Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
CASTROL GTX3 PROTECTION vs HIGH MILEAGE ? Zmieniac czy nie?
Autor Wiadomość
Artii 
moderator mitsumaniak

Auto: LancerCS0 2003 LancerC62 1990
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 16-04-2005, 16:18   CASTROL GTX3 PROTECTION vs HIGH MILEAGE ? Zmieniac czy nie?

1. Czy jest sens?
2. Czy sa jakies przeciwwskazania zmiany oleju z
CASTROL GTX 3 Protection na CASTROL GTX 3 High Mileage.
3. Dlaczego jest roznica ok 10 zl na litrze miedzy tymi olejami?
4. Czy jest szansa na to ze zmniejszy sie spalanie oleju jesli jest ono spowodowane uszczelniaczami zaworowymi? (najprawdopodobniej bo kompresja podobno dobra, wycieki chyba juz zlikwidowane?
5. Stan oleju sprawdzac 30min od ostatniej przejazdzki czy dopiero na nastepny dzien?

Jackie 
Mitsumaniak
Dealer Mitsumaniak

Auto: Eclipse Cross PHEV
Wysłany: 16-04-2005, 19:17   

Ojć, dużo tak na raz. Ale:
1. Zależy od przebiegu samochodu.
2. Nie.
3. No napewno nie jest to różnica technologii produkcji oleju :wink: Marketing.
4. Nie, chyba że nalejesz (napakujesz) Towotu. Uszczelniacze należy zrobić.
5. W zasadzie do pomiaru wystarczy kilka minut po wyłączeniu silnika.

Mam nadzieję, że nie namieszałem...
Pozdrawiam

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Wysłany: 16-04-2005, 20:13   

1. sens - to zależy co dla Ciebie jest sensowne Artii. pytanie nie dość że nieprecyzyjne to jeszcze tendencyjno-podburzajace (ale się czepiam :D )
2. Nie ma wg producenta. High Mileage jest do autek starszych z duzym przebiegiem zużytym silnikiem itd itd. Twój chyba jeszcze nie narzeka na kondycje typu sprężanie cisnienie oleju tylko na cieknące uszczelnienia. Otóż choćby nie wiem jaki olej zalać c*****e uszczelnienie i tak sie puści i lepiej je zmienić niż myć silnik zamieniać olej na inny i wycierać olej z podjazdu/chodnika. Nie mówiąc o tym że na dłuższą metę taniej.
3. Zapytaj producenta ale podejżewam że High Mileage ma mniej dodatków myjących jest gęstszy (gorszy) więc dlatego jest tańszy.
4. Prawdopodobieństwo jest ale małe nawet bardzo małe powiedziałbym że i tak musisz je zmienić. Zmień je Artii zamiast zmieniać olej na gorszy.
5 Co najmniej 30 minut :wink: ale jak jestes cierpliwy to poczekaj do jutra. :wink:

Thomas Jefferson said:
1. A government big enough to give you everything you want, is strong enough to take everything you have...
2. The democracy will cease to exist when you take away from those who are willing to work and give to those who would not...
Just think...

.

Bartek 
Mitsumaniak
friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
Wysłany: 16-04-2005, 21:05   

Jackie napisał/a:

4. Nie, chyba że nalejesz (napakujesz) Towotu.

Nie podpuszczaj :lol: zalanie przez tescia oleju od Stara do Galanta 1.8 TD - wkoncu tez diesel skonczylo sie koncem silnika w jakies 2000 km. W zimie rzeczony olej mial konsystencje jogurtu dobrej marki, a i tak lal sie po silniku...... Ale coz ostrzegalem, nie chcial sluchac, to sprzedal Galanta, dolozyl 100 zl i kupil kosiarke do trawy :wink:

Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 :twisted: sprzedany :(

nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin

Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera

Artii 
moderator mitsumaniak

Wysłany: 16-04-2005, 21:42   

Jackie napisał/a:

1. Zależy od przebiegu samochodu.

Przebieg 238000km. Raczej nie krecony, ale 100% pewnosci nie mam.

Jackie napisał/a:

3. No napewno nie jest to różnica technologii produkcji oleju :wink: Marketing.

Protection ma Klase jakości: API SJ/xx
High Milleage ma chyba (znalazlem na jakiejs stronce bo na stronie castrola nie ma): API SG/xx

Z tego co wyczytalem im wyzsza litera po S tym lepiej.
Różnica wiec jest. Tylko czy duza?

Hubeeert napisał/a:

4. Prawdopodobieństwo jest ale małe nawet bardzo małe powiedziałbym że i tak musisz je zmienić. Zmień je Artii zamiast zmieniać olej na gorszy.

Pomysle nad tym, jednak na obecna chwile wydaje mi sie to nie racjonalne wydawac 500zl na uszczelniacze i wymiane skoro i tak nie bede mial pewnosci ze nie bedzie bral sladowych ilosci (moze za jakis czas zmienie zdanie).

BartekMKP napisał/a:
kupil kosiarke do trawy :wink:

Kosiarke juz mam :wink: .

shovel
[Usunięty]

Wysłany: 18-04-2005, 11:52   

high milleage ma klasę SL i to jeden z najlepszych [o ile nie najlepszy] olejów mineralnych na rynku.

a SG to ma zwykły Castrol za 39,90 za 5 litrów [w realu]

Artii 
moderator mitsumaniak

Wysłany: 22-04-2005, 18:46   

shovel napisał/a:
high milleage ma klasę SL i to jeden z najlepszych [o ile nie najlepszy] olejów mineralnych na rynku.

a SG to ma zwykły Castrol za 39,90 za 5 litrów [w realu]

Mozesz dac jakiegos linka gdzie to wyczytales.
Jesli tak to oznacza to iz High Milleage jest lepszy od Protection.

