Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Stabilizator przedni Pajero I
Autor Wiadomość
gogo24 
Forumowicz

Auto: Pajero 2,5 TDI 1992
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 07-03-2010, 15:43   Stabilizator przedni Pajero I

Mam w zasadzie dwa tematy:
- sposób zamocowania drążka stabilizatora przedniego do wahacza dolnego (u mnie jest bezpośrednio na śrrubę M10 z dwoma amortyzatorkami gumowymi).Wyglada, jakby auto było mało stabilne, chwiejne, nawiasem mówiąc, od zakupu nic z tym nie robiłem.Widziałem na allegro łączniki do stabilizatora i się zastanawiam, czy u mnie ich nie brak?? Czy ma ktoś rysunek lub zdjęcia tego węzła?
- pulsowanie pedału hamulca. Wczoraj wpakowałem się w lesie "dośc" głęboką wodę (zarwał się łód i....buda szczelna, nie zalało w środku). Po tym zdarzeniu auto stało parę godzin na mrozie (ok -10st C).Jak ruszałem to...."trzymało" i "zachroboliło" i od tego czasu pedał hamulca pulsuje, hamowanie b. słabe.Myślę, że to zerwana szczęka hamulca tylnego.Miał ktoś takii numer?

1405 
Forumowicz

Auto: Pajero I 3000V6
Wysłany: 07-03-2010, 15:58   Re: Stabilizator przedni Pajero I

gogo24 napisał/a:
- sposób zamocowania drążka stabilizatora przedniego do wahacza dolnego (u mnie jest bezpośrednio na śrrubę M10 z dwoma amortyzatorkami gumowymi).Wyglada, jakby auto było mało stabilne, chwiejne, nawiasem mówiąc, od zakupu nic z tym nie robiłem.Widziałem na allegro łączniki do stabilizatora i się zastanawiam, czy u mnie ich nie brak?? Czy ma ktoś rysunek lub zdjęcia tego węzła?
- pulsowanie pedału hamulca. Wczoraj wpakowałem się w lesie "dośc" głęboką wodę (zarwał się łód i....buda szczelna, nie zalało w środku). Po tym zdarzeniu auto stało parę godzin na mrozie (ok -10st C).Jak ruszałem to...."trzymało" i "zachroboliło" i od tego czasu pedał hamulca pulsuje, hamowanie b. słabe.Myślę, że to zerwana szczęka hamulca tylnego.Miał ktoś takii numer?

Co do stabilizatora tak ma być-łączniki są w przednim stabilizatorze przy przy ramie i w tylnym. Przy wahaczach masz mieć śruby a połączenie jest amortyzowane gumami. Samochód nie jest twardy i mój też zachowuje się jak autobus firmy Jelcz- to kołysanie trzeba polubić.
Co do hamulca to pewnie błota i wody nałapało i dodatkowo zamarzło stad pływanie pedału. Jak się wytrze to przestanie. :arrow:

PiotrC 
Forumowicz

Auto: Pajero III 3.2 DID
Wysłany: 07-03-2010, 16:46   

Warto jednak sprawdzić czy nie ma luzu pomiędzy drążkiem a gumami. Nawet niewielkie zużycie gum powoduje zdecydowanie mniejszą skuteczność działania drążka.
Pozdrawiam

waclaw2727 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Pajero 2,5 TDI 90r
Wysłany: 07-03-2010, 17:49   Re: Stabilizator przedni Pajero I

gogo24 napisał/a:

tu jest kilka rysunków
http://www.fotosik.pl/pok...9fb6071fd2.html
http://www.fotosik.pl/pok...f394536203.html
http://www.fotosik.pl/pok...67c1941f7d.html
http://www.fotosik.pl/pok...ade35412a3.html

miłego oglądania

gogo24 
Forumowicz

Auto: Pajero 2,5 TDI 1992
Wysłany: 07-03-2010, 18:24   Re: Stabilizator przedni Pajero I

1405 napisał/a:

Co do stabilizatora tak ma być-łączniki są w przednim stabilizatorze przy przy ramie i w tylnym. Przy wahaczach masz mieć śruby a połączenie jest amortyzowane gumami. Samochód nie jest twardy i mój też zachowuje się jak autobus firmy Jelcz- to kołysanie trzeba polubić.
Co do hamulca to pewnie błota i wody nałapało i dodatkowo zamarzło stad pływanie pedału. Jak się wytrze to przestanie. :arrow:

Nie sądzę. Przejechałem ok 80km i nadal pulsuje. Myślę, że trzeba zwalić koła, bębny i...zobaczyć.Raczej chyba jednak szczęki.

Odpowiedz do tematu