Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Założyłem bojler elektryczny i co dalej ?
Autor Wiadomość
HouseM 
Mitsumaniak
Noob stalker :-X

Auto: DSM 1G GS + MSS 1.3
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 19-10-2011, 00:16   Założyłem bojler elektryczny i co dalej ?

Właśnie skończyłem u siebie w domu montaż bojlera elektrycznego po 6 godzinach dłubania jest git. Mam pytanie do doświadczonych użytkowników takich maszyn. Jaką temperaturę ustawić żeby było najekonomiczniej ? Mam zakres regulacji 35 - 80st.
Bojler 80l Ariston. Liczę na to ,że wody wystarczy na cały dzień bo grzać chciałbym tylko w nocnej taryfie.

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 19-10-2011, 07:00   

HouseM napisał/a:
Liczę na to ,że wody wystarczy na cały dzień

nie ma szans
3x dziennie grzeję z automatu (co prawda gazem) 100 litrowy zasobnik
bywają dni, że muszę ręcznie odpalić 4-e grzanie
rodzina 4 osobowa

no chyba, że nie zamierzacie się myć :P

gulgulq 
moderator
Służbowo. Na statek.

Auto: i30
Wysłany: 19-10-2011, 07:05   

ja mam jak Krzyżak ale ustawiony temperaturowo na 45 stopni 120 litrowy zasobnik - 2 razy na bank grzeje (rano i wieczorem) - ale w ciągu dnia też możliwe
cyrkulacja ciepłej wody jest ustawiona tylko od 5 do 7 rano i od 18 do 22

HouseM wydaje mi się żeby grzać jak najwyżej (do 80 stopni) a w ciągu dnia odcinać od prądu - będziesz mniej ciepłej zużywał a więcej zimnej by zmieszać do optymalnej temp.

zrób taką próbę przez 3-4 dni i zobaczysz ile wody Ci braknie :D

kupujepolskieprodukty.pl

sieegurd 
Mitsumaniak
Szczęśliwy tatko :)

Auto: Lancer 1.6 Kombi
Wysłany: 19-10-2011, 07:20   

Ja mam 120L boiler na gaz + CO. W okresie letnim ustawiony mam na 40-55 szt. Grzeje kilka razy na dobę, bo nie możemy sobie pozwolić na chłodną wodę ze względu na małe dziecko. Inną sprawą jest to, że ekonomiczniej (u nas) jest dogrzewać częściej niż 1-2 na dobę cały zasobnik. Rodzina 4-ro osobowa.

HouseM napisał/a:
Liczę na to ,że wody wystarczy na cały dzień bo grzać chciałbym tylko w nocnej taryfie.

Nie widzę szans :(
:king: Mistrz TYPERA MŚ 2010 w RPA :king:
MJS MISTRZ Drużynowego Pucharu MM Typer Sezon'14/'15
Małopolska Great Stars V-ce MISTRZ MitsuTyper Team Sezon'11/'12
Małopolska Great Stars V-ce MISTRZ MitsuTyper Team Sezon'10/'11
02146/KMM --- staram się pisać poprawnie po polsku:)

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Wysłany: 19-10-2011, 07:29   

gulgulq napisał/a:
ustawiony temperaturowo na 45

to też ważne - mam pewność, że nawet gdyby dzieciak sobie przywalił z kranu max. gorącą wodą, to nie będą to oparzenia wymagające szpitala
dlatego też mam ustawione na niską temp. - chyba 50 st.

tylko raz na miesiąc z automatu grzeje do +70 i robi cyrkulację, by legionellę zabić

HouseM 
Mitsumaniak

Wysłany: 19-10-2011, 14:05   

Po nocnym grzaniu dzisiaj rano test. Ustawione było na 60st. Dwie osoby prysznic i mycie zębów (bez ograniczania się czasowo) + umyte naczynia w kuchni po śniadaniu. Pod koniec mycia naczyń woda zaczęła robić się ciepła a nie gorąca.
Wygląda na to ,że nie uda się sztuczka z grzaniem tylko w taryfie nocnej :-(
Muszę zastanowić się jeszcze nad kupieniem baterii termostatycznej pod prysznic. Ciężko ustawić tak "z ręki" optymalną temperaturę. Czytałem tez ,że można jakiś zawór termostatyczny zamontować bezpośrednio pod bojlerem ,który będzie od razu mieszał wodę gorącą z zimną dla uzyskania optymalnej i bezpiecznej (bez poparzeń) wody.
Zawsze miałem ogrzewacz przepływowy i trudno się teraz przestawić na taką gorącą wodę :mrgreen: :mrgreen:

krzychu 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 19-10-2011, 15:54   

HouseM napisał/a:

Zawsze miałem ogrzewacz przepływowy i trudno się teraz przestawić na taką gorącą wodę :mrgreen: :mrgreen:

A ja zawsze miałem bojler i teraz do piecyka gazowego nie mogę się przyzwyczaić :( Najbardziej mnie wkurza jak chce lekki strumień np. do golenia to po chwili leci zimna :( I znowu odpuszczanie.

