Rysa na szkle, czyli przednia szyba i skrobaczka |
Autor |
Wiadomość |
nbert [Usunięty]
|
Wysłany: 02-11-2009, 17:22 Rysa na szkle, czyli przednia szyba i skrobaczka
|
|
|
Wiem że było już w innych miejscach na forum, ale jakoś nikt nie pochwalił się rezultatami, dlatego zapytam o radę tutaj:
drobne rysy na przedniej szybie od skrobaczki (a może od czegoś skrobanego, ptasia kupa z dużą zawartością piasku, nie wiem...), długości może z 3-4 cm, głębokie nie są, ale wkurzają, bo mniej więcej na wysokości oczu. Zdjęć nie mam, ale też pewnie ciężko byłoby pokazać.
Co radzicie: spróbować oddać do polerowania w jakimś specwarsztacie (znacie coś w Warszawie?), czy od razu zbierać kasę na wymianę szyby? |
|
|
|
 |
rezon
Mitsumaniak
Auto: był OutlanderII 2.0DID
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 02-11-2009, 17:30
|
|
|
nbert napisał/a: | od razu zbierać kasę na wymianę szyby? | niestety Polerowanie na wysokości oczu też będzie cię wkurzać bo pojawią się zniekształcenia obrazu, jak przesadzą z polerowaniem w jednym miejscu to i wycieraczka będzie słabo czyścić. O Osłabieniu mechanicznym już nie wspomnę. |
_________________ był Outlander 2 2.0Did był Superb 1,8TSI 4x4 jest V60 CC  |
|
|
|
 |
mitsu00
Mitsumaniak
Auto: VOLVO XC70 AWD '13
Kraj/Country: Sweden
Pomógł: 34 razy Dołączył: 10 Lut 2009 Posty: 4355 Skąd: Sztokholm, Szwecja
|
Wysłany: 02-11-2009, 17:38
|
|
|
Przedniej szyby sie nie poleruje!! Żaden szanujący się warsztat szklarski tego się nie podejmie z powodu zniekształcenia obrazu. Sam mam rysę od mocowania wycieraczki po stronie pasażera i muszę z tym żyć albo wymieniać całą szybę.
Pozdr. |
_________________ Pozdrawiam
Dominik |
|
|
|
 |
tytko
Forumowicz
Auto: 2,0 did
|
Wysłany: 02-11-2009, 20:26
|
|
|
Jestem z zawodu optykiem , i trochę z mojej branży . Polerowanie szkła czy plastiku zmienia krzywiznę czołową ( soczewki , szyby samochodowej ) a co za sobą powoduję zniekształcenia obrazu dystorsje , astygmatyzmy chromatyczne i inne wady . |
|
|
|
 |
dab
Mitsumaniak

Auto: OUTLANDER 2.0 D-ID
Pomógł: 2 razy Dołączył: 02 Mar 2009 Posty: 917 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 04-11-2009, 18:13
|
|
|
tytko napisał/a: | Jestem z zawodu optykiem , i trochę z mojej branży . Polerowanie szkła czy plastiku zmienia krzywiznę czołową ( soczewki , szyby samochodowej ) a co za sobą powoduję zniekształcenia obrazu dystorsje , astygmatyzmy chromatyczne i inne wady . |
Panowie, nie popadajmy w przesade, oczywiscie, macie po czesci racje aleprzy rozsadnym podejsciu do tematu moznasobie pomoc nie narazajac sie na atak "dystorsji , astygmatyzmow chromatycznych i innych wad"
W poprzednim aucie z problemem zarysowanej przedniej szyby walczylem za pomoca specjalnie do tego przystosowanej pasty polerskiej. Oczywiscie szyba po jej uzyciu nie byla jak nowa ale ladnie wygladzila powierzchnie szyby i bylo lepiej niz przed jej uzyciem. Zadne astygmatyzmy nie powstaly jak rowniez inne uniedogodnienia podczas jazdy.
Polecam, warto sprobowac. |
dab
 |
|
|
|
 |
tytko
Forumowicz
|
Wysłany: 04-11-2009, 22:28
|
|
|
[ Dodano: 04-11-2009, 22:32 ]
dab napisał/a: | tytko napisał/a: | Jestem z zawodu optykiem , i trochę z mojej branży . Polerowanie szkła czy plastiku zmienia krzywiznę czołową ( soczewki , szyby samochodowej ) a co za sobą powoduję zniekształcenia obrazu dystorsje , astygmatyzmy chromatyczne i inne wady . |
Panowie, nie popadajmy w przesade, oczywiscie, macie po czesci racje aleprzy rozsadnym podejsciu do tematu moznasobie pomoc nie narazajac sie na atak "dystorsji , astygmatyzmow chromatycznych i innych wad"
W poprzednim aucie z problemem zarysowanej przedniej szyby walczylem za pomoca specjalnie do tego przystosowanej pasty polerskiej. Oczywiscie szyba po jej uzyciu nie byla jak nowa ale ladnie wygladzila powierzchnie szyby i bylo lepiej niz przed jej uzyciem. Zadne astygmatyzmy nie powstaly jak rowniez inne uniedogodnienia podczas jazdy.
Polecam, warto sprobowac. | Jeśli tobie udało się wypolerować szybę nie zmieniając jej krzywizny , to gratuluje sukcesu i proponuje otworzyć zakład i wykosić wszystkich optyków z rynku w okolicy oferując polerowanie szkieł |
|
|
|
 |
Wazzi
Forumowicz
Auto: Outlander intense +
Pomógł: 2 razy Dołączył: 18 Sie 2009 Posty: 95 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 04-11-2009, 22:34
|
|
|
Bez przesady, tez ostatnio mialem ryse i spolerowalem ja taka pasta, przeciez zwykla scierka nie jestes wstanie zrobic z szyby soczewki i innych rzeczy, mowa oczywiscie o delikatnym zarysowaniu a nie o glebokich rysach po ktorych haczy sie juz paznokciem. |
|
|
|
 |
tytko
Forumowicz
|
Wysłany: 05-11-2009, 00:14
|
|
|
Wy wiecie swoje ja swoje , i niech tak zostanie |
|
|
|
 |
j13mk
Mitsumaniak

