|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[Cari 1.8] stuki w przednim zawieszeniu - carisma |
Autor |
Wiadomość |
aborygen [Usunięty]
|
Wysłany: 14-03-2007, 23:01 [Cari 1.8] stuki w przednim zawieszeniu - carisma
|
|
|
Witam. Jestem nowy na Waszym forum. Mam Carismę (od miesiąca) 1,8 rocznik '96, 145 000 km. Znalazłem podobny temat, ale tylko podobny. Problem jest następujący: Jadąc wolno po nierównościach (kocie łby, droga żwirowa, nierówności w asfalcie itp) słychać stuki z przedniego zawieszenia (jak koło wpadnie w w nierówność to dźwięk jest jakby wibracyjny tzn nie jest tak,że jeden dołek jeden stukot tylko jeden dołek kilka stuków w ułamku sekundy). Amortyzatory wymieniłem 4 dni temu - miało pomóc nie pomogło, zawieszenie sprawdzane kilka razy i twierdzą, że jak na carismę to sztywne.. Na szarpakach mechanik powiedział,że są ledwie wyczuwalne luzy na łąznikach stabilizatora i końcówkach drążka (że niby nie przeszkadza) luzu na drążku stabilizatora nie ma (jak sprawdzili)... Pomyślałem,że moze to luz na maglownicy, zadzwoniłem do 4 serwisów mitsubishi i powiedzieli,że nigdy nie kasowali luzów na maglowinicy i że nie robi się tego.. tu na forum wyczytałem,że ktoś próbował kasować luzy w maglownicy... Teraz zastanawiam się czy mogą to być krzyżaki na na drążku kierowniczym i czy przy jeździe przy po kocich łbach mogą stukać... Proszę Was o pomoc i będę bardzo wdzięczny... Mam jeszcze jeden problem z wyciekającym olejem ze skrzyni biegów..2 tygodnie temu wymieniłem go.. ta manszeta wewnętrzna (przy obudowie skrzyni jest mokra i tam leci.. moje pytanie: czy trzeba ją dokręcić żeby mocniej ścisnąć czy trzeba coś więcej zrobić..(ona utrzymuje olej w skrzyni żeby nie wyciekał czy coś tam jeszcze jest?) Prosiłbym jeszcze o ceny tego wszystkiego ile by mnie to wszystko kosztowało... Proszę o wyrozumiałość i czekam na Waszą reakcję... pozdrawiam |
|
|
|
 |
szczeslaw
moderator Łamacz przepisow KRD

Auto: Carisma 1.6 99r
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 28 razy Dołączył: 29 Cze 2005 Posty: 1980 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 14-03-2007, 23:56
|
|
|
aborygen napisał/a: | zawieszenie sprawdzane kilka razy |
W jednym serwisie czy w kilku?
aborygen napisał/a: | twierdzą, że jak na carismę to sztywne |
Co to znaczy "jak na Carismę"? Albo są luzy albo nie ma.
aborygen napisał/a: | Na szarpakach mechanik powiedział,że są ledwie wyczuwalne luzy na łąznikach stabilizatora i końcówkach drążka (że niby nie przeszkadza) |
Zmień mechanika. Jak są luzy to się wymienia element, a nie czeka aż będą większe. To nie są drogie elementy, a może się okazać że będzie duża poprawa.
aborygen napisał/a: | zadzwoniłem do 4 serwisów mitsubishi i powiedzieli,że nigdy nie kasowali luzów na maglowinicy i że nie robi się tego |
Bo oni ci wolą sprzedać maglownicę za kilka tysi...
aborygen napisał/a: | tu na forum wyczytałem,że ktoś próbował kasować luzy w maglownicy |
Nie próbował tylko skasował. To byłem ja. Robił mi to mój mechanik, który też ma Cari i też kasował w niej luzy. Zresztą nie tylko w w tych dwóch - pracował w ASO Mitsu w Krakowie i robił to w wielu autkach. Od tego zabiegu mam spokój i nic złego się nie dzieje, maglownica nie stuka.
Moja rada: podjedź na 2-3 stacje diagnostyczne i niech ci posprawdzają. Koszt jest niewielki (w Krakowie jakieś 20zł za sprawdzenie luzów) a może dowiesz się czegoś więcej. Z mojego doświadczenia wynika, że wielu diagnostów na stacjach nie zna się na swojej robocie, ale zawsze można też trafić na takiego, który wie co robi.
Po dokładnym sprawdzeniu wymień te łączniki i końcówki drążków i ustaw geometrię. Potem możesz jeszcze ewentualnie kasować luz jak dalej nie będzie ci coś pasowało. |
_________________ gg: 3254156
Carisma 1.6 99r.
 |
|
|
|
 |
aborygen [Usunięty]
|
Wysłany: 15-03-2007, 09:28
|
|
|
witam i dzięki za szybką odpowiedź..
no więc: zawieszenie sprawdzane kilka razy w różnych serwisach (dzisiaj jadę do jeszcze innego); "jak na carismę" to pewnie ,że nie mają dobrego zdania o zawieseniu w tym samochodzie ale w sensie ok.. Więc jakie miałeś objawy (też stukało jak u mnie? samochód latał po całej drodze i ciężko się go prowadziło?) Bo ja tak powątpiewam,że to moze być maglownica, żęby przybliżyć to pwiem że powyżej prędkości 60 km/h jest cisza,źle jest przy wolnej jeździe, a stuki podobne do dźwięku rzucanych desek na inne deski tyle, że cichszy oczywiście..jak kręcę kierownicą w prawo i w lewo na zgaszonym silniku to słychać stuki i na zapalonym podobnie.. Jak w ogóle sie reguluje tą maglownicę? Dobrze byłoby żeby można było dokładnie zdiagnozować czy to maglownica.. Nadal nie wiem jak jest z tym cieknącym olejem ze skrzyni...czy to ta manszeta utrzymuje olej w skrzyni czy tam coś jeszce jest, czy wystarczy ją ścisnąć mocniej? proszę o wyrozumiałość i dzieki. |
|
|
|
 |
saymon
Forumowicz

Auto: SpaceStar 03 1,6 LPG
Pomógł: 2 razy Dołączył: 16 Gru 2005 Posty: 41 Skąd: Piekary Śląskie
|
Wysłany: 15-03-2007, 10:48
|
|
|
szczeslaw, czy mógłbyś podać namiar na twojego mechanika z Krakowa.
pozdrawiam |
_________________ Wcześniej Cari 1.6 |
|
|
|
 |
kobelko
Forumowicz
Auto: carisma 1.8 16 V rok 1996
Pomógł: 1 raz Dołączył: 22 Mar 2010 Posty: 76 Skąd: powiat miechowski
|
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23638 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 03-04-2010, 10:38
|
|
|
kobelko, http://forum.mitsumaniaki...p=674576#674576 |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
|
|