A co do samoregulatora w prysznicu to kolega ma takie coś i się mu sprawdza. Niestety na gwarancji wysiadło i miesiąc czasu bujał się od infolinii (na którą nie mógł się dodzwonić, a jak dodzwonił się to nie dało się dogadać bo podobno monter miał przyjechać do niego i naprawić) do sklepu gdzie po 2 tygodniach mu powiedzieli, że owszem mogą mu to oni wysłać, ale jak sobie sam (na własny koszt) to wyrwie ze ściany.... Po miesiącu przyjechał w końcu jakiś serwisant i coś tam naprawił. Mówi teraz, że nie działa już tak jak na początku...

jaca71 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 ES '09
Wysłany: 20-10-2011, 09:20   

HouseM, Z bojlerami to jest jakaś masakra :)
Teściowie toto mają (nie maja dwóch taryf) i jedyne rozsądne rozwiązanie jakie mi przyszło do głowy żeby im ograniczyć koszty to zakup mechanicznego timera za 14zł. Ustawiony jest na dwa grzania rano i wieczorem. Tyle że w kuchni jest drugi bojler 15L tylko do obsługi zlewu bo było bardzo daleko od głównego.

Ja za to mam zasobnik 120 Galemt dwu funkcyjny - albo wężownica z pieca gazowego albo elektryczna grzałka. Ja ma to podpięte pod piec. ustawione 45C plus program mordowania legionelli. Histereza jest +-5C. Nieużywana woda - mam wrażenie że ze dwa razy w ciągu dnia dogrzewa. Przy moim piecu 24kW i temperaturze 45C nie było przypadku by ktoś wszedł pod zimny prysznic mimo że np. w święta kilka osób poszło jedna za drugą. U teściów przy 100L bojlerze elektrycznym ta sama ilość osób musiała być podzielona na dwa rzuty. Po wakacjach sam się zrobił mały eksperyment. piec wyłączony na 2 tygodnie po powrocie woda zagrzana została (od 24C do 50C) w około 15 minut :)

Jeszcze jedno mi się przypomniało.
Bateria termo - świetnie sprawdza się w przypadku zasilania wodą o stałej temperaturze czyli bojler, zasobnik pieca, czy CWU z sieci miejskiej. Nie radzi sobie zupełnie z ogrzewaczami przepływowymi.

[ Dodano: 20-10-2011, 09:24 ]
Krzyzak napisał/a:
to też ważne - mam pewność, że nawet gdyby dzieciak sobie przywalił z kranu max. gorącą wodą, to nie będą to oparzenia wymagające szpitala
dlatego też mam ustawione na niską temp. - chyba 50 st.

Z tego co kojarzę to instalacja powinna być tak zrobiona aby z kranu nie poleciała woda cieplejsza niż 55C.

Student 
Mitsumaniak

Auto: Avensis 1.8VVTi , 11r. Premium
Wysłany: 20-10-2011, 13:03   

" Z tego co kojarzę to instalacja powinna być tak zrobiona aby z kranu nie poleciała woda cieplejsza niż 55C" .

A w jaki sposób?
Poza bateriami termo , nie ma żadnych ograniczników, chyba że zastsojesz zawory termiczne na wyjściu przy zasobniku , ale wtedy problem z nalaniem wody do wanny.

Reszta jak wyżej nie ograniczycie boilera i kosztów grzenia, nie wystarczy wody dla wszystkich domowników.

jaca71 
Mitsumaniak

Wysłany: 20-10-2011, 13:47   

Student napisał/a:
A w jaki sposób?

np. baterie mieszalnikowe Hansgrohe są tak skonstruowane że nie pozwalają na wypuszczenie tylko gorącej wody. W środku jest element do przestawienia gdy mamy zasilanie chłodniejsza wodą. Może to norma niemiecka? Hydraulik cos napomknął na ten temat :P

gulgulq 
moderator
Służbowo. Na statek.

