|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[CY3A 1.8] Brzęczenie koło cewek |
Autor |
Wiadomość |
Brodabusko
Nowy Forumowicz
Auto: Lancer X 1.8 SB Invite 2010
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 01-03-2010, 09:31 [CY3A 1.8] Brzęczenie koło cewek
|
|
|
Witam (1.8 SB)
Wczoraj usłyszałem dziwne brzęczenie dobiegające z pod plastiku gdzie znajdują się cewki.
Zrobiłem wczoraj koło 200 km, w trakcie deszczu więc pomyślałem może jakieś przebicie albo co? Odkręciłem 3 śruby i wypiołem przewód od cewki brzęczenie ustało (od pierwszej cewki przy pasku ) silnik nie równo pracował, włączyłem znowu brzęczy i tak wypinałem każdą z nich, po odpięciu przewodów ustawało a po wpięciu brzęczało. Kurde co to jest.
Dziś odpaliłem jest cicho.
Czy ktoś już takie coś zaobserwował. A ten dzwięk przypominał mielenie pieprzu, brzęczał jakieś 20 sec, przerwa i znowu.
Proszę o pomoc |
|
|
|
 |
Luk
Forumowicz
Auto: Lancer Sportback 1.8 Invite
Pomógł: 26 razy Dołączył: 16 Lis 2008 Posty: 1733 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 01-03-2010, 18:26
|
|
|
Brodabusko napisał/a: | dzwięk przypominał mielenie pieprzu |
Iskrzenie?
Czy słyszałeś to z kabiny, czy dopiero po podniesieniu maski? |
|
|
|
 |
tomekrvf
Forumowicz

Auto: EA5W, VTR 1000, HIENA, AR 147
Pomógł: 48 razy Dołączył: 17 Maj 2005 Posty: 2309 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 02-03-2010, 00:14
|
|
|
Brodabusko napisał/a: | brzęczał jakieś 20 sec, przerwa i znowu. |
Elektrozawór odsysania par paliwa - on jest temu winien. |
|
 |
Brodabusko
Nowy Forumowicz
Auto: Lancer X 1.8 SB Invite 2010
|
Wysłany: 02-03-2010, 13:06
|
|
|
Luk napisał/a: | Brodabusko napisał/a: | dzwięk przypominał mielenie pieprzu |
Iskrzenie?
Czy słyszałeś to z kabiny, czy dopiero po podniesieniu maski? |
Dopiero po wyjściu z auta, ale narazie jest cisza. Może to się stało od wlania paliwa na shellu (v-power racing tak wlałem na próbę) |
|
|
|
 |
tomaszekk7
Forumowicz
Auto: Lancer sedan 1,8
Pomógł: 5 razy Dołączył: 03 Lut 2009 Posty: 204 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 23-08-2011, 17:20 Re: Brzęczenie koło cewek
|
|
|
Po dłuższym szukaniu przyczyn wreszcie problem został rozwiązany. Przyczyną tego brzęczenia jest ZAWÓR PODCIŚNIENIA KOLEKTORA SSĄCEGO.. Diagnozowanie trwało trochę . Zacząłem najpierw od cewek , w serwisie nie mieli to pożyczyłem od kolegi . Myślałem ,że jest zwarcie na cewkach ( na jednej miałem mniejszą rezystancję ok.900 Ohm na innych ok. 930 Ohm) i to brzęczenie jest tym spowodowane. Po wymianie cewek brzęczenie nadal nie ustawało . W serwisie sprawdzili luzy zaworowe i łąńcuch rozrządu. W przypadku łąńcucha okazało się , że jest słabo napięty , więc go napinali dwa razy najpierw przed napinaczem , a za drugim razem rozbierali cały bok i napinali na napinaczu. Odebrałem samochód i okazało się , że to nic nie dało. Po rozmowie z mechanikiem poprosiłem o sprawdzenie ślizgu i napinacza w rozrządzie . Po odgłosie pracy silnika wydawało się , że łańcuch hałasuje na ślizgu. Jednak to nadal nie był ten problem. Mechanik sprawdzał także pompę oleju czy działa odpowiednio . Ponieważ zasugerowałem Mu ,że może to zawory się tak tłuką i mają słabe smarowanie. Tu też przyczyna nie była trafna. Dopiero wieczorem zadzwonili do mnie , że składając auto do kupy , przy odpalonym silniku zatkali wężyk który dochodził do zaworu podciśnienia kolektora ssącego i problem zniknął. Czekałem ok. 2 tygodnie na część. Po wymianie jeżdżę już drugi tydzień i jak na razie jest OK. |
_________________ Tom |
|
|
|
 |
|
|