Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Cari 1.8 GDI] Światła wsteczne
Autor Wiadomość
MotyF 
Forumowicz

Auto: cari 1,8 gdi Ls HB 98'
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 27-10-2008, 21:50   [Cari 1.8 GDI] Światła wsteczne

Sprawdziłęm bezpieczniki (wszystkie) z logiem świateł i są ok. Niestety przestały się wsteczne światła włączać. Gdzie szukać przyczyny? Jednocześnie przestało się świecić światło w bagażniku. Czy te światła są powiązane jednym bezpiecznikiem?

waldek238 
Nowy Forumowicz

Auto: ASX 1.6 Blue Sky
Wysłany: 28-10-2008, 08:00   

nie jestem pewien ale zerknij pod autem czy przy skrzyni nie ma kabelka który podłączony jest do czujnika...może się odłączył(zerwał) ??
nie wiem jak jest w cari ale przyszło mi takie coś do głowy.

orzech
[Usunięty]

Wysłany: 28-10-2008, 11:56   

MotyF, otwórz maskę i na skrzyni biegów zobaczysz czujnik świateł cofania obok filtra powietrza, zciągnij wtyczkę i zewrzyj jakimś drutem lub czymś podobnym + - światła wsteczne powinny się palić jeżeli tak jest to wymień czujnik koszt 45zl.jeżeli przy zwartej wtyczce brak świateł to przyczyny szukaj na kablach lub w bezpiecznikach.

MotyF 
Forumowicz

Wysłany: 28-10-2008, 18:44   

Ja z drutem pod maske ide ale ciemno i światło słabe więc...podjade pod latarnie. Wsteczny a tu się świeci :) ale musze szukać czemu raz nie zadziałało bo może mi się to powtórzyć.

maxwell61 
Mitsumaniak
(****><****)

Auto: VW Touran 1.6 03'
Wysłany: 28-10-2008, 19:49   

ja tak mam czesto...u mnie tuleje jak sa wyrobione to tak sie dzieje ale w GDI to do Grześku trzeba napisac on wie gdzie tkwi przyczyna...cos bodajże po dolotem w skrzyni sie paprze i przestaja świecić :/

dybek80
[Usunięty]

Wysłany: 04-11-2008, 23:28   

Najprawdopodobniej to czujnik. Jeśli nie chcesz tracić pieniędzy na nowy to możesz go zregenerować. Wystarczy lekko obszlifować zaprasowany metal na łączeniu z plastikiem, a następnie wybić plastik poprzez uderzenie w kulkę która jest na końcu czujnika, i masz już całe wnętrze na zewnątrz. Tam jest taka miedziana blaszka w kształcie litery "U" trzeba dorobić taką samą i poskładać , jednak połączenie plastiku z metalem jest wtedy tylko możliwe poprzez sklejenie. Powinno działać. Ja bynajmniej tak robiłem przy paru autach i zawsze się sprawdzało.

MotyF 
Forumowicz

Wysłany: 11-11-2008, 22:04   

Z zapasowym czujnikiem nie będzie problemu (anglik) ale jestem laikiem i nawet nei wiem gdzie tego szukać. Nie ma ktoś forki ? :)

PS. "Słynne" tulejki skrzyni dotyczą wszystkich skrzyń łącznie z GDI ?

Fabjan 
Forumowicz

Auto: GDI 1,8 Avance 2000 r (125 KM)
Wysłany: 02-12-2008, 11:01   

Witajcie!
Podepnę się pod temat! Mianowicie przestały mi działać światła wsteczne i tylne przeciwmgłowe. Najpewniej są jakoś w którymś miejscu ze sobą połączone. Wiecie może co to może być? Bo oba przestały działać w tym samym czasie. Dodam, że kiedy wcisnę włącznik od tylnych przeciwmgłowych, to na tablicy rozdzielczej wszystko jest OK! Kontrolka od tych lamp działa bez zarzutu.
I jeszcze na koniec jedna kwestia... Mianowicie kiedy chcę włączyć przeciwmgłowe czy to przednie czy tylne, często muszę wciskać te przyciski po kilka razy, bo dzieje się coś dziwnego. Jakby było jakieś zwarcie czy coś. Wcisnę przycisk i w ułamku sekundy kontrolka się zaświeci, zgaśnie, zaświeci, zgaśnie... i muszę przycisnąć jeszcze raz. Aż załączy. Co tutaj może być przyczyną?

