Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[MSS 1.6] [SILNIK] Im cieplejszy tym bardziej mułowaty
Autor Wiadomość
bazkomp
[Usunięty]

Wysłany: 18-01-2010, 14:23   [MSS 1.6] [SILNIK] Im cieplejszy tym bardziej mułowaty

Witam
Ostatnio zauważyłem że podczas rozgrzewania się silnika samochód staje się co raz bardziej mułowaty (do pewnego nagrzania i potem tak mu zostaje do kolejnego ostygnięcia) . Nie wiem czy to wina jakiegoś elementu silnika który źle pracuje czy może wina mieszanki - brak ssania to i samochód muli. takie same objawy na paliwie i na gazie.

Miał ktoś takie objawy i poradził sobie z tym??
Ostatnio zmieniony przez cns80 05-03-2010, 11:15, w całości zmieniany 1 raz  

Robson86 
Forumowicz
Life is a Race

Auto: Carisma GDI Elegance
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 18-01-2010, 16:40   

Moze to wina zabrudzonego filtra powietrza? Wyjmij i obejrz.
To na poczatek
Pozdroo

mirekW 
Nowy Forumowicz

Auto: MSS 1.6.FAMILY 2003r
Wysłany: 18-01-2010, 17:22   

Warto rownież sprawdzic swiece
,które przy LPG szybciej sie zużywają.

POZDROWIENIA

bazkomp
[Usunięty]

Wysłany: 18-01-2010, 23:09   

świece wymienione w poprzednie wakacje, filtr powietrza jest OK
zastanawia mnie zużycie paliwa w granicach 10 l/km i to w trasie przy prędkościach max 120 na A4. ostatnia trasa to 200km i spalił 20,1 litra gazu

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 18-01-2010, 23:53   

bazkomp, próbowałeś regulować instalacje gazowa :?: może układ wydechowy gdzieś sie przytyka, fajnie byłoby podpiac pod kompa i sprawdzic parametry na jakich silnik pracuje
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

cns80 
Mitsumaniak
Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
Wysłany: 19-01-2010, 07:51   

bazkomp napisał/a:
ostatnia trasa to 200km i spalił 20,1 litra gazu
Jeśli to sekwencja to jaki masz przebieg na tych wtryskach gazu ?

bazkomp
[Usunięty]

Wysłany: 19-01-2010, 08:22   

nie sekwencja - zwykła z dopływem przed przepustnicę. w październiku było zmieniane mieszalnik czy parownik nie wiem jak się to nazywa ale w tych instalacjach to jedyna rzecz którą można wymienić :-) miałem nadzieje że spalanie spadnie ale nic się niestety nie zmieniło.
układ wydechowy jest OK - byłem w dwóch firmach żeby to sprawdzić.

djandrew
[Usunięty]

Wysłany: 19-01-2010, 12:10   

bazkomp napisał/a:
zużycie paliwa w granicach 10 l/km

Chyba na 100 km :) No a swoją drogą to nie uważam, że to ponad normę. Samochód zawsze więcej pali na gazie. Ja w swoim 1.6 mam sekwencję i spalanie wynosi właśnie 10-10.5 l/100 km. Obojętnie czy miasto czy trasa. W mieście jeździ się wolniej to korki podbijają spalanie, w trasie natomiast szybciej, wyprzedzanie, wyższe obroty i na jedno wychodzi, Choć mam ciężką nogę. W wakacje jadąc po trasie przez Szwajcarię 60-80 km/h na 38 litrach gazu przejechałem 490 km. Sam byłem w szoku że można tak mało spalić. Normalnie starcza mi to na 380 km. No ale jazda była strasznie nudna. Choć i tak byłem jednym z szybszych na tych ich drogach ;p

bazkomp
[Usunięty]

Wysłany: 19-01-2010, 12:18   

może tak ma być - jeśli tak to OK chociaż patrząc na te podpisy mitsumaniaków 7-8 l/100km to mnie zastanawia moje spalanie i faktycznie nie ważne czy miasto czy trasa.
A co z tym traceniem mocy??

bogdan54 
Mitsumaniak
bogdan54

Auto: space star 1.6 comfort
Wysłany: 19-01-2010, 21:49   Re: Im cieplejszy tym bardziej mułowaty

bazkomp napisał/a:

Ostatnio zauważyłem że podczas rozgrzewania się silnika samochód staje się co raz bardziej mułowaty (do pewnego nagrzania i potem tak mu zostaje do kolejnego ostygnięcia) . Nie wiem czy to wina jakiegoś elementu silnika który źle pracuje czy może wina mieszanki - brak ssania to i samochód muli. takie same objawy na paliwie i na gazie.
Zimny silnik dostaje zwiększoną dawkę paliwa aż do osiągnięcia właściwej temperatury ,później pracuje na ubogiej mieszance .Przekłada się to na odczuwalny spadek mocy w zakresie niskich obrotów .Sugeruje że jest to normalne , chyba ze kiedyś miałeś inaczej . W temacie zużycia paliwa ,ja mam MSS 1,6 jeżdże tylko po mieście w krótkich odcinkach , sprawdzałem sondę hamulce i.t.d. obecnie pali 9,5l (benzyny) , instrukcja podaje dla jazdy miejskiej 9,3l .Więc nie ma się czego czepiać .

bazkomp
[Usunięty]

Wysłany: 19-01-2010, 22:39   

@bogdan54
sam sprawdzałeś tą sondę?? u mechaników u których byłem wszyscy mówili że sonda na pewno jest sprawna ale jakoś im nie wierze że to w ogóle sprawdzali

bogdan54 
Mitsumaniak
bogdan54

Auto: space star 1.6 comfort
Wysłany: 20-01-2010, 20:40   

bazkomp
Sonda dobra na 99% mechanik siedział obok z laptokiem ,sprawdzona na różnych obrotach z elementem hamowania silnikiem (odcinanie dopływu paliwa ) .

bazkomp
[Usunięty]

Wysłany: 20-01-2010, 21:55   

będę musiał chyba pofatygować się do ASO

[ Dodano: 22-03-2010, 08:22 ]
info dla potomnych:
w przypadku moich problemów ze spalaniem i ogólnie silnikiem winowajcom była instalacja gazowa - fakt była to I/II generacja - teraz mam sekwencje i wszystkie dolegliwości ustąpiły. Mniej pali z 11l spadło do 8,5l, rano nie szarpie silnikiem, stanowczo lepiej się zbiera po naciśnięciu pedału gazu, jest bardziej elastyczny nie traci mocy po rozgrzaniu ....

po prostu trzeba to było wymienić od razu ;-)

Odpowiedz do tematu