Artii 
moderator mitsumaniak

Wysłany: 06-05-2005, 15:20   

Sprawdzilem dzis i Castrol High Milleage ma parametry API SL/CF ACEA A3/B3, MB 229.1 , natomiast Protection ma API SJ/CF ACEA A2/B2, MB 229.1

Co oznacza A2/B2 oraz A3/B3?
Ngdzie nie znalazlem ze High milleage jest olejem mineralnym. Przeczytalem wszystko co jest na opakowaniu. Zapomnieli?
Wg w/w danych High milleage jest duzo lepszy a mimo to nie polecacie zmiany dlaczego?

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Wysłany: 06-05-2005, 15:24   

Bo szkoda Twoich pieniędzy na olej gdy uszczelniacze są i tak do wymiany.

Thomas Jefferson said:
1. A government big enough to give you everything you want, is strong enough to take everything you have...
2. The democracy will cease to exist when you take away from those who are willing to work and give to those who would not...
Just think...

.

Artii 
moderator mitsumaniak

Wysłany: 06-05-2005, 15:35   

Hubeert a powiedz mi jeszcze (bo chyba sie zdecyduje na te uszczelniacze) jak i gdzie moge sprawdzic czy to na 100% jest ich wina. Bo jak sie okarze ze po ich wymianie za trzeba jeszcze wymienic pol silnika to ja juz wole jeszcze pojezdzic troche tak jak jest :cry: .
Znajomy mechanik rok temu mi sprawdzal cisnienie. Wykrecil wszystkie swiece i wkladal po kolei w ich miejsce jakis przyzad, a ja krecilem rozrusznikiem. Podczas krecenia mialem mies wcisniete sprzeglo.
Pomiary mialem takie 1,25; 1,12; 1,12; 1,22 niestety nie wiem w jakich jednostkach ani nic konkretnego bo widzialem ze ten kolo sam nie bardzo wiedzail. Powiedzial tylko ze jest ok. Jednak on raczej z japoncami nigdy nic wspolnego nie mial.
Ostatnio zmieniony przez Artii 06-05-2005, 15:41, w całości zmieniany 1 raz  

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Wysłany: 06-05-2005, 15:38   

Bo:
1. Jeździsz na gazie a gaz ma wyższą temperaturę spalania coprzyspiesza zgon uszczelniaczy
2. kompresja jest ok
3. wycieki juz zlikwidowałeś

Jak dla mnie przykład książkowy zwłaszcza przy Twoim przebiegu.

Thomas Jefferson said:
Just think...

.

Artii 
moderator mitsumaniak

Wysłany: 06-05-2005, 15:46   

Wlasnie zrobilem juz ponad 1000km i jest sucho.
Nie wiem dlaczego te ubytki wzrosly mi tak nagle. Teraz po przejechaniu ok 100km widze ubytek ok 2mm na bagnecie. Jeszcze robie pomiary ale to sie juz chyba za bardzo nie zmieni.

ps. Na gazie zrobilem niecale 40tkm. Wiec to chyba nie tak duzo.

ROMEL 
Mitsumaniak
wariat...misiowy

Auto: C53A, C58A, CJ0
Wysłany: 07-05-2005, 22:02   

No to może być nawet baaardzo duużo!!! zależy od tego jak masz to wszysko gazowe poregulowane....

Na pewno dla lekko biednawych wiekiem i przebiegiem uszczelniaczy założenie gazu i zrobienie na nim 40tkm wykończy je dokumentnie i wtedy tylko wymiana na nowe - a nie kombinacje z olejem...

Pozdro

CHCIEĆ TO MÓC... MÓC TO CHCIEĆ...

Artii 
moderator mitsumaniak

Wysłany: 08-05-2005, 09:43   

Powiedzcie mi jeszcze czy przy wymianie tych uszczelniaczy rozrzad trzeba zdejmowac. (nie znam sie na tym :cry: ) ). Bo jak tak tzn ze trzeba kupowac nowy?

Jesli chodzi o ustawienie LPG to bylo wszystko ustawiane zawsze na czas wg ksiazeczki serwisowej. Wiec to taczej nie to.

Chociaz ostatnio tankuje na shellu i przy oszczednej jeddzie 80-120 pali mi ok 8l/100km gazu. Jak sadzicie moze mam za uboga mieszanke albo cos? Srednio tak w miescie lub jak jade szybciej to pali ok 10l.

Romel kiedys pisales ze kupiles uszczelniacze (jakies nie pamietam) po 6 zl i wytrzymaly 60tkm. U mnie na LPG wytrzyma ze 40tkm?

No chyba ze ma ktos do zalatwienia jakies ori troche taniej? Chetnie bym kupil.

kochajj 
Mitsumaniak

Auto: NISSAN
Wysłany: 08-05-2005, 10:47   

rozrzad trzeba rozpinać... ale mozna zrobić to bez sciagania głowicy... tylko trzeba miec specjalne podpieraki albo sprezonym powietrzem podtrzymać zawory...

Odpowiedz do tematu