Auto: był Galant 2.4 GDI
Pomógł: 1 raz Dołączył: 16 Lut 2009 Posty: 284 Skąd: Car-nice (West Coast)
|
Wysłany: 05-11-2009, 11:17
|
|
|
dab napisał/a: | ale przy rozsadnym podejsciu do tematu | Potwierdzam... pasta polerska, trochę wysiłku (bez stosowania szlifierek, wiertarek, itp.) i sukces można osiągnąć. W przypadku Frontery, gdzie poprzedni właściciel nie miał umiaru ze skrobaczką, tylko to pomogło i wolę: tytko napisał/a: | zniekształcenia obrazu dystorsje , astygmatyzmy chromatyczne i inne wady | niż krechy na wysokości oczu |
_________________ 01706/KMM - J13MK |
|
|
|
 |
pretor
Forumowicz

Auto: 2,2 diesel
|
Wysłany: 05-11-2009, 12:32
|
|
|
Polerując za pomocą szmatki i pasty nie zrobisz wklęsłych głębokich śladów. To jest bezpieczne i może pomóc pozbyć się denerwującej rysy.
Jeśli przedobrzysz i będziesz używał np.: szlifierki, wiertarki z nakładką lub jakiegoś dremela, wtedy łatwo o to, o czym piszą koledzy wyżej. |
|
|
|
 |
dab
Mitsumaniak

Auto: OUTLANDER 2.0 D-ID
Pomógł: 2 razy Dołączył: 02 Mar 2009 Posty: 917 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 06-11-2009, 23:31
|
|
|
tytko napisał/a: | Jeśli tobie udało się wypolerować szybę nie zmieniając jej krzywizny , to gratuluje sukcesu i proponuje otworzyć zakład i wykosić wszystkich optyków z rynku w okolicy oferując polerowanie szkieł |
Kolego daruj sobie te zosliwosc, pisze jak praktycznie pomoglem sobie w danym przypadku, ty natomiast filozujesz zgrywajac guru od szkla...pls..oszczedz nam(mi) tego - tym bardziej gdy twoje komentarze niczego sensownego poza krytyka nie wnosza
[ Dodano: 06-11-2009, 23:35 ]
tytko napisał/a: | Wy wiecie swoje ja swoje , i niech tak zostanie |
Niestety profesor tytko wie swoje czytaj lepiej i co zrobisz?
Z twoich wypowiedzi wynika, ze lepiej pozostawic problem niz samemu sprobowac sie z nim uporac, gratuluje....grubego portfela To potrafie zrozumiec ale nie zniechecaj inych do prob poradzenia sobie w iny niz sugerujesz sposob. |
dab
 |
|
|
|
 |
Grześku
Mitsumaniak groźny oboźny

Auto: Outlander Intense+ 2.0
Pomógł: 12 razy Dołączył: 04 Maj 2005 Posty: 2722 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 12-11-2009, 12:41
|
|
|
dab, wyhamuj.
tytko, uprzedzam, że wdawanie się w dyskusję pociągnie za sobą RB dla każdego z osobna a posty i tak wylądują w koszu.
Zamiast stroszyć piórka proponuję merytoryczną dyskusję bez popadania w skrajności.
Więcej luzu i pokój Mitsumaniacy. |
_________________ "nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przeciez trzeba napisac." by Rafal_Szczecin
strony www, druk, grafika reklamowa, fotografia |
|
|
|
 |
topcan
Mitsumaniak

Auto: Outlander 2.0 2004 4WD
|
Wysłany: 12-11-2009, 12:52
|
|
|
Moja propozycja jest taka:
Ubezpieczyć szyby w tej chwili koszt takiego ubezpieczenia to około 90 zł
a następnie zgłosić szkode co nie powoduje utraty zniżek |
|
|
|
 |
mitsu00
Mitsumaniak
Auto: VOLVO XC70 AWD '13
Kraj/Country: Sweden
Pomógł: 34 razy Dołączył: 10 Lut 2009 Posty: 4355 Skąd: Sztokholm, Szwecja
|
Wysłany: 12-11-2009, 12:55
|
|
|
Ubezpieczenie nie pokrywa usuniecia rys tylko szkody powstałe w wyniku odprysków kamieni bądź kolizji etc.
Pozdr. |
Dominik |
|
|
|
 |
sibkods
Forumowicz
Auto: Outlander II 2.0 DiD
Pomógł: 2 razy Dołączył: 01 Sie 2009 Posty: 181 Skąd: Zielona Góra