Carisma Avance 1,8 GDI z 2000 roku (125 KM)

MotyF 
Forumowicz

Wysłany: 02-12-2008, 19:00   

Fabjan napisał/a:

I jeszcze na koniec jedna kwestia... Mianowicie kiedy chcę włączyć przeciwmgłowe czy to przednie czy tylne, często muszę wciskać te przyciski po kilka razy, bo dzieje się coś dziwnego. Jakby było jakieś zwarcie czy coś. Wcisnę przycisk i w ułamku sekundy kontrolka się zaświeci, zgaśnie, zaświeci, zgaśnie... i muszę przycisnąć jeszcze raz. Aż załączy. Co tutaj może być przyczyną?

Też tak miałem, Wyjmij włącznik (podwadź czymś miękkim, np patyk z loda :) lekko go "zastrugaj" i przeczyść styki oraz podegnij. Miałem identyczny problem. Teraz już działa ok.

PS. Tulejki mam "wywalone" na 100% bo wsteczny "wchodzi" co drugi raz.

Fabjan 
Forumowicz

Wysłany: 02-12-2008, 22:38   

Z tymi tulejkami to ja nie wiem. Bo kiedyś napisałem, że chcę je wymienić, to mi odpisano, że w GDI problemów z tulejkami nie ma, bo jest japońska skrzynia i silnik. Ale kto go tam wie ;)

A co do patentu z tymi przyciskami to oczywiście zadziałało :D Dałbym Ci "pomógł", ale ni huhu... chyba na Carismy wyłączyli możliwość przyznawania tego :doubt:
Więc musisz się zadowolić staropolskim "dziękuję" ;)

MotyF 
Forumowicz

Wysłany: 02-12-2008, 23:53   

Fabjan napisał/a:
Dałbym Ci "pomógł", ale ni huhu... chyba na Carismy wyłączyli możliwość przyznawania tego :doubt:
Więc musisz się zadowolić staropolskim "dziękuję" ;)

Autor postu nie może dostać pomógł, troche to bezsensu ale mi na takich punktach nie zależy. Ważne, że działa. Wirualne punkty nie dla mnie :)

Fabjan 
Forumowicz

Wysłany: 03-12-2008, 10:05   

MotyF, chyba jednak jest wyłączona ta opcja, bo nie mogę dać nie tylko Tobie, ale np. dybkowi - a on przecież nie jest założycielem tematu :)
Bo opcja "zgłoś ten post do Moderatora i Administratora" nie jest równoznaczna z przyznaniem "pomógł", prawda? ;)

Loko 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Carisma 1.8 GDI
Wysłany: 03-12-2008, 10:26   

Taki pół-offtopic, ale co tam....

MotyF : w Carismach GDI skrzynie nie mają tulejek, tylko cięgna. Tulejki są w "francuskich" skrzyniach, a GDI mają "made in japan".

Tak na szybko znalazłem tylko to:

http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=26689

Zaglądnij w szukajkę, kiedyś widziałem parę innych postów w tym temacie.

grzes1234 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Carisma 1,8 GDI
Wysłany: 07-04-2010, 14:34   

Fabjan napisał/a:
Witajcie!
Mianowicie przestały mi działać światła wsteczne i tylne przeciwmgłowe. Najpewniej są jakoś w którymś miejscu ze sobą połączone. Wiecie może co to może być? Bo oba przestały działać w tym samym czasie. Dodam, że kiedy wcisnę włącznik od tylnych przeciwmgłowych, to na tablicy rozdzielczej wszystko jest OK! Kontrolka od tych lamp działa bez zarzutu.

Mam ten sam problem, czy ktoś może rozwiązał ten problem? Sprawdziłem wszystkie bezpieczniki są ok. Sam czujnik też jest w porządku. Problem jest w wiązce kabli, czy może tkwić jeszcze gdzie indziej?

Odpowiedz do tematu