Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Cari 1.8 GDI '98] Lampka CE
Autor Wiadomość
lukiex 
Nowy Forumowicz

Auto: Carisma 1.8 GDI '98
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 14-12-2009, 08:01   [Cari 1.8 GDI '98] Lampka CE

Witam

Dzisiejszego dnia zapaliłem w/w samochód (za 3 razem) i po wyłączeniu silnika nie chce już odpalić. Bezpieczniki posprawdzałem, z tym że raczej to nie wina elektryki, gdyż wyraźnie słychać jak chwilowo coś "przepala". Iskra na każdym cylindrze taka jak być powinna. Winę pompy paliwa, jak również pompy wysokiego ciśnienia odrzuciłem, ponieważ paliwo dochodzi wszędzie po przekręceniu rozrusznikiem. W pompie wysokiego ciśnienia znajduje się jakiś dziwny element (chyba to jest elektrozawór) do którego podłączony jest kable 3-żyłowy, ale wydaje mi się, że tez jest dobry ponieważ porównałem opory pomiędzy poszczególnymi PINami ze sprawnym silnikiem.

Po zmostkowaniu pinu 1 i 4 we wtyczce do kabla serwisowego miga jednostajnie tylko lampka z ABS'u. Niby powinno być wszystko OK, ale wydaje mi się, że kontrolka CE powinna również po tej operacji mrugać (podobnie jak ta z ABS'u).

Mam więc pytanie do posiadaczy tego autka. Czy po przekręceniu kluczyka lampka CE powinna się zaświecić a potem zgasnąć?

Może ktoś zna jakieś częste awarie tego autka?

Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedzi

Bartek 
Mitsumaniak
friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
Wysłany: 14-12-2009, 08:14   

Na pompie jest czujnik ciśnienia.

Mostkowanie 1-4 działa w autach wyprodukowanych przed końcówką 2000 roku - później tylko tester odczytuje błędy.

Tak CE powinno się zaświecić, po kilku sekundach zgasnąć

Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 :twisted: sprzedany :(

nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin

Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera

lukiex 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 14-12-2009, 16:54   

Witam

To jest Cari z 1998 roku więc powinno to mostkowanie chodzić. Chyba tylko mi pozostało dojść do zegarów i sprawdzić czy nie jest uszkodzona lampka/dioda LED.

Mam jeszcze jedno pytanie. Wiem, że możliwe jest aby pasek rozrządu "przeskoczył" o 2 ząbki na przykład (czy te "2 ząbki" mogą uszkodzić już zawory?). Czy komputer to pokaże?

Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedź.

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 14-12-2009, 17:07   

lukiex, komputer nie pokaze ci ze rozrzad przeskoczyl o dwa zabki, jednak problem moze pokrywac sie z niemoznoscia odpalenia auta, jest mozliwosc ze nie nastapila kolizja, ostatnio znajomemu sie zerwal rozrzad w GDi (wylecialo pare zebow z paska) rozrzad sie przestawil o ponad 2 zeby i z nozem na gardle sprobowalismy wpierw zlozyc i sprawdzic jak bedzie chodzil silnik (chcielismy sprawdzic jaka jest kompresja aby wiedziec w jakim stanie jest silnik), o dziwo wszystko ustawilo sie tak ze poskladalismy nowy rozrzad z uszczelniaczami do kupy i silnik smiga bez zadnych problemów. Wiec czasami sie udaje
lukiex napisał/a:
Chyba tylko mi pozostało dojść do zegarów i sprawdzić czy nie jest uszkodzona lampka
sprawdz zarowke albo podmien z jakiejs nieczynnej kontrolki
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

lukiex 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 14-12-2009, 18:16   

Jednak to nie wina samej żarówki, sprawdziłem wszystko i nawet podmieniłem ją z kontrolką hamulca ręcznego i była OK. Bezpieczniki wszystkie sprawdziłem jeszcze raz i wszystkie są dobre (nawet do pewności pomierzyłem miernikiem).

Zauważyłem jednak pod maską (zaraz pod szybą) odstający kabel zakończony "oczkiem" - wygląda na masowy i myślę czy to nie mogły być powodem nie zapalającej się lampki (dodam, że nie świeciła od kupna samochodu).

Pozdrawiam

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 14-12-2009, 22:18   

lukiex, sprawdz jakosc sciezek na plytce licznika oraz zimne luty, watpie aby ten kabel odpowiadal za sama kontrolke CE, jak dojdziesz po sciezkach ktore piny zasilaja kontrolke CE to na nich sprawdz napiecie, moze to byl celowy zabieg przez poprzedniego sprzedajacego, aby kontrolka CE nie swiecila sie permanentnie. Kontrolka CE komunikuje sie z ECU.
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

lukiex 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 14-12-2009, 22:35   

Jutro wszystko sprawdzę jeszcze raz dokładniej.

Doczytałem się też, że obok nogi pasażera znajduje się przekaźnik, który jest odpowiedzialny właśnie za tą kontrolkę. Podłączyłem to bezpośrednio i dalej to samo, czyli tam jest wszystko OK.

Pozdrawiam

[ Dodano: 14-01-2010, 09:43 ]
Witam

Odnawiam temat. Mianowicie autko właśnie zostało przywiezione od mechanika, który się poddał. Sprawdził rozrząd, wszystkie czujniki - mówił, że są OK. Autko dodatkowo po pobycie u mechanika straciła iskrę (przedtem była). Dodam, że dioda z ECU jak nie świeciła tak nie świeci.

Ma ktoś może jeszcze jakiś pomysł?

Czy przy uszkodzeniu immo jest iskra tylko nie dochodzi paliwo czy jak to jest?

Pozdrawiam

Odpowiedz do tematu