Przesunięty przez: Hubeeert 04-05-2008, 01:38 |
[MSS ALL] ELEKTRYKA Brak ogrzewania tylniej szyby |
Autor |
Wiadomość |
ps [Usunięty]
|
Wysłany: 25-12-2006, 20:02 [MSS ALL] ELEKTRYKA Brak ogrzewania tylniej szyby
|
|
|
Od wczoraj nie działa mi ogrzewanie tylniej szyby w space starze. Podgrzewanie lusterek działa normalnie, kontrolka świeci, pzekaźnik słychać przy włączaniu. Klapy nie otwierałem więc raczej nie przetarlem kabla. Co to może byc ?? |
Ostatnio zmieniony przez cns80 11-02-2009, 12:48, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
kamilek
Mitsumaniak

Auto: Galant 2.4 A/T '87
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 44 razy Dołączył: 15 Kwi 2006 Posty: 1107 Skąd: Legionowo
|
Wysłany: 26-12-2006, 21:11
|
|
|
Sprawdź, czy od szyby nie odkleiły sie te takie "wsuwki" po bokach szyby (jedna z lewej, jedna z prawej) oraz czy dochodzi do nich prąd. |
|
|
|
 |
pgrygiel [Usunięty]
|
Wysłany: 30-12-2006, 18:09
|
|
|
Możesz też sprawdzić bezpieczniki. |
|
|
|
 |
Moominek
Mitsumaniak

Auto: Outlander II 2.0 benz. Intense
Pomógł: 7 razy Dołączył: 24 Mar 2005 Posty: 999 Skąd: Legionowo
|
Wysłany: 22-02-2007, 08:22
|
|
|
Mam podobny problem. Ogrzewanie lusterek działa, a tylnej szyby nie. Gdzie są te wsuwki boczne? Jak się do nich dostać? Czy są schowane pod tym dolnym plastikiem? Czy bezpieczniki są oddzielne do ogrzewania lusterek i szyby? |
_________________ EA5W 2.5 V6 - - już nie pali Oto jego historia
MSS 1,6 Family - ukatrupiony przez kobitkę z podporządkowanej...
CX3A(red) - wjechali mu w tył i wrzucili do rowu...
CX3A(black) - też ukatrupili...
OTII - 250 tys. km z nami i teraz służy dobrym ludziom
OTIII - zryty przez poprzednika ale happy z nami 😉 |
|
|
|
 |
przem20 [Usunięty]
|
Wysłany: 05-03-2007, 12:51
|
|
|
Trzeba zdemontować plastik na tynej klapie (można też do odgiąć przy szybie w rogach - ale to tylko żeby zobaczyć czy są wogóle przyklejone do szyby złączki. Sprawdzić czy jest napięcie na kablach. U mnie jedena z tych blaszek na które się nakłada kabel oderwała sie od szyby - samochód był jescze na gwarancji więc mi to przykleili w serwisie - trzy razy to robili zanim udało się na fest to przykleić. Problem polega na tym że tam są dość długie kable do niczego nie przyczepione i pod wpływem zamykania dyndają sobie i mogą oderwać cały styk.
P. |
|
|
|
 |
scyzordd
Nowy Forumowicz
Auto: Carisma 1,8
|
Wysłany: 20-10-2009, 12:57 ogrzewanie tylniej szyby
|
|
|
Posiadam Mitsubishi Space Star rok 2002. Nie działa mi ogrzewanie tylnej szyby. Co może być powodem? Gdzie w tym modelu są bezpieczniki? Dzięki za pomoc - Daras |
|
 |
jawlo
Forumowicz
Auto: SS DiD mint silver
Pomógł: 17 razy Dołączył: 09 Sty 2006 Posty: 1196 Skąd: Beskidy
|
Wysłany: 20-10-2009, 19:10
|
|
|
Ściągnij sobie serwisówke do Spejsa.
Po rozpakowaniu w dokumencie "aaa54+chassis+electrical.pdf" na stronie 63 masz wskazaną lokalizacje bezpiecznika (pod kierownicą) oraz sposób sprawdzania instalacji. |
|
|
|
 |
amper1
Forumowicz
Auto: MSS DiD
|
Wysłany: 23-10-2009, 20:26
|
|
|
w moim MSS 2002 DiD też nie działało ogrzewanie. Rozebrałem w tylnej klapie plastik i zobaczyłem brak podłączenia przewodów do szyby ( brak było blaszek metalowych)
Serwis w Szczecinie zaproponował uwaga wymianę szyby za 1960 zł za samą szybę bez robocizny .
Kupiłem klej przewodzący prąd za 23 zł. i blaszki wyciąłem ze starej odznaki iiiii DZIAŁA
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
JCH
Mitsumaniak Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Pomógł: 101 razy Dołączył: 23 Maj 2005 Posty: 8078 Skąd: Bytom
|
Wysłany: 23-10-2009, 20:45
|
|
|
amper1 napisał/a: | Serwis w Szczecinie zaproponował uwaga wymianę szyby za 1960 zł za samą szybę bez robocizny . | Pewnie zgodnie z procedurą |
_________________ "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów"
MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650
 |
|
|
|
 |
halbog
Mitsumaniak Homo Swidnicensis

