Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Stożkowy filtr powietrza
Autor Wiadomość
seb_pl 
Mitsumaniak

Auto: Lancer Sport kombi 2.0 `05
Kraj/Country: UK
Wysłany: 24-11-2009, 17:16   Stożkowy filtr powietrza

Witam!Zakładał ktoś z was może stożkowy filtr powietrza do miśka 2.0? I czy się mylę czy powinien pasować z evo? A może to głupi pomysł montować ten filtr?

MisiekNM974 
Forumowicz

Auto: Lancer 2.0 Sport combi 2004
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 24-11-2009, 19:57   

Tez kiedys myslalem o zamontowaniu takiego filtra i mysle ze ma to sens. Na pewno walor estetyczno-wizualny jest niepodwazalny. Mysle ze doplyw powietrza jet tez duzo lepszy ale pod pewnym warunkiem. Kolega z branzy motoryzacyjnej twierdzi ze musi to byc zamontowane w odpowiednim miejscu komory silnika tak zeby uniknac wciagania goracego powietrza. Dodatkowo, szczegolnie w jezdzie miejskiej, taki filtr sie ponoc szybciej brudzi a co za tym idzie rosna koszta.

sla 
Forumowicz

Auto: Inne
Wysłany: 24-11-2009, 23:32   

MisiekNM974 napisał/a:
Na pewno walor estetyczno-wizualny jest niepodwazalny.

Czyżbyś jeździł z otwartą pokrywą silnika, albo przynajmniej tak zostawiał go na parkingu, bo w jaki inny sposób można podziwiać ten "niepodważalny walor wizualny"?Zawsze myślałem że montaż takich filtrów ma zupełnie inny cel.

seb_pl 
Mitsumaniak

Wysłany: 25-11-2009, 09:08   

DokŁadnie też tak myślę,chodzi mi bardziej o podwyższenie osiągów niż wygląd ale nie powiem bo silnik podczas prezentacji wygląda o niebo lepiej ;] A lansik musi być ;]

MisiekNM974 
Forumowicz

Auto: Lancer 2.0 Sport combi 2004
Wysłany: 25-11-2009, 09:20   

Dokladnie, efekt wizualny mialem na mysli jedynie wylacznie przy prezentacji. Chyba zgodzicie sie ze wyglada lepiej niz czarna plastikowa puszka :) .

sla 
Forumowicz

Auto: Inne
Wysłany: 25-11-2009, 12:12   

A co tutaj jest do prezentowania i komu?

ApAcHoS 
Mitsumaniak

Auto: Volvo C70 Cabrio/ Grandis
Wysłany: 25-11-2009, 12:21   

"Sporrtooowy: dźwięk :mrgreen: -> "gapiom" :p

seb_pl 
Mitsumaniak

Wysłany: 25-11-2009, 12:22   

Oj sla,nie czaisz bazy? Lansik,stożkowy filter do tego sportowy wydech + czarne szyby ,jakieś dobre alu i się kręcisz jak gangsta po mieście ;] Jeśli jesteś dumny ze swej fury to musisz ja stroić aby się choć troszkę wyróżniała i czuła doceniona na ulicy oczywiście bez przesady

krzychu 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 25-11-2009, 12:26   

seb_pl - nie rozumiem....

Znaczy się chcesz zrównać w dół do tych co "odpicowują" golf-a II TDI a potem idą na siłownie redukować szyję? Ewentualnie Civic szorujący wydechem o progi zwalniające z kierowcą bez włosów.

Złe auto chyba kupiłeś.

seb_pl 
Mitsumaniak

Wysłany: 25-11-2009, 12:33   

A co to zakaz picowania lancerów? Każde auto można odpicować,jak ktoś lubi to dlaczego nie? Oczywiście nie jestem fanem wiejskiego tuningu ale dlaczego nie polepszyć paru detali w samochodzie? Jakieś przestępstwo czy co?

krzychu 
Mitsumaniak

Wysłany: 25-11-2009, 12:51   

Piszesz o
seb_pl napisał/a:
dlaczego nie polepszyć paru detali w samochodzie?

seb_pl napisał/a:
Lansik,stożkowy filter do tego sportowy wydech + czarne szyby ,jakieś dobre alu i się kręcisz jak gangsta po mieście

seb_pl napisał/a:
Oczywiście nie jestem fanem wiejskiego tuningu

seb_pl napisał/a:
chodzi mi bardziej o podwyższenie osiągów niż wygląd

Te rzeczy wzajemnie się wykluczają. Stożkowi filtr przeważnie nic nie daje (albo np. pogarsza się moment na wolnych obrotach), a w ciepły dzień przy korkach gorzej działa, sportowy tłumik to tylko i wyłącznie "LANS", a jak będzie głośny to nie polecam jazdy autostradą dłuższy czas, czarne szyby to chyba powinny być fabrycznie w kombi, ładne felgi już są. Tylko czekać jak zapytasz jak zamontować palniki do świateł z allegro i niebieskie diody zamiast postojówek.

