UPIERDLIWY ZACISK HAMULCOWY ECLIPSE 1G |
Autor |
Wiadomość |
lombard
Forumowicz JESTEM HARDCOREM !!!
Auto: ECLIPSE 1G 2,0 92r(BEZ TURBO)
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 8 razy Dołączył: 31 Sie 2009 Posty: 266 Skąd: Koszalin
|
Wysłany: 19-10-2009, 15:59 UPIERDLIWY ZACISK HAMULCOWY ECLIPSE 1G
|
|
|
Witam. Od jakiegoś czasu mam problem z tylnym lewym zaciskiem hamulcowym mianowicie : wystarczy że auto stoi ze 2 dni niejeżdżone i zacisk się zacina (ZAPIEKA)czasem odpuszcza po 30-40 sek. a czasem dopiero po 10-20 min..Kilka razy go czyściłem powierzchownie i na jakiś czas było ok ale problem się nasila i to znaczne (felga się mocno rozgrzewa itp.a czasami to koło praktycznie nie hamuje )Wszystkie gumy tzw. harmonijki na zacisku są już lekko sparciałe i chyba trzeba je wymienić. I tu mam kilka pytań :
Jak rozebrać i czym czyścić zacisk żeby go nie uszkodzić? może jest jakiś manual?
Czy istnieje jakiś zestaw naprawczy (tzw. reperaturka ) do takich zacisków a jeśli tak to gdzie to kupię i z czego się składa taki zestaw?
Czy taką naprawę (regenerację) można wykonać samemu czy raczej potrzeba do tego jakieś specjalistyczne narzędzia i wiedza?
Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi. |
|
|
|
 |
Kazber
Mitsumaniak

Auto: Eclipse 1G 2.0 DOHC
Pomógł: 11 razy Dołączył: 27 Sie 2009 Posty: 172 Skąd: Białystok
|
Wysłany: 19-10-2009, 22:30
|
|
|
z tego co się orientuję zestawy tych gumek powinni mieć w intercarsie,
co do rozebrania jest to do zrobienia u siebie w garażu, wystarczy odkręcić jedną śrubę i opiąć linkę hamulca ręcznego, aby zrobić to łatwo najlepiej ją wcześniej poluzować odkręcając nakrętkę od regulacji która znajduje się w podłokietniku pod spodem jak wyjmiesz ten plastik na kubki. Co do samej wymiany gumek nie jest to jakieś problematyczne wyjątkowo i da się to zrobić samemu. |
|
 |
lombard
|
Wysłany: 20-10-2009, 01:21
|
|
|
Kazber dzięki za cenne info .Więc wykręciłem zacisk lewy (bez wykręcania wężyka z płynem) aby dokładnie zdiagnozować problem i z tego co zaobserwowałem to na samym tłoczku też jest jakaś jakaś uszczelka (chyba?) ale z tego co widzę to jest kompletnie zniszczona a sam tłoczek ma spore oznaki korozji .Pod tymi harmonijkowymi uszczelkami są jakieś śruby (też są pordzewiałe).Sprawdziłem też drugą stronę i jest ok ale bez rewelacji .Może ktoś wie czy w tym zestawie z inter-cars jest uszczelka tego tłoczka i te śruby a może i tłoczek ? bo stan tych części w moim aucie sugeruje przyczynę problemu... |
|
|
|
 |
Kazber
Mitsumaniak

Auto: Eclipse 1G 2.0 DOHC
Pomógł: 11 razy Dołączył: 27 Sie 2009 Posty: 172 Skąd: Białystok
|
Wysłany: 20-10-2009, 08:34
|
|
|
z samym tłoczkiem może być ciężko, jak nie znajdziesz to najlepiej przelecieć papierem ściernym i tyle, zdaje się ta guma na tłoczek jest w zestawie ale pewien nie jestem |
|
 |
kliper
Nowy Forumowicz
Auto: mitsubishi eclipse 1G
|
Wysłany: 20-10-2009, 09:29
|
|
|
ja kupilem caly zestaw naprawczy u JAPANEZE kosztowal cos kolo 25-30 zlotych na kolo. jak bedziesz mial jakis problem z montazem to pisz ,pomoge
(mam do sprzedania zestwaw naprawczy przednich zaciskow do eclipse) |
|
|
|
 |
Adaho_krak
moderator

