Potrzebna porada specjalistów odnosnie SS |
Autor |
Wiadomość |
Seba2010
Nowy Forumowicz
Auto: szukam
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 17-02-2010, 10:49 Potrzebna porada specjalistów odnosnie SS
|
|
|
Witam wszystkich. Zastanawiam się nad zakupem SS. Miałem kiedys colta 1.3 8v 90r i był to rewelacyjny samochód. Pozniej jeździłem golfem 3 tdi kombi afn 110 do momentu dzwona którego sprawca był autobus. Moje pytanie jest takie czy 1.3 16 v jest na tyle mocny ze spokojnie wyprzedzę tira? Ja nie pale kapci i nie potrzebuje lansu Czy samochód ma większą przestrzeń od golfa 3. Mysle o silniku 1.3 lub 1.6 bo raczej 1.9 DID się boje kupic dlatego ze diesel jest już 10 letni i to francuska jednostka…
Mam tez kilka samochodów na oku
1 http://www.otomoto.pl/ind...ow&id=C11532085 wiary nie daje. Pyzatym mam zle wspomnienia jak brat kupował samochód w Wielkopolsce. Może się mylę
2 http://www.otomoto.pl/ind...ow&id=C11186130
To są takie dwa jak na razie, które wpadły mi w oko. 1.3 colt palił mi około 5 litrów benzyny nie wiem jak jest przy tej budzie. Rozważam również założenie gazu. Dajcie znać co myślicie i w ogóle info na temat tego modelu, części . Z góry dzięki za wszystkie porady. |
|
|
|
 |
Manuela
Mitsumaniak Blue Gwiazdeczka

Auto: Space Star 1,9 DID JAM '02
Pomogła: 2 razy Dołączyła: 02 Gru 2009 Posty: 699 Skąd: Warszawa - Grochów
|
Wysłany: 17-02-2010, 11:16
|
|
|
Seba2010 napisał/a: | 1.9 DID się boje kupic dlatego ze diesel jest już 10 letni i to francuska jednostka… | Ale podobno najbardziej udana francuska jednostka
Mój ma 8 lat i zdumiewa "słuchaczy" tym jak chodzi- może więc warto się zastanowić? |
|
 |
Seba2010
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 17-02-2010, 12:04 hm
|
|
|
Ile kosztuje turbina? jak czesto sie psuje? Czy ten silnik ma dwumas? |
|
|
|
 |
Manuela

|
|
|
|
 |
Seba2010
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 17-02-2010, 12:23 aha zapomnialem
|
|
|
aha zapomnialem, wiecie boje sie ze pozniej za jakies 2, 3 lata nie bede mogl go sprzedac. Polska to kraj golfów itp. Nie chcial bym stracic duzo na aucie. Czy macie tez doświadczenia jakieś w tej kwestii ? |
|
|
|
 |
Manuela

