[Cari 1.8 GDI] Światła wsteczne |
Autor |
Wiadomość |
MotyF
Forumowicz

Auto: cari 1,8 gdi Ls HB 98'
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 2 razy Dołączył: 12 Lip 2008 Posty: 147 Skąd: Rzeszów
|
Wysłany: 27-10-2008, 21:50 [Cari 1.8 GDI] Światła wsteczne
|
|
|
Sprawdziłęm bezpieczniki (wszystkie) z logiem świateł i są ok. Niestety przestały się wsteczne światła włączać. Gdzie szukać przyczyny? Jednocześnie przestało się świecić światło w bagażniku. Czy te światła są powiązane jednym bezpiecznikiem? |
_________________ symbianforum.pl....bo symbian to pasja, a teraz cari to też pasja ... |
|
|
|
 |
waldek238
Nowy Forumowicz

Auto: ASX 1.6 Blue Sky
Pomógł: 1 raz Dołączył: 28 Kwi 2008 Posty: 30 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 28-10-2008, 08:00
|
|
|
nie jestem pewien ale zerknij pod autem czy przy skrzyni nie ma kabelka który podłączony jest do czujnika...może się odłączył(zerwał) ??
nie wiem jak jest w cari ale przyszło mi takie coś do głowy. |
|
|
|
 |
orzech [Usunięty]
|
Wysłany: 28-10-2008, 11:56
|
|
|
MotyF, otwórz maskę i na skrzyni biegów zobaczysz czujnik świateł cofania obok filtra powietrza, zciągnij wtyczkę i zewrzyj jakimś drutem lub czymś podobnym + - światła wsteczne powinny się palić jeżeli tak jest to wymień czujnik koszt 45zl.jeżeli przy zwartej wtyczce brak świateł to przyczyny szukaj na kablach lub w bezpiecznikach. |
|
|
|
 |
MotyF
Forumowicz

|
Wysłany: 28-10-2008, 18:44
|
|
|
Ja z drutem pod maske ide ale ciemno i światło słabe więc...podjade pod latarnie. Wsteczny a tu się świeci ale musze szukać czemu raz nie zadziałało bo może mi się to powtórzyć. |
_________________ symbianforum.pl....bo symbian to pasja, a teraz cari to też pasja ... |
|
|
|
 |
maxwell61
Mitsumaniak (****><****)

Auto: VW Touran 1.6 03'
Pomógł: 14 razy Dołączył: 12 Lip 2006 Posty: 1729 Skąd: wrocław/wołów
|
Wysłany: 28-10-2008, 19:49
|
|
|
ja tak mam czesto...u mnie tuleje jak sa wyrobione to tak sie dzieje ale w GDI to do Grześku trzeba napisac on wie gdzie tkwi przyczyna...cos bodajże po dolotem w skrzyni sie paprze i przestaja świecić :/ |
_________________ CARISMA 1.6 16V - sold
VW Touran 1.6 FSi
www.garagestories.pl
 |
|
|
|
 |
dybek80 [Usunięty]
|
Wysłany: 04-11-2008, 23:28
|
|
|
Najprawdopodobniej to czujnik. Jeśli nie chcesz tracić pieniędzy na nowy to możesz go zregenerować. Wystarczy lekko obszlifować zaprasowany metal na łączeniu z plastikiem, a następnie wybić plastik poprzez uderzenie w kulkę która jest na końcu czujnika, i masz już całe wnętrze na zewnątrz. Tam jest taka miedziana blaszka w kształcie litery "U" trzeba dorobić taką samą i poskładać , jednak połączenie plastiku z metalem jest wtedy tylko możliwe poprzez sklejenie. Powinno działać. Ja bynajmniej tak robiłem przy paru autach i zawsze się sprawdzało. |
|
|
|
 |
MotyF
Forumowicz

|
Wysłany: 11-11-2008, 22:04
|
|
|
Z zapasowym czujnikiem nie będzie problemu (anglik) ale jestem laikiem i nawet nei wiem gdzie tego szukać. Nie ma ktoś forki ?
PS. "Słynne" tulejki skrzyni dotyczą wszystkich skrzyń łącznie z GDI ? |
|
|
|
 |
Fabjan
Forumowicz
Auto: GDI 1,8 Avance 2000 r (125 KM)
Pomógł: 1 raz Dołączył: 04 Wrz 2008 Posty: 85 Skąd: Grudziądz
|
Wysłany: 02-12-2008, 11:01
|
|
|
Witajcie!
Podepnę się pod temat! Mianowicie przestały mi działać światła wsteczne i tylne przeciwmgłowe. Najpewniej są jakoś w którymś miejscu ze sobą połączone. Wiecie może co to może być? Bo oba przestały działać w tym samym czasie. Dodam, że kiedy wcisnę włącznik od tylnych przeciwmgłowych, to na tablicy rozdzielczej wszystko jest OK! Kontrolka od tych lamp działa bez zarzutu.
I jeszcze na koniec jedna kwestia... Mianowicie kiedy chcę włączyć przeciwmgłowe czy to przednie czy tylne, często muszę wciskać te przyciski po kilka razy, bo dzieje się coś dziwnego. Jakby było jakieś zwarcie czy coś. Wcisnę przycisk i w ułamku sekundy kontrolka się zaświeci, zgaśnie, zaświeci, zgaśnie... i muszę przycisnąć jeszcze raz. Aż załączy. Co tutaj może być przyczyną? |

