Podświetlenie radia |
Autor |
Wiadomość |
sewkol
Nowy Forumowicz
Auto: Colt Z30 1.3/ Vectra C GTS 2.2
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 07-04-2010, 01:09 Podświetlenie radia
|
|
|
Witam na forum (pierwszy post).
I od razu przejdę do rzeczy - czy ktoś może podpowiedzieć co może być przyczyną braku podświetlenia przycisków i pokręteł w fabrycznym radiu?
Sprawiliśmy sobie Colcika z 2005 i wydaje mi się że coś tam powinno świecić (w nocy ciężko trafić w gałki).
--
SK |
|
|
|
 |
piomic
Forumowicz

Auto: Lancer 1,8 Intense 2008
Pomógł: 1 raz Dołączył: 13 Sie 2008 Posty: 737 Skąd: wiesz, że ja to ja?
|
Wysłany: 07-04-2010, 20:28
|
|
|
A masz włączone światła? Bo jak automatycznie się włączą w pozycji wyłącznika OFF to nie ma podświetlania radia, zapala się dopiero po przekręceniu gały na ON. |
|
|
|
 |
sewkol
Nowy Forumowicz
Auto: Colt Z30 1.3/ Vectra C GTS 2.2
|
Wysłany: 10-04-2010, 00:30
|
|
|
Witam
Przepraszam, że tak długo, ale tym samochodem jeździ żona i nie miałem jak sprawdzić...
Faktycznie masz rację - w serwisie założony został automatyczny wyłącznik świateł, który włącza je w momencie przekręcenia kluczyka (nawet w pozycji OFF włącznika świateł) i wtedy nie ma podświetlenia radia. Po przekręceniu wyłącznika świateł podświetlenie jest, ale wtedy światła się nie wyłączają w ogóle...
Jak dla mnie to troszkę nie tak, bo nawet w momencie uruchamiania silnika światła świecą i boję się o akumulator w zimie (samochód będzie pokonywał trasy 3-4 km dziennie)...
Swoją drogą czy można wyciągnąć akumulator do doładowania, bez obaw o elektronikę? |
_________________ SK |
|
|
|
 |
magik
Forumowicz
Auto: CZT
|
Wysłany: 12-04-2010, 08:49
|
|
|
sewkol napisał/a: | Swoją drogą czy można wyciągnąć akumulator do doładowania, bez obaw o elektronikę? |
Bez problemów. Radio tylko Ci się rozprogramuje
sewkol napisał/a: | ak dla mnie to troszkę nie tak, bo nawet w momencie uruchamiania silnika światła świecą i boję się o akumulator w zimie (samochód będzie pokonywał trasy 3-4 km dziennie)...
|
trochę bezsensowe rozwiązanie. Jeśli światła się świecą przy przekręceniu zapłonu to powinny się wyłączać gdy odpalasz puszkę. Jeśli tak się nie dzieje to lepiej, żeby go już nie było... |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 12-04-2010, 09:23
|
|
|
Z tym podświetlaniem radia można przy radiu odłączyć przewód odpowiedzialny za osłabienie podświetlania radia ale wtedy w nocy będzie świeciło tak jak w dzień a z automatycznym włączaniem świateł proponuję zmienić sterownik za to odpowiedzialny na taki który załącza światła dopiero po uruchomieniu silnika jak alternator zacznie ładować akumulator. |
Ostatnio zmieniony przez plecho1 12-04-2010, 10:03, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
looq
Mitsumaniak

Auto: Colt 1.5 DID Motion
Pomógł: 4 razy Dołączył: 01 Kwi 2008 Posty: 116 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 12-04-2010, 09:43