[Cari 1.9DI-D] Automatyczne włączanie świateł |
Autor |
Wiadomość |
carismax
Mitsumaniak Forumowicz

Auto: Mitsubishi Carisma 1.9 DiD
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 1 raz Dołączył: 01 Sty 2010 Posty: 405 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 12-02-2010, 13:14 [Cari 1.9DI-D] Automatyczne włączanie świateł
|
|
|
Hejka. Czy Carismy mają fabryczne automatyczne włączanie świateł zaraz po przekręceniu kluczyka w stacyjce?? Czy może to być samoróbka |
_________________ Bite my shiny, metal ass! - Bender Bending Rodriguez |
|
|
|
 |
Student
Mitsumaniak
Auto: Avensis 1.8VVTi , 11r. Premium
Pomógł: 44 razy Dołączył: 24 Cze 2005 Posty: 2986 Skąd: Marki
|
Wysłany: 12-02-2010, 15:17
|
|
|
Zawsze samoróba, sam wstawiałem dwa razy, i obecnie też mam, tylko on działa nie po przekręceniu kluczyka tylko pa zapaleniu auta i zgaszeniu kontrolki ładowania , dopiero wtedy odpala światła pozycyjne i mijania.
Sę jeszcze wersje z funkcją "odprowadzania do domu" |
_________________ Avensis 1.8 T27 11r. 147KM Premium |
|
|
|
 |
adaśko
Mitsumaniak
Auto: Chevrolet Cruze 2.0 163KM
Pomógł: 11 razy Dołączył: 12 Lis 2008 Posty: 590 Skąd: bielsk podlaski
|
Wysłany: 12-02-2010, 17:50
|
|
|
Student, mylisz sie moja stara cari miała fabrycznie wstawiony włącznik świateł jeszcze na długo przed tym jak w polsce obowiazywał ten przepis i światła zapalały sie odrazu po przekręceniu silnika a podczac uruchamiania auta gasły a po jego odpaleniu ponownie sie zapalały.cari przed liftem była |
Ostatnio zmieniony przez adaśko 13-02-2010, 09:02, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
kielurkk
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1,9TD GLX 98r.
Pomógł: 46 razy Dołączył: 17 Cze 2007 Posty: 1050 Skąd: Mielec
|
Wysłany: 12-02-2010, 18:20
|
|
|
adaśko napisał/a: | Student, mylisz sie moja stara cari miała fabrycznie wstawiony włącznik świateł |
Cytat: | światła zapalały sie odrazu po przekręceniu silnika a podczac uruchamiania auta gasły a po jego odpaleniu ponownie sie zapalały |
wszystkie samochody obojętne jakiej marki wyprodukowane na rynek skandynawski mają taka opcję z tym że niektóre zapalają wszystkie światła a niektóre tylko lampy główne bez postojów i to czasami mniejszą mocą. |
_________________ Carisma 1,9TD GLX hatchback silvermetalik
TWO BEER OR NOT TWO BEER THAT IS THE QUESTION
SHEAKESBEER
Samochód japoński tak jak Chuck Norris zapala z pół obrotu
Piszę poprawnie po polsku.
 |
|
|
|
 |
carismax
Mitsumaniak Forumowicz

|
Wysłany: 13-02-2010, 00:33
|
|
|
Hmmm.. dobrze wiedzieć... w taki razie dręczy mnie jeszcze jedno pytanie, czy da się całkowicie zgasić swiatła mając włączony silnik ?? |
|
|
|
 |
Student
Mitsumaniak
|
Wysłany: 14-02-2010, 12:43
|
|
|
Adaśko czegoś nie rozumiem z twojej wypowiedzi i proszę nie pisać Mi że sie mylę bo opisałeś normalną procedurę w Carismie a kolega Carismax pytał o automatyczny włącznik świateł.
Każda Carisma wychodząca z naćpanej fabryki w Holandii miała wyłącznik świateł (jak każde auto) i jest on po lewej stronie kierownicy w manetce od kierunkowskazów.
Włącznik ma dwie pozycje:
1. pozycyjne / raz przekręcony
2. mijania / dwa razy przekręcony
3. drogowe / do siebie , sygnalizowane niebieska lampko pomiędzy kierunkowskazami w liczniku
Po przekręceniu manetki na pozycyjne/mijania (bez różnicy bo działają w takiej samej konfiguracji) światła zawsze będą się świecić nawet bez kluczyka w stacyjce , po otwarciu drzwi kierowcy sygnalizuje brzęczyk tę funkcję bo nie ma lampki na desce rozdzielczej w liczniku mówiącej o zapalonych światłach) dodatkowo zapala się podświetlanie konsoli i licznika, w starych modelach przygasa podświetlanie zegarka.
Przy odpalaniu normalnym objawem jest że przygasają światła bo rozrusznik pobiera bardzo dużą ilość prądu, jak silniczek zapali światła świecą tak jak powinny czyli normalną mocą.
JA opisałem dodatkowy włącznik który zapobiega przed tym aby kierowca nie musiał włączać ręką świateł i działa on w ten sposób jak wyżej opisane w moim poście bez względu na to czy manetka od świateł jest włączona czy nie, ZAWSZE ZAPALI ŚWIATŁA ale dopiero po zgaszeniu kontrolki ładowania.
Wracając do kolejnego pytania Carismax:
1. Opcja pierwsza bez automatycznego włącznika świateł: TAK da się zgasić światła przez przekręcenie manetki z lewej strony w pozycję OFF
2. Z automatycznym włącznikiem świateł: TAK da się to zrobić poprzez przełączenie na pozycje OFF ale nie manetki bo ona zawsze jest na OFF, tylko na tym automatycznym włączniku który ma przełącznik służący do załączania sterowania tym modułem.
Jaśniej już tego nie mogę napisać. |
|
|
|
 |
carismax
Mitsumaniak Forumowicz