Carisma Avance 1,8 GDI z 2000 roku (125 KM) |
|
|
|
 |
MotyF
Forumowicz

|
Wysłany: 02-12-2008, 19:00
|
|
|
Fabjan napisał/a: |
I jeszcze na koniec jedna kwestia... Mianowicie kiedy chcę włączyć przeciwmgłowe czy to przednie czy tylne, często muszę wciskać te przyciski po kilka razy, bo dzieje się coś dziwnego. Jakby było jakieś zwarcie czy coś. Wcisnę przycisk i w ułamku sekundy kontrolka się zaświeci, zgaśnie, zaświeci, zgaśnie... i muszę przycisnąć jeszcze raz. Aż załączy. Co tutaj może być przyczyną? |
Też tak miałem, Wyjmij włącznik (podwadź czymś miękkim, np patyk z loda lekko go "zastrugaj" i przeczyść styki oraz podegnij. Miałem identyczny problem. Teraz już działa ok.
PS. Tulejki mam "wywalone" na 100% bo wsteczny "wchodzi" co drugi raz. |
|
|
|
 |
Fabjan
Forumowicz
|
Wysłany: 02-12-2008, 22:38
|
|
|
Z tymi tulejkami to ja nie wiem. Bo kiedyś napisałem, że chcę je wymienić, to mi odpisano, że w GDI problemów z tulejkami nie ma, bo jest japońska skrzynia i silnik. Ale kto go tam wie
A co do patentu z tymi przyciskami to oczywiście zadziałało Dałbym Ci "pomógł", ale ni huhu... chyba na Carismy wyłączyli możliwość przyznawania tego
Więc musisz się zadowolić staropolskim "dziękuję" |

|
|
|
 |
MotyF
Forumowicz

|
Wysłany: 02-12-2008, 23:53
|
|
|
Fabjan napisał/a: | Dałbym Ci "pomógł", ale ni huhu... chyba na Carismy wyłączyli możliwość przyznawania tego
Więc musisz się zadowolić staropolskim "dziękuję" |
Autor postu nie może dostać pomógł, troche to bezsensu ale mi na takich punktach nie zależy. Ważne, że działa. Wirualne punkty nie dla mnie |
|
|
|
 |
Fabjan
Forumowicz
|
Wysłany: 03-12-2008, 10:05
|
|
|
MotyF, chyba jednak jest wyłączona ta opcja, bo nie mogę dać nie tylko Tobie, ale np. dybkowi - a on przecież nie jest założycielem tematu
Bo opcja "zgłoś ten post do Moderatora i Administratora" nie jest równoznaczna z przyznaniem "pomógł", prawda? |

|
|
|
 |
Loko
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Carisma 1.8 GDI
|
Wysłany: 03-12-2008, 10:26
|
|
|
Taki pół-offtopic, ale co tam....
MotyF : w Carismach GDI skrzynie nie mają tulejek, tylko cięgna. Tulejki są w "francuskich" skrzyniach, a GDI mają "made in japan".
Tak na szybko znalazłem tylko to:
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=26689
Zaglądnij w szukajkę, kiedyś widziałem parę innych postów w tym temacie. |
|
|
|
 |
grzes1234
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Carisma 1,8 GDI
|
Wysłany: 07-04-2010, 14:34
|
|
|
Fabjan napisał/a: | Witajcie!
Mianowicie przestały mi działać światła wsteczne i tylne przeciwmgłowe. Najpewniej są jakoś w którymś miejscu ze sobą połączone. Wiecie może co to może być? Bo oba przestały działać w tym samym czasie. Dodam, że kiedy wcisnę włącznik od tylnych przeciwmgłowych, to na tablicy rozdzielczej wszystko jest OK! Kontrolka od tych lamp działa bez zarzutu.
Mam ten sam problem, czy ktoś może rozwiązał ten problem? Sprawdziłem wszystkie bezpieczniki są ok. Sam czujnik też jest w porządku. Problem jest w wiązce kabli, czy może tkwić jeszcze gdzie indziej? |
|
|
|
 |
|