|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
czerwona poświata na monitorze |
Autor |
Wiadomość |
pawela
Mitsumaniak

Auto: 330i & ix20
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 45 razy Dołączył: 01 Lut 2007 Posty: 3478 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 14-01-2010, 14:32 czerwona poświata na monitorze
|
|
|
Mam notebooka Icom, który już nie jest na gwarancji, niestety, ma ze 4 lata.
Na monitorze laptopa, w lewym dolnym rogu ( dokładnie tam gdzie "Start") pojawiło się coś czerwonego. Nie wiem jak to opisać : przejaśnienie, jasno-czerwona plama, smuga, czy przebarwienie na jasno czerwono, ale jakoś nie chce zniknąć. Czasami jest małej wielkości, a czasem (jak teraz) rozciąga się w górę i sięga prawie do połowy monitora. Jakieś pomysły? |
|
 |
mirekbdeblin
Forumowicz
Auto: volvo v40
Pomógł: 4 razy Dołączył: 04 Maj 2009 Posty: 177 Skąd: Dęblin
|
Wysłany: 14-01-2010, 15:29
|
|
|
Witam
Na wypalonego piksela pomysłu nie ma po prostu pada monitor .Do wymiany jeśli warto albo okazja do nowego kompa.
pozdrawiam |
|
|
|
 |
Kaleid
Mitsumaniak

Auto: Volvo S60 2.4
Pomógł: 7 razy Dołączył: 09 Lip 2006 Posty: 350 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 14-01-2010, 15:53
|
|
|
On chyba nie pisze o gorącym czy martwym pikselu. Takie przebarwienie powierzchni matrycy, powstało prawdopodobnie przez silny nacisk lub kontakt z innym przedmiotem(np kablem w torbie podczas transportu).Niestety niewiele da się zrobić w tym przypadku. Mechaniczne uszkodzenie matrycy jest w zasadzie nieodwracalne. W każdym bądź razie - na jedno wychodzi |
_________________ Volvo w garażu, Mitsubishi w sercu. |
|
|
|
 |
Koyocik
Mitsumaniak Kuba

Auto: B12, CJ4A, EA3/5, EA2W
|
Wysłany: 14-01-2010, 15:58
|
|
|
Plama występuje niezależnie od położenia klapki? Poruszaj, jeżeli w zależności od położenia (nachylenia) klapki znika bądź zmienia kształt/intensywność, to może być uszkodzona taśma łącząca matrycę z resztą. W innym przypadku - raczej jak pisali koledzy wyżej, matryca pada. |
_________________ Tamagocchi ("Bordello Edition" - Bartek) i EA3,5W, EA2W, B12
Były: EA2W, CP9A-4G63t i E57A-4D68t
"All is hardcore when made with love" |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 141 razy Dołączył: 21 Kwi 2008 Posty: 12607 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 14-01-2010, 16:10
|
|
|
Może świetlówka podświetlając się wykańcza? Chodź nie spotkałem się z takim objawem. Jeśli ten "cień" płynnie przechodzi w normalny odcień to wykluczył bym uszkodzenie cyfrowe (tasiemki, karty itd) raczej świetlówka lub któraś warstwa/filtr LCD jest uszkodzona. |
|
|
|
 |
pawela
Mitsumaniak

Auto: 330i & ix20
Pomógł: 45 razy Dołączył: 01 Lut 2007 Posty: 3478 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 15-01-2010, 11:40
|
|
|
mirekbdeblin napisał/a: | Witam
Na wypalonego piksela pomysłu nie ma po prostu pada monitor .Do wymiany jeśli warto albo okazja do nowego kompa.
pozdrawiam |
nie to Kaleid napisał/a: | n chyba nie pisze o gorącym czy martwym pikselu. Takie przebarwienie powierzchni matrycy, powstało prawdopodobnie przez silny nacisk lub kontakt z innym przedmiotem(np kablem w torbie podczas transportu).Niestety niewiele da się zrobić w tym przypadku. Mechaniczne uszkodzenie matrycy jest w zasadzie nieodwracalne. W każdym bądź razie - na jedno wychodzi |
o to chodzi. Laptop zawsze jest w jednym miejscu, nigdy nie przenoszony Koyocik napisał/a: | Plama występuje niezależnie od położenia klapki? Poruszaj, jeżeli w zależności od położenia (nachylenia) klapki znika bądź zmienia kształt/intensywność, to może być uszkodzona taśma łącząca matrycę z resztą. W innym przypadku - raczej jak pisali koledzy wyżej, matryca pada. |
jak obracam kompem to powoli przepływa w kierunku przechyu krzychu napisał/a: | Może świetlówka podświetlając się wykańcza? Chodź nie spotkałem się z takim objawem. Jeśli ten "cień" płynnie przechodzi w normalny odcień to wykluczył bym uszkodzenie cyfrowe (tasiemki, karty itd) raczej świetlówka lub któraś warstwa/filtr LCD jest uszkodzona. |
tak, płynnie
[ Dodano: 21-01-2010, 19:56 ]
dziś wnerwiłem się totalnie bo już na 90% ekranu była poświata, więc zrobiłem kopię ekranu na TV do którego mam podłączonego też lapka, otworzyłem ekran do całkowitego poziomu, żeby mnie nie rozpraszał i tak sobie siedziałem. Teraz podchodzę do kompa, włączam a na laptopie żadnej skazy, poświaty itp, aż mam oczopląs bo wszystko takie w jednych barwach O co znów mu chodzi? Cofnęło mu się? |
|
 |
|
|