|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Przesunięty przez: lukasz12 12-12-2009, 17:31 |
Kompresor klimy |
Autor |
Wiadomość |
BartekWu
Forumowicz
Auto: Mitsubishi Diamante, 6G72 DOHC
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 1 raz Dołączył: 22 Lis 2008 Posty: 106 Skąd: Podwarszawa
|
Wysłany: 27-10-2009, 21:20 Kompresor klimy
|
|
|
Panowie, istniało podejrzenie że kompresor klimy w moim Diamancie jest przytarty (lukasz12 diagnozował)- blokował lekko pasek przy wyższych obrotach kiedy klima była załączona. Znalazłem fachowca (podobno dobrego), który stwierdził że skuteczne naprawienie kompresora jest w zasadzie niemożliwe. I tu mam zagwozdkę - czy taka opinia jest uzasadniona ? Co o tym myślicie ?
I jak by coś - ma ktoś kompresor do Diamante 24V z 92 r. w dobrym stanie za dobre pieniądze ?
I jeszcze jedno pytanie - ile czasu utrzymuje się czynnik w Waszych klimach ? |
|
|
|
 |
Jaca
Nowy Forumowicz
Auto: sigma station wagon
|
Wysłany: 27-10-2009, 22:09
|
|
|
W zeszłym roku sprawdzałem i było full. A mam auto od 15 lat. Czyli raczej nie ubywa. Podobno w czynniku jest też środek smarny, więc ubytek może zatrzeć. |
|
|
|
 |
kosior1975 [Usunięty]
|
Wysłany: 28-10-2009, 06:56
|
|
|
BartekWu, Opinia tego pana fachowcy jest nie uzasadniona a to zapewne tym ze mu się nie chce bawić w rozbieranie tego i naprawianie.
Jeśli zaś chodzi o kompresory klimy to masz kilka ofert na allegro za rozsądna cenę pytanie tylko na jaki czynnik czy R12 czy R134. Przerobienie starego kompresora zR12 na nowy czynniki to koszt około 150pln bo trzeba wymienić w środku o ringi i zalać nowym olejem, i tutaj Jaca, ma racje oprócz gazu który w środku w ukl klimy '' fruwa'' jest jeszcze olej który smaruje kompresor
Jeśli ukł klimy jest szczelny to czynnik może uciekać ale tylko kilka procent w ciągu roku, zasadniczo powinno się wymieniać czynnik średnio co 3-4 lata, a najczęściej spotykanym problemem jest nie wymienianie filtra osuszacza który jak się zapcha powoduje uszkodzenie kompresora i ucieczkę gazu z układu |
|
|
|
 |
VirMan
Mitsumaniak maniacc

Auto: Diamante XS'94
Pomógł: 17 razy Dołączył: 11 Lut 2009 Posty: 1602 Skąd: Tarnów
|
Wysłany: 28-10-2009, 10:54
|
|
|
true - zmień jak kosior1975 radzi na nowy czynnik i po sprawie - reszta jest ok - tylko osuszacz też trzeba sprawdzic na stare napełnienie wydasz mase kasy takie to głupie prawo |
_________________ Inteligence is not everything , wisdom is more than that.
Sigma '93 kombi.
DONE: resurrection
 |
|
|
|
 |
|
|