[1.8 MPI] Instalacja gazowa - kilka pytań. |
Autor |
Wiadomość |
Hudini
Forumowicz

Auto: Pajero Pinin 1.8 MPI 16V 2003r
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 11-12-2009, 13:02 [1.8 MPI] Instalacja gazowa - kilka pytań.
|
|
|
Witajcie!
Mam kłopot, Pinin każdy wie jaki jest, paliwo lubi.
Jestem na granicy kupienia jakiegoś diesla, więc proszę o radę, może zamiast pozbycia Pinina lepiej założyć mu gaz. Auto jest w miarę nowe, ma 87tys km, bezwypadku więc chyba warto nim jeszcze pojeździć.
I tu pytanie, czy ten silnik nie ma przeciwwskazań do założenia gazu, bo jak mam potym bujać się po warsztatach to chyba bez sensu.
Jakiej firmy i której generacji gaz założyć Waszym zdaniem? I czy robiąc 20-25 tys km rocznie wogóle warto?
Pozdrawiam z zamglonego Kościeliska! |
|
 |
Gene
Mitsumaniak shoot & destroy

Auto: Pajero Sport Dakar '06
Pomógł: 115 razy Dołączył: 13 Lis 2006 Posty: 3775 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 11-12-2009, 13:27
|
|
|
Rozumiem, ze bagaznika nie uzywasz? |
_________________ C'est La Vie suckers
 |
|
|
|
 |
Hudini
Forumowicz

|
Wysłany: 11-12-2009, 13:45
|
|
|
He he, Gene, bagażnik to jest na większe zakupy w Biedronce, wchodzi jeszcze tam płyn do spryskiwaczy, dam radę bez bagażnika |
|
 |
Gene
Mitsumaniak shoot & destroy

Auto: Pajero Sport Dakar '06
Pomógł: 115 razy Dołączył: 13 Lis 2006 Posty: 3775 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 11-12-2009, 14:18
|
|
|
Ja przez 3 lata no moze przez 2.5 delikatnie muskalem pedal gazu i potrafilem zejsc ponizej 10l na 100km. Mialem podobne odczucia bo to nie duze auto a pali sporo. Jednak moje doswiadczenia z gazem raczej odstraszaly niz zachecaly do podjecia proby. Z bagaznika korzystalismy ciagle i nawet czasami spalem w srodku wiec banka nie mialaby racji bytu. |
_________________ C'est La Vie suckers
 |
|
|
|
 |
yanes
Forumowicz
Auto: O2i SS2 4x4TDI,Audi A5 Q TDI
Pomógł: 5 razy Dołączył: 10 Lip 2009 Posty: 111 Skąd: Podhale
|
Wysłany: 11-12-2009, 19:48
|
|
|
Hudini ,Twoje auto to chyba tylko całymi dniami stoi na podjeździe do domu.Codziennie widzę go w tym samym miejscu ,rano i wieczorem - to po co Ci jest potrzebny gaz przy takim przebiegu?Ja pokonując trasę Słodyczki-Gubałówka-Salamandra-Blachówka spalam 9 litrów i jest to dla mnie akceptowalny wynik.Teraz od dwóch dni jak jest slisko to przy 4X4 spalam 9,2 litra i nadal jestem zadowolony z tego wyniku.
Wczoraj czytałem że przyczyną wybuchu samochodu pani Appelbaum vel Sikorskiej była tania instalacja gazowa to dzisiaj już mnie nic nie zdziwi. |
|
|
|
 |
Hudini
Forumowicz

|
Wysłany: 13-12-2009, 15:02
|
|
|
Hejka!
Stalo na Wojdyłówce bo miesiąc byłem na wakacjach. A w mojej opcji napęd na cztery koła włączony jest non stop (Full Time) więc czym bym go pchał czy co innego kombinował to i tak spali mi 10,4l/100km.
Dzięki z ostrzeżenie,
pozdrawiam! |
|
 |
mcgregor
Nowy Forumowicz
Auto: Pajero Pinin 1,8
|
Wysłany: 15-12-2009, 18:44
|
|
|
Ad Hudini
Mam Pajero Pinina 1,8 z gazem sekwencją od 3 lat. Instalacja włoska raczej z tych lepszych kosztowała mnie 4 tys zł ale teraz nie żałuję - naprawdę nie mam żadnych problemów, no może na przglądzie technicznym gdzie facet potrzebował jakiegoś odzielnego świstku na homologację butli gazowej choć ta była wpisana na homologacji całej instalacji. Nie czuję aby auto traciło jakąkolwiek moc a spalanie na wyswietlaczu od 9,6 do 10,4 ale często jeżdzę w terenie i z przyczepką więc wychodzi więcej. Po za tym ten komputer zawyża pomiar bo jak przeliczałem na kilometry ręcznie spalanie wychodzi ok. 9 litrów. Fakt - bagażnika nie mam ale o tym wiedziałem jak zakładałem gaz
Jak chcesz coś wiedzieć więcej w tej sprawie to pytaj |
|
|
|
 |
|