Poprawa osiągów owszem ale przy wolno ssącej jednostce to walka z wiatrakami. A zaszpanować stożkowym filtrem czy pseudo sportowym tłumikiem to można tylko dziewczyną pod strażnicą i niż komuś kto chociaż trochę się "zna".

seb_pl 
Mitsumaniak

Wysłany: 25-11-2009, 13:11   

Gdybyś czytał ze zrozummieniem to byś skumał że chodzi mi bardziej o osiągi niż wygląd , resztę dopisałem półżartem,temat mówi o filtrze i na ten temat prosiłem sie wypowiadać.Nie jestem mechaniekiem ale stałym czytelnikiem wielu for internetowwych i wiele osób po zmianie filtra i układu wydechowego było zadowolonych z lepszych osiągów więc chciałem się dowiedzieć jak jest w przypadku mojego samochodu.A jak nie podobają ci się dobrze zrobione samochody albo nie masz wyobraźni czy kasy na ładowanie w swoją furę to nie krytykuj innych za gust bo ktoś może skrytykować ciebie.poza tym nie widzę w mojej okolicy żadnego łysego łba wożącego się dobrze zmodyfikowanym samochodem więc twoje dziwne wyrzuty na ten temat są podważalne.Zresztą po co ta głupia rozmowa,pytałem o coś zupełnie innego a ty marudzisz

krzychu 
Mitsumaniak

Wysłany: 25-11-2009, 13:32   

seb_pl napisał/a:
A jak nie podobają ci się dobrze zrobione samochody

Dobrze znaczy kompleksowo. Sama zmiana filtra raczej zaszkodzi niż poprawi.

seb_pl napisał/a:
albo nie masz wyobraźni czy kasy na ładowanie w swoją furę to nie krytykuj innych za gust bo ktoś może skrytykować ciebie

To tylko moje zdanie, ktoś może mieć o mnie zdanie (także negatywne) nikomu nie zabronię. O pieniążkach tutaj się nie wypowiadałem, jak ktoś ma ochotę wydawać na takie "picowanie" to ok nie zabronię ale zdanie chyba mogę wyrazić? Prosił bym też nie oceniać mojego portfela. Już widziałem w telewizji jednego Lancera ospojlerowanego że nawet NFS się kryję. Nie chciał bym żeby tego było więcej.

seb_pl napisał/a:
Zresztą po co ta głupia rozmowa,pytałem o coś zupełnie innego a ty marudzisz

Po za tym że w Twoim odczuciu "marudzę" odniosłem się też rzeczowo to tematu filtra i jeśli dalej chcesz zgłębiać wiedzę to poczytaj o zjawiskach falowych w układzie dolotowym silnika. Zmiana tego spowoduje w najlepszym wypadku np. poprawę momentu na wysokich obrotach a obniży na niższych na czym ucierpi elastyczność. Producent odpowiednio przeliczył pojemność i długość układu dolotowego oraz odpowiednio ustawił rozrząd.

seb_pl 
Mitsumaniak

Wysłany: 25-11-2009, 13:48   

krzychu napisał/a:
Prosił bym też nie oceniać mojego portfela

Nie oceniam twojego portfela tylko podaję kilka przykładów z powodu których ludzie krytykują coś na co ich nie stać lub z innych debilnych powodów,wielkie PRZEPRASZAM jak cię to uraziło.

A jeśli chodzi o filtr... To dlaczego wiele osób montuje takie filtry w innych samochodach i jakoś poprawiają się im osiągi.Czyżby inne samochody były projektowane przez niedouczonych fachowców? Chodzi o jednostki wolnossące

Pawel`85 
Forumowicz
Lancerniety

Auto: Lancer 1,6 2005 Kombi
Wysłany: 25-11-2009, 13:57   

seb_pl, ja cie rozumiem, i na twoim miejscu tez bym zalozyl stozek, jak lubisz i masz kaske to nie zaluj

Ja szczerze chcialem zalozyc stozek do siebie :D i moze jeszcze kiedys to zrobie, kto mi zabroni

Odpowiedz do tematu