Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
accent 98'problem ze wskaźnikiem temperatury
Autor Wiadomość
oolbap 
Nowy Forumowicz

Auto: accent 3D 1.3LS(1998)
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 16-12-2009, 12:45   accent 98'problem ze wskaźnikiem temperatury

witam wszystkich ;D
mam nadzieję ,że trafiłem z tematem w dobre miejsce.
no więc tak:
mam accenta 1.3 12v od jakiegoś czasu nie działa wskaźnik temperatury na tablicy i strzałka się w ogóle nie podnosi. Ostatnio zmieniałem zegary i też raz zaskoczył więc wiem ,że działają ale poza tym razem wskazówka w ogóle się nie podnosi. Na domiar złego zauważyłem też ,że coraz więcej czasu zajmuje mu nagrzanie budy, czujnik temperatury wymieniłem 3 dni temu i nic się nie zmieniło :-/
może jest tam po drodze jakiś bezpiecznik czy może przewód jakoś szczególnie narażony lub jakaś masa na zegary czy coś. ma ktoś jakąś wiedzę na ten temat ???
z góry dziękuję;)

mirekbdeblin 
Forumowicz

Auto: volvo v40
Wysłany: 17-12-2009, 10:03   

Witam
opisujesz że zmieniłeś czujnik temperaturu tylko który ,nie wiem co u ciebie jest ale powinny być dwa jeden na dole chłodnicy od wentylatora a drugi gdzieś przy termostacie ,który właśnie odpowiada za funkcjonowanie wskażnika
pozdrawiam

oolbap 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 17-12-2009, 11:29   

no właśnie wymieniłem ten przy termostacie.
i nie ma żadnej różnicy
,a powyżej niego jest jeszcze jakiś czujnik

mirekbdeblin 
Forumowicz

Wysłany: 17-12-2009, 22:42   

Podrzuć jakie foto to coś zaradzimy
Sprawdż przewody/wtyczki

oolbap 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 18-12-2009, 02:40   

ok to jak dam radę to coś wrzucę i dam znać co wyniuchałem :P

e-gen 
moderator

Auto: Clio II ph2 1.4 16v (k4j c710)
Wysłany: 19-12-2009, 15:54   

oolbap,
przy termostacie jest czujnik temperatury który daje informacje do ECU o bieżącej temperaturze cieczy chłodzącej; oprócz tego jest też czujniczek "z jednym kabelkiem" który daje właśnie odczyt na deskę rozdzielczą

oolbap 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 22-12-2009, 23:06   

witam szanownych rozmówców
jako ,że na czasie Wigilia to oczywiście wszystkiego najlepszego ;D
no więc ostatnio ruszałem te przewody do czujnika i zdarza się ,że zaskoczy więc chyba zacznę od wymiany i zaprawienia końcówki i dam znać jak poszukiwania temperatur :P
swoją drogą to wymieniałem sprzęgło wczoraj bo samochód wcześniej zaczął się ślizgać na sprzęgle jakiś miesiąc temu (a podkręcić się nie da :( to nie linka) no po przejechaniu 20km objawy się powtórzyły,załamany po 10 min wpadłem na to żeby odpowietrzyć układ:P
miał ktoś może takie objawy??? czy może się to powtórzyć???

mirekbdeblin 
Forumowicz

Wysłany: 22-12-2009, 23:40   

Witam
Linka nie linka sprzęgło hydrauliczne terz sie reguluje.Regulacja jest dwoista ;przy siłowniku(wysprzęgliku) wykręca się śrubę aby podciągnąc sprzęgło tylko najpierw trzeba ją odkątrować. drugi sposób to przy pedale terz jest regulacja na trzpieniu dla korekty ustawienia pedałów. A tak poza tem to padły CI prawdopodobnie tłoczki na pompie sprzęgłowej i na wysprzęgliku i darmowa wymiana sprzęgła Co?
pozdrawiam

oolbap 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 23-12-2009, 21:44   

hehehe nie koniecznie daremna bo i tak tarcza już nity miała na wierzchu.
a swoja drogą to da się uszczelnić te tłoczki czy jednak wymienia się całą pompę sprzęgłową???

[ Dodano: 23-12-2009, 21:52 ]
a swoją drogą to na święta wyjeżdżam jakieś 300km zrobię czy to mi może paść tak całkiem??? bo zauważyłem ,że odpowietrzenie układu pomaga na jakiś czas..

mirekbdeblin 
Forumowicz

Wysłany: 24-12-2009, 00:28   

Witam
Tłoczki sie wymienia są takie reperaturki do pompy ok 26 zł i do wysprzęglika ok.23zł
Może paść wtedy biegu nie zmienisz.
pozdrawiam

oolbap 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 24-12-2009, 01:57   

ok dzięki wielkie ;)
ja gdzieś znalazłem uszczelki do
"3817 0003535 KPL USZCZELEK POMPY SPRZEGLA I SILOWNIKA SZT 5 4.10"
z tej stronki http://www.drazen.pl/detal.php?wybor=00.TXT
to o to chodzi ??

[ Dodano: 26-12-2009, 13:02 ]
witam jeżeli chodzi o czujnik temperatury to raz zaskakuje raz nie :(
a co do tego wyjazdu to pojechałem i wróciłem bez najmniejszych problemów i nawet nie zauważyłem ,żeby się teraz sprzęgło ślizgało...

mirekbdeblin 
Forumowicz

Wysłany: 27-12-2009, 20:02   

Witam
Trudno mi powiedzieć po numerach.Jeżeli od lanosa ,nubiry to powinno pasić wiele aut ma taki rozmiar miśki ,volvo,reno
pozdrawiam

oolbap 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 23-01-2010, 23:43   

witam wszystkich dawno mnie nie było ;(
no więc tak jeżeli chodzi o wskaźnik temp to zmieniłem wtyczkę do czujnika i kawałek przewodu po tym zabiegu czujnik drgnął ,ale nic poza tym bo wrócił do dawnego położenia...
zauważyłem też ,że mam nie sprawny termostat.
a co do sprzęgła to wymieniłem kompletne sprzęgło,siłownik i dalej to samo płyn nie powraca do zbiorniczka bo pompa gdzieś blokuje i tak zwiększa ciśnienie na tłoczku co sprawia ,żę sprzęgło się ślizga ,aż w pewnym momencie już się nie ślizga ,a raczej nie załapuje wcale,a nawet w skrajnych przypadkach z siłownika wychodzi tłoczek z prowadzenia.
zastanawiam się czy opłaca się wyciągać pompę i ją czyścić bo pewnie jest przy tym trochę zabawy:/ czy czasem nie zainwestować w nową bo wydaje mi się ,że w takim przypadku całkowicie będę mógł zapomnieć o problemach ze sprzęgłem ,a raczej komplet naprawczy za dużo nie pomoże ;/

[ Dodano: 21-05-2010, 23:25 ]
witam dawno mnie nie było więc napiszę co było dalej:
okazało się ,że to pompa była walnięta i od czasu wymiany sprzęgło działa jak należy,żadnych problemów :D
co do temperatury to zapewne termostat bo jak się zrobiło ciepło to temperaturę pokazuje zawsze :D
tak więc dziękuję wszystkim za pomoc a temat może jeszcze się komuś przyda ;D
pozdro

Odpowiedz do tematu