nie polujesz..

pszylepek 
Nowy Forumowicz

Auto: Carisma 1.8 GDI 1997
Wysłany: 27-10-2009, 20:28   

Prawdopodobieństwo, że za 9 tys. kupisz zajechanego GDI jest takie same jak to, że trafisz zajechanego za 13 tys. Niektórzy chyba wychodzą z założenia, że rocznik jest bardziej istotny od stanu technicznego... No bo jak ktoś ma zadbane i serwisowane GDI z 1997/98 to za ile ma je puścić ??? Za 13 tys. ???
Jasne, zaraz ktoś napisze że wersja po FL jest lepsza itd. Zmiany jeżeli chodzi o silnik nie były zbyt istotne... Więc... Wcale nie jest powiedziane, że za tę kwotę nie kupisz zadbanego egzemplarza. Ba, na tych starszych modelach handlarze niewiele zarobią, więc prawdopodobieństwo trafienia prawdziwe bezwypadkowego autka jest większe niż w młodszym roczniku.

ZEROSUPER 
Mitsumaniak
MastaOfDiseasta

Auto: Space Star 1.8GDI
Wysłany: 27-10-2009, 20:39   

pszylepek napisał/a:
Prawdopodobieństwo, że za 9 tys. kupisz zajechanego GDI jest takie same jak to, że trafisz zajechanego za 13 tys. Niektórzy chyba wychodzą z założenia, że rocznik jest bardziej istotny od stanu technicznego... No bo jak ktoś ma zadbane i serwisowane GDI z 1997/98 to za ile ma je puścić ??? Za 13 tys. ???
Jasne, zaraz ktoś napisze że wersja po FL jest lepsza itd. Zmiany jeżeli chodzi o silnik nie były zbyt istotne... Więc... Wcale nie jest powiedziane, że za tę kwotę nie kupisz zadbanego egzemplarza. Ba, na tych starszych modelach handlarze niewiele zarobią, więc prawdopodobieństwo trafienia prawdziwe bezwypadkowego autka jest większe niż w młodszym roczniku.

Tu nie chodzi o rocznik. A właśnie o "jakosć" auta. GDI potrafi byc problematycznym silnikiem. Do tego jeśli ma jakieś usterki, usunięcie ich wiąże sie zazwyczaj z odromnymi kosztami. Dlatego nie warto kupować "taniego" GDI. A w kwocie którą kolega chce na autko przeznaczyć tylko takie "tanie" GDI sie znajdują. Dlatego wszyscy gremialnie polecają mu 1.6 bądź 1.8 16V, z którymi to będzie troszke mniej problemów niz z GDI.
Dodam tylko, że zadbane bezwypadkowe i 100% sprawne GDI (a takie bardzo trudno znaleźć) w bogatej wersji z rocznika 97 jest warte 13 tyś.
http://forum.mitsumaniaki...1024356#1024356

Carisma GDI:
http://forum.mitsumaniaki...p=512513#512513

http://www.polskajazda.pl...i/Carisma/77098

jolly69 
Mitsumaniak

Wysłany: 27-10-2009, 20:53   

pszylepek napisał/a:
No bo jak ktoś ma zadbane i serwisowane GDI z 1997/98 to za ile ma je puścić ??? Za 13 tys. ???

no właśnie tak !! i założę się że wcześniej czy później ktoś go kupi..

pszylepek napisał/a:
Wcale nie jest powiedziane, że za tę kwotę nie kupisz zadbanego egzemplarza.

no oczywiście ale prawdopodobieństwo trafienia takiego jest bardzo małe.. tu bardzo dobrze wypowiedział się ZEROSUPER, jak już coś się wali masowo w GDI to przeciętny człowiek puści go choćby taniej niż będzie dokładał do niemłodego przecież auta.
Cytat:
Ba, na tych starszych modelach handlarze niewiele zarobią, więc prawdopodobieństwo trafienia prawdziwe bezwypadkowego autka jest większe niż w młodszym roczniku.

