Stożkowy filtr powietrza |
Autor |
Wiadomość |
seb_pl
Mitsumaniak

Auto: Lancer Sport kombi 2.0 `05
Kraj/Country: UK
|
Wysłany: 24-11-2009, 17:16 Stożkowy filtr powietrza
|
|
|
Witam!Zakładał ktoś z was może stożkowy filtr powietrza do miśka 2.0? I czy się mylę czy powinien pasować z evo? A może to głupi pomysł montować ten filtr? |
|
|
|
 |
MisiekNM974
Forumowicz
Auto: Lancer 2.0 Sport combi 2004
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 24-11-2009, 19:57
|
|
|
Tez kiedys myslalem o zamontowaniu takiego filtra i mysle ze ma to sens. Na pewno walor estetyczno-wizualny jest niepodwazalny. Mysle ze doplyw powietrza jet tez duzo lepszy ale pod pewnym warunkiem. Kolega z branzy motoryzacyjnej twierdzi ze musi to byc zamontowane w odpowiednim miejscu komory silnika tak zeby uniknac wciagania goracego powietrza. Dodatkowo, szczegolnie w jezdzie miejskiej, taki filtr sie ponoc szybciej brudzi a co za tym idzie rosna koszta. |
|
|
|
 |
sla
Forumowicz

Auto: Inne
Pomógł: 22 razy Dołączył: 27 Mar 2005 Posty: 2882 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 24-11-2009, 23:32
|
|
|
MisiekNM974 napisał/a: | Na pewno walor estetyczno-wizualny jest niepodwazalny. |
Czyżbyś jeździł z otwartą pokrywą silnika, albo przynajmniej tak zostawiał go na parkingu, bo w jaki inny sposób można podziwiać ten "niepodważalny walor wizualny"?Zawsze myślałem że montaż takich filtrów ma zupełnie inny cel. |
|
|
|
 |
seb_pl
Mitsumaniak

|
Wysłany: 25-11-2009, 09:08
|
|
|
DokŁadnie też tak myślę,chodzi mi bardziej o podwyższenie osiągów niż wygląd ale nie powiem bo silnik podczas prezentacji wygląda o niebo lepiej ;] A lansik musi być ;] |
|
|
|
 |
MisiekNM974
Forumowicz
Auto: Lancer 2.0 Sport combi 2004
|
Wysłany: 25-11-2009, 09:20
|
|
|
Dokladnie, efekt wizualny mialem na mysli jedynie wylacznie przy prezentacji. Chyba zgodzicie sie ze wyglada lepiej niz czarna plastikowa puszka . |
|
|
|
 |
sla
Forumowicz

Auto: Inne
Pomógł: 22 razy Dołączył: 27 Mar 2005 Posty: 2882 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 25-11-2009, 12:12
|
|
|
A co tutaj jest do prezentowania i komu? |
|
|
|
 |
ApAcHoS
Mitsumaniak

Auto: Volvo C70 Cabrio/ Grandis
|
Wysłany: 25-11-2009, 12:21
|
|
|
"Sporrtooowy: dźwięk -> "gapiom" |
|
|
|
 |
seb_pl
Mitsumaniak

|
Wysłany: 25-11-2009, 12:22
|
|
|
Oj sla,nie czaisz bazy? Lansik,stożkowy filter do tego sportowy wydech + czarne szyby ,jakieś dobre alu i się kręcisz jak gangsta po mieście ;] Jeśli jesteś dumny ze swej fury to musisz ja stroić aby się choć troszkę wyróżniała i czuła doceniona na ulicy oczywiście bez przesady |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 141 razy Dołączył: 21 Kwi 2008 Posty: 12607 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 25-11-2009, 12:26
|
|
|
seb_pl - nie rozumiem....
Znaczy się chcesz zrównać w dół do tych co "odpicowują" golf-a II TDI a potem idą na siłownie redukować szyję? Ewentualnie Civic szorujący wydechem o progi zwalniające z kierowcą bez włosów.
Złe auto chyba kupiłeś. |
|
|
|
 |
seb_pl
Mitsumaniak

|
Wysłany: 25-11-2009, 12:33
|
|
|
A co to zakaz picowania lancerów? Każde auto można odpicować,jak ktoś lubi to dlaczego nie? Oczywiście nie jestem fanem wiejskiego tuningu ale dlaczego nie polepszyć paru detali w samochodzie? Jakieś przestępstwo czy co? |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

