Błękitny EA2A W roli auta rodzinnego |
Autor |
Wiadomość |
Thou
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Galant
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 08-11-2011, 20:26 Błękitny EA2A W roli auta rodzinnego
|
|
|
No i stało się, mam Galanta. W sumie popełniłem trochę faux paux, ponieważ mam go już dwa tygodnie, więc mogłem się pochwalić wcześniej
Na początku był Mini Cooper (115 KM), który był wspaniałym autem idealnie odpowiadającym moim ówczesnym potrzebom, potem przyszedł czas na Mitsubishi Eclipse 4G z silnikiem 2.4 Trochę męczyła automatyczna skrzynia i duże spalanie, ale wrażenia również pozytywne.
Później trochę się pozmieniało i potrzebowałem auta rodzinnego, więc padło na Volvo V50 (silnik 2.0 diesel). No i krótka historia sprowadza się do tego, że z wielu różnych względów musiałem kupić tańsze auto. Wybierałem między V40, Avensis, Galantem a subaru Legacy Outback. Tak wyszło, że gdy przypomniałem sobie linię nadwozia Galanta, którą z przyjacielem podziwialiśmy już od dawna, więc nie było innej opcji No i jest oto on:
Mitsubishi Galant EA2A
Wyprodukowany pod koniec 1999 roku, pierwszy raz zarejestrowany w Niemczech w lutym 2000 , Sprowadzony do kraju przeze mnie z przebiegiem 108 kkm, ostatnia faktura i wymiana płynów oraz filtrów w lutym tego roku przy przebiegu 101 kkm. Wyposażenie raczej standardowe, elektryczne szyby i lusterka, klimatronik, radio fabryczne i to chyba tyle.
Teraz trochę technicznie: Jak na razie naprawiłem rozrusznik (60 zł) i wymieniłem prosty prawy wahacz z przodu (235 zł Yamato)
W najbliższym czasie muszę zrobić porządek z hamulcami, zdiagnozować czy jeszcze nie puka prawy banan, w dalszej kolejności chciałbym go trochę "siknąć" (prawe tylne drzwi i błotnik, oraz zajrzeć pod nadkola, bo wyglądają dobrze, ale od spodu już się zaczynają dziać cuda.
Chciałbym wymienić też tarcze kotwiczne, jednak cena trochę odstrasza, bo w serwisie ponad 500 zł a Japaneze nie potrafił powiedzieć ile będą kosztować.
A na wiosnę się zobaczy co dalej, marzy mi się mały detailing, jakieś ładne alufelgi.... |
Ostatnio zmieniony przez Thou 04-12-2011, 22:42, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21935 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 09-11-2011, 08:38
|
|
|
Wreszcie ktoś z okolicy. Jakbyś miał coś do zrobienia przy nim to słuzę pomocą. Gratuluję zakupu i bezawaryjności życzę. |
|
|
|
 |
emilio_09
Mitsumaniak

Auto: Mirage
|
Wysłany: 09-11-2011, 14:38
|
|
|
ten kolor jest jak dla mnie najlepszym kolorem w całej gamie mitsubishi
oczywiście wraz z czerwonym |
_________________ Mój Mitsubishi Mirage 1988
 |
|
|
|
 |
SnowDevil
Mitsumaniak

Auto: Galant 2.5 V6 Kombi Avance
Pomógł: 2 razy Dołączył: 16 Lis 2005 Posty: 459 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 09-11-2011, 14:43 Re: Błękitny EA2A W roli auta rodzinnego
|
|
|
Thou napisał/a: | ...Tak wyszło, że gdy przypomniałem sobie linię nadwozia Galanta, którą z przyjacielem podziwialiśmy już od dawna, więc nie było innej opcji ... |
100% racji
Gratulacje zakupu i bezawaryjości życzę!! oby służył i cieszył jak najwięcej. |
_________________ Mitsu SnowDevil
- Galant 2.5 V6 Avance Kombi 2001 r (od 05.2011)
- Lancer Wagon 1.6 16V 113 KM 1994 (od 2005r - 19.09.2011) - sprzedany
po lewej - 2005 rok, po prawej - 2011
 |
|
|
|
 |
fj_mike
Mitsumaniak

Auto: Dyplomatyczne EA5A
Pomógł: 86 razy Dołączył: 02 Maj 2008 Posty: 6516 Skąd: Gdynia/Aagotnes
|
Wysłany: 09-11-2011, 17:27
|
|
|
Kolor fajniuchny
Szerokości i zadowolenia |
_________________ Gość zobacz moje miśki - EA5A '98 i EA2W '02 by fj_mike
Jakby każdy stosował się do tego co piszą na forach różnych, to by dobrze na tym nie wyszedł. Trzeba podejść ze zdrowym rozsądkiem bo i u nas zdarzają się chore pomysły by Owczar
 |
|
|
|
 |
Thou
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 09-11-2011, 17:51
|
|
|
dzięki, dzięki, mam nadzieję, że wasze życzenia się spełnią:P co do koloru to aż mam dylemat czy przyciemniać szyby, żeby czasem nie popsuć efektu |
|
|
|
 |
pitbu77
Mitsumaniak Made in Poland