Auto: Kia Carens 2,0 CRDi 2006r
Pomógł: 14 razy Dołączył: 10 Lut 2009 Posty: 465 Skąd: Świdnica
|
Wysłany: 23-10-2009, 21:17
|
|
|
amper1, wrzuć proszę jakąś fotkę lub nazwę tego kleju przewodzącego prąd.
Pozdrawiam
Bogdan |
_________________ Z wiatrem we włosach:)
 |
|
|
|
 |
amper1
Forumowicz
Auto: MSS DiD
|
Wysłany: 24-10-2009, 08:15
|
|
|
ELPOX 15 (E-ZFIX) - Klej epoksydowy przewodzący prąd elektryczny, dwuskładnikowy. Klej ten przeznaczony jest do wykonywania połączeń wszędzie tam, gdzie niemożliwe jest stosowanie metod lutowniczych głównie do reperacji przerwanych ścieżek w ogrzewaniu tylnej szyby (przydatny szczególnie w okresie jesienno- zimowym), mocowanie przewodów do szczotek silników elektrycznych, serwisowe połączenia zerwanych przewodów, naprawa elementów przewodzących prąd w razie uszkodzenia podczas jazdy. Przydatny w serwisach samochodowych. |
|
|
|
 |
mirekW
Nowy Forumowicz
Auto: MSS 1.6.FAMILY 2003r
|
Wysłany: 04-11-2009, 17:46
|
|
|
Witam
Ja mam podobnie ,ledwo spadła temperatura na zewnatrz -ogrzewanie tylnej szyby -nie działa
Czy ten typ tak ma??? |
|
|
|
 |
2wd
Nowy Forumowicz
Auto: mss1.9did
|
Wysłany: 10-11-2009, 12:04
|
|
|
Mi w pewnym momencie przestało działać ogrzewanie tylnej szyby (przy działających podgrzewanych lusterkach).
Okazało się, że "przerwał" się przewód zasilający ogrzewanie szyby zlokalizowany w gumowej osłonce w miejscu przejścia z klapy do nadwozia. Po połączeniu go wszystko działa bez problemu.
Jeśli wcześniej podane rozwiązania nie pomogą proponuję sprawdzić kable w tym miejscu
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Moominek
Mitsumaniak

Auto: Outlander II 2.0 benz. Intense
Pomógł: 7 razy Dołączył: 24 Mar 2005 Posty: 999 Skąd: Legionowo
|
Wysłany: 31-12-2009, 12:24
|
|
|
Do klejenia złączek nie polecam kleju TECHNICOLL ELECTRONIC: Kleje przewodzące
Drugi dzień się już z nim "morduję". Samą złączkę trzyma, a przy podłączaniu kabelka zachowuje się jak przyklejona "na ślinę" |
_________________ EA5W 2.5 V6 - - już nie pali Oto jego historia
MSS 1,6 Family - ukatrupiony przez kobitkę z podporządkowanej...
CX3A(red) - wjechali mu w tył i wrzucili do rowu...
CX3A(black) - też ukatrupili...
OTII - 250 tys. km z nami i teraz służy dobrym ludziom
OTIII - zryty przez poprzednika ale happy z nami 😉 |
|
|
|
 |
osiem
Forumowicz
Auto: MSS '03 1.6
|
Wysłany: 10-01-2010, 18:16
|
|
|
Moominek napisał/a: | Mam podobny problem. Ogrzewanie lusterek działa, a tylnej szyby nie. Gdzie są te wsuwki boczne? Jak się do nich dostać? Czy są schowane pod tym dolnym plastikiem? Czy bezpieczniki są oddzielne do ogrzewania lusterek i szyby? |
Witam
A umnie odwrotnie. szyba działa super a lusterka wcale. Podobno poprzedni właściclel wymienial wkłady lusterek bo mu ukradli. Moze czegoś nie podłączył. Zreszta te wklady tak srednio pasuja do calości. Jest spora przerwa mioedzy wkladem a obudową. |
|
|
|
 |
|