|
Wysłany: 17-02-2010, 12:29
|
|
|
Mam tylko doświadczenie ogólne co do sprzedaży różnych aut i wynika mi z niego (a ostatnio parę moich znajomych również sprzedawało samochody), że możesz sobie wybić z głowy małą utratę wartości jakiegokolwiek samochodu. Sytuacja rynkowa wygląda tak, że samochody lecą z cenami na głowę i jedyne co Cię uchroni przed utratą wartości, to jazda samochodem do zezłomowania Na rynku jest za dużo tanich samochodów. Mocny skok EURO mógłby to zmienić, ale na to się raczej nie zanosi. |
|
 |
cns80
Mitsumaniak Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
Pomógł: 70 razy Dołączył: 03 Gru 2005 Posty: 7348 Skąd: Warszawa-Wawer
|
Wysłany: 17-02-2010, 12:31
|
|
|
Seba2010 napisał/a: | Mysle o silniku 1.3 lub 1.6 bo raczej 1.9 DID się boje kupic dlatego ze diesel jest już 10 letni i to francuska jednostka…
| I co z tego ? Passatowski 1,9 TDi ma już ze 20 lat i nadal jest dobry
Manuela napisał/a: | Ale podobno najbardziej udana francuska jednostka | Nie najbardziej, ale jedna z lepszych. Lepsze moim zdaniem były XUD9 i DW8 z PSA.
Seba2010 napisał/a: | Ile kosztuje turbina? | To nie jest część eksploatacyjna więc nie powinieneś z góry zakładać że się zepsuje.
Seba2010 napisał/a: | jak czesto sie psuje? | Jeszcze chyba nie poznałem nikogo komu by się popsuła. Znam jednego co ma na wykończeniu, ale on jeździ już ponad 200 tyś ma chipa i ostro daje w pedał
Seba2010 napisał/a: | Czy ten silnik ma dwumas? | Ma. Jak wszystko obecnie.
Straszna bieda. Nawet lusterka są ręcznie ustawiane. Chyba się na "zachodzie" dobrze wyposażone auta skończyły
Kraj pochodzenia - Polska, więc może będzie miał jakąś dokumentację.
Seba2010 napisał/a: | 1.3 colt palił mi około 5 litrów benzyny nie wiem jak jest przy tej budzie. | Ładny wynik jak na Warszawę
Przy takim zużyciu to wystarczy Ci nawet 1,3 82 KM.
Seba2010 napisał/a: | Rozważam również założenie gazu. | Prawdopodobnie zacznie brać spore ilości oleju. Był też jeden silnik na tym forum, który przez gaz zakończył żywot
[ Dodano: 17-02-2010, 12:35 ]
Seba2010 napisał/a: | aha zapomnialem, wiecie boje sie ze pozniej za jakies 2, 3 lata nie bede mogl go sprzedac. Polska to kraj golfów itp. Nie chcial bym stracic duzo na aucie. | Swojego kupiłem dość okazyjnie, ale średnia rynkowa w tamtym czasie była porównywalna z o 2 lata starszym Oplem Zafirą. Obecnie Zafiry są w tej samej cenie co MSS (średnio). Ten samochód robi się dopiero popularny, bo mając dużo miejsca w środku zajmuje zaledwie 403 cm na parkingu |
|
 |
Seba2010
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 17-02-2010, 12:42 cns80
|
|
|
Witaj mam pytanie odnosnie twojego SS. Nigdy nie mialem okazji sie przejechac i usiasc w srodku. Mieszkam w Miedzeszynie, a wiec bardzo blisko ciebie. Jak bys mial chwile czasu mogl bym z zona zobaczyc samochod i zadac kilka pytan? |
|
|
|
 |
cns80
Mitsumaniak Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
Pomógł: 70 razy Dołączył: 03 Gru 2005 Posty: 7348 Skąd: Warszawa-Wawer
|
|
|
|
 |
Seba2010
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 17-02-2010, 13:54 ...
|
|
|
Dzieki CNS80 za tel. Odezwe sie i jak bedziesz mial chwile to podjade zobaczyc ss.
Generalnie wracajac do tematu? Co sadzicie o tych linkach co sa na gorze? Moja zona chce kupic Opla Astre 2 a ja sie bronie jak moge i potrzebuje argumentow |
|
|
|
 |
Manuela

