Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[CA4A 1.6] Jakie Opony na kjs-y
Autor Wiadomość
mikus_1984 
Forumowicz

Auto: CAO
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 24-03-2010, 16:43   [CA4A 1.6] Jakie Opony na kjs-y

Witam wszystkich serdecznie. Mam Colta z silnikiem 16 16V i ostatnio zgłośłem sie do Rally sprintów (cos jak kjs tylko znacznie mniejsza ranga). Co prawda w pierwszym starcie udało mi sie wygrać generalke, ale cały czas narzekałem na brak przyczepności. Myślałem że to wina opon ale później okazało sie że zamiast ścierać się czoło opony to ściera mi sie bok. Mam opony 195/50R15 czyli jest to dośc niski profil i są założone na 7-calowa felge. I chciałem spytac czy możem to buczne ścieranie byc spowodowane za szeroką felgą??? patrzyłem u innych zawodników i u w szystkich bylo ok tylko u mnie ściera boki. jak bym mial możliwośc to bym sobie zmienił kąt nachylenie koła ale w tym samochodzie niestety nie ma takiej możliwości jak np w vw). Czy ktoś może mi cos powiedzieć na ten temat? POzdrawiam

Deo
[Usunięty]

Wysłany: 25-03-2010, 00:04   

jak najbardziej moż być to spowodowane za szeroką felgą, do tej felgi powinieneś mieć min 205 :) możesz równie dobrze pobawić się ciśnieniem w oponach jak temp. na asfalt przy dużej temp. możesz napompować nawe 3-3,5 bar'a :)

mikus_1984 
Forumowicz

Auto: CAO
Wysłany: 25-03-2010, 18:42   

Następnym razem założe inne felgi 6-cio calowe i zobacze co bedzie sie działo. Co do ciśnienia to spróbuje ale cz 3 bar-y to nie za dużo? Kiedyś czytałem w magazynie WRC jak kierowczy wypowiedali sie o ciśnieniu w oponach i ogólnie wszyscy trzymali sie 2-ch barów.

Deo
[Usunięty]

Wysłany: 25-03-2010, 21:57   

to zależy ja pompowalem (jak się jeszcze ścigałem) nawet 3 bary na suchym asfalcie :) tu żeby wiedzieć co i jak trzeba próbować i pytać się konkurencji ;)

kartomaniak gti 
Forumowicz
stary kartingowiec

Auto: CA5A ,Corsa B, Star 28 :)
Wysłany: 25-03-2010, 22:02   

3 bary to chyba za dużo, naładuj 2.0 i potrenuj na jakimś parkingu

Browar
[Usunięty]

Wysłany: 19-04-2010, 15:26   

wydaje mi sie ze 14tki by byly git .15 zbyt duze a 1,6 na nich sie toczy zdecydowanie wolniej wiem to z wlasnego doswiadczenia.
bwr

czarnuch23 
Mitsumaniak
Jaszczomp:>

Auto: Outlander 2.0T
Wysłany: 20-04-2010, 11:36   

195/50 15 idalenie leza na 6.5" feldze . ja nabijam do kol po 2.4 bara i oponki nie wykladaja sie i nie dra ani rantow ani srodka.

Odpowiedz do tematu