|
Wysłany: 25-11-2009, 12:51
|
|
|
Piszesz o
seb_pl napisał/a: | dlaczego nie polepszyć paru detali w samochodzie? |
seb_pl napisał/a: | Lansik,stożkowy filter do tego sportowy wydech + czarne szyby ,jakieś dobre alu i się kręcisz jak gangsta po mieście |
seb_pl napisał/a: | Oczywiście nie jestem fanem wiejskiego tuningu |
seb_pl napisał/a: | chodzi mi bardziej o podwyższenie osiągów niż wygląd |
Te rzeczy wzajemnie się wykluczają. Stożkowi filtr przeważnie nic nie daje (albo np. pogarsza się moment na wolnych obrotach), a w ciepły dzień przy korkach gorzej działa, sportowy tłumik to tylko i wyłącznie "LANS", a jak będzie głośny to nie polecam jazdy autostradą dłuższy czas, czarne szyby to chyba powinny być fabrycznie w kombi, ładne felgi już są. Tylko czekać jak zapytasz jak zamontować palniki do świateł z allegro i niebieskie diody zamiast postojówek.
Poprawa osiągów owszem ale przy wolno ssącej jednostce to walka z wiatrakami. A zaszpanować stożkowym filtrem czy pseudo sportowym tłumikiem to można tylko dziewczyną pod strażnicą i niż komuś kto chociaż trochę się "zna". |
|
|
|
 |
seb_pl
Mitsumaniak

|
Wysłany: 25-11-2009, 13:11
|
|
|
Gdybyś czytał ze zrozummieniem to byś skumał że chodzi mi bardziej o osiągi niż wygląd , resztę dopisałem półżartem,temat mówi o filtrze i na ten temat prosiłem sie wypowiadać.Nie jestem mechaniekiem ale stałym czytelnikiem wielu for internetowwych i wiele osób po zmianie filtra i układu wydechowego było zadowolonych z lepszych osiągów więc chciałem się dowiedzieć jak jest w przypadku mojego samochodu.A jak nie podobają ci się dobrze zrobione samochody albo nie masz wyobraźni czy kasy na ładowanie w swoją furę to nie krytykuj innych za gust bo ktoś może skrytykować ciebie.poza tym nie widzę w mojej okolicy żadnego łysego łba wożącego się dobrze zmodyfikowanym samochodem więc twoje dziwne wyrzuty na ten temat są podważalne.Zresztą po co ta głupia rozmowa,pytałem o coś zupełnie innego a ty marudzisz |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

|
Wysłany: 25-11-2009, 13:32
|
|
|
seb_pl napisał/a: | A jak nie podobają ci się dobrze zrobione samochody |
Dobrze znaczy kompleksowo. Sama zmiana filtra raczej zaszkodzi niż poprawi.
seb_pl napisał/a: | albo nie masz wyobraźni czy kasy na ładowanie w swoją furę to nie krytykuj innych za gust bo ktoś może skrytykować ciebie |
To tylko moje zdanie, ktoś może mieć o mnie zdanie (także negatywne) nikomu nie zabronię. O pieniążkach tutaj się nie wypowiadałem, jak ktoś ma ochotę wydawać na takie "picowanie" to ok nie zabronię ale zdanie chyba mogę wyrazić? Prosił bym też nie oceniać mojego portfela. Już widziałem w telewizji jednego Lancera ospojlerowanego że nawet NFS się kryję. Nie chciał bym żeby tego było więcej.
seb_pl napisał/a: | Zresztą po co ta głupia rozmowa,pytałem o coś zupełnie innego a ty marudzisz |
Po za tym że w Twoim odczuciu "marudzę" odniosłem się też rzeczowo to tematu filtra i jeśli dalej chcesz zgłębiać wiedzę to poczytaj o zjawiskach falowych w układzie dolotowym silnika. Zmiana tego spowoduje w najlepszym wypadku np. poprawę momentu na wysokich obrotach a obniży na niższych na czym ucierpi elastyczność. Producent odpowiednio przeliczył pojemność i długość układu dolotowego oraz odpowiednio ustawił rozrząd. |
|
|
|
 |
seb_pl
Mitsumaniak

|
Wysłany: 25-11-2009, 13:48
|
|
|
krzychu napisał/a: | Prosił bym też nie oceniać mojego portfela |
Nie oceniam twojego portfela tylko podaję kilka przykładów z powodu których ludzie krytykują coś na co ich nie stać lub z innych debilnych powodów,wielkie PRZEPRASZAM jak cię to uraziło.
A jeśli chodzi o filtr... To dlaczego wiele osób montuje takie filtry w innych samochodach i jakoś poprawiają się im osiągi.Czyżby inne samochody były projektowane przez niedouczonych fachowców? Chodzi o jednostki wolnossące |
|
|
|
 |
Pawel`85
Forumowicz Lancerniety

Auto: Lancer 1,6 2005 Kombi
Pomógł: 8 razy Dołączył: 18 Lut 2007 Posty: 295 Skąd: 3 Miasto
|
Wysłany: 25-11-2009, 13:57
|
|
|
seb_pl, ja cie rozumiem, i na twoim miejscu tez bym zalozyl stozek, jak lubisz i masz kaske to nie zaluj
Ja szczerze chcialem zalozyc stozek do siebie i moze jeszcze kiedys to zrobie, kto mi zabroni |
|
 |
|