Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[2.8 TD] Kontrola napędów
Autor Wiadomość
Meloman 
Nowy Forumowicz

Auto: Pajero II 2.8TD '95
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 12-01-2010, 15:53   [2.8 TD] Kontrola napędów

Witam szanownych MM,
Problem z którym ię zetknąłem dla wielu będzie pewnie trywialny i wzbudzi litościwy uśmieszek, niemniej jednak chciałbym z tego forum użytek zrobic:
- jakś czas temu póżnym wieczorem zdecydowałem sie pojechać do lasu na spotkanie z dzikami. Pogoda lekki śnieg i ok. -12 stopni. Chciałem sobie zrobić skrót i wjechalem nie do końca zamarznięte bajoro. Samochód (ksywka - betoniara :) ) usiadł głęboko i oparł sie na podwoziu. Próby wyjechania nic nie dały (opony nówki BFG MT). Zauważyłem jednak coś dziwnego: otóż kręciły sie tylko dwa koła - prawe przednie i tylne lewe. Dostałem kociej mordki i zadzwoniłęm po traktor, który mnie wyciągnął (nie bez problemów zresztą).
Następnego dnia nie mogłęm ruszyć - błoto uczepione do podwozia zamarzło i dopiero solidna dawka ciepłęj wody umożliwiłą jazdę.
Ale ab ovo: czym mogło być spowodowane ciągniecie tylko przez dwa koła?? zamarznieciem podwozia i napędów czy problem jest poważniejszy.
No i jak praktycznie sprawdzić (może jakiś link?), czy napędy są sprawne??
Każdą radę przyjmę z wdzięcznością.

stegano 
Forumowicz

Auto: Pajero II 1994 2.8TD japończyk
Kraj/Country: Mexico
Wysłany: 12-01-2010, 16:08   

wszystko jest w porządku, tutaj masz wytłumaczenie: http://www.youtube.com/wa...player_embedded

Zacznij oglądać od 1:50

Meloman 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 12-01-2010, 16:14   

dzięki stegano,
poki co mój admin blokuje akces to youtube'a ale sprawdzę w domu.
niemniej jednak kamień z serca... :)

jawaldek 
Mitsumaniak

Auto: Pajero 2.5 TDI manual 93
Zaproszone osoby: 3
Wysłany: 12-01-2010, 18:08   

Meloman napisał/a:
poki co mój admin blokuje akces to youtube'a ale sprawdzę w domu.
niemniej jednak kamień z serca... :)

Zanim zobaczysz film: jest OK Zadziałał mechanizm różnicowy czyli przenosił napęd tam gdzie koła miał łatwiej.Gdy Byś miał blokadę mechanizmu różnicowego to po zblokowaniu tejże,mowa o tyle, tylne koła kręciły by się oba.Z przednią fabryczną blokadą jeszcze sie nie spotkałem ale można zamontować. Poczytaj:
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=37773
oraz
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=17970
rozjaśni Ci trochę sprawę
Meloman napisał/a:
- jakś czas temu póżnym wieczorem zdecydowałem sie pojechać do lasu na spotkanie z dzikami. Pogoda lekki śnieg i ok. -12 stopni. Chciałem sobie zrobić skrót i wjechałem nie do końca zamarznięte bajoro.

rada na przyszłość->> jeśli nie masz wyciągarki nie jedź sam w teren->> temat ten osobiście przerabiałem sam :mrgreen: i nauczyło mnie to pewnej pokory do terenu aczkolwiek ciągnie w nieznane bezdroża :)

PiotrC 
Forumowicz

Auto: Pajero III 3.2 DID
Wysłany: 12-01-2010, 18:44   

rada na przyszłość->> jeśli nie masz wyciągarki nie jedź sam w teren->> temat ten osobiście przerabiałem sam :mrgreen: i nauczyło mnie to pewnej pokory do terenu aczkolwiek ciągnie w nieznane bezdroża :) [/quote]

Ja bym uszczegółowił ; jeżeli nie będziesz z pajera próbował robić amfibii i jednocześnie lodołamacza to wal śmiało sam w teren :) W końcu zostaje Ci jeszcze komórka i przyjaciele :lol: A dzika od czasu do czasu trzeba strzelić :wink:
Jak się wkleisz w błotko siadając na brzuchu, to żadne blokady nie pomogą :mrgreen:
Pozdrawiam

jawaldek 
Mitsumaniak

Auto: Pajero 2.5 TDI manual 93
Zaproszone osoby: 3
Wysłany: 12-01-2010, 21:31   

PiotrC napisał/a:
Jak się wkleisz w błotko siadając na brzuchu

i będzie to tzw "dębowa" wklejka to masz rację
PiotrC napisał/a:
to żadne blokady nie pomogą :mrgreen:
ale mogą znacznie ułatwić->> nie każde błoto jest klejem :wink:

Meloman 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 13-01-2010, 09:36   

Witam,

Dziękuję wszystkim za rady i porady. Film na youtube b.pożyteczny. Człowiek jednak uczy się przez całe życie...
O takich "drobnostkach" jak niesprawny wskażnik paliwa czy też paląca się kontrolka ABS-u nie będę nawet wspominał.. :)
Reszta hula aż miło (tak przynajmniej mi się wydaje :) ). Tak dla informacji: sprawdziłem zimowe zużycie paliwa (teren/szosa - 50/50). Wyszło mi 12.8l/100km. Nie jest chyba żle...
Dałbym sobie rade z niektórymi sprawami natury technicznej, ale instrukcję samochodu mam napisaną gotykiem a nie jest to język którym władam..
Pozdrawiam wszystkich MM.

gołąb 
Mitsumaniak

Auto: Lex Ls430 , VW Calif exclusive
Wysłany: 13-01-2010, 20:07   

12,8 to mi w trasie pali :lol:

rogal16-91 
Forumowicz
Pajero 4x4

Auto: Pajero II GLX 2.5 TDI
Wysłany: 27-01-2010, 19:36   

ooo sporo gałąb no ale masz 2,8 a ja 2,5 myślę że w pajero starczy i te 2,5 mi na oponach MT 31 cali 265 pali 10-11, a co do terenu to można i samemu jeszcze jak się ma Pajero ;p czasami pokonuje takie przeszkody że czuje się jak we wspomnianej anfibii ;p no a zakopać się ludzka rzecz. Pozdrawiam :)

Odpowiedz do tematu