[2.8 TD] Wyciek oleju |
Autor |
Wiadomość |
bartek2800 [Usunięty]
|
Wysłany: 25-12-2009, 14:45 [2.8 TD] Wyciek oleju
|
|
|
Witam Szanownych Kolegów.
Mam problem z wyciekiem w Pajero V46. Mianowicie wyjeżdżając z nieocieplonego garażu zauważyłem małą kapkę olejo-podobną. Było po 6 rano więc ciemno. Latarka, maska w górę.
Stojąc przed lewym reflektorem i patrząc pod intercooler widać taki zawór, coś jak potencjometr, jakiś regulator. Na jego czubku jest jakby mały przycisk koloru miedzianego. Reszta ma kolor czarny. To czarne w którym znajduje się ten niby przycisk jest pęknięte - stamtąd całkiem pokaźnie wydostaje się olej.
Samochód pali dobrze. Jeździ normalnie. Poziom oleju - sprawdzę jak wystygnie. Dopiszę naturalnie. Czy można z tym jeździć, bo wątpię...
Tu zdjęcie:
Trzeba by patrzeć pod intercooler, koło chłodnicy i akumulatora. I pod obudową coolera jest ten zaworek. Do czego on służy? Jak się nazywa? Jak doraźnie to naprawić? Jaki może być koszt?
P.S Wesołych Świąt , mimo wszystko |
|
|
|
 |
stegano
Forumowicz
Auto: Pajero II 1994 2.8TD japończyk
Kraj/Country: Mexico
Pomógł: 7 razy Dołączył: 03 Maj 2009 Posty: 341 Skąd: z lasu
|
|
|
|
 |
bartek2800 [Usunięty]
|
Wysłany: 25-12-2009, 19:22
|
|
|
To ten "magiczny zawór", czy cokolwiek to jest...
Aaa i olej wymieniany 5kkm i jest na połowie między max-min. Troszkę go wyleciało bokiem
BTW. ile wchodzi oleju między min-max? Litr czy więcej? |
|
|
|
 |
stegano
Forumowicz
|
Wysłany: 25-12-2009, 19:36
|
|
|
hehe, to jest uszkodzony czujnik ciśnienia oleju, musisz kupić nowy i go zastąpić. Podczas mrozów ciśnienie oleju w komorze silnika jest dwukrotnie wyższe. Jak dobrze poszukasz to znajdziesz gdzieś wiszący kabel z odstrzeloną końcówką ciśnienia oleju. |
_________________ Dziennik - z życia Pajero
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=39397 |
|
|
|
 |
bartek2800 [Usunięty]
|
Wysłany: 25-12-2009, 21:56
|
|
|
stegano napisał/a: | hehe, to jest uszkodzony czujnik ciśnienia oleju, musisz kupić nowy i go zastąpić. Podczas mrozów ciśnienie oleju w komorze silnika jest dwukrotnie wyższe. Jak dobrze poszukasz to znajdziesz gdzieś wiszący kabel z odstrzeloną końcówką ciśnienia oleju. |
To nie powinna się czasem świecić kontrolka od ciśnienia oleju? |
|
|
|
 |
stegano
Forumowicz
|
Wysłany: 25-12-2009, 22:01
|
|
|
Powinna, nie powinna, piszę Ci co to jest... niedawno wykręcałem z mojego Pajero i zastępowałem inny, więc wiem jak wygląda. Profilaktycznie zajrzałem do pudełka gdzie trzymam ten oryginalny i wszystko pasuje |
_________________ Dziennik - z życia Pajero
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=39397 |
|
|
|
 |
bartek2800 [Usunięty]
|
Wysłany: 25-12-2009, 22:02
|
|
|
stegano napisał/a: | Powinna, nie powinna, piszę Ci co to jest... niedawno wykręcałem z mojego Pajero i zastępowałem inny, więc wiem jak wygląda. Profilaktycznie zajrzałem do pudełka gdzie trzymam ten oryginalny i wszystko pasuje |
Więc nowy czujnik i jeździmy dalej |
|
|
|
 |
stegano
Forumowicz
|
|
|
|
 |
Faraonix
Forumowicz

