Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Czy warto kupić reflektor firmy TYC zamiast orgilany ?
Autor Wiadomość
zibi123
[Usunięty]

Wysłany: 16-06-2006, 09:09   Czy warto kupić reflektor firmy TYC zamiast orgilany ?

Witam,
Mam Carisme 98 GDI i muszę wymienić reflektor .
Na giełdzie chcą za używany ok 200-250 zł
Mogę mieć nowy ale TYC za 150 zł.
Czy warto taki kupić ???

dzięki za pomoc z góry
Zbyszek

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 16-06-2006, 09:35   

Wziąłbym ten używany. Oglądałem niedawno w gazecie test używek. Na 10 przetestowanych 9 od razu dyskwalifikowało samochód na BT. Poza tym ori to zawsze ori.

Thomas Jefferson said:
1. A government big enough to give you everything you want, is strong enough to take everything you have...
2. The democracy will cease to exist when you take away from those who are willing to work and give to those who would not...
Just think...

.

szczeslaw 
moderator
Łamacz przepisow KRD

Auto: Carisma 1.6 99r
Wysłany: 16-06-2006, 09:48   

Tak jak mówi Hubeeert - z tych dwóch to uzywka. Ogólnie trzeba się wystrzegać takich dziwnych zamienników bo potem są tylko problemy.
Jeżeli zamiennik to najlepiej szukać tego samego producenta co ori ale bez napisu Mitsubishi Genuine Parts. Zawsze są tańsze, a jest to to samo co orginał.
W przypadku Carismy jest to o ile dobrze pamiętam Hella. Jednak nie będzie ona kosztowała 150zł :)

stanik 
Mitsumaniak

Auto: Volvo S60 2.4i
Wysłany: 16-06-2006, 10:31   

a ja kupilem reflektor takiej firmy:

http://www.depolux.net/

i jestem zadowolony. Swieci lepiej niz oryginalny reflektor po tylu latach uzywania. po poltorej roku uzywania nie widze zadnych minusow tego zamiennika.
Za to jesli chodzi o kierunkowskaz tej firmy, to tak samo jak oryginalny mi sie rozszczelnil i dostaje mi sie do niego troche wody przy deszczowej pogodzie. W efekcie tego w dolnym rogu kierunkowskazu troszke zeszlo powloki galwanicznej. Takze reflektor polecam a kierunkowskaz to juz niekonecznie :)

Pozdrawiam
#0175/KMM
Carisma 1.8 SOHC 115KM GLX (Pb +LPG)
SPRZEDANA 30.08.2007
AB RH+
Canon 350D + KIT 18-55mm + Sigma 18-200 OS + Canon 50mm 1.8

Kofi 
moderator mitsumaniak
Michał

Auto: Galant EA3W
Wysłany: 16-06-2006, 10:44   

A mi mechanik poradzil, ze lepiej kupic zamiennik nowy niz uzywana. Uzywana moze byc nieszczelna, klejona, a z czasem odblask blaknie i sie poprostu zuzywa. Polecil lampy depo i taki mam zamontowane.Maja nieco ponad rok. Swieca ladniej od starych orginalnych, na diagnostyce ustawily sie bardzo ladnie z niewielkim bledem swiatlocienia w prawej lampie.

Koraliki
[Usunięty]

Wysłany: 09-08-2006, 13:30   

Panowie, to ja mam jeszcze takie glupie pytanko :oops: , bo rowniez nosze sie z wymiana reflektora - tak jak sie rozgladam to sprzedajacy pisza cos o jakichs magicznych silniczkach, a niktorzy nic nie pisza. Rozumiem, ze ten silniczek związany jest ze sterowaniem wysokością światel? Czy takie silniczki to sa jakos wbudowane w reflektor? I czy jak kupie bez silniczka to regulacja swiatel nie bedzie mi dzialac? Czy produkowane sa tylko reflektory z silniczkami? A tak wogole to prosze pomozcie gdzie mam sprawdzic jaki reflektor bedzie pasowal do mojego auta? Moje auto to typowy golas 1.9TD z 97r. Z gory dziekuje.

