[MSS ALL] [ELEKTRYKA] Witam i pytam o światła stop |
Autor |
Wiadomość |
DziejuTej
Nowy Forumowicz
Auto: SpaceStar 1.8 GDI GLX
Kraj/Country: Holland
|
Wysłany: 06-03-2010, 13:18 [MSS ALL] [ELEKTRYKA] Witam i pytam o światła stop
|
|
|
Witam wszystkich serdecznie. Jestem tu nowy i to moj pierwszy post.
Od niedawna jestem posiadaczem MSS i nie za bardzo go jeszcze poznałem, a już mam problem...
Otóż światła stopu nie działają tzn. działa tylko górne światło stop a dwa boczne nie. Sprawdziłem żarówki i są ok. Pozostałe światła działają i zastanawiam się co mogło się stać. Chciałbym zreperować to sam bo ostatnimi czasy mieszkam w Holandii a tutejsi mechanicy są jeszcze drożsi niż nasi rodzimi fachowcy Szukałem na forum i w internecie, ale nic na ten temat nie znalazłem podobnie jak schematu elektrycznego nie udało mi się odszukać.
Z góry dziękuję za pomoc i jecze raz witam wszystkich użytkowników forum |
Ostatnio zmieniony przez cns80 08-03-2010, 08:52, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
irekmiecz
Mitsumaniak

Auto: hultaj ix20 był MSS 1.3GLX
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 10 razy Dołączył: 20 Mar 2008 Posty: 470 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 06-03-2010, 16:39
|
|
|
Jest dział - Downloads a MSS jest dokładnie tu http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=3453 pobierz plik i rozpakuj go i tam powinien być schemat elektryczny ( Electrical Wiring) . Nie znam numeru pliku bo poukładałem wszystko po swojemu
Miałem podobną zagadkę z tylną wycieraczką kiedy to też długo szukałem przyczyny jej niechęci do pracy a okazało się że były rozłączone kostki przy samym silniczku. |
|
|
|
 |
JCH
Mitsumaniak Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Pomógł: 101 razy Dołączył: 23 Maj 2005 Posty: 8078 Skąd: Bytom
|
Wysłany: 06-03-2010, 19:05
|
|
|
DziejuTej napisał/a: | Sprawdziłem żarówki i są ok | Sprawdź czy czy jest napięcie w tylnej lampie ja naciskasz na hamulec. I czy masa jest dobra bo częste problemy z elektryką to brak masy. |
_________________ "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów"
MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650
 |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 06-03-2010, 19:20
|
|
|
Witam.
Jeśli inne światła działają i np po włączeniu kierunku wszystkie światła w lampie nie migają (przysłowiowa choinka) to nie brak masy. Może nie łączyć kostka w jednej lampie (wiązki głównej) bo najczęściej wiązka przewodów głównych dochodzi do jednej lampy i dopiero z tej lampy wychodzi osobna wiązka do drugiej. |
|
|
|
 |
DziejuTej
Nowy Forumowicz
Auto: SpaceStar 1.8 GDI GLX
Kraj/Country: Holland
|
Wysłany: 09-03-2010, 21:18
|
|
|
Sprawa się rozwiązała!
Naprawa zakończona sukcesem! Pozwoliłem sobie rozmontować wnętrze bagażnika, a dokładniej jego lewą stronę i nad lewym kołem znalazłem całą wiązkę elektryki łącznie z tą właściwą do świateł stop. Nie bawiłem się w szukanie tej właściwej i popro9stu po kolei rozłączałem wszystkie i czyściłem przy pomocy preparatu do elektroniki. Ku mojemu zaskoczeniu zaczęło działać (raczej mam zdolności aby wszystko zepsuć stąd to zaskoczenie).
Dziękuję za wszystkie rady i zainteresowanie tematem!
Pewnie jeszcze nie raz tu wrócę
edit by cns80: prośba do autora o zapoznanie się z zasadami forum i nieużywanie wulgaryzmów, nawet wykropkowanych. |
Ostatnio zmieniony przez cns80 10-03-2010, 08:49, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
|