Auto: Pajero 2.8 TD / 1996
Pomógł: 22 razy Dołączył: 12 Lis 2008 Posty: 770 Skąd: Śląskie
|
Wysłany: 26-12-2009, 00:07
|
|
|
Kontrolka sie swieci jesli kabelek dotyka do masy. Jesli wisi i nie dotyka to nie swieci. |
|
|
|
 |
gołąb
Mitsumaniak

Auto: Lex Ls430 , VW Calif exclusive
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 15 razy Dołączył: 01 Wrz 2009 Posty: 1094 Skąd: Ostrówek/wołomin
|
Wysłany: 27-12-2009, 14:27
|
|
|
Faraonix napisał/a: | Kontrolka sie swieci jesli kabelek dotyka do masy. Jesli wisi i nie dotyka to nie swieci. |
dobrze gada,dac mu......
Po za tym z opisu wynika,ze to czujnik |
_________________ "Gdyby wszystko było inaczej, gdyby było odwrotnie, mógłbyś siedzieć jak ja teraz tu siedzę, mógłbyś siedzieć przy oknie"
 |
|
|
|
 |
PiotrC
Forumowicz

Auto: Pajero III 3.2 DID
Pomógł: 15 razy Dołączył: 26 Lis 2008 Posty: 266 Skąd: Śląsk, Tarnowskie Góry
|
Wysłany: 27-12-2009, 14:47
|
|
|
Też mi na to wygląda. Poszukaj kabelka zewrzyj z masą i kontrolka powinna się zaświecić. No to wygląda, że nie taki wielki problem. Powinieneś zamiennik kupić bez problemu.
Darz Bór |
|
 |
bartek2800 [Usunięty]
|
Wysłany: 27-12-2009, 17:29
|
|
|
Z masą nie zwarłem. Może wieczorkiem odwiedzę Miśka w garażu.
Dziękuję za wszystkie podpowiedzi schematy. Jutro mam nadzieję rozprawić się z tematem |
|
|
|
 |
1405
Forumowicz
Auto: Pajero I 3000V6
Pomógł: 8 razy Dołączył: 27 Paź 2009 Posty: 301 Skąd: Dorohusk
|
Wysłany: 27-12-2009, 17:43
|
|
|
bartek2800 napisał/a: | Z masą nie zwarłem. Może wieczorkiem odwiedzę Miśka w garażu.
Dziękuję za wszystkie podpowiedzi schematy. Jutro mam nadzieję rozprawić się z tematem |
Poszukaj odpowiedniej śrubki i przykręć z powrotem przewód do czujnika a wyciek prawdopodobnie ustanie...tak mi się wydaje.
Niemożliwe żeby było takie ciśnienie w silniku żeby wyrwało tą śrubkę po prostu zluzowała się i wypadłą a z otworu po niej przecieka teraz olej. |
|
|
|
 |
bartek2800 [Usunięty]
|
Wysłany: 27-12-2009, 18:15
|
|
|
1405 napisał/a: | bartek2800 napisał/a: | Z masą nie zwarłem. Może wieczorkiem odwiedzę Miśka w garażu.
Poszukaj odpowiedniej śrubki i przykręć z powrotem przewód do czujnika a wyciek prawdopodobnie ustanie...tak mi się wydaje.
Niemożliwe żeby było takie ciśnienie w silniku żeby wyrwało tą śrubkę po prostu zluzowała się i wypadłą a z otworu po niej przecieka teraz olej. |
Nie jest tak kolorowo. Urwało się miejsce wpięcia czujnika a to co zostało jest pęknięte i tam "gubi" olej |
|
|
|
 |
1405
Forumowicz
Auto: Pajero I 3000V6
Pomógł: 8 razy Dołączył: 27 Paź 2009 Posty: 301 Skąd: Dorohusk
|
Wysłany: 27-12-2009, 18:27
|
|
|
bartek2800 napisał/a: |
Nie jest tak kolorowo. Urwało się miejsce wpięcia czujnika a to co zostało jest pęknięte i tam "gubi" olej | No jak już pękła masa dookoła to kicha ...szukaj drugiego czujnika. |
|
|
|
 |
|