Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Cari 1.9DI-D] Automatyczne włączanie świateł
Autor Wiadomość
carismax 
Mitsumaniak
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Carisma 1.9 DiD
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 12-02-2010, 13:14   [Cari 1.9DI-D] Automatyczne włączanie świateł

Hejka. Czy Carismy mają fabryczne automatyczne włączanie świateł zaraz po przekręceniu kluczyka w stacyjce?? Czy może to być samoróbka

Student 
Mitsumaniak

Auto: Avensis 1.8VVTi , 11r. Premium
Wysłany: 12-02-2010, 15:17   

Zawsze samoróba, sam wstawiałem dwa razy, i obecnie też mam, tylko on działa nie po przekręceniu kluczyka tylko pa zapaleniu auta i zgaszeniu kontrolki ładowania , dopiero wtedy odpala światła pozycyjne i mijania.
Sę jeszcze wersje z funkcją "odprowadzania do domu"

adaśko 
Mitsumaniak

Auto: Chevrolet Cruze 2.0 163KM
Wysłany: 12-02-2010, 17:50   

Student, mylisz sie moja stara cari miała fabrycznie wstawiony włącznik świateł jeszcze na długo przed tym jak w polsce obowiazywał ten przepis i światła zapalały sie odrazu po przekręceniu silnika a podczac uruchamiania auta gasły a po jego odpaleniu ponownie sie zapalały.cari przed liftem była
Ostatnio zmieniony przez adaśko 13-02-2010, 09:02, w całości zmieniany 1 raz  

kielurkk 
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1,9TD GLX 98r.
Wysłany: 12-02-2010, 18:20   

adaśko napisał/a:
Student, mylisz sie moja stara cari miała fabrycznie wstawiony włącznik świateł

Cytat:
światła zapalały sie odrazu po przekręceniu silnika a podczac uruchamiania auta gasły a po jego odpaleniu ponownie sie zapalały

wszystkie samochody obojętne jakiej marki wyprodukowane na rynek skandynawski mają taka opcję z tym że niektóre zapalają wszystkie światła a niektóre tylko lampy główne bez postojów i to czasami mniejszą mocą.

TWO BEER OR NOT TWO BEER THAT IS THE QUESTION

SHEAKESBEER

Samochód japoński tak jak Chuck Norris zapala z pół obrotu :D

Piszę poprawnie po polsku
.

carismax 
Mitsumaniak
Forumowicz

Wysłany: 13-02-2010, 00:33   

Hmmm.. dobrze wiedzieć... w taki razie dręczy mnie jeszcze jedno pytanie, czy da się całkowicie zgasić swiatła mając włączony silnik ??

Student 
Mitsumaniak

Wysłany: 14-02-2010, 12:43   

Adaśko czegoś nie rozumiem z twojej wypowiedzi i proszę nie pisać Mi że sie mylę bo opisałeś normalną procedurę w Carismie a kolega Carismax pytał o automatyczny włącznik świateł.

Każda Carisma wychodząca z naćpanej fabryki w Holandii miała wyłącznik świateł (jak każde auto) i jest on po lewej stronie kierownicy w manetce od kierunkowskazów.
Włącznik ma dwie pozycje:
1. pozycyjne / raz przekręcony
2. mijania / dwa razy przekręcony

3. drogowe / do siebie , sygnalizowane niebieska lampko pomiędzy kierunkowskazami w liczniku

Po przekręceniu manetki na pozycyjne/mijania (bez różnicy bo działają w takiej samej konfiguracji) światła zawsze będą się świecić nawet bez kluczyka w stacyjce , po otwarciu drzwi kierowcy sygnalizuje brzęczyk tę funkcję bo nie ma lampki na desce rozdzielczej w liczniku mówiącej o zapalonych światłach) dodatkowo zapala się podświetlanie konsoli i licznika, w starych modelach przygasa podświetlanie zegarka.

Przy odpalaniu normalnym objawem jest że przygasają światła bo rozrusznik pobiera bardzo dużą ilość prądu, jak silniczek zapali światła świecą tak jak powinny czyli normalną mocą.

JA opisałem dodatkowy włącznik który zapobiega przed tym aby kierowca nie musiał włączać ręką świateł i działa on w ten sposób jak wyżej opisane w moim poście bez względu na to czy manetka od świateł jest włączona czy nie, ZAWSZE ZAPALI ŚWIATŁA ale dopiero po zgaszeniu kontrolki ładowania.

