Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Automatyczne składanie lusterek
Autor Wiadomość
HUGIO 
Forumowicz

Auto: Lancer CX3A '09 1.8 143KM+LPG
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 22-07-2020, 14:23   Automatyczne składanie lusterek

Cześć,

Szukam informacji odnośnie automatycznego składania lusterek. Od jakiegoś czasu przeglądam na allegro/olx ogłoszenia lusterek, ale niestety cisza jeśli chodzi o takie z silniczkami. Wie ktoś, czy da się zaadoptować sam wkład z którejś wersji Outlandera/ASXa (jeśli tak, to ilu pinowych lusterek szukać?), albo może z kompletnie innego auta by pasowało?

Znalazłem na Aliexpress same wkłady z silniczkami LINK, byłby ktoś w stanie potwierdzić, czy tak samo wygląda mechanizm w oryginale, tylko to wystarczy do przeróbki?

Z tego co wiem, wymagałoby to też dolutowania przekaźników https://www.youtube.com/watch?v=9VlF9kulKxE , wersja ETACS ma znaczenie?

tyku 
Mitsumaniak

Auto: MITSUBISHI LANCER
Wysłany: 23-07-2020, 11:00   

Lusterka oryginalne muszą być 7PIN
http://translate.google.c...php%3Ft%3D34148
Jest na forum lub był lancer, co ma składane lusterka :roll: :D
https://www.youtube.com/watch?v=DocXtKaXT3k
:shock:

HUGIO 
Forumowicz

Wysłany: 23-07-2020, 20:25   

tyku,
I takie coś bym widział w swoim, bo już mnie powoli męczy to ciągłe ręczne składanie i rozkładania na każdym parkingu...

Czyli powiedzmy takie lusterko: LINK już ma na pewno mechanizm? W przypadku Lancera z UK będzie różnica w rozmiarze i możliwościami ustawień lusterka?

A jak wygląda sprawa z okablowaniem? Przyjaciele ze wschodu nie mają według tego poradnika, ale często z tego co czytam, to ich wersje były mocniej okrojone.

tyku 
Mitsumaniak

Wysłany: 24-07-2020, 10:06   

HUGIO napisał/a:
W przypadku Lancera z UK będzie różnica w rozmiarze i możliwościami ustawień lusterka?
Lusterka z UK nie pasują.
HUGIO napisał/a:
A jak wygląda sprawa z okablowaniem?
Dołożenie dwóch przewodów.
Szukałbym raczej kompletu lusterek składanych, dedykowanych do lancera. :roll:

HUGIO 
Forumowicz

Wysłany: 24-07-2020, 14:00   

tyku napisał/a:
Lusterka z UK nie pasują.

A wiesz może, czy sam wkład (mechanizm) składania by pasował? Pytam, ponieważ komplet z UK kosztuje prawie tyle, co jedno lusterko z wersji EU (w sensie używane), a chciałbym to zrobić jednak trochę taniej, bo potem pewnie będzie problem sprzedać stare lusterka...

tyku, A tak na podstawie Twojego doświadczenia z tą modyfikacją: kupuję lusterka, dokładam przewody (zgodnie z tamtym poradnikiem) i joystick, potem już dodanie przekaźników w ETACS (bo z tego co zrozumiałem z tego poradnika dla sportbacka w żadnej wersji nie było tych przekaźników i jedynym rozwiązaniem jest dolutowanie?), i na końcu aktywowanie funkcji? Czy może po drodze jednak pojawiły się jeszcze jakieś "kwiatki"?

PS. Jak sprawdzić swoją wersję ETACS? Szukałem gdzieś na obudowie/w MMCS i nic, a z tego co doczytuję, to jest szansa (rok produkcji 2008), że i tak będzie okrojony z tej funkcji? Szukając po VINie LINK żadne numery nie pasują mi do ETACS.

tokyo 
Forumowicz

Auto: evo 126p :)
Wysłany: 30-07-2020, 09:37   

Najprościej sprawdzić Etacs po tym ze jak wyciągniesz w nim dwie górne kostki poziome to zobacz czy są wszystkie piny - to już połowa sukcesu

Nic nie jest wieczne moje evo 126p rowniez :) .

tyku 
Mitsumaniak

Wysłany: 30-07-2020, 10:18   

HUGIO napisał/a:
Jak sprawdzić swoją wersję ETACS?
Na ETACSie jest data i numer. Prościej się nie da. :wink:

HUGIO 
Forumowicz

Wysłany: 30-07-2020, 11:23   

Udało mi się wyciągnąć tylko wtyczkę po lewej stronie i wydaje mi się, że gniazdo ma wszystkie piny, nie wiem czy ta po prawej ma jakiś dziwny zatrzask, ale nie chciałem jej drzeć na siłę. W przyszłym tygodniu podjadę do ASO i zapytam jak to w ich systemie wygląda.

Udało mi się też wepchać tam telefon i zrobić zdjęcie numerów (wcześniej nie wiedziałem gdzie będą nadrukowane, dzięki za zdjęcia tyku):

Patrząc na datę, to wychodzi na to, że nie był wymieniany, chyba że obudowa mogła zostać stara?

tokyo 
Forumowicz

Auto: evo 126p :)
Wysłany: 01-08-2020, 18:26   

Będą działać

Nic nie jest wieczne moje evo 126p rowniez :) .

HUGIO 
Forumowicz

Wysłany: 03-08-2020, 15:05   

Okej, byłem też w ASO (bo i tak musiałem zamówić zestaw do zaprawek) i akcja serwisowa z ETACS w ogóle nie dotyczyła mojego egzemplarza. W systemie pokazało tylko brak wymiany czujników zderzeniowych/zdarzeniowych(?) w związku z akcją serwisową, ale ona zakończyła się jeszcze zanim zostałem posiadaczem auta.

tokyo, czyli dobrze zrozumiałem podczas naszej rozmowy, że teraz muszę szukać lusterek 7 pinowych (ja mam 5 pinowe) i do tego jeszcze lusterka z evo? (dodam, że na tych kierunkach w lusterkach mi nie zależy - wręcz mi się to nie podoba). Znalazłem tez takie na Ali: LINK - tutaj twierdzą, że te ich 5 pinowe mają automatyczne składanie - błędny opis?

Cytat:
W przypadku Lancera z UK będzie różnica w rozmiarze i możliwościami ustawień lusterka?

Żeby nie było nieporozumień, nie mam Lancera z UK po przekładce, pytałem o to, ponieważ części do wersji UK są tańsze i tam występowały składane automatycznie.

Odpowiedz do tematu