Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Potrzebna porada specjalistów odnosnie SS
Autor Wiadomość
Seba2010 
Nowy Forumowicz

Auto: szukam
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 17-02-2010, 10:49   Potrzebna porada specjalistów odnosnie SS

Witam wszystkich. Zastanawiam się nad zakupem SS. Miałem kiedys colta 1.3 8v 90r i był to rewelacyjny samochód. Pozniej jeździłem golfem 3 tdi kombi afn 110 do momentu dzwona którego sprawca był autobus. Moje pytanie jest takie czy 1.3 16 v jest na tyle mocny ze spokojnie wyprzedzę tira? Ja nie pale kapci i nie potrzebuje lansu  Czy samochód ma większą przestrzeń od golfa 3. Mysle o silniku 1.3 lub 1.6 bo raczej 1.9 DID się boje kupic dlatego ze diesel jest już 10 letni i to francuska jednostka…

Mam tez kilka samochodów na oku

1 http://www.otomoto.pl/ind...ow&id=C11532085 wiary nie daje. Pyzatym mam zle wspomnienia jak brat kupował samochód w Wielkopolsce. Może się mylę
2 http://www.otomoto.pl/ind...ow&id=C11186130

To są takie dwa jak na razie, które wpadły mi w oko. 1.3 colt palił mi około 5 litrów benzyny nie wiem jak jest przy tej budzie. Rozważam również założenie gazu. Dajcie znać co myślicie i w ogóle info na temat tego modelu, części . Z góry dzięki za wszystkie porady.

Manuela 
Mitsumaniak
Blue Gwiazdeczka

Auto: Space Star 1,9 DID JAM '02
Pomogła: 2 razy
Wysłany: 17-02-2010, 11:16   

Seba2010 napisał/a:
1.9 DID się boje kupic dlatego ze diesel jest już 10 letni i to francuska jednostka…
Ale podobno najbardziej udana francuska jednostka :)
Mój ma 8 lat i zdumiewa "słuchaczy" tym jak chodzi- może więc warto się zastanowić?

Seba2010 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 17-02-2010, 12:04   hm

Ile kosztuje turbina? jak czesto sie psuje? Czy ten silnik ma dwumas?

Manuela 
Mitsumaniak
Blue Gwiazdeczka

Wysłany: 17-02-2010, 12:09   

Proponuję poszperać w dziale http://forum.mitsumaniaki.pl/viewforum.php?f=155 może coś znajdziesz, bo mi się jeszcze nic nie zdążyło zepsuć.

Seba2010 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 17-02-2010, 12:23   aha zapomnialem

aha zapomnialem, wiecie boje sie ze pozniej za jakies 2, 3 lata nie bede mogl go sprzedac. Polska to kraj golfów itp. Nie chcial bym stracic duzo na aucie. Czy macie tez doświadczenia jakieś w tej kwestii ?

Manuela 
Mitsumaniak
Blue Gwiazdeczka

Wysłany: 17-02-2010, 12:29   

Mam tylko doświadczenie ogólne co do sprzedaży różnych aut i wynika mi z niego (a ostatnio parę moich znajomych również sprzedawało samochody), że możesz sobie wybić z głowy małą utratę wartości jakiegokolwiek samochodu. Sytuacja rynkowa wygląda tak, że samochody lecą z cenami na głowę i jedyne co Cię uchroni przed utratą wartości, to jazda samochodem do zezłomowania :) Na rynku jest za dużo tanich samochodów. Mocny skok EURO mógłby to zmienić, ale na to się raczej nie zanosi.

cns80 
Mitsumaniak
Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
Wysłany: 17-02-2010, 12:31   

Seba2010 napisał/a:
Mysle o silniku 1.3 lub 1.6 bo raczej 1.9 DID się boje kupic dlatego ze diesel jest już 10 letni i to francuska jednostka…
I co z tego ? Passatowski 1,9 TDi ma już ze 20 lat i nadal jest dobry :)

Manuela napisał/a:
Ale podobno najbardziej udana francuska jednostka :)
Nie najbardziej, ale jedna z lepszych. Lepsze moim zdaniem były XUD9 i DW8 z PSA.

