Pstryk przy kierownicy. |
Autor |
Wiadomość |
kamilkampo
Nowy Forumowicz
Auto: Outlander 2.0 DID Intense +
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 31-10-2009, 01:22 Pstryk przy kierownicy.
|
|
|
Witam.jestem posiadaczem nowego Outlandera 2.0 DID od 7 dni. Niepokoi mnie fakt że przy ruchach kierownicą coś pstryka:/ (przeskakuje). lekki ruch np.w prawo i następuje pstryk coś podobnego do dźwięku migacza. czy to może być jakaś usterka fabryczna? czy to tak ma być? i druga sprawa na początku gdy wsiadłem do auta wydawało mi sie że przy wdepnięciu pedału gazu, auto dostawało lekkiego kopacza,lekko wciskało w fotel.... a teraz przejechane mam około 400 km po tygodniu użytkowania i nie odczuwam już tego... tak jakby auto sie uspokoiło:/ nie wiem czy to moje błędne wrażenie czy tak poprostu sie dzieje, dociera sie? zmniejsza sie moc? nie przekraczam 3000 obrotów.z góry dziękuje za informacje:)pozdrawiam. |
_________________ Kamil Mucha |
|
|
|
 |
Hiszpan
Mitsumaniak

Auto: Outlander II Int+ Honda ST1100
Pomógł: 19 razy Dołączył: 12 Wrz 2007 Posty: 1564 Skąd: Rzeszów
|
Wysłany: 31-10-2009, 06:44
|
|
|
kamilkampo, co do pstrykania to najprawdopodobniej to mechanizm wyłączania kierunkowskazów.
Musi pstryknąć, zaskoczyć aby jak kierownica wraca mechanizm mógł pociągnąć dźwignię kierunku na swoje pierwotne położenie.
Tyle, że u mnie albo nie zwróciłem na to uwagi albo po prostu tego nie słychać.
Co do tego drugiego to nie podejrzewam, by po 400 km mogło się coś zmienić. Jeżeli jest to wyraźnie odczuwalne i faktycznie czujesz duży spadek mocy polecam serwis.
Może też być tak, że po prostu już się oswoiłeś z Outkiem i po tych przejechanych km nic się nie zmieniło tylko Twoje odczucia są inne.
Pozdrawiam |
_________________ Pewien motocyklista z Tarnowa do policjanta: Paaanie! Diabeł mnie opętał...
Staram się pisać poprawnie po polsku
Nigdy nie dyskutuj z idiotą, bo najpierw zniży Cię do swojego poziomu a później pokona doświadczeniem.
 |
|
|
|
 |
Krzysiek_slask
Mitsumaniak

Auto: Mondeo MKIII, Out 2.0 DiD Int+
Pomógł: 5 razy Dołączył: 29 Mar 2009 Posty: 237 Skąd: Wodzisław Śl
|
Wysłany: 31-10-2009, 08:05 Re: Pstryk przy kierownicy.
|
|
|
kamilkampo napisał/a: | Witam.jestem posiadaczem nowego Outlandera 2.0 DID od 7 dni. Niepokoi mnie fakt że przy ruchach kierownicą coś pstryka:/ (przeskakuje). lekki ruch np.w prawo i następuje pstryk coś podobnego do dźwięku migacza. czy to może być jakaś usterka fabryczna? czy to tak ma być? |
Nie chce Cie martwic kolego, ale w poprzednim aucie mialem podobnie i winna okazala sie maglownica.
Efekt mialem podobny do tego, ktory opisujesz - delikatny wyczowalny opor na kierownicy, choc tylko przy skrecie w jedna strone. Opor byl na tyle malo wyczuwalny ze mozna go bylo porownac z reakcja potencjometru balans w jakimkolwiek amplitunerze (wyraznie czuc kiedy przycisc sie wycentruje).
Tak czy inaczej - pojechalbym z tym do ASO (auto pewnie na gwarancji) |
|
|
|
 |
przem_
Forumowicz
Auto: Outlander II 2.0 Di-D Intense+
Pomógł: 3 razy Dołączył: 04 Wrz 2009 Posty: 32 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 31-10-2009, 08:31 Re: Pstryk przy kierownicy.
|
|
|
kamilkampo napisał/a: | i druga sprawa na początku gdy wsiadłem do auta wydawało mi sie że przy wdepnięciu pedału gazu, auto dostawało lekkiego kopacza,lekko wciskało w fotel.... a teraz przejechane mam około 400 km po tygodniu użytkowania i nie odczuwam już tego... tak jakby auto sie uspokoiło:/ nie wiem czy to moje błędne wrażenie czy tak poprostu sie dzieje, dociera sie? zmniejsza sie moc? nie przekraczam 3000 obrotów.z góry dziękuje za informacje:)pozdrawiam. |
Mnie definitywnie przestało wciskać po drugim przeglądzie: pierwszy - klocki, drugi - tarcze (i klocki chyba też) do wymiany. Od tej pory mam zuzycie paliwa w mieście takie, jak piszą w instrukcji (a oni to chyba określali w nocy i w Japonii) |
|
|
|
 |
kamilkampo
Nowy Forumowicz
Auto: Outlander 2.0 DID Intense +
|
Wysłany: 31-10-2009, 09:06
|
|
|
Co do tych pstyków w kierownicy to pewnie tak ma być ,ale dla pewności wyśle maila do serwisu z zapytaniem o prawidłowe działanie, no chyba że bardzo będzie mi to przeszkadzać to podjade do ASO bo przecież auto na gwarancji:) ze spadkiem mocy to może jednak odczucie przyzwyczajenia do auta, pracy silnika. Wcześniej jeździłem Fiatem Baravą na benzynie no i przerzuciłem sie nagle na takiego smoka:) więc pierwsze wraźenia były napewno ekscytujące a teraz to juz chyba standard:) dzięki wielkie za odpowiedzi. |
_________________ Kamil Mucha |
|
|
|
 |
tomekrvf
Forumowicz

