Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Błękitny EA2A W roli auta rodzinnego
Autor Wiadomość
Thou 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Galant
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 08-11-2011, 20:26   Błękitny EA2A W roli auta rodzinnego

No i stało się, mam Galanta. W sumie popełniłem trochę faux paux, ponieważ mam go już dwa tygodnie, więc mogłem się pochwalić wcześniej :)
Na początku był Mini Cooper (115 KM), który był wspaniałym autem idealnie odpowiadającym moim ówczesnym potrzebom, potem przyszedł czas na Mitsubishi Eclipse 4G z silnikiem 2.4 Trochę męczyła automatyczna skrzynia i duże spalanie, ale wrażenia również pozytywne.
Później trochę się pozmieniało i potrzebowałem auta rodzinnego, więc padło na Volvo V50 (silnik 2.0 diesel). No i krótka historia sprowadza się do tego, że z wielu różnych względów musiałem kupić tańsze auto. Wybierałem między V40, Avensis, Galantem a subaru Legacy Outback. Tak wyszło, że gdy przypomniałem sobie linię nadwozia Galanta, którą z przyjacielem podziwialiśmy już od dawna, więc nie było innej opcji :) No i jest oto on:

Mitsubishi Galant EA2A
Wyprodukowany pod koniec 1999 roku, pierwszy raz zarejestrowany w Niemczech w lutym 2000 , Sprowadzony do kraju przeze mnie z przebiegiem 108 kkm, ostatnia faktura i wymiana płynów oraz filtrów w lutym tego roku przy przebiegu 101 kkm. Wyposażenie raczej standardowe, elektryczne szyby i lusterka, klimatronik, radio fabryczne i to chyba tyle.

Teraz trochę technicznie: Jak na razie naprawiłem rozrusznik (60 zł) i wymieniłem prosty prawy wahacz z przodu (235 zł Yamato)
W najbliższym czasie muszę zrobić porządek z hamulcami, zdiagnozować czy jeszcze nie puka prawy banan, w dalszej kolejności chciałbym go trochę "siknąć" (prawe tylne drzwi i błotnik, oraz zajrzeć pod nadkola, bo wyglądają dobrze, ale od spodu już się zaczynają dziać cuda.
Chciałbym wymienić też tarcze kotwiczne, jednak cena trochę odstrasza, bo w serwisie ponad 500 zł a Japaneze nie potrafił powiedzieć ile będą kosztować.
A na wiosnę się zobaczy co dalej, marzy mi się mały detailing, jakieś ładne alufelgi.... :)
Ostatnio zmieniony przez Thou 04-12-2011, 22:42, w całości zmieniany 1 raz  

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Wysłany: 09-11-2011, 08:38   

Wreszcie ktoś z okolicy. Jakbyś miał coś do zrobienia przy nim to słuzę pomocą. Gratuluję zakupu i bezawaryjności życzę.

emilio_09 
Mitsumaniak

Auto: Mirage
Wysłany: 09-11-2011, 14:38   

ten kolor jest jak dla mnie najlepszym kolorem w całej gamie mitsubishi :mrgreen:
oczywiście wraz z czerwonym :wink:

SnowDevil 
Mitsumaniak

Auto: Galant 2.5 V6 Kombi Avance
Wysłany: 09-11-2011, 14:43   Re: Błękitny EA2A W roli auta rodzinnego

Thou napisał/a:
...Tak wyszło, że gdy przypomniałem sobie linię nadwozia Galanta, którą z przyjacielem podziwialiśmy już od dawna, więc nie było innej opcji :) ...

:) :) :) 100% racji :)

Gratulacje zakupu i bezawaryjości życzę!! oby służył i cieszył jak najwięcej.
po lewej - 2005 rok, po prawej - 2011 ;)

fj_mike 
Mitsumaniak

Auto: Dyplomatyczne EA5A
Wysłany: 09-11-2011, 17:27   

Kolor fajniuchny ;)
Szerokości i zadowolenia

Jakby każdy stosował się do tego co piszą na forach różnych, to by dobrze na tym nie wyszedł. Trzeba podejść ze zdrowym rozsądkiem bo i u nas zdarzają się chore pomysły
by Owczar