|
Wysłany: 14-02-2010, 15:19
|
|
|
Student, Bardzo obszerna i konkretna wypowiedz. Dziękujemy. Pozytyw |
|
|
|
 |
adaśko
Mitsumaniak
Auto: Chevrolet Cruze 2.0 163KM
Pomógł: 11 razy Dołączył: 12 Lis 2008 Posty: 590 Skąd: bielsk podlaski
|
Wysłany: 14-02-2010, 22:15
|
|
|
Student, nie mam zamiaru z tobą się kłócic ja tylko opisałem jak było w mojej starej cari po przekreceniu kluczyka światła odrazu się zapalały a manetka z lewej strony kierownicy nie była wogóle przekrecona więc miałem jednak automatyczny włacznik świateł a z reszta kielurkk, sam to potwierdził a ja miałem wersje skandynawska swojej cari wiec cos takiego jak automatyczny włacznik świateł posiadała moja cari. |
|
|
|
 |
___ZBYSZKO___
Nowy Forumowicz
Auto: carisma 1.8GDI 98r
|
Wysłany: 26-07-2010, 19:44
|
|
|
Jestem włascicielem carismy 1.8gdi 98r. Zamierzam zdemontować automatyczne zapalanie swiateł model taki sam jak pisze adaśko adaśko napisał/a: | po przekreceniu kluczyka światła odrazu się zapalały a manetka z lewej strony kierownicy nie była wogóle przekrecona więc miałem jednak automatyczny włacznik świateł | Byłbym wdzięczny za pomoc |
|
|
|
 |
carismax
Mitsumaniak Forumowicz

|
Wysłany: 26-07-2010, 20:27
|
|
|
Poszukaj w desce pod kierownicą jakiegoś pudełka które nie wygląda jak element samochodu. Powinno byc tam kilka kabelków. Poprostu to odłącz i po wszystkim |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 26-07-2010, 22:30
|
|
|
Zawsze możesz nie demontować tylko na przewodzie do sterowania biegnącym ze stacyjki do tego automatycznego włącznika wstawić przełącznik którym będziesz mógł przerwać ten obwód i wyłączyć w razie potrzeby funkcję automatycznego włączania. |
|
|
|
 |
___ZBYSZKO___
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 27-07-2010, 17:10
|
|
|
Zrobione . Skorzystałem z pomocy plecho1 choć poszedłem troche na łatwizne nie montując przełącznika może w przyszłosci tak zrobie bo pomysł bardzo dobry . Do stacyjki dopięta jest kostka z pięcioma przewodami:niebiesko-czerwony,niebieski,czarno-żółty,czarno-biały,biały. Przeciołem niebiesko-czerwony i wszystko ok. DZIĘKUJĘ ZA POMOC. |
|
|
|
 |
Student
Mitsumaniak
|
Wysłany: 27-07-2010, 18:52
|
|
|
Do mojej też założyłem ale żeby go wyłączyć nic nie trzeba ciąć, po prostu trzeba przełączyć mały wyłącznik i automat już nie działa a działa manetka od świateł. |
|
|
|
 |
___ZBYSZKO___
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 02-08-2010, 20:34
|
|
|
Automatyczne swiatła mijania ciąg dalszy . Skorzystałem z pomocy plecho1 choć poszedłem troche na łatwizne nie montując przełącznika może w przyszłosci tak zrobie bo pomysł bardzo dobry . Do stacyjki dopięta jest kostka z pięcioma przewodami:niebiesko-czerwony,niebieski,czarno-żółty,czarno-biały,biały. Przeciołem niebiesko-czerwony i wszystko ok. Dzis po dwutygodniowym urlopie jade miskiem do pracy bo przez ten okres stał sobie w garażu. Jak się okazało przecięcie przewodu okazało się błędem nie działa klima szyby dmuchawa i nie wiem co jeszcze! Zostało złączyć przecięty przewód Gdzie dokładnie jest ten automat i jak wygląda bo nic mi na niego nie pasuje. Dzięki za prostą podpowiedż |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 02-08-2010, 23:07
|
|
|
Chodzilo o przecieci przewodu sterujacego, idacego do modulu, kolory nie musza byc takie same. Rozwiazanie to podalem tylko dla tego konkretnego przypadku.
Sorry za bledy ale nie mam polskich znakow. |
|
|
|
 |
|