Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[2.8 TD] Wyciek oleju
Autor Wiadomość
bartek2800
[Usunięty]

Wysłany: 25-12-2009, 14:45   [2.8 TD] Wyciek oleju

Witam Szanownych Kolegów.

Mam problem z wyciekiem w Pajero V46. Mianowicie wyjeżdżając z nieocieplonego garażu zauważyłem małą kapkę olejo-podobną. Było po 6 rano więc ciemno. Latarka, maska w górę.
Stojąc przed lewym reflektorem i patrząc pod intercooler widać taki zawór, coś jak potencjometr, jakiś regulator. Na jego czubku jest jakby mały przycisk koloru miedzianego. Reszta ma kolor czarny. To czarne w którym znajduje się ten niby przycisk jest pęknięte - stamtąd całkiem pokaźnie wydostaje się olej.

Samochód pali dobrze. Jeździ normalnie. Poziom oleju - sprawdzę jak wystygnie. Dopiszę naturalnie. Czy można z tym jeździć, bo wątpię...

Tu zdjęcie:

Trzeba by patrzeć pod intercooler, koło chłodnicy i akumulatora. I pod obudową coolera jest ten zaworek. Do czego on służy? Jak się nazywa? Jak doraźnie to naprawić? Jaki może być koszt?

P.S Wesołych Świąt 8) , mimo wszystko :wink:

stegano 
Forumowicz

Auto: Pajero II 1994 2.8TD japończyk
Kraj/Country: Mexico
Wysłany: 25-12-2009, 17:41   

Zaznacz może strzałką położenie tego czegoś.

bartek2800
[Usunięty]

Wysłany: 25-12-2009, 19:22   

To ten "magiczny zawór", czy cokolwiek to jest...

Aaa i olej wymieniany 5kkm i jest na połowie między max-min. Troszkę go wyleciało bokiem :shock:

BTW. ile wchodzi oleju między min-max? Litr czy więcej?

stegano 
Forumowicz

Wysłany: 25-12-2009, 19:36   

hehe, to jest uszkodzony czujnik ciśnienia oleju, musisz kupić nowy i go zastąpić. Podczas mrozów ciśnienie oleju w komorze silnika jest dwukrotnie wyższe. Jak dobrze poszukasz to znajdziesz gdzieś wiszący kabel z odstrzeloną końcówką ciśnienia oleju.

bartek2800
[Usunięty]

Wysłany: 25-12-2009, 21:56   

stegano napisał/a:
hehe, to jest uszkodzony czujnik ciśnienia oleju, musisz kupić nowy i go zastąpić. Podczas mrozów ciśnienie oleju w komorze silnika jest dwukrotnie wyższe. Jak dobrze poszukasz to znajdziesz gdzieś wiszący kabel z odstrzeloną końcówką ciśnienia oleju.

To nie powinna się czasem świecić kontrolka od ciśnienia oleju?

stegano 
Forumowicz

Wysłany: 25-12-2009, 22:01   

Powinna, nie powinna, piszę Ci co to jest... niedawno wykręcałem z mojego Pajero i zastępowałem inny, więc wiem jak wygląda. Profilaktycznie zajrzałem do pudełka gdzie trzymam ten oryginalny i wszystko pasuje :)

bartek2800
[Usunięty]

Wysłany: 25-12-2009, 22:02   

stegano napisał/a:
Powinna, nie powinna, piszę Ci co to jest... niedawno wykręcałem z mojego Pajero i zastępowałem inny, więc wiem jak wygląda. Profilaktycznie zajrzałem do pudełka gdzie trzymam ten oryginalny i wszystko pasuje :)

Więc nowy czujnik i jeździmy dalej 8)

stegano 
Forumowicz

Wysłany: 25-12-2009, 22:31   

Nr 2:

Faraonix 
Forumowicz

Auto: Pajero 2.8 TD / 1996
Wysłany: 26-12-2009, 00:07   

Kontrolka sie swieci jesli kabelek dotyka do masy. Jesli wisi i nie dotyka to nie swieci.

gołąb 
Mitsumaniak

Auto: Lex Ls430 , VW Calif exclusive
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 27-12-2009, 14:27   

Faraonix napisał/a:
Kontrolka sie swieci jesli kabelek dotyka do masy. Jesli wisi i nie dotyka to nie swieci.

dobrze gada,dac mu...... :mrgreen:

Po za tym z opisu wynika,ze to czujnik

PiotrC 
Forumowicz

Auto: Pajero III 3.2 DID
Wysłany: 27-12-2009, 14:47   

Też mi na to wygląda. Poszukaj kabelka zewrzyj z masą i kontrolka powinna się zaświecić. No to wygląda, że nie taki wielki problem. Powinieneś zamiennik kupić bez problemu.
Darz Bór

bartek2800
[Usunięty]

Wysłany: 27-12-2009, 17:29   

Z masą nie zwarłem. Może wieczorkiem odwiedzę Miśka w garażu.
Dziękuję za wszystkie podpowiedzi schematy. Jutro mam nadzieję rozprawić się z tematem 8)

1405 
Forumowicz

Auto: Pajero I 3000V6
Wysłany: 27-12-2009, 17:43   

bartek2800 napisał/a:
Dziękuję za wszystkie podpowiedzi schematy. Jutro mam nadzieję rozprawić się z tematem 8)

Poszukaj odpowiedniej śrubki i przykręć z powrotem przewód do czujnika a wyciek prawdopodobnie ustanie...tak mi się wydaje. :wink:
Niemożliwe żeby było takie ciśnienie w silniku żeby wyrwało tą śrubkę po prostu zluzowała się i wypadłą a z otworu po niej przecieka teraz olej.

bartek2800
[Usunięty]

Wysłany: 27-12-2009, 18:15   

1405 napisał/a:
bartek2800 napisał/a:

Poszukaj odpowiedniej śrubki i przykręć z powrotem przewód do czujnika a wyciek prawdopodobnie ustanie...tak mi się wydaje. :wink:
Niemożliwe żeby było takie ciśnienie w silniku żeby wyrwało tą śrubkę po prostu zluzowała się i wypadłą a z otworu po niej przecieka teraz olej.

Nie jest tak kolorowo. Urwało się miejsce wpięcia czujnika a to co zostało jest pęknięte i tam "gubi" olej

1405 
Forumowicz

Auto: Pajero I 3000V6
Wysłany: 27-12-2009, 18:27   

bartek2800 napisał/a:

Nie jest tak kolorowo. Urwało się miejsce wpięcia czujnika a to co zostało jest pęknięte i tam "gubi" olej
No jak już pękła masa dookoła to kicha :( ...szukaj drugiego czujnika.

Odpowiedz do tematu