Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
kilka pytań :)
Autor Wiadomość
smoggy 
Nowy Forumowicz

Auto: SIGMA 3.0 V6 1993 KOMBI
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 21-02-2010, 12:56   kilka pytań :)

witam mmaniaków mam kilka pytanek odnośnie mojej sigmy.
1. wymieniałem w sobotę sprzęgło, teraz jeżdżę bez problemów lecz obawiam się że coś źle złożyłem. sprzęgło bierze mi bardzo nisko, ledwo oderwie się od podłogi i już mi łapie- czy tak ma być
2. znika mi płyn chłodniczy, i nie wiadomo gdzie, nie widać wycieków (uszczelka pod głowicą odpada, były wymieniane, nie kopci itd.) Gdzie szukać?
3. co sądzicie o uniwersalnych automatycznych antenach-sprawdzają się, bo mi g..... już 2 maszt wyłamali ( na szczęście antena w 2 przypadkach była zepsuta )
4. no i finał :D szukam tapicerki skórzanej do mojej misi

mmatulek 
Mitsumaniak

Auto: Sigma sedan '93 A/T
Wysłany: 21-02-2010, 13:45   

Odpowiem Tobie na pkt 2. Miałem też ubytki płynu i samochód nie kopcił. Okazało się, że jest pęknięta jedna z głowic.

Slaw 
Forumowicz
Śmigma

Auto: Sigma 3.0 V6 24v 93r
Wysłany: 21-02-2010, 14:20   

Witam.Jeśli chodzi o płyn,to czy masz gaz bo potrafi puszczać na wcięciach na reduktor gazu,może też puszczać pompa wody lub oring łączący ją z rurą.To ta między głowicami.Sprawdz też chłodnicę i korek spustowy.głowice i uszczelki tak nie siadają,chyba,ze przegrzejesz silnik.Antenę uniwersalną można wstawić i będzie działać po odpowiednim podłączeniu ale osobiście radzę kupić oryginał rozebrać,nasmarować a na zimę odłączać i będzie cacy.Jeśli chodzi o sprzęgło to trzeba je dobrze odpowietrzyć a następnie ustawić skok pedału,regulację masz nad nogami,klucz numer 12.Pozdrawiam.

kosior1975
[Usunięty]

Wysłany: 21-02-2010, 19:29   

smoggy, Jeśli gubisz płyn może to tez być wina samego korka od chłodnicy w sigmach jest układ chłodzenia ciśnieniowy a korek działa jak termostat w momencie zbyt dużego ciśnienia przelewa cześć płynu do zbiorniczka wyrównawczego jeśli korek się zawiesza może podczas pracy ciepłego silnika non stop wyrzucać płyn w zbiornik a zbiornik w glebę w momencie stygnięcia silnika płyn z powrotem przelewa się do układu chłodzenia i oczywiście trzeba posprawdzać to co napisał Slaw, bo to tez może być przyczyna utraty płynu
A co do tapicerki masz kombi czy sedana?

Zajc3w 
Mitsumaniak

Auto: Toyota Celica
Wysłany: 21-02-2010, 21:29   

Mi gubił płyn i ciśnienia w układzie chłodzenia nie trzymał.... winna była chłodnica Wystarczyło w bezwietrzny dzień nagrzać silnik i poświecić latarką para buchała ze środka chłodnicy, ale wystarczył minimalny podmuch i nic nie było widać.Ubywało około 1 litra na 500km w mieście.
Sigma kombi '95 - sprzedana
Galant E33A '92 - zniszczony przez wandali
Mazda 323F 1.8 16V SOHC '89 - sprzedana

smoggy 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 21-02-2010, 22:50   

Dziękuję wszystkim za szybką odpowiedź. Więc w sobotę będę wymieniał kompletny rozrząd więc pompę wody będę miał z głowy. Głowicę obejrzę sobie raniutko jak wstanę to samo ze sprzęgłem. Widzę że jeszcze dużo roboty mam przy autku, ale warto. A jaka była awaria to napiszę wkrótce. Dziękuję jeszcze raz.
kosior1975 co do skórzanej tapicerki to mam kombi.
Pozdrawiam

lukasz12 
Mitsumaniak
prof. dr hab ;-)

Auto: Sigma 24V '95 / 24V EXE '94
Wysłany: 22-02-2010, 02:16   

Skórę do kombi jest bardzo ciężko dostać. Na sprzedaż nie widziałem natomiast samochodów ze skóra widziałem może 5 sztuk. W anglikach wystepowała trochę cześciej. Podejrzewam ze w polsce praktycznie nieosiągalna.

"Natomiast wrażenia z jazdy 12V a 24V są niestety nieporównywalne ;) " (C) Chi-Man 2006
Update 06/2011: Ale 12V w manualu może być i nawet całkiem fajnie murczy :)
Update 10/2011: 12V mruczy jeszcze fajniej (bo ma oryginalny wydech)...i wróciła do łask :)
Update 11/2011: 12V jest OK, ale przydałoby się jednak więcej mocy na autostradzie ;)
Update 03/2012: Zdrowe 24V mruczy i dostarcza sporo radości przy manualu ;)

kosior1975
[Usunięty]

Wysłany: 22-02-2010, 21:48   

Tak jak napisał lukasz12, w kombi skóra to prawdziwa rzadkość w Poznaniu jest tylko jedna sigma ze skóra ja osobiście widziałem tylko 2 sztuki i w obu skora już była w bardzo złym stanie

smoggy 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 22-02-2010, 22:52   

Zrobiłem dzisiaj rozeznanie z sprzęgłem. Wystarczyło wyregulować skok pedału i jest wszystko cacy :D . Poświęciłem również dziś 2 godzinki na magiczny płyn chłodniczy i znalazłem przyczyny. Na pewno poszła pompa wody bo kapie mi płyn z pod obudowy rozrządu ale również kiedy wężyk przelewowy włożyłem do butelki, to też w niej znalazło się trochę płynu. Na razie misiek do garażu i w sobotę trza to zrobić :( . Dziękuję serdecznie za pomoc.
A co do tapicerki, to chyba zostanie wysłać sigmę do tapicera :D . Ale to w lato.

Odpowiedz do tematu