Auto: Galant EA5W '98 Nardi Torino
Pomógł: 4 razy Dołączył: 06 Lut 2009 Posty: 728 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 09-11-2011, 22:52
|
|
|
Thou napisał/a: | dzięki, dzięki, mam nadzieję, że wasze życzenia się spełnią:P co do koloru to aż mam dylemat czy przyciemniać szyby, żeby czasem nie popsuć efektu |
Przyciemniaj, ja mam najjaśniejszą możliwą folię w kolorze. Myślę, że w oczy nie kopie a swoje robi... |
_________________ ラリードライバーは、横にそれをします - Rally drivers do it sideways
"Nie ucz świni śpiewać bo stracisz czas i zdenerwujesz świnię"
 |
|
|
|
 |
areksz121
Mitsumaniak Elektronik
Auto: E54A 2.0 V6 M/T '94
Pomógł: 26 razy Dołączył: 18 Maj 2009 Posty: 1327 Skąd: Rzeszów/Markowa/Dordrecht
|
Wysłany: 10-11-2011, 08:38
|
|
|
Galant jak to galant...galanty Gratki
emilio_09 napisał/a: | ten kolor jest jak dla mnie najlepszym kolorem w całej gamie mitsubishi |
Zawsze zastanawiałem się, jakby E5 wyglądało w takim kolorze |
_________________ POMOGŁEM? kliknij "pomógł" -> Bóg zapłać
Specjalność: Instalacja elektryczna E5xA,
E54A 2.0 V6 MIVECiem byl...i znów nim jest! '94 MÓJ Zobacz temat o moim Miśku
Carisma '99 4G92 BRAT http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=66765
Colt CJ4A '98 4G92 DRUGI BRAT
EA5A 98' TRZECI BRAT |
|
|
|
 |
Thou
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 28-11-2011, 21:30
|
|
|
No to rozrząd wymieniony Padło na zestaw od jparts z paskami mitsuboshi i rolkami koyo, ntn i gmb. Obeszło się bez komplikacji, auto śmiga, niestety albo dopiero teraz zauważyłem, albo dopiero teraz zaczął cykać popychacz :/ A ja nawet nie mam zbyt wielu kluczy w garażu |
|
|
|
 |
Hugo

|
Wysłany: 28-11-2011, 23:55
|
|
|
Thou napisał/a: | niestety albo dopiero teraz zauważyłem, albo dopiero teraz zaczął cykać popychacz :/ | Czasami się tak dzieje po wymianie rozrządu. Powinno przejść. Thou napisał/a: | A ja nawet nie mam zbyt wielu kluczy w garażu | Nie jest potrzebne wiele kluczy aby wymontować i zamontować popychacze hydrauliczne w tym silniku. Klucze 10 mm i 12 mm nasadowe i nic więcej. |
|
|
|
 |
Thou
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 29-11-2011, 20:20
|
|
|
Cytat: | Klucze 10 mm i 12 mm nasadowe | Nawet tych nie mam(jedynie płasko-oczkowe). Tak to jest jak się dopiero zadomawiam w swoim garażu, poprzednie moje klucze należały do ojca Znowu muszę przeszukać forum, żeby znaleźć co i jak z tymi popychaczami. |
|
|
|
 |
Hugo

|
Wysłany: 29-11-2011, 23:15
|
|
|
Thou napisał/a: | Nawet tych nie mam(jedynie płasko-oczkowe). | Od biedy nawet nimi sobie poradzisz. |
|
|
|
 |
Thou
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 30-11-2011, 18:54
|
|
|
Zacisk naprawiony, Hugo miał rację, robótka łatwa, prosta i przyjemna. Wystarczyło dobrze oczyścić. Przy okazji ładnie nasmarowałem suwaki z jednej i drugiej strony, bo lewy zacisk wymagał natychmiastowej naprawy, prawy niedługo wymagałby bo jeden suwak był skorodowany i smar stracił swoje właściwości. Wjechały też oczywiście nowe klocki Akebono.
Koszt: zestaw naprawczy i tłoczek: 18 zł +25 zł, klocki 70 zł, dług wdzięczności u kumpla: bezcenny
Podziękowania dla Hugo za chęć pomocy i zmobilizowanie mnie
No i przy okazji pomalowałem zaciski na czarno. |
|
|
|
 |
Hugo

|
Wysłany: 30-11-2011, 20:44
|
|
|
No i ładnie. |
|
|
|
 |
Thou
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 04-12-2011, 21:39
|
|
|
Auto dobrze się sprawuje, więc powinno w nagrodę dostać dobre radyjko Tylko jakie? Chyba padnie na Blaupunkt Madrid ale niestety trochę wystaje on z ramki co średnio mi się podoba. Chyba że ktoś jest w stanie polecić mi inne radio do ok 350 zł, które będzie dobrze grało (warunek konieczny: usb), będzie dobrą bazą do car audio no i oczywiście będzie się dobrze prezentować w Galancie.
Druga sprawa, czy warto kupić "kolorowe" felgi? Chciałbym uzyskać ciekawy efekt, żeby kolor felg dobrze łączył się z kolorem auta. interesują mnie aluski 16. |
|
|
|
 |
|