Auto: Megane GTline
Pomógł: 72 razy Dołączył: 06 Wrz 2006 Posty: 3214 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 21-10-2009, 10:22
|
|
|
lombard napisał/a: | Może ktoś wie czy w tym zestawie z inter-cars jest uszczelka tego tłoczka i te śruby a może i tłoczek ? |
W zestawie naprawczym masz tylko gumki. Jeśli potrzebujesz tłoczka i śrubek to najlepiej poszukaj jakiegoś używanego zacisku na allegro i z dwóch złóź jeden, oczywiście na nowych gumkach.
Kazber napisał/a: | jak nie znajdziesz to najlepiej przelecieć papierem ściernym |
Można papierkiem jeśli jest tylko nalot na tłoczku jeśli będą wrzery to takie czyszczenie poskutkuje zapowietrzaniem się całego układu hamulcowego. Warto też po przeprowadzeniu w/w operacji posmarować śruby i prowadnice zacisku smarem miedziowym. |
_________________ Nigdy nie mów, że czegoś się nie da zrobić. Ponieważ zawsze znajdzie się taki ktoś, co nie będzie wiedział, że tego się nie da zrobić, I TO ZROBI !!!
Renault Megane Gtline
Piszę poprawnie po polsku. - Przynajmniej się staram
Adam 00302/KMM |
|
|
|
 |
beben1982 [Usunięty]
|
Wysłany: 22-10-2009, 00:03
|
|
|
powiem ci co ja miałem w zestawie naprawczym bo miałem taki sam problem są w nim wszystkie gumki potrzebne przy zacisku i taka sprężynka do środka żeby ci ta gumka na tłoczku nie latała ale jeśli faktycznie tłoczek jest w takim stanie (skorodowany) to lepiej ci kupić jakieś dobre działające używki byle tylko tłoczki w nich chodziły przy wymianie tych gumek problematyczne może być tylko włożenie gumki na tłoczek lepiej posmarować jakimś smarem bo jak się go potem wkręca to cała gumka lubi się pokręcić i wypaść z tej sprężynki w środku, a i koniecznie zmierz średnice tłoczka w środku bo w moim sklepie gdzie zamawiałem zestawy naprawcze gościu mówił że są dwa rodzaje średnicy 30mm i 35mm |
|
|
|
 |
Adaho_krak
moderator

|
Wysłany: 22-10-2009, 20:38
|
|
|
beben1982 napisał/a: | epiej posmarować jakimś smarem bo jak się go potem wkręca to cała gumka lubi się pokręcić i wypaść z tej sprężynki w środk |
Nie smarem lecz płynem hamulcowym.
beben1982 napisał/a: | mówił że są dwa rodzaje średnicy 30mm i 35mm |
Ten większy rozmiar jest w wersji po lifcie lub GST ewentualnie GSX i wtedy z przodu są zaciski dwutłoczkowe. |
_________________ Nigdy nie mów, że czegoś się nie da zrobić. Ponieważ zawsze znajdzie się taki ktoś, co nie będzie wiedział, że tego się nie da zrobić, I TO ZROBI !!!
Renault Megane Gtline
Adam 00302/KMM |
|
|
|
 |
beben1982 [Usunięty]
|
Wysłany: 22-10-2009, 23:31
|
|
|
mój jest zwykły gs a miał średnice 35 |
|
|
|
 |
Adaho_krak
moderator

|
Wysłany: 23-10-2009, 12:53
|
|
|
beben1982 napisał/a: | mój jest zwykły gs a miał średnice 35 |
Możłiwe że ktoś już coś modził. Generalnie najlepiej zmierzyć zanim się kupi |
Renault Megane Gtline
Adam 00302/KMM |
|
|
|
 |
lombard
|
Wysłany: 04-11-2009, 23:49
|
|
|
ZESTAW NAPRAWCZY Z INTER-CARS ZAKUPIONY I ZAMONTOWANY NIE BYŁO PROBLEMU Z ZAŁOŻENIEM ŻADNEJ GUMKI JAK ZAWSZE WSZYSTKO PIĘKNIE ŚMIGA...WIELKIE DZIĘKI WSZYSTKIM ZA ODPOWIEDZI |
|
|
|
 |
|