wybacz ale tego rozumowania nie łapie zupełnie.. znam paru handlarzy i jak nie mogą zarobić to się nie bawią w handel danym autem, handlarzy raczej bezwypadkowość nie interesuje, tylko to jak wygląda samochód w danym momencie, u nich "bezwypadkowe" są prawie zawsze :) Trafienie starszego auta za małe pieniądze w super stanie to moim zdaniem ciężka sprawa, bo niestety te małe pieniądze o czymś zawsze świadczą.. jeżeli nie był po wypadku to jest coś co się nie opłaca robić.. akurat w marce mitsubishi jak auto jest w dobrym stanie to mało kto je sprzedaje a już szczególnie po taniości... z kolei nawet stare auta naprawdę zadbane trzymają cenę..

pszylepek 
Nowy Forumowicz

Auto: Carisma 1.8 GDI 1997
  Wysłany: 27-10-2009, 20:57   

Zadbane GDI w tym roczniku jest warte tyle, ile ewentualny klient jest w stanie za nie zapłacić. To, że ktoś na tyle swoje auto wycenia, wcale nie oznacza że auta tańsze z tego samego rocznika są gorsze. Oczywiście, mając mniejszą kwotę na zakup samochodu musimy się liczyć ,że nasz nabytek nie będzie idealny, ale... Nawet najpiękniejsza Cari od pierwszego właściciela z pełną dokumentacją serwisową, w młodym roczniku i w cenie 20 tys. może okazać się zlepkiem kilku innych samochodów... Ryzyko jest więc zawsze, niezależnie od kwoty jaką dysponujemy. A dla przykładu cena rynkowa Cari z 97r. z niezłym wyposażeniem oscyluje wokół 9 tys. zł. Oczywiście wszystko to złomy, nadające się tylko do utylizacj :lol: i. Tyle, że to chyba nie najlepiej świadczy o Carismie, że po 12 latach eksploatacji jest do kitu...
Reasumując. Szukajcie, a znajdziecie...

jolly69 
Mitsumaniak

Wysłany: 27-10-2009, 21:04   

pszylepek napisał/a:
Tyle, że to chyba nie najlepiej świadczy o Carismie, że po 12 latach eksploatacji jest do kitu...

Tu nie chodzi o Carismę, tylko o sposób w jaki handlarze sprzedają auta.. tak się dzieje ze wszystkimi markami nie tylko z Carismą, jak napisałem handlarz musi zarobić więc nie ściągnie Ci super auta bo za granicą wcale nie jest takie tanie i nic sobie na nim nie przytnie. Ściąga trupy lub składa jeden z 5 po dachowaniu i dlatego mamy to co mamy.. ale to dotyczy wszystkich samochodów. Ja bardzo ostrożnie podchodzę do aut sprowadzanych ( może właśnie dlatego że znam kilka osób które je sprowadzają), bardziej preferuję auta krajowe, choć wiadomo, że tu też są niespodzianki..

Robson86 
Forumowicz
Life is a Race

Wysłany: 28-10-2009, 14:16   

Dobra, mowicie tyle o cenach Carism, ze drogie ze tane...ale pszylepek, przeszukaj chociazby allegro... w zasadzie ile jest ofert to do 90% jestesmy (my mitsumaniacy) sie w stanie przyczepic do czego ze bylo cos robione(mimo ze wszedzie pisze bezwypadkowy i kazdym jezdzil dziadek z niemiec). Nastepna sprawa przebieg, im starsze auto tym przebieg mniejszy :roll: ...normalnie jak wino...
Nikt nie sprzeda sprawnego zadbanego auta za niewielkie pieniadze. Tak jak powiedzial ZEROSUPER, wolalbym jezdzic takim samochodem rok wiecej wiedzac czym jezdze niz opchnac go "ponizej kosztow" ...
Pozdroo

Odpowiedz do tematu