MSW 2.0, '97-->Brak oświetlenia po otwarciu drzwi kierowc |
Autor |
Wiadomość |
maclys [Usunięty]
|
Wysłany: 19-09-2006, 17:39 MSW 2.0, '97-->Brak oświetlenia po otwarciu drzwi kierowc
|
|
|
Witam,
problem polega na tym, że po otwarciu drzwi kierowcy w środku nie zapala się światło. Przy otwarciu każdych innych, działa. Żeby było ciekawiej, czerwone światło na drzwiach kierowcy zapala się i gaśnie odpowiednio przy otwarciu i zamknięciu drzwi. Tak sobie myślę, że to na jednym czujniku, ale może się mylę? Ma ktoś pomysł, jak za to się zabrać???
Pozdrawiam
Maciek |
|
|
|
 |
stani78
Mitsumaniak
Auto: Galant E33A 2.0 GLSi 92r
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 4 razy Dołączył: 22 Sie 2006 Posty: 132 Skąd: szczecin
|
Wysłany: 19-09-2006, 17:59 Oświetlenie
|
|
|
Witam. Sprawdzi wyłącznik przy drzwiach,prawdopodobnie szwankuje |
|
|
|
 |
maclys [Usunięty]
|
Wysłany: 19-09-2006, 23:30
|
|
|
Dzięki za odpowiedź, ale tak jak wspomniałem - na drzwiach jest czerwone światełko, zapalające się po otwarciu drzwi (mam na myśli oświetlenie drzwi od środka, widoczne w nocy po ich otwarciu). Także wyłącznik chyba działa? Gdyby nie, to i jedno i drugie by się nie zapalało? Chyba że są dwa wyłączniki? |
|
|
|
 |
josie
Mitsumaniak majsterklepka

Auto: Omega B 2.0
Pomógł: 167 razy Dołączył: 08 Kwi 2005 Posty: 2517 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 20-09-2006, 00:29
|
|
|
A lampka otwartych drzwi się zapala na tablicy rozdzielczej. Piszczek włączonych świateł działa po otw drzwi kierowcy? |
|
|
|
 |
maclys [Usunięty]
|
Wysłany: 20-09-2006, 00:40
|
|
|
Sprawdzę, bo nie zwróciłem uwagi. Odezwę się koło soboty, bo wyjeżdżam i nie będę miał dostępu do sieci.
Pozdrawiam
Maciek |
|
|
|
 |
stani78
Mitsumaniak
|
Wysłany: 20-09-2006, 18:09 brak oświetlenia
|
|
|
Jeden wyłącznik może być podwójny takie miałem w galancie A160. |
|
|
|
 |
saphire
Mitsumaniak daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Pomógł: 162 razy Dołączył: 20 Sie 2006 Posty: 6011 Skąd: Przemyśl
|
Wysłany: 20-09-2006, 18:22
|
|
|
Ja ostatnio w Carismie naprawiałem wyłącznik w drzwiach bo zaśniedziały był i nie zawsze centralny zamek "wiedział" że drzwi otwarto no i sprawdziłem wszystkie we wszystkich drzwiach - wszędzie są takie "gołe" pojedyncze a ten od kierowcy to obudowany plastikowy i podwójny. |
_________________ Bartek `saphire` Siębab |
|
|
|
 |
maclys [Usunięty]
|
Wysłany: 23-09-2006, 11:14
|
|
|
Sprawdziłem brzęczy - działa. Pytanie, jeśli wyłącznik jest podwójny, to pewnie macie rację, ale w którym miejscu go szukać (w której części drzwi, tej najbiżej zawiasów czy zamka?).
Pozdrawiam
Maciek |
|
|
|
 |
stani78
Mitsumaniak
|
Wysłany: 23-09-2006, 13:28 brak oświetlenia
|
|
|
Witam. Nieznam dobrze samochodu , ale wyłączink powinen być albo na słupku przy zawiasach lub na progu koło słupka środkowego. Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
saphire

|
Wysłany: 23-09-2006, 14:27
|
|
|
No u mnie w Cari nie był w drzwiach tylko ciut między progiem a środkowym słupkiem pod taka jakby gumową uszczeleczką-dobijakiem. |
|
|
|
 |
maclys [Usunięty]
|
Wysłany: 24-09-2006, 16:55
|
|
|
Potwierdzam... Problemem jest czujnik. Jak się w niego postuka to oświetlenie zaczyna działać. Wygląda więc na to, że czujnik jest podwójny. Oświetlenie drzwi działa bez zarzutu, natomiast środkowe szwankuje i jest to ewidentnie wina czujnika.
Dziękuję za wszelkie podpowiedzi i pozdrawiam
Maciek |
|
|
|
 |
saphire

|
Wysłany: 24-09-2006, 18:27
|
|
|
U mnie ten czujnik był rozbieralny więc go rozebrałem, wyczyściłem styki i zmontowałem no i brangla jak talala |
|
|
|
 |
zako7
Mitsumaniak 00349/KMM

Auto: Eclipse Cross
Pomógł: 3 razy Dołączył: 27 Wrz 2006 Posty: 192 Skąd: Jaworzno
|
Wysłany: 29-09-2006, 07:56
|
|
|
To prawdopodobie jest wyłącznik krańcowy dzrzwi, to jak pisali ludzie w poprzednich postach znajduje się w progu (taka guma) wydaje mi się że nie ma sensu go rozbierać, ponieważ włosi tak go zrobili że zaczepy się łamią. Ja pojechałem do serwisu i kupiłem orginalny za 20PLN i problem mam z głowy wszystko świeci i piszczy. |
|
 |
ptwardy [Usunięty]
|
Wysłany: 04-10-2006, 20:17
|
|
|
W E55A są chyba dwa czujniki. Miałem to samo po zakupie od pani, której synkowie usprawniali samochód. Elektryk wyjął włącznik na dole w słupku, wypiął isostat umył go (spirytusem albo denaturatem a nie ludwikiem) czyli przeczyścił styki, założył z powrotem i jak ręką odjął. Czerwone światełko ma chyba inny czujnik, bo mimo zabrudzonego czujnika na słupku, sygnalizacja otwartych drzwi i czerwona lampka w drzwiach świeciły się. Pozdro. |
|
|
|
 |
DarekCz [Usunięty]
|
Wysłany: 13-10-2006, 15:11
|
|
|
jest z podwójnymi stykami wyłącznik, rozbierałem w swoim SW, osobno łączą styki wewnętrzengo oświetleniai osobno czerwonej lampki w dzwiach. |
|
|
|
 |
|