Thou 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 09-11-2011, 17:51   

dzięki, dzięki, mam nadzieję, że wasze życzenia się spełnią:P co do koloru to aż mam dylemat czy przyciemniać szyby, żeby czasem nie popsuć efektu ;)

pitbu77 
Mitsumaniak
Made in Poland

Auto: Galant EA5W '98 Nardi Torino
Wysłany: 09-11-2011, 22:52   

Thou napisał/a:
dzięki, dzięki, mam nadzieję, że wasze życzenia się spełnią:P co do koloru to aż mam dylemat czy przyciemniać szyby, żeby czasem nie popsuć efektu ;)

Przyciemniaj, ja mam najjaśniejszą możliwą folię w kolorze. Myślę, że w oczy nie kopie a swoje robi...

areksz121 
Mitsumaniak
Elektronik

Auto: E54A 2.0 V6 M/T '94
Wysłany: 10-11-2011, 08:38   

Galant jak to galant...galanty :) Gratki :wink:

emilio_09 napisał/a:
ten kolor jest jak dla mnie najlepszym kolorem w całej gamie mitsubishi

Zawsze zastanawiałem się, jakby E5 wyglądało w takim kolorze :P

Specjalność: Instalacja elektryczna E5xA,
E54A 2.0 V6 MIVECiem byl...i znów nim jest! :) '94 MÓJ Zobacz temat o moim Miśku :)
Carisma '99 4G92 BRAT :) http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=66765
Colt CJ4A '98 4G92 DRUGI BRAT
EA5A 98' TRZECI BRAT

Thou 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 28-11-2011, 21:30   

No to rozrząd wymieniony 8) Padło na zestaw od jparts z paskami mitsuboshi i rolkami koyo, ntn i gmb. Obeszło się bez komplikacji, auto śmiga, niestety albo dopiero teraz zauważyłem, albo dopiero teraz zaczął cykać popychacz :/ A ja nawet nie mam zbyt wielu kluczy w garażu :(

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Wysłany: 28-11-2011, 23:55   

Thou napisał/a:
niestety albo dopiero teraz zauważyłem, albo dopiero teraz zaczął cykać popychacz :/
Czasami się tak dzieje po wymianie rozrządu. Powinno przejść.
Thou napisał/a:
A ja nawet nie mam zbyt wielu kluczy w garażu
Nie jest potrzebne wiele kluczy aby wymontować i zamontować popychacze hydrauliczne w tym silniku. Klucze 10 mm i 12 mm nasadowe i nic więcej.

Thou 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 29-11-2011, 20:20   

Cytat:
Klucze 10 mm i 12 mm nasadowe
Nawet tych nie mam(jedynie płasko-oczkowe). Tak to jest jak się dopiero zadomawiam w swoim garażu, poprzednie moje klucze należały do ojca ;) Znowu muszę przeszukać forum, żeby znaleźć co i jak z tymi popychaczami.

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Wysłany: 29-11-2011, 23:15   

Thou napisał/a:
Nawet tych nie mam(jedynie płasko-oczkowe).
Od biedy nawet nimi sobie poradzisz.

Thou 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 30-11-2011, 18:54   

Zacisk naprawiony, Hugo miał rację, robótka łatwa, prosta i przyjemna. Wystarczyło dobrze oczyścić. Przy okazji ładnie nasmarowałem suwaki z jednej i drugiej strony, bo lewy zacisk wymagał natychmiastowej naprawy, prawy niedługo wymagałby bo jeden suwak był skorodowany i smar stracił swoje właściwości. Wjechały też oczywiście nowe klocki Akebono.
Koszt: zestaw naprawczy i tłoczek: 18 zł +25 zł, klocki 70 zł, dług wdzięczności u kumpla: bezcenny :P
Podziękowania dla Hugo za chęć pomocy i zmobilizowanie mnie :D

No i przy okazji pomalowałem zaciski na czarno.

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Wysłany: 30-11-2011, 20:44   

No i ładnie.

Thou 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 04-12-2011, 21:39   

Auto dobrze się sprawuje, więc powinno w nagrodę dostać dobre radyjko :D Tylko jakie? Chyba padnie na Blaupunkt Madrid ale niestety trochę wystaje on z ramki co średnio mi się podoba. Chyba że ktoś jest w stanie polecić mi inne radio do ok 350 zł, które będzie dobrze grało (warunek konieczny: usb), będzie dobrą bazą do car audio no i oczywiście będzie się dobrze prezentować w Galancie.
Druga sprawa, czy warto kupić "kolorowe" felgi? Chciałbym uzyskać ciekawy efekt, żeby kolor felg dobrze łączył się z kolorem auta. interesują mnie aluski 16.

Odpowiedz do tematu