Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Szum z okolicy pompy wspomagania/klimatyzacji/rolki
Autor Wiadomość
MaciejLiebherr 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Galant Sedan 2.5v6
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 29-04-2014, 19:14   Szum z okolicy pompy wspomagania/klimatyzacji/rolki

Witam. Wymieniłem dzisiaj rolkę napinacza paska wielorowkowego w celu wyeliminowania szumu. Był tylko słyszalny przy gorącym (rozgrzanym silniku). Niestety to nie to było powodem. Gdzie szukać przyczyny. Głos dochodzi z pompy wspomagania lub klimatyzacji.
Pytanie, które urządzenie powoduje tego typu hałas, co jest bardziej prawdopodobne ?

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 29-04-2014, 20:24   

Jeżeli jesteś na 100% pewien że szum pochodzi z osprzętu silnika (sprawdzane przez demontaż pasków i po odpaleniu silnika szumu nie ma) to do sprawdzenia zostało łozysko na pompie klimatyzacji oraz pompa wspomagania, pozostaje jeszcze alternator z rolką napinająca, ale skoro sprawdzone to wiadomo gdzie szukac przyczyny
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

mariego 
Nowy Forumowicz
mariego

Auto: Mitsubishi Galant Sport 2.4GDI
Wysłany: 05-05-2014, 20:47   

Zobacz czy nie cieknie ci pompa wspomagania. Ostatnio robiłem swojego galanta i po tym jak go zadowolony odpaliłem strzelił siemernig w pompie. Wcześniej coś piszczało własnie w tamtych rejonach, przysłuchiwałem się poprzez stetoskop, ale nie mogłem wychwycić gdzie to piszczy.

JarAsNo1 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Galant 2.5 v6
Wysłany: 15-05-2014, 13:40   

A więc tak jak kolega wspomniał-ściągnąć po kolei każdy pasek z osobna i słuchać czy szum ustał...
A ja mam troszkę inaczej że sie tak podepne,mianowicie słychać u mnie z tamtej strony trochę metaliczny odgłos ale tylko na zimnym silniku,po zagrzaniu jest ok.miał ktoś coś podobnego?

PanSascha 
Forumowicz

Auto: Wagon na Węgiel GDI
Wysłany: 28-05-2014, 10:33   

Ja stawiam na pompe wspomagania.
Wymieniałem w 2 galach .
Zawsze najpierw pisk potem cieknie i pada wspomaganie.
Koszt używki około 80 zł.
Ewentualnie naprawa pompy 100 zł.
Z klimą nie miałem problemów z łożyskami kompresorów w żadnym miśku a oba miały jak umarły miśki pow 320 tyś km.
Sprawdz pozimom płynu wspomagania jeśli zauważysz że ubywa diagnoza jasna.

JarAsNo1 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Galant 2.5 v6
Wysłany: 28-05-2014, 18:03   

Płyn wspomagania ok ale jak zauważyłem po zagrzaniu silnika ustępuje i ostatnio stojąc i czekając na kogoś przypadkiem dociążyłem alternator światłami i jeszcze jakimiś urządzeniami i usłyszałem ten dźwięk.odciążylem i znowu normalnie wszystko pracuje,więc teraz pozostaje zrzucic pasek i sprawdzić czy aby napewno to "on":-)

Odpowiedz do tematu