[Cari 1.9DI-D] Własnie kupilem 2001 r. i mam pare pytan tech |
Autor |
Wiadomość |
malpik_1
Nowy Forumowicz
Auto: mitsubishi carisma 1.9 did
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 26-01-2010, 21:04 [Cari 1.9DI-D] Własnie kupilem 2001 r. i mam pare pytan tech
|
|
|
Witam własnie stalem sie posiadaczem Carismy 1.9 di-d z 2001 roku. samochod zostal sprowadzony z Holandii i jest to moj pierwszy samochod w zyciu i mam pare pytan dotyczacych tego pojazdu. mianowicie zaobserwowalem pare rzeczy ktore nie daja mi spokoju. mam troszke pojecia o samochodach wiec chcialbym wiedziec czy:
1. jaka powinna byc temperatura silnika ? bo u mnie wskazowka ledwo co sie podnosi. w sumie podniosla sie dopiero tyci tyci po przejechaniu 100 km. (termostat czy co??)
2. dzis zaobserwowalem po tym jak podnioslem maske i odpalilem samochod ze wentylator na chlodnicy od razu sie wlaczyl?? co to moze byc?? to normalny objaw bo mi sie wydaje ze powinien sie wlaczyc dopiero jak osiagnie odpowiednia temperature?? aaaa klima nie byla wlaczona
3. przy pelnym skrecie kół cos wyje jak by pompa od wspomagania???
4. od strony pasazera jak otwiera się drzwi to nie wlacza sie swiatlo w kokpicie??
5 nie wiem czy to mroz czy nie ale nie dzialaja spryskiwacze wycieraczek przod i tyl nieslychac nawet zeby silniczki chodzily moze jakis przekaznik bo watpie zeby dwie pompy naraz padly. w sumie moze i padly w jakims czasie ale nie wiem bo mam go trzy dni
to chyba tyle jak narazie mam nadzieje ze sie nie wkopalem w jakiegos zloma
pozdrawiam |
|
|
|
 |
gulgulq
moderator Służbowo. Na statek.

Auto: i30
Pomógł: 27 razy Dołączył: 16 Kwi 2006 Posty: 6448 Skąd: Rzeszów/Ropczyce
|
|
|
|
 |
pawelsonx
Forumowicz
Auto: 1.9dci
Zaproszone osoby: 103
Kraj/Country: Ireland
Pomógł: 77 razy Dołączył: 11 Gru 2008 Posty: 1606 Skąd: Piotrków Tryb.
|
Wysłany: 26-01-2010, 21:16
|
|
|
1 termostat
2 stycznik na chłodnicy
3 może pasek
4 krańcówka stycznik nie ma masy
5 bezpiecznik lub plyn zamarzł |
_________________ ===========================
carisma i ja
 |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23642 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 26-01-2010, 21:40
|
|
|
1. do wymiany termostat,
2. prawdopodobnie zwarty czujnik temperatury - do wymiany
3. prawdopodobnie pasek za słabo naciągniety i się ślizga, ewentualnie sprawdzić poziom płynu w układzie wspomagania
4. krańcówke otwartych drzwi wykręć, a następnie rozbierz na drobne elementy, wyczyść, użyj preparatu do styków i poskładaj
5. spalony bezpiecznik, lub spalona pompka, bądź zamarznieta pompka, wylać to co jest w zbiorniczku, sprawdzić bezpiecznik, pompke, zalać płynem zimowym, albo koncentratem |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Pomógł: 146 razy Dołączył: 04 Kwi 2005 Posty: 7054 Skąd: Calish4nia
|
Wysłany: 27-01-2010, 12:50
|
|
|
malpik_1 napisał/a: | watpie zeby dwie pompy naraz padly. |
mogla pol roku temu pasc tylna a miesiac temu przednia i nie ma co watpic:) poczekaj na dodatnie temperatury, albo wstaw gdzies do cieplego garazu i zobacz co sie wtedy stanie, jak plyn sie rozpusci, a nadal nie bedzie slychac pompki no to wiesz co do wymiany
malpik_1 napisał/a: | 3. przy pelnym skrecie kół cos wyje jak by pompa od wspomagania???
|
jak skrecisz kola na max w lewo lub prawo i trzymasz kierownice silnie dokrecona w dana strone, to normalne ze pompa wyje, jak odpuscisz na kierownicy z 5cm to nadal wyje? |
_________________ Mateusz <Matejko>
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam |
|
|
|
 |
malpik_1
Nowy Forumowicz
Auto: mitsubishi carisma 1.9 did
|
Wysłany: 30-01-2010, 19:30
|
|
|
witam
1 temperatura troszke sie podniosla na wskaźniku jest tak ok 1/4
2 wentylator sie wylącza
3 dolalem oleju i jest spoko wyje ale nie tak bardzo jak wczesniej
4 niesprawdzalem jeszcze tego
5 dzialaja pewnie cos zamarzlo
a tak poza tym to mam problem chyba ze spalaniem jak zaczynam jazde to pokazuje mi ze spala mi okolo 20 km na litrze ale pozniej pokazuje mi ze nawet 6 km na litrze czy to cos z komputerem czy po prostu zle pokazuje.... |
|
|
|
 |
Saqu
Mitsumaniak

Auto: Nissan s13, BMW e39
Pomógł: 71 razy Dołączył: 28 Mar 2009 Posty: 2233 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 30-01-2010, 20:11
|
|
|
A termostat był wymieniany? Może cały czas śmiga na nie dogrzanym silniku i na tzw "ssaniu", tylko u was to się inaczej nazywa |
|
|
|
 |
|