Matejko 
Mitsumaniak
Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Wysłany: 09-08-2006, 13:58   

kazdy reflektor z cari jest przystosowany do silniczka, tyle ze nie wszystkie go maja tzn zamienniki nie maja, ale mozna przelozyc ze starego orginalnego reflektora i wszystko bedzie dzialac, tzn powinno :mrgreen:
Lexus IS220D
Calish4nia

dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam

piwkotom 
moderator mitsumaniak
maruda

Auto: Touareg V8 :)
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 09-08-2006, 20:23   

To ja jeszcze w temacie zamiennikow. Kupilem sobie "fajne" biale kierunki do Gala i nie zamienilem ich spowrotem na ori pomaranczowe tylko dlatego, ze... mi sie nie chce. Dlaczego? Ano dlatego, ze po wstawieniu w miejsce idalnie lezacych ori okazalo sie ze Depo odstaja w kazda strone :( powstaly szczeliny, na dodatek po jednym dniu lesy przedni kierunek po prostu pekl.... tak sam z siebie :( . Ori choc pomaranczowe niestety, leza jak ulal i tak tez sie stanie w najblizszym czasie. Nigdy wiecej zamiennika.

Matejko 
Mitsumaniak
Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Wysłany: 09-08-2006, 21:05   

do cari kupilem 2 depo, i jeden byl z jakiegos kruchego plastiku ze uchwyty popekaly podczas wkladania(chromowany plastik z zewnatrz - omijac szeorkim lukiem) pasuje w miare, drugi tez depo, ale juz sam plastik na zew. elastyczny jak w orginale takze pasuje,

ale i tak piwko twoje kierunki nie przebija zamiennikow do meganki - tam to wyglada zamiennik jakby byl do czegos innego a nie do megane :mrgreen:
Lexus IS220D
Calish4nia

dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 09-08-2006, 21:38   

ja dlatego się od razu zamieniłem na pomarańczowe - w moich podróbach po kilku latach sparciały gumy uszczelniające a sprężynki z tyłu to jedna, wielka rdza
za to oryginały po 15 latach były nienaruszone przez rdzę i okazało się, że... mam krzywy błotnik i trzeba było blachy wyginać, żeby kierunek dobrze leżał (był dzwon z tej strony)

pawel-krol 
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.6
Wysłany: 25-04-2008, 14:24   

Hubeeert napisał/a:
Wziąłbym ten używany. Oglądałem niedawno w gazecie test używek. Na 10 przetestowanych 9 od razu dyskwalifikowało samochód na BT. Poza tym ori to zawsze ori.

z używanym można trafic na angielski
może ktoś wie jak to poznać bo ja niemam pojęcia
chodzi o ta lampe od strony pasażera bo wyszło że moja jest własnie angielska a przegladałem oferty na allegro i są takie same
może ktoś ma foto jak wygląda europejski reflektor?

czekoladka_1981 
Mitsumaniak

Auto: EA5W 2,5V6 '98
Pomogła: 150 razy
Wysłany: 25-04-2008, 15:26   

OZNACZENIA LAMP:

Renata
EA5W

pawel-krol 
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.6
Wysłany: 27-04-2008, 15:48   

czekoladka_1981 napisał/a:
OZNACZENIA LAMP:
[url=http://images32.foto...2fm.jpg]Obrazek[/URL]
[url=http://images26.foto...4dm.jpg]Obrazek[/URL]

to u mnie na reflektorze od strony kierowcy jest strzałka → a na drugim ←→

[ Dodano: 02-05-2008, 12:24 ]
kurcze to jak jest z tymi oznaczeniami bo oglądalem kilka i każdy ma inne oznaczenia.
na diagnostyce gość mi powiedzial że te linie w ksztalcie >< powinny być tak że na każdej lampie ta linia powinna być dłuższa w lewo a w przypadku lewostronnych odwrotnie.moja lampa od strony pasażera jakt łasnie angielska,przeglądam na bieżąco oferty i widzą że wszystkie są tkaie jak ta co mam albo mi sie wydaje. :cry:

może lepiej wiecie jak rozpoznać angielski reflektor i umiecie mi to tak po łopatologicznie wyjasnić.

o np. ten http://www.allegro.pl/ite...aniej_hit_.html

mikall0 
Mitsumaniak

Auto: Cari 1,9 DID 102KM
Wysłany: 08-03-2010, 18:13   

A jak z wymiana reflektorow po lifcie? Duzo trzeba sie nagimnastykowac?

Odpowiedz do tematu