Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
UPIERDLIWY ZACISK HAMULCOWY ECLIPSE 1G
Autor Wiadomość
lombard 
Forumowicz
JESTEM HARDCOREM !!!

Auto: ECLIPSE 1G 2,0 92r(BEZ TURBO)
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 19-10-2009, 15:59   UPIERDLIWY ZACISK HAMULCOWY ECLIPSE 1G

Witam. Od jakiegoś czasu mam problem z tylnym lewym zaciskiem hamulcowym mianowicie : wystarczy że auto stoi ze 2 dni niejeżdżone i zacisk się zacina (ZAPIEKA)czasem odpuszcza po 30-40 sek. a czasem dopiero po 10-20 min..Kilka razy go czyściłem powierzchownie i na jakiś czas było ok ale problem się nasila i to znaczne (felga się mocno rozgrzewa itp.a czasami to koło praktycznie nie hamuje )Wszystkie gumy tzw. harmonijki na zacisku są już lekko sparciałe i chyba trzeba je wymienić. I tu mam kilka pytań :
Jak rozebrać i czym czyścić zacisk żeby go nie uszkodzić? może jest jakiś manual?
Czy istnieje jakiś zestaw naprawczy (tzw. reperaturka ) do takich zacisków a jeśli tak to gdzie to kupię i z czego się składa taki zestaw?
Czy taką naprawę (regenerację) można wykonać samemu czy raczej potrzeba do tego jakieś specjalistyczne narzędzia i wiedza?
Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

Kazber 
Mitsumaniak

Auto: Eclipse 1G 2.0 DOHC
Wysłany: 19-10-2009, 22:30   

z tego co się orientuję zestawy tych gumek powinni mieć w intercarsie,
co do rozebrania jest to do zrobienia u siebie w garażu, wystarczy odkręcić jedną śrubę i opiąć linkę hamulca ręcznego, aby zrobić to łatwo najlepiej ją wcześniej poluzować odkręcając nakrętkę od regulacji która znajduje się w podłokietniku pod spodem jak wyjmiesz ten plastik na kubki. Co do samej wymiany gumek nie jest to jakieś problematyczne wyjątkowo i da się to zrobić samemu.

lombard 
Forumowicz
JESTEM HARDCOREM !!!

Wysłany: 20-10-2009, 01:21   

Kazber dzięki za cenne info :) .Więc wykręciłem zacisk lewy (bez wykręcania wężyka z płynem) aby dokładnie zdiagnozować problem i z tego co zaobserwowałem to na samym tłoczku też jest jakaś jakaś uszczelka (chyba?) ale z tego co widzę to jest kompletnie zniszczona a sam tłoczek ma spore oznaki korozji .Pod tymi harmonijkowymi uszczelkami są jakieś śruby (też są pordzewiałe).Sprawdziłem też drugą stronę i jest ok ale bez rewelacji .Może ktoś wie czy w tym zestawie z inter-cars jest uszczelka tego tłoczka i te śruby a może i tłoczek ? bo stan tych części w moim aucie sugeruje przyczynę problemu...

Kazber 
Mitsumaniak

Auto: Eclipse 1G 2.0 DOHC
Wysłany: 20-10-2009, 08:34   

z samym tłoczkiem może być ciężko, jak nie znajdziesz to najlepiej przelecieć papierem ściernym i tyle, zdaje się ta guma na tłoczek jest w zestawie ale pewien nie jestem

kliper 
Nowy Forumowicz

Auto: mitsubishi eclipse 1G
Wysłany: 20-10-2009, 09:29   

ja kupilem caly zestaw naprawczy u JAPANEZE kosztowal cos kolo 25-30 zlotych na kolo. jak bedziesz mial jakis problem z montazem to pisz ,pomoge
(mam do sprzedania zestwaw naprawczy przednich zaciskow do eclipse)

Adaho_krak 
moderator

Auto: Megane GTline
Wysłany: 21-10-2009, 10:22   

lombard napisał/a:
Może ktoś wie czy w tym zestawie z inter-cars jest uszczelka tego tłoczka i te śruby a może i tłoczek ?

W zestawie naprawczym masz tylko gumki. Jeśli potrzebujesz tłoczka i śrubek to najlepiej poszukaj jakiegoś używanego zacisku na allegro i z dwóch złóź jeden, oczywiście na nowych gumkach.

Kazber napisał/a:
jak nie znajdziesz to najlepiej przelecieć papierem ściernym

Można papierkiem jeśli jest tylko nalot na tłoczku jeśli będą wrzery to takie czyszczenie poskutkuje zapowietrzaniem się całego układu hamulcowego. Warto też po przeprowadzeniu w/w operacji posmarować śruby i prowadnice zacisku smarem miedziowym.

Renault Megane Gtline
Piszę poprawnie po polsku
. - Przynajmniej się staram :)

Adam 00302/KMM

beben1982
[Usunięty]

Wysłany: 22-10-2009, 00:03   

powiem ci co ja miałem w zestawie naprawczym bo miałem taki sam problem są w nim wszystkie gumki potrzebne przy zacisku i taka sprężynka do środka żeby ci ta gumka na tłoczku nie latała ale jeśli faktycznie tłoczek jest w takim stanie (skorodowany) to lepiej ci kupić jakieś dobre działające używki byle tylko tłoczki w nich chodziły przy wymianie tych gumek problematyczne może być tylko włożenie gumki na tłoczek lepiej posmarować jakimś smarem bo jak się go potem wkręca to cała gumka lubi się pokręcić i wypaść z tej sprężynki w środku, a i koniecznie zmierz średnice tłoczka w środku bo w moim sklepie gdzie zamawiałem zestawy naprawcze gościu mówił że są dwa rodzaje średnicy 30mm i 35mm

Adaho_krak 
moderator

Wysłany: 22-10-2009, 20:38   

beben1982 napisał/a:
epiej posmarować jakimś smarem bo jak się go potem wkręca to cała gumka lubi się pokręcić i wypaść z tej sprężynki w środk

Nie smarem lecz płynem hamulcowym.

beben1982 napisał/a:
mówił że są dwa rodzaje średnicy 30mm i 35mm

Ten większy rozmiar jest w wersji po lifcie lub GST ewentualnie GSX i wtedy z przodu są zaciski dwutłoczkowe.

Renault Megane Gtline

Adam 00302/KMM

beben1982
[Usunięty]

Wysłany: 22-10-2009, 23:31   

mój jest zwykły gs a miał średnice 35

Adaho_krak 
moderator

Wysłany: 23-10-2009, 12:53   

beben1982 napisał/a:
mój jest zwykły gs a miał średnice 35

Możłiwe że ktoś już coś modził. Generalnie najlepiej zmierzyć zanim się kupi :)

Renault Megane Gtline

Adam 00302/KMM

lombard 
Forumowicz
JESTEM HARDCOREM !!!

Wysłany: 04-11-2009, 23:49   

ZESTAW NAPRAWCZY Z INTER-CARS ZAKUPIONY I ZAMONTOWANY :) NIE BYŁO PROBLEMU Z ZAŁOŻENIEM ŻADNEJ GUMKI :D :D :D JAK ZAWSZE :D :D :D WSZYSTKO PIĘKNIE ŚMIGA...WIELKIE DZIĘKI WSZYSTKIM ZA ODPOWIEDZI :)

Odpowiedz do tematu