Seba2010 napisał/a:
Ile kosztuje turbina?
To nie jest część eksploatacyjna więc nie powinieneś z góry zakładać że się zepsuje.
Seba2010 napisał/a:
jak czesto sie psuje?
Jeszcze chyba nie poznałem nikogo komu by się popsuła. Znam jednego co ma na wykończeniu, ale on jeździ już ponad 200 tyś ma chipa i ostro daje w pedał :)

Seba2010 napisał/a:
Czy ten silnik ma dwumas?
Ma. Jak wszystko obecnie.

Seba2010 napisał/a:
1 http://www.otomoto.pl/ind...ow&id=C11532085 wiary nie daje.
Straszna bieda. Nawet lusterka są ręcznie ustawiane. Chyba się na "zachodzie" dobrze wyposażone auta skończyły ;)

Cytat:
2 http://www.otomoto.pl/ind...ow&id=C11186130
Kraj pochodzenia - Polska, więc może będzie miał jakąś dokumentację.

Seba2010 napisał/a:
1.3 colt palił mi około 5 litrów benzyny nie wiem jak jest przy tej budzie.
Ładny wynik jak na Warszawę :mrgreen:
Przy takim zużyciu to wystarczy Ci nawet 1,3 82 KM.

Seba2010 napisał/a:
Rozważam również założenie gazu.
Prawdopodobnie zacznie brać spore ilości oleju. Był też jeden silnik na tym forum, który przez gaz zakończył żywot :(

[ Dodano: 17-02-2010, 12:35 ]
Seba2010 napisał/a:
aha zapomnialem, wiecie boje sie ze pozniej za jakies 2, 3 lata nie bede mogl go sprzedac. Polska to kraj golfów itp. Nie chcial bym stracic duzo na aucie.
Swojego kupiłem dość okazyjnie, ale średnia rynkowa w tamtym czasie była porównywalna z o 2 lata starszym Oplem Zafirą. Obecnie Zafiry są w tej samej cenie co MSS (średnio). Ten samochód robi się dopiero popularny, bo mając dużo miejsca w środku zajmuje zaledwie 403 cm na parkingu :)

Seba2010 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 17-02-2010, 12:42   cns80

Witaj mam pytanie odnosnie twojego SS. Nigdy nie mialem okazji sie przejechac i usiasc w srodku. Mieszkam w Miedzeszynie, a wiec bardzo blisko ciebie. Jak bys mial chwile czasu mogl bym z zona zobaczyc samochod i zadac kilka pytan?

cns80 
Mitsumaniak
Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
Wysłany: 17-02-2010, 12:51   

Namiar poszedł na PW.

Seba2010 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 17-02-2010, 13:54   ...

Dzieki CNS80 za tel. Odezwe sie i jak bedziesz mial chwile to podjade zobaczyc ss.

Generalnie wracajac do tematu? Co sadzicie o tych linkach co sa na gorze? Moja zona chce kupic Opla Astre 2 a ja sie bronie jak moge i potrzebuje argumentow ;)

Manuela 
Mitsumaniak
Blue Gwiazdeczka

Wysłany: 17-02-2010, 14:28   

Seba2010 napisał/a:
potrzebuje argumentow
o rany, chłopaku, ratuj się ;) ! Mam nadzieję że żona jak zobaczy MSS to jej Astra przejdzie :) gwiazdeczki są po prostu o niebo ładniejsze (tak z kobiecego punktu widzenia ;) ) Moim zdaniem Astra 2 to jeden z najbrzydszych samochodów ostatniej dekady :) Już bym wolała jedynkę

hayabusa
[Usunięty]

Wysłany: 17-02-2010, 14:29   

Niech się przejedzie tym i tym na giełdzie i na pewno SS zostanie liderem...,zupełnie inna pozycja za kierownicą ,szczególnie lubiana przez Kobietki ,oczywiście w spa :wink: ce

xjacobs 
mod MSS

Auto: MSS 1.6 2004 / 406 coupe 2.0
Wysłany: 17-02-2010, 14:31   Re: ...

