Przesunięty przez: robertdg 09-01-2010, 17:19 |
[EA2A/W 2.0] Dobra porada dla początkującego |
Autor |
Wiadomość |
marcinspike
Forumowicz
Auto: Galant 2.0
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 09-01-2010, 17:17 [EA2A/W 2.0] Dobra porada dla początkującego
|
|
|
Witam wszystkich.
Prędzej jeździłem VW Vento 2.0 GT, niestety niemiecka precyzja w końcu zaczęła się tak sypać że zostałem zmuszony do zakupu innego auta za rozsądne pieniądze, padło na mitsubishi, galanta bo słyszałem że są mało awaryjne no i wygląda bardzo ładnie.
Galant jest z 1998 roku
Czy zna ktoś warsztat w okolicach trójmiasta gdzie dobrze ktoś potrafi naprawić japońskie auto?
Niedomagania jakie posiada:
Po rozgrzaniu i przejechaniu jakieś 20 km prędkościomierz się zawiesza aż zostaje np na 80 km
Nie działa mi spryskiwacz przednich szyb (być może że zamarzł w nim stary płyn)
Poza tym muszę wymienić rozrząd i płyny.
Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi |
|
|
|
 |
mario mario
Mitsumaniak
Auto: galant elegance combi 2,5 B
|
Wysłany: 09-01-2010, 20:15
|
|
|
Nie bardzo rozumiem postu. Czy to aluzja do marki i modelu, a raczej do marki, że niby taka awaryjna bo nie kumam. Poszesz, że kupiłeś galanta bo słyszłeś, ze auta małoawaryjne, a później piszesz odrazu "ludzie pomocy bo mi sie auto popsuło tak, że potzrebuję zajebistego mechanika od mitsubishi". Po pierwsze uważamże do naprawy usterek, które opisałeś wystarczy poczytać na forum (szykajka pomoże), poczytać manuala - jest do pobrania na forum i do dzieła. Co do rozrządu to chyba normalne, że w każdym aucie po zakupieniu trzeba go wymienić i to zrobi normalny mechanik. Wyprzedzając dalsze pytania to odnośnie marki podzespołów i które podzespoły trzeba wymienić to wszystko pisze na forum. Więc uważam, że trzeba się wziąźć do dzialania. |
|
|
|
 |
akbi
I Love SPEEDway

Auto: Subaru Forester 2.0XT .. 18r
Zaproszone osoby: 65
|
Wysłany: 09-01-2010, 21:25
|
|
|
mario mario, spokojnie ...lepiej bys pomogl, a nie na starcie strofowal nowego kolege, poza tym gdzie Ty sie tu doszukujesz tu ironii??
marcinspike, poczytaj ten temat forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=7239, tutaj znajdziesz kilka polecanych warsztatow trojmiescie ... osobiscie polecam znajomego Sruby, napisz PW do Sruby to Cie umowi |

Subaru Legacy 10MY 2.5 GT 2014 IV - 2018 III
Galant EA5W SE '99 2007 IV - 2015 III
Lancer CB4W GLXi '94 2005 XII - 2007 V |
|
|
|
 |
Robson86
Forumowicz Life is a Race

Auto: Carisma GDI Elegance
|
Wysłany: 09-01-2010, 21:54
|
|
|
marcinspike napisał/a: | Nie działa mi spryskiwacz przednich szyb (być może że zamarzł w nim stary płyn) |
jesli dziala silniczek (pompka) tzn slychac ja to zamarzl plyn, jesli nie slychac to posprawdzaj bezpieczniki lub w najgorszym wypadku silniczek do wymiany. Zadne tragedia
Trudno zeby w ponac 10 letnim acie wszystko gralo Praw fizyki sie nie da oszukac...
Pozdroo |
_________________ Robson- Kielce
Mitsubishi Carisma GDI Elegance
-00149/KMM -
 |
|
|
|
 |
j13mk
Mitsumaniak

Auto: był Galant 2.4 GDI
|
Wysłany: 09-01-2010, 22:19
|
|
|
Robson86 napisał/a: | jesli dziala silniczek (pompka) tzn slychac ja to zamarzl plyn | Hmm,niekoniecznie będzie słychać... ja już 3 razy z suszarką do włosów ganiałem i rozmrażałem płyn w wężykach, po zdjęciu wężyka z końcówki przy pompce - płyn ciekł, a pompka nie dawała oznak zycia (może jakiś ewenement). Dopiero po zmieszaniu płynu "zimowego do -22" z koncentratem płynu zimowego do -44 - nie zamarza, a pompka działa nadal. |
_________________ 01706/KMM - J13MK |
|
|
|
 |
marcinspike
Forumowicz
|
Wysłany: 10-01-2010, 09:33
|
|
|
Kwestia spryskiwaczy została rozstrzygnięta - wszystko zamarznięte, wczoraj auto postało trochę w garażu i wieczorem już pompka orzyła. |
|
|
|
 |
sebekColt97
Mitsumaniak
Auto: -
|
Wysłany: 10-01-2010, 10:31
|
|
|
U mnie też był problem z zamarzniętym płynem, w końcu po rozmrożeniu i wymianie na zimowy, nadal nie działały spryskiwacze, okazało się, że zapchały końcówki wężyków(dysze) jakimś brudem i po wymontowaniu i przeczyszczeniu wszystko jest ok.
Podobno koniec stycznia ma być -30, ciekawe czy te płyny wytrzymają takie mrozy, bo na większości pisze do -22. |
|
|
|
 |
mario mario
Mitsumaniak
Auto: galant elegance combi 2,5 B
|
Wysłany: 10-01-2010, 23:18
|
|
|
- 30 i porozsadza pompki od spryskiwaczy, na foru golfa czytałem. |
|
|
|
 |
Kibloo
mod L200 pomorski łącznik

Auto: SS MY'15 1,2 INVITE
|
Wysłany: 12-01-2010, 21:34
|
|
|
marcinspike napisał/a: | Czy zna ktoś warsztat w okolicach trójmiasta gdzie dobrze ktoś potrafi naprawić japońskie auto? | Krzyżak
marcinspike napisał/a: | Po rozgrzaniu i przejechaniu jakieś 20 km prędkościomierz się zawiesza aż zostaje np na 80 km | ktoś próbował go kręcić, "na chama" i rozwalił mechanizm prędkościomierza (prawdopodobnie)
pozdro |
_________________ "Dzisiaj jest owe jutro, o które martwiliśmy sie wczoraj i wszystko jest w porządku" [cytat]
Żabol pozdrawia!!!
 |
|
|
|
 |
marcinspike
Forumowicz
|
Wysłany: 19-02-2010, 13:30
|
|
|
Spoko zrobiło się troszkę cieplej i jest git, nie wiedzieć czemu samo sie naprawiło, spryskiwacze też działają OK. |
|
|
|
 |
|