Wracając do kolejnego pytania Carismax:
1. Opcja pierwsza bez automatycznego włącznika świateł: TAK da się zgasić światła przez przekręcenie manetki z lewej strony w pozycję OFF

2. Z automatycznym włącznikiem świateł: TAK da się to zrobić poprzez przełączenie na pozycje OFF ale nie manetki bo ona zawsze jest na OFF, tylko na tym automatycznym włączniku który ma przełącznik służący do załączania sterowania tym modułem.

Jaśniej już tego nie mogę napisać.

carismax 
Mitsumaniak
Forumowicz

Wysłany: 14-02-2010, 15:19   

Student, Bardzo obszerna i konkretna wypowiedz. Dziękujemy. Pozytyw :D

adaśko 
Mitsumaniak

Auto: Chevrolet Cruze 2.0 163KM
Wysłany: 14-02-2010, 22:15   

Student, nie mam zamiaru z tobą się kłócic ja tylko opisałem jak było w mojej starej cari po przekreceniu kluczyka światła odrazu się zapalały a manetka z lewej strony kierownicy nie była wogóle przekrecona więc miałem jednak automatyczny włacznik świateł a z reszta kielurkk, sam to potwierdził a ja miałem wersje skandynawska swojej cari wiec cos takiego jak automatyczny włacznik świateł posiadała moja cari.

___ZBYSZKO___ 
Nowy Forumowicz

Auto: carisma 1.8GDI 98r
Wysłany: 26-07-2010, 19:44   

Jestem włascicielem carismy 1.8gdi 98r. Zamierzam zdemontować automatyczne zapalanie swiateł model taki sam jak pisze adaśko
adaśko napisał/a:
po przekreceniu kluczyka światła odrazu się zapalały a manetka z lewej strony kierownicy nie była wogóle przekrecona więc miałem jednak automatyczny włacznik świateł
Byłbym wdzięczny za pomoc

carismax 
Mitsumaniak
Forumowicz

Wysłany: 26-07-2010, 20:27   

Poszukaj w desce pod kierownicą jakiegoś pudełka które nie wygląda jak element samochodu. Powinno byc tam kilka kabelków. Poprostu to odłącz i po wszystkim

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 26-07-2010, 22:30   

Zawsze możesz nie demontować tylko na przewodzie do sterowania biegnącym ze stacyjki do tego automatycznego włącznika wstawić przełącznik którym będziesz mógł przerwać ten obwód i wyłączyć w razie potrzeby funkcję automatycznego włączania.

___ZBYSZKO___ 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 27-07-2010, 17:10   

Zrobione :wink: . Skorzystałem z pomocy plecho1 choć poszedłem troche na łatwizne nie montując przełącznika może w przyszłosci tak zrobie bo pomysł bardzo dobry :roll: . Do stacyjki dopięta jest kostka z pięcioma przewodami:niebiesko-czerwony,niebieski,czarno-żółty,czarno-biały,biały. Przeciołem niebiesko-czerwony i wszystko ok. DZIĘKUJĘ ZA POMOC.

Student 
Mitsumaniak

Wysłany: 27-07-2010, 18:52   

Do mojej też założyłem ale żeby go wyłączyć nic nie trzeba ciąć, po prostu trzeba przełączyć mały wyłącznik i automat już nie działa a działa manetka od świateł.

___ZBYSZKO___ 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 02-08-2010, 20:34   

Automatyczne swiatła mijania ciąg dalszy :( . Skorzystałem z pomocy plecho1 choć poszedłem troche na łatwizne nie montując przełącznika może w przyszłosci tak zrobie bo pomysł bardzo dobry . Do stacyjki dopięta jest kostka z pięcioma przewodami:niebiesko-czerwony,niebieski,czarno-żółty,czarno-biały,biały. Przeciołem niebiesko-czerwony i wszystko ok. Dzis po dwutygodniowym urlopie jade miskiem do pracy bo przez ten okres stał sobie w garażu. Jak się okazało przecięcie przewodu okazało się błędem :( nie działa klima szyby dmuchawa i nie wiem co jeszcze! Zostało złączyć przecięty przewód :D Gdzie dokładnie jest ten automat i jak wygląda bo nic mi na niego nie pasuje. Dzięki za prostą podpowiedż 8)

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 02-08-2010, 23:07   

Chodzilo o przecieci przewodu sterujacego, idacego do modulu, kolory nie musza byc takie same. Rozwiazanie to podalem tylko dla tego konkretnego przypadku.
Sorry za bledy ale nie mam polskich znakow.

Odpowiedz do tematu