|
Wysłany: 17-02-2010, 14:28
|
|
|
Seba2010 napisał/a: | potrzebuje argumentow | o rany, chłopaku, ratuj się ! Mam nadzieję że żona jak zobaczy MSS to jej Astra przejdzie gwiazdeczki są po prostu o niebo ładniejsze (tak z kobiecego punktu widzenia ) Moim zdaniem Astra 2 to jeden z najbrzydszych samochodów ostatniej dekady Już bym wolała jedynkę |
|
 |
hayabusa [Usunięty]
|
Wysłany: 17-02-2010, 14:29
|
|
|
Niech się przejedzie tym i tym na giełdzie i na pewno SS zostanie liderem...,zupełnie inna pozycja za kierownicą ,szczególnie lubiana przez Kobietki ,oczywiście w spa ce |
|
|
|
 |
xjacobs
mod MSS
Auto: MSS 1.6 2004 / 406 coupe 2.0
Pomógł: 10 razy Dołączył: 27 Maj 2008 Posty: 762 Skąd: Giżycko/Warszawa
|
Wysłany: 17-02-2010, 14:31 Re: ...
|
|
|
Seba2010 napisał/a: | Dzieki CNS80 za tel. Odezwe sie i jak bedziesz mial chwile to podjade zobaczyc ss.
Generalnie wracajac do tematu? Co sadzicie o tych linkach co sa na gorze? Moja zona chce kupic Opla Astre 2 a ja sie bronie jak moge i potrzebuje argumentow |
Jak wsiądzie, porówna ilość miejsca w środku z wymiarami zewnętrznymi (ss jest krotszy od astry), wygode siedzenia, widoczność, to astra przestanie być szczytem marzeń tymbardziej, że space starów kradną zdecydowanie mniej niż astr, co w warszawie nie jest bez znaczenia |
|
 |
drtymf
Mitsumaniak

Auto: MSS 1,9 DID Comfort BFL
Pomógł: 36 razy Dołączył: 21 Wrz 2009 Posty: 819 Skąd: Ostrowiec Św.
|
Wysłany: 17-02-2010, 15:37
|
|
|
Dokładnie zgadzam się z przedmówcami - moja żona jak kupowaliśmy to nawet się za Xsarą Picasso oglądała że niby ładny ( ! ) ale jak wsiadła do SS i obejrzała to powiedziała że musi taki być i teraz to konkretnego egzemplarza tylko szukamy .
Co do argumentów
- krótszy - lepiej się pasować na parkingu,
bardziej ustawny w środku ,
przestronniejsze wnętrze,
wygodniejsze fotele,
więcej schowków ,
przesuwana tylna kanapa ( jakbyś chciał więcej do bagażnika załadować i dalej kogoś z tyłu przewieźć),
Z obiegowych opinii Ople ni majo blach - w SS mało co żre ruda.
DIDa się nie bój - mało awaryjny ten diesel jest poza tym dziwi mnie twoje podejście że 10 letni diesel to staroć - benzyny tyle nie wytrzymują a przebiegów takich na pewno. A ten jeszcze ma common raila więc kultura pracy bardzo dobra, tyle że w miarę pewne paliwo lać trzeba . No i serce się przy dystrybutorze cieszy
Zawsze sądziłem - co zreszta w miarę praktyka potwierdza, że diesel wytrzymalszy od benzyniaka.
A co do francuza - silniki HDI FAP z PSA montuje pół Europy - od PSA , Volvo niektóre Fiaty też mają po masę innych marek i jakoś się wszyscy zachwycają. Diesel to nie tylko stary 1,6 z Golfa akurat to francuzi dobrze robią
Zresztą cns80 ma DIDa - obejrzysz , posłuchasz przekonasz się
Co do prezentowanych pierwszy bardzo bidna wersja co już koledzy napisali poza tym przebieg 58kkm ? Chyba się zapędzili w kręceniu
Drugi coś kombinowany tweetery przy lusterkach , jakieś przyciski przy dzwigni biegów - trzebaby się przyjrzeć co tam rzeźbione było - no i wydaje mi się że radio nieoryginalne więc komputer będzie tylko jedną wartość pokazywał, w pierwszym zresztą to samo . Zewnętrznie przyzwoite obydwa chociaż w drugim zastanawia mnie też ten pas czarny przy wlocie powietrza powinno takiego być |
_________________ Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy.
 |
|
|
|
 |
Seba2010
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 17-02-2010, 16:08 hm
|
|
|
Ok rozumiem ze pierwszy to bida, no faktycznie nie przemawia iloscia elektryki
Dlaczego w tym drugim sugerujecie ze radio jest nie oryginalne ? Czy nie mozna tam podlaczyc innego radia. Chodzi o to ze wyswietlacz nie bedzie pokazywal rds? |
|
|
|
 |
|