Seba2010 napisał/a:
Dzieki CNS80 za tel. Odezwe sie i jak bedziesz mial chwile to podjade zobaczyc ss.

Generalnie wracajac do tematu? Co sadzicie o tych linkach co sa na gorze? Moja zona chce kupic Opla Astre 2 a ja sie bronie jak moge i potrzebuje argumentow ;)

Jak wsiądzie, porówna ilość miejsca w środku z wymiarami zewnętrznymi (ss jest krotszy od astry), wygode siedzenia, widoczność, to astra przestanie być szczytem marzeń ;) tymbardziej, że space starów kradną zdecydowanie mniej niż astr, co w warszawie nie jest bez znaczenia :)

drtymf 
Mitsumaniak

Auto: MSS 1,9 DID Comfort BFL
Wysłany: 17-02-2010, 15:37   

Dokładnie zgadzam się z przedmówcami - moja żona jak kupowaliśmy to nawet się za Xsarą Picasso oglądała że niby ładny ( ! ) ale jak wsiadła do SS i obejrzała to powiedziała że musi taki być i teraz to konkretnego egzemplarza tylko szukamy :) .
Co do argumentów
- krótszy - lepiej się pasować na parkingu,
bardziej ustawny w środku ,
przestronniejsze wnętrze,
wygodniejsze fotele,
więcej schowków ,
przesuwana tylna kanapa ( jakbyś chciał więcej do bagażnika załadować i dalej kogoś z tyłu przewieźć),
Z obiegowych opinii Ople ni majo blach :) - w SS mało co żre ruda.
DIDa się nie bój - mało awaryjny ten diesel jest poza tym dziwi mnie twoje podejście że 10 letni diesel to staroć - benzyny tyle nie wytrzymują a przebiegów takich na pewno. A ten jeszcze ma common raila więc kultura pracy bardzo dobra, tyle że w miarę pewne paliwo lać trzeba . No i serce się przy dystrybutorze cieszy :)
Zawsze sądziłem - co zreszta w miarę praktyka potwierdza, że diesel wytrzymalszy od benzyniaka.
A co do francuza - silniki HDI FAP z PSA montuje pół Europy - od PSA , Volvo niektóre Fiaty też mają po masę innych marek i jakoś się wszyscy zachwycają. Diesel to nie tylko stary 1,6 z Golfa :P akurat to francuzi dobrze robią :)

Zresztą cns80 ma DIDa - obejrzysz , posłuchasz przekonasz się :)

Co do prezentowanych pierwszy bardzo bidna wersja co już koledzy napisali poza tym przebieg 58kkm ? Chyba się zapędzili w kręceniu :)

Drugi coś kombinowany tweetery przy lusterkach , jakieś przyciski przy dzwigni biegów - trzebaby się przyjrzeć co tam rzeźbione było - no i wydaje mi się że radio nieoryginalne więc komputer będzie tylko jedną wartość pokazywał, w pierwszym zresztą to samo . Zewnętrznie przyzwoite obydwa chociaż w drugim zastanawia mnie też ten pas czarny przy wlocie powietrza powinno takiego być

Seba2010 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 17-02-2010, 16:08   hm

Ok rozumiem ze pierwszy to bida, no faktycznie nie przemawia iloscia elektryki ;)

Dlaczego w tym drugim sugerujecie ze radio jest nie oryginalne ? Czy nie mozna tam podlaczyc innego radia. Chodzi o to ze wyswietlacz nie bedzie pokazywal rds?

Odpowiedz do tematu