Auto: EA5W, VTR 1000, HIENA, AR 147
Pomógł: 48 razy Dołączył: 17 Maj 2005 Posty: 2309 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 01-11-2009, 23:45
|
|
|
kamilkampo napisał/a: | Niepokoi mnie fakt że przy ruchach kierownicą coś pstryka:/ (przeskakuje). |
Pstryka przy włączonym silniku czy przy wyłączonym? |
|
 |
sailax
Forumowicz
Auto: Outlander II 2.2 MIVEC
|
Wysłany: 02-11-2009, 08:49
|
|
|
"Pstrykanie" przy skręcaniu może być spowodowane przez (złużycie, wadliwą konstrukcję lub innego typu pierdoły...) "taśmy" która znajduje się pod kierownicą albo ( i tutaj będzie gorzej i drożej ) kolumny kierownicy bądź magla, czasami pomaga zwykłe przykręcenie śrub a w niektórych przypadkach trzeba niestety coś wymienić... radze jechać do speców... |
|
|
|
 |
mitsu00
Mitsumaniak
Auto: VOLVO XC70 AWD '13
Kraj/Country: Sweden
Pomógł: 34 razy Dołączył: 10 Lut 2009 Posty: 4355 Skąd: Sztokholm, Szwecja
|
Wysłany: 03-11-2009, 15:02
|
|
|
Wciska w fotel przy przyspieszaniu silnikiem 2.0 Tdi??? Ciekawe....
Pozdr. |
_________________ Pozdrawiam
Dominik |
|
|
|
 |
przem_
Forumowicz
Auto: Outlander II 2.0 Di-D Intense+
Pomógł: 3 razy Dołączył: 04 Wrz 2009 Posty: 32 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 04-11-2009, 15:30
|
|
|
Wyraźnie było napisane LEKKO wciska w fotel |
|
|
|
 |
K.K
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Outlander II
Pomógł: 1 raz Dołączył: 09 Sty 2010 Posty: 30 Skąd: Stargard SZczeciński
|
Wysłany: 29-01-2010, 17:48
|
|
|
takie pstrykanie miałem u siebie w aucie. Na początku wymienili mi przełączniki kierunkowskazów, problem powrócił, wymienili ponownie, także problem wrócił. Serwis postanowił wymienić SRS w kierownicy- było dobrze przez 2 tyś km i ponownie się zjawiłem w ASO. Serwis postanowił wymienić mi kolumnę kierownicy i problem już nie powrócił. Z resztą mało u mnie w aucie części, które nie zostały wymienione. |
|
|
|
 |
jmgmotocykle
Forumowicz marcin78
Auto: outlander 2.2 156ps
Pomógł: 3 razy Dołączył: 08 Lut 2009 Posty: 353 Skąd: oleśnica
|
Wysłany: 29-01-2010, 20:37
|
|
|
Cytat: | Z resztą mało u mnie w aucie części, które nie zostały wymienione. |
...i TO jest najsmutniejsze w naszym mitsumaniakowaniu... |
_________________ Proste są dla szybkich aut, zakręty - dla szybkich kierowców |
|
|
|
 |
Steff
Forumowicz
Auto: Glonojad
|
Wysłany: 30-01-2010, 00:33
|
|
|
to powinno być przestrogą dla innych |
_________________ Japończyk ze styropianu i dykty .
 |
|
|
|
 |
|