Auto: i30
Wysłany: 20-10-2011, 14:44   

Student napisał/a:
" Z tego co kojarzę to instalacja powinna być tak zrobiona aby z kranu nie poleciała woda cieplejsza niż 55C" .

trzeba też brać pod uwagę że dziś buduje się instalacje z rur PCV, PE, PEX lub podobnych - a dla niektórych 60 stopni to granica bezpieczeństwa

kupujepolskieprodukty.pl

HouseM 
Mitsumaniak

Wysłany: 20-10-2011, 21:25   

Po tych dwóch dniach testowania mogę powiedzieć ,że na pewno grzanie jedynie na nocnej taryfie odpada. (nocna taryfa 23-6 + 13-15)
Po porannych prysznicach, myciach zębów, naczyń nie starcza wody do 13.
Baterię termostatyczną zdecydowanie zamontuję do prysznica i chyba tylko tam. W umywalce i nad zlewem minimalnie za gorąca lub za zimna woda nie robi problemu. W prysznicu natomiast czas potrzebny do ręcznego wyregulowania temperatury to bezsensownie wylana w kanał woda. Takie nie ECO :mrgreen:
Do przepływowego ogrzewacza już nigdy nie chcę wracać.
gulgulq napisał/a:

trzeba też brać pod uwagę że dziś buduje się instalacje z rur PCV, PE, PEX lub podobnych

U mnie instalacja jest wiekowa więc rury grube stalowe 3/4" w dodatku puszczone w posadzce i w ścianie bez żadnej izolacji termicznej co daje ogromne straty i energii i samej wody bo zanim gorąca dojdzie do prysznica to trzeba odpuścić zimną przez ok 20s

jaca71 
Mitsumaniak

Wysłany: 20-10-2011, 22:19   

HouseM, Jak już pisałem - timer na kabel zasilający i ustawiasz tak by załapać się na ostatnią godzinę nocnej taryfy nad ranem plus godzina w tańszej taryfie w środku dnia plus pól godziny między porankiem a południem i godzinka lub półtorej przed wieczornym kąpaniem. tego nie przeskoczysz.

HouseM napisał/a:
Baterię termostatyczną zdecydowanie zamontuję do prysznica i chyba tylko tam. W umywalce i nad zlewem minimalnie za gorąca lub za zimna woda nie robi problemu. W prysznicu natomiast czas potrzebny do ręcznego wyregulowania temperatury to bezsensownie wylana w kanał woda. Takie nie ECO :mrgreen:

moim zdaniem wystarcza zwykła bateria mieszalnikowa (taka z jedną wajchą lewo prawo cieplej zimniej góra dół więcej mniej wody). Człowiek nie małpa, po dwóch prysznicach potrafi opanować taką procedurę. Na początek wajcha maks w lewo aż do momentu w którym poczujesz że zaczyna lecieć ciepła i wtedy wajcha w pozycję roboczą, przy której masz komfort cieplny. Te dwa prysznice są po to by zapamiętać położenie wajchy z tym komfortem. Problem jest przy bateriach z dwoma kurkami. Nie rozumiem masochistów, którzy kupują w obecnych czasach takie wynalazki dla wyglądu :(

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Wysłany: 21-10-2011, 06:42   

jaca71 napisał/a:
Nie rozumiem masochistów, którzy kupują w obecnych czasach takie wynalazki dla wyglądu

niektórzy nie mają zbytnio wyboru - pamiętam czasy, gdy miałem przepływowy ogrzewacz gazowy i tam, żeby się to ustrojstwo odpaliło, to strumień wody gorącej musiał być dość solidny - w przypadku baterii z wajchą natychmiast po ustaleniu dobrej temp. kocioł gasł - zbyt mały przepływ wody...
tylko baterie z osobnymi kurkami wchodziły wtedy w grę, chociaż faktem jest, że nie są zbyt wygodne (i tak lepsze to niż angielskie osobne krany :) )
też mam baterię termostatyczną do prysznica i powiem, że testowałem ze znajomym w jego domu różne baterie i niestety tania chińszczyzna to pisofszit - chyba najtańsze porządne baterie produkuje KFA (Krakowska fabryka armatury) - ok. 400 zł, potem to już jak kto lubi - Kludi, Grohe, Hansgrohe (od 800 pln wzwyż, bardzo porządne baterie), polskiego Ferro niestety nie znalazłem - ale robią teraz głównie w chinach i jakość spadła totalnie na psy

Sticker 
Mitsumaniak

Auto: Galant 2.5 V6 kombi 97
Wysłany: 21-10-2011, 08:52   

Moim zdaniem jeśli nie starcza ciepłej wody z grzania nocnego to tylko pozostaje podłączenie na stałe bojlera. Wtedy są najmniejsze straty ciepła.
Sam kiedyś miałem bojler 80l i grzałem go tylko w taryfie nocnej.
Teraz mam bojler 50l i grzeje cały czas.
mieszkam z żoną i małym dzieckiem i ciepłej wody wystarcza w zupełności.
Podczas poboru ciepłej wody bojler cały czas dogrzewa do danej temperatury.

Odpowiedz do tematu