Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Bębny- co i jak
Autor Wiadomość
luki_84 
Mitsumaniak

Auto: Galant E52A 1,8 16V B,G (4G93)
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 25-08-2009, 23:19   Bębny- co i jak

Witam wszystkich, z racji tego że lubię aktywny wypoczynek (kończy mi się urlop ) postanowiłem zajrzeć co tam słychać w tylnych hamulcach. No i nic złego nie znalazłem więc zacząłem składać. Ale .... nie mogłem z powrotem założyć bębna bo szczęki były za mocno rozchylone. Zobaczyłem pod tłoczkiem śrubę ( jak się domyślam samonapinacz szczęk) i ją wtręciłem (skróciłem). Bęben wszedł luźno jak w .... (masło) :P Jednak wydaje mi sie że to koło nie hamuje jak należy. Mam też teraz strasznie lichy ręczny. Zajrzałem do linek i widać że lewa ( ten bęben zdejmowałem) jest jakby dłuższa. Czy coś zrobiłem nie tak :-k

Pozdrawiam

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 26-08-2009, 07:45   

skreciles samoregulator za mocno - ciagnij recznym z 1000 razy :) , to powinno sie juz ustawic (dlatego nazywa sie samoregulator)

luki_84 
Mitsumaniak

Wysłany: 26-08-2009, 09:43   

Dzięki, pocieszyłeś mnie. Myślałem że będę musiał znów rozbierać i wykręcić to ramie. :mrgreen:
Ostatnio zmieniony przez luki_84 30-04-2010, 04:57, w całości zmieniany 1 raz  

Frost 
Mitsumaniak
Moderator E88A

Auto: Galant E88A
Wysłany: 27-08-2009, 10:21   

luki_84 napisał/a:
Bęben wszedł luźno jak w .... (masło)
nie może wjeśc jak w macło, musi być tak wyregulowane że wchodzi lekko ale czyć że dotyka cały czas szczęk, jak wskoczy to przy obkręcaniu kołem powinien być słyszalny lekki szmer ocierających się szczęk o bęben, wtedy jest git.
Samoregulator może je rozpręzyć ale to może potrwać lub poprostu sie nie wydażyć, bo nowy to on nie jest :D

luki_84 
Mitsumaniak

Wysłany: 08-02-2010, 19:54   

No i po czasie powiem, że "samo" się nie naciągnęło. Rozebrałem jeszcze raz i złożyłem tak jak polecił frost83, czyli dość suwliwie ale tak że mogłem ręką obrócić